2018-09-02

Månadsrapport augusti 2018

Augusti har varit en mycket stark börsmånad för mig och det är då således dags att summera den.Ny högstanivån nåddes så sent som i onsdags för min globala multistrategi vilket alltid är kul även om jag har blivit lite bortskämd på denna punkt, när toppar vi?

Drygt 13 % plus för helåret är jag nöjd med men hoppas att det kan klättra lite till. Mitt jämförelseindex, fondportföljen Global Funds ligger på nästan + 14 % så det blir till att kämpa på om jag ska slå proffsen och index!

Oavsett nära topp eller ej så köper jag i ur och skur i de bolag som känns prisvärda för stunden.

#1 Global Future

Min globala framtidsportfölj fortsätter att leverera och har återtagit förstaplatsen. Apropå förstaplatsen så är nu Amazon största innehav då de har passerat $2 000 - galet!? Jag som funderade på att sälja på $1 000 men är glad att jag behöll.

Under månaden har jag sålt av Pandora då det numera känns som ett utdelnings-/värdecase snarare än ett tillväxtbolag. Istället har jag plockat in en "hidden champion" i form av tyska Krones, inlägg om bolaget kommer så småningom för den som är nyfiken. Jag tackar min aktieintresserade kollega för uppslaget :-)

Den riskjusterade avkastningen går inte att klaga på!

#2 Nordic Small Cap

Min småbolagsportfölj har faktiskt haft en minusmånad då en del innehav backat rejält.

Jag sålde av Westpay då de kom in med en trist rapport och att de i bästa fall håller nollan i tillväxt jämfört med föregående år. Istället ökade jag i Sedana Medical, Zalaris och Avensia. Tidigare i månaden ökade jag i UTG som kom in med en ok rapport häromdagen.

#3 Global Dividend 1.2xL

Min globala utdelningsportfölj med hävstång tuffar på och har haft en fin månad.

Jag plockade in PetMed Express i samband med månadssparandet och har även ökat i Oriflame och Pandora.

#4 Global Dividend Growth

Sist och störst har vi min portfölj inriktad mot "utdelningshöjare".

Jag har köpt dippen i Nolato och även i denna portfölj plockat in Krones. Jag sålde av Kopparbergs helt då jag tvivlar lite på bolagets tillväxtmöjligheter framöver och sen är det alltid skönt att ha ett mindre bolag att bevaka.

Vinnare

Månadens vinnare återfinns alla i Global Future vilket är en del av förklaringen till dess starka resultat.

Förlorare

Bland förlorarna hittar vi lite olika bolag världen över. Återstår att se om det var klokt att köpa dippen i Nolato, Pandora och Oriflame.

---

En del av resultaten ovan kan förklaras av att kronan fortsatt sin nedgång. Med tanke på den politiska situationen i samband med valet är det svårt att vara bullish till SEK men Ingves kanske blixtrar till med en räntehöjning nästa vecka?

Hur har det gått för dig i augusti?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

14 kommentarer:

 1. Krones verkar riktigt spännande! Bra utdelningstillväxt. Ser fram emot ditt inlägg.

  Ja Kopparbergs har säkert sin största tillväxtresa bakom sig och är på kort sikt nog övervärderat efter en exceptionell sommar. Samtidigt tror jag att de kommer fortsätta växa men de behöver värderas mer som ett etablerat företag än ett tillväxtföretag framöver. Jag behåller min andel för tycker det är en fin defensiv aktie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget större fel på Kopparbergs även om jag personligen inte gillar söt "cider". Det som fick mig att sälja är ökande konkurrens och jag är inte säker på att varumärket är så pass starkt att de kan säljas som premium över tiden. Hoppas jag har fel för er som behåller, aktien borde vara relativt ocyklisk oavsett.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag sålde faktiskt också Kopparbergs innan rapporten, efter sommarspurten. De verkar vara inne i någon slags svacka tillväxtmässigt nu i verksamheten. Visst kanske de lyckas slå på fler internationella marknader, vad vet jag, men det verkar ta tid.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde efter rapporten till en liten vinst totalt sett, skönt med bara 108 bolag att bevaka nu :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Bra jobbat! För egen del har portföljen knaprat sig över 10-procentsstrecket, men kan inte på långa vägar mäta sig mot "Global Future". Om det håller i sig, skapa någon typ av fond, namnet är redan klart :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Många innehav har jag fått inspiration från dig så tack för det med :-)

   Radera
 4. Fint att det gått upp! Vår pengamaskin har ökat 4,17% i värde denna månaden. Jag fyllde också på Oriflame på dippen, vi får se hur det går, aktien är ju väldigt populär verkar det som, och har en tendens att svänga väldigt mycket. Det som oroar mig mest är att det har kommit flera dåliga rapporter på raken nu. En svala gör ingen sommar, men....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oriflame är lite skakigt men jag ska ge det ett par rapporter till tror jag.

   Bra jobbat och tack för kommentar!

   Radera
 5. Snyggt jobbat! :) Hur många innehav har du totalt i den portföljen?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Totalt har Global Multi Strategy har 108 innehav och i portföljerna är det som följer:

   Global Future 34 st
   Nordic Small Cap 13 st
   Global Dividend 1.2xL 48 st
   Global Dividend Growth 76 st

   Tack för kommentar och feedback!

   Radera
 6. Har gått rätt bra denna månad tycker jag. Jag är nöjd i alla fall, nästan i linje med SIXPRX för de svenska innehaven och drygt 7 % upp för de utländska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sommaren har bjudit på bra (börs)väder - vi som ligger fullt investerade har blivit fint belönade :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Mycket fin utveckling. Gillar din strategi att köra flera strategier :)

  Lite nyfiken på hur du plottar totalutveckling över flera portföljer. Letat efter ett enkelt sätt men inte hittat något. Det närmast jag kommit är ”Nya Nordnet - Detaljerad vy” men den verkar få problem att visa korrekt utveckling av eget kapital när en eller flera av portföljerna har belåning.

  // Jahadu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder Nya Nordnet och har inte reflekterat över om belåning blir missvisande. Men nu när jag jämför gamla grafen med nya som visar den nya sämre resultat för min belånade portfölj. Så om det stämmer så är min totala värdeutveckling på EK bättre än det som visas i rapporten ovan. Dock så blir min totala belåning 4-5 % endast så det påverkar inte jättemycket.

   Tack för feedback och information!

   Radera