2018-09-30

Månadsrapport september 2018

Då börsen har stängt för september så är det dags för en månadsrapport avseende min Global Multi Strategy.

Då värdeutvecklingen varit negativ under månaden får den helt enkelt bokas som en negativ månad.


För 2018 är den totala värdeutvecklingen ca +10,7 % att jämföra med mitt "index" som har +11 %.

Både månadsutvecklingen och prestation mot index kan i stort förklaras av skillnad i dollarexponering men jag har gott hopp om att vinna matchen på helåret såväl som på sikt.

#1 Global Future


I toppen hittar vi återigen min lite mer offensiva framtidsportfölj som ligger på drygt +25 % för helåret.

Jag har inte gjort några transaktioner under månaden och jag är ganska nöjd med portföljens sammansättning.

Många innehav har ett fint momentum för närvarande och Savaria såväl som Microsoft kom in med fina utdelningshöjningar under månaden.

#2 Nordic Small Cap


Portföljen ligger på +18,5 % för i år och för närvarande utklassar den proffsen på Carnegie.

Under månaden har jag sålt av Nolato helt då amerikanska socialstyrelsen FDA förklarat krig mot e-cigaretter på kanske goda etiska och medicinska grunder. Istället plockade jag in en provpost av det finska plastbolaget Exel Composites. Månadssparandet gick till att öka i Zalaris.


Swedencare tuffar på som ni kommer att se i vinnarlistan nedan och jag tycker portföljen känns spännande framöver att följa.

#3 Global Dividend 1.2xL 


Min belånade utdelningsportfölj ligger på +9,4 % för i år efter en svag månad.

Månadssparandet gick till den gamle trotjänaren Boston Pizza då den handlas till 8 % direktavkastning och jag tror att risk/reward är god. I övrigt inga transaktioner under månaden utöver en sedvanlig bombmatta av utdelningar :-)


Jag tror att portföljens sammansättning kan ge en god riskjusterad avkastning så länge räntan håller sig på rimliga nivåer vilket är mitt huvudscenario framåt.

#4 Global Dividend Growth


Min pensionsportfölj inriktad mot (utdelnings)tillväxt har svårt att hänga med sitt index och denna månad har jag tagit extra transaktionskostnader för att styra upp strategin ytterligare.

Jag har helt sålt av Nolato, Boston Pizza, Marine Harvest, Enbridge och Raisio. Vidare så minskade jag lite i Eaton för att kunna öka i Savaria. Nya innehav blev franska Kering och LVMH.


De franska lyxjättarna har direkt tagit tätpositioner i portföljen då jag köpte fulla andelar då jag ändå hade mäklaren på tråden.

Vinnare

Inga raketer denna månad men tvåsiffriga siffror i ett par case åtminstone.

Förlorare

Nyförvärvet Krones har fått en trist start och kanske inte den bästa tajmingen från min sida att plocka in ett tyskt cyklisk bolag i en eventuell konjunkturtopp. Vi får se hur det utvecklas.

Jag gissar på att det kommer något sorts "stök" på börserna under hösten men jag ligger kvar på långsidan och samlar utdelningar tills vidare.

Hur har det gått för dig i september och i år?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. En negativ månad för mig också tyvärr. Månadsrapporten blir nog ingen rolig läsning. Publicerar under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget konstigt med en och annan minusmånad, förhoppningsvis blir helåret positivt. Blir inte kul med en bear-market då vi lär skriva om minusår. Hursom får man vara glad över billigare månadssparande och mer direktavkastning för pengarna :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Sant så sant. En minusmånad är inget att oja sig över, det som jag tycker är tråkigt är att jag hamnade på efterkälken mot index. Men om inget oväntat händer i portföljen så kommer jag slå SIXPRX med några procentenheter.

   Radera
  3. Svårt att slå index varje mätperiod, förhoppningsvis gör man det över tiden men det återstår att se för min del.

   Radera
 2. Positiv månad för mig, mycket för att uppgången i Minesto och H&M mer än väl kompenserade tillbakagång i andra aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte illa - grattis och tack för kommentar!

   Radera
 3. Hej och tack för en bra blogg!

  En lite trött månad här också, med ner i både ISK och KF.

  Dock känns det logiskt, då några större innehav kommit ner lite från höga nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, värderingen i många bolag är åt det högre hållet så rekyler är att räkna med - man får hoppas att de håller vinsterna på höga nivåer så blir det nog bra till slut.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Vad har du för tankar kring Exel Composites? Växer långsamt, vinsten svänger. Jag får det till P/E 15, vilket känns rimligt värderat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara kikat lite snabbt och tyckte också att det såg rimligt värderat ut och fin yield. Har bara en provpost men ska gräva djupare sen, lär bli ett inlägg då.

   Tack för kommentar!

   Radera