2019-01-09

Dags för backup(bolag)?

När tog du en backup senast?

Ber om ursäkt för kanske en kanske ångestladdad inledande fråga men en långsiktig trend är sannolikt ett ökat behov av digitalt lagringsutrymme generellt. Oavsett om lagring sker i "molnet", dvs hos en lagringsleverantör eller lokalt på din digitala pryl så behövs det hårdvara i botten som kan lagra innehållet.

Den klassiska hårddisken är fortfarande med i matchen då den erbjuder mycket lagring för pengarna men icke-mekaniska lösningar som exempelvis SSD blir allt vanligare, åtminstone för lokal lagring.

Hur kan man då exponera sig mot detta segment via aktier?

Jag har redan molnleverantörer i portföljerna som Microsoft, Google och i viss mån Apple men tänker att en liten andel rena hårdvaruleverantörer kanske inte är fel givet rimlig värdering?

Jag har hittat två kandidater:

Western Digital (WDC) & Seagate Technology (STX)


WDC är amerikanskt och STX är irländskt och bägge handlas via USA-börsen.


Bolag inom elektroniska komponenter har tagit en hel stryk under andra halvan av 2018 och det tycks gälla för WDC och STX med. Tänker att givet vettiga fundamentala nyckeltal kanske risk/reward är ganska god på dagens kursnivåer?

Kikar vi på fundamenta så ser utvalda nyckeltal ut så här:

BolagDirektavkastningSkuldsättning (19e)P/E 2019P/E 2020Nettomarginal
Western Digital5,2 %1,28 x EBITDA16,711,74,6 %
Seagate Technology6,4 %0,95 x EBITDA8,18,213,5 %
Bolagen har skiljer sig en del åt på några parametrar. Skuldsättningsmässigt så är det helt ok för bägge bolagen tycker jag och WDC tycks prioritera amortering då de förvärvat bolag inom SSD som jag förstår det.

Tilltalande med STX är den höga direktavkastningen och klart bättre nettomarginal. WDC sticker ut med en estimerad uppsida på vinsten och skulle dessa stämma någorlunda så tycker jag P/E-talet är rimligt.

Rent produktmässigt förefaller WDC vara bättre rustat för framtiden då de har bättre fokus på SSD som jag förstår det. WDC har även dubbelt så stor marknadsandel som STX vilket också talar för ett försprång.

Sammanfattningsvis så tycker jag bägge bolagen har en ok värdering och fina utdelningar som förefaller vara ganska hållbara sett till kassaflöde även om man inte kan vänta sig höjningar varje år.

De skulle kunna vara "utdelningsfällor" då en vikande global ekonomi skulle säkerligen drabba bolagen. På plussidan tycker jag att värderingarna är ganska modesta och på sikt så borde det finnas god efterfrågan och tillväxt inom lagring i och med ökad digitalisering i stort. Teknikrisk finns förstås i denna typ av bolag men man kan hoppas att R&D-avdelningarna levererar framåt.

Jag plockade in små andelar av bägge bolagen i Global Dividend 1.2xL igår då det är bra med dubbellagring utifall fail-over skulle behövas :-)

Då WDC är min favorit bland dessa så blev det även en andel i Global Dividend Growth.

Vad tror du om bolagen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Pixabay, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Jag tror på caset och det är ett simpelt (i positiv mening) spel på mer data. Bolaget verkar välskött med bra marknadsposition och branschen tycks ha ett fåtal stora aktörer. Hade det bara varit ett ännu mindre bolag, med samma egenskaper, hade jag varit väldigt nära köpknappen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får hoppas att bolagen kommer under $10B så att de blir mid cap :-)

   Jag tror att teknikrisken är svårast men dessa aktörer har hängt med ett tag iaf.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Låter som 2 rätt intressanta bolag. jag är inte så insatt i branschen men jag såg att de hade gigantiska marknadsandelar 35-40% nånstans - dom är stora alltså.

  men sen måste det finnas nån anledning att seagate endast handlas 7-8 ggr förväntad vinst? antingen utdelningscase rakt av eller finns det tillväxtpotential fortfarande?

  Men helt klart intressanta bolag - tack för tipset

  SvaraRadera
  Svar
  1. I fallet Seagate så är de i huvudsak en hårddisk-tillverkare så jag tror att det håller tillbaka värderingen utöver minimal vinsttillväxt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Och med ökad molnlagring sà màste datasäkerheten vara fortsatt hög. Har du ocksà tittat efter bolag som jobbar med säkerhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cyber security är en megatrend man vill ha exponering emot.

   Jag har ett bolag, Check Point Software som du kan läsa mer om här.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Perfekt! Tack för tipsen, de här borde jag ju ha läst innan jag skrev min senaste bloggpost! Kvartalsutdelare dessutom! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl bekomme och trevlig blogg du har, la till dig i min lista till höger.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Kollade lite på WD. Kan hända att jag inte riktigt reder ut att läsa de amerikanska redovisningarna på rätt sätt, men jag tycker att det ser ut som att både omsättning och kassaflöde krymper ganska mycket enligt deras senaste Q-rapport. Stämmer det och är det i så fall något du ser som ett tillfälligt problem eller något som bara är av redovisningskaraktär och inte påverkar den långsiktiga intjäningsförmågan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hunnit spana in rapporten riktigt ännu men på sikt så tror jag på bolaget och marknaden tycks ha bra tro på bolaget då aktien har gått starkt på sistone. Möjligen ska jag unna mig en liten minskning för att säkra lite vinst.

   Tack för kommentar!

   Radera