2019-01-24

#uppesittarkväll januari 2019 + lite poddande

Äntligen dags för årets första #uppesittarkväll!

Men innan jag redogör för hur jag tänker med mitt månadssparande så tänkte jag passa på att tipsa om att jag har gästat podden Market Makers vars avsnitt med undertecknad släpptes idag.


Niklas Aldén och Fabian Franzén är i mina ögon duktiga investerare och ställde bra frågor tycker jag även om jag säkert hade kunnat blivit riktigt "grillad" om de hade varit på det humöret. Det var kul att få podda som aktiebloggare och lämna gärna feedback nedan eller om du har några frågor.

#uppesittarkväll

I skrivande stund så har året öppnat starkt för mina portföljer och det finns utrymme för köp av nya aktier då belåningen i min portfölj Global Dividend 1.2xL ligger på önskad nivå.


Jag passar nog på att fylla på i mitt nyförvärv Western Digital då jag tror/hoppas att Kina och USA kommer överens om handelstullar så att den "våta filten" över halvledarindustrin och närliggande områden försvinner. En annan kandidat som ligger bra till är mitt nya Kinesiska "fynd?" Haier men då min nätmäklare inte har någon belåningsgrad för aktien så måste jag begära att kreditavdelningen gör en bedömning först.


En liten slant till min Nordiska småbolagsportfölj ska det väl bli över också och här får det bli en första bevakningspost av min dotters vinnare CellaVision som jag sneglat på länge. Förvisso är den dyr nu som då men en minimal post kan man kosta på sig i alla fall tycker jag.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

11 kommentarer:

 1. Tycker intervjun var direkt dålig. Det inleds med ett otroligt pladder där intervjuvarna ställer frågor till varandra. Man tycks älska att höra sin egen röst. Sedan drar det igång så smått. Höll ut i en kvart.

  Ser en bild på bloggaren. Måste varje man i Sverige ha ett Jan Björklund skägg? Mikael Damberg i den nya regeringen har givetvis låtit ansiktet växa igen. Prata om att följa trenden!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag har nog haft stubb längre än Björklund, har haft det till och från sen Miami Vice (nästan) :-)

   Jag kan hålla med om att det kanske inte var 100 % strukturerat från bägge håll men jag tycker nog att det blev ganska bra ändå.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 2. otroligt lågt att gå en människas utseende
  /sportcarl

  SvaraRadera
 3. @Sportcarl

  Nu var det så att jag ifrågasatta denna trend att alla måste ha ett väl odlat tredagarskägg. Stefan Thelenius ser för övrigt bra ut om man kan uttrycka sig så och har gett ett sympatiskt intryck för övrigt. Vem vet kanske Lundaluppen också har odlat ett litet klädsamt popskägg? Det var trenden jag pratade om här och inget annat. Precis som på aktiemarknaden gör alla alltid samma sak. Det räcker väl att säga Investor ALLA skall tydligen ha bolaget i portföljen. Resultatet blir naturligtvis att Investor inte är särskilt köpvärt. En liten utvikning.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lars

   Det är ett fåtal som hakat på mina strategier med 100+ bolag tror jag så i den meningen kanske jag inte följer alla trender på aktiemarknaden iaf :-)

   @Sportcarl

   Tack för omtanken!

   Radera
 4. Denna månaden sitter jag och funderar på om jag ska våga mig på en chansning i Arctic Paper. Börsvärdet är 500 miljoner. Deras innehav i Rottneros är värt 680 miljoner. Marknaden värdesätter alltså resterande verksamheten (3 pappersbruk, tryckpapper, inte tidningspapper) till -180 miljoner. Trots att rörelsen går med vinst.

  Så man köper Rottneros till rabatt, och då är inte Rottneros direkt ansträngt värderat från början med PE > 7 och direktavkstning på 4%. Dessutom med ett par intressanta tillväxtinitiativ i pipelinen som dessutom breddar verksamheten bort från massa.

  Dom negativa rösterna nämner aktioägarvänlig storägare och dålig informationsgivning till marknaden då primärlistningen är i Polen. Inte bestämt mig riktigt än.

  Ser att du har med OCY i portföljen? Några tankar om den med tanke på kontrakten dom tappat det senaste? Rädd för att det kanske är läge att sänka dens tillväxt till under 0?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arctic Paper har jag haft men tog hem en vinst till slut då jag inte riktigt förstod caset av samma anledningar du är inne på.

   OCY har fått ligga kvar, osar inte kvalitet men bra DA, belåningsgrad och låg volla har räddat den än så länge.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Hur många intervjuer har man hört där den som skall intervjua någon plötsligt börjar sätta sig själv i fokus. Alltid lika trist att höra. På tal om trender jag kan ha fel men vad tycks om följande.

  Fallstudie: Vi tar en normalt uttråkad fjortis och skall köpa en vintermössa till henne. Det spelar ingen roll hur dyr mössan är. Hon kommer inte ens under pistolhot att ta på sig den om det inte finns en tofs ovanpå som är minst lika stor som halva huvudet på den som skall bära mössan. Själv är jag ett däggdjur som lever här i Sverige nådens år 2019. Jag har också ett skägg påminnande om det inrikesminister Mikael Damberg lyckats få fram. Varför är det så?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med om att intervjuare inte alltid är lyhörda och låter (försynta) gäster få tid för fördjupningar i alla lägen. Just Niklas och Fabian tycker jag är otroligt kvicktänkta och kan ställa (oförberedda) frågor som ofta är vassa i sammanhanget men deras stil kanske inte passar alla.

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Mycket bra intervju tycker jag. Strategin och tankarna bakom kom fram på ett bra sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker jag fick fram det mesta även om det hade gått att fördjupa sig än mer i strategierna.

   Tack för kommentar och feedback!

   Radera