2019-02-03

Månadsrapport januari 2019

Vilken start på året!

Världens börser har tuffat på och även om jag inte försöker tajma marknaden i någon större utsträckning och istället köper i ur- och skur, så hade jag inte trott på en sådan här rörelse uppåt.

Det ligger nog i luften för en rekyl på nedsidan men det överlåter jag åt andra att spekulera i, jag samlar utdelningar och återinvesterar i bolag som känns rimligt värderade för stunden.

Utdelningssäsongen (som för min del är året runt) har inletts starkt och vi har fått se många höjningar.

Mina portföljer har utvecklats fint över hela linjen och det är dags för

Månadsrapport januari 2019

Min globala multi-strategi ligger på drygt + 8 % för i år om jag justerar resultatet. Anledningen till justeringen är att min nätmäklare har värderat mitt innehav Vina Concha Y Toro till 0 då mina ADR-aktier har avnoterats. Jag har inlett en inlösenprocess som ser ut att ta några månader men tills vidare så värderar jag innehavet efter kursen på den Chilenska börsen vilket adderar 0,94 procentenheter totalt sett till mitt egna kapital.

Mitt jämförelseindex Global Funds ligger på + 8,09 % så året har inletts väldigt jämnt får jag säga.

#1 Global Dividend 1.2xL
Bästa portfölj så här långt är för ovanlighetens skull min belånade utdelningsportfölj som ligger +10,1 % och hela två procentenheter över "index". Kanske är det hävstången på 20 % som gör skillnaden helt enkelt?

Jag har plockat in lite nya innehav under månaden men även slängt ut två stycken.
Portföljen är späckad med innehav från hyfsad till hög direktavkastning.


#2 Global Dividend Growth

Som tvåa ligger min andra utdelningsportfölj som presterat nästan 8 % om jag justerar för Vina Concha enligt ovan. I denna portfölj har det rört sig en del och jag har redan dragit på mig en del transaktionskostnader men tror nog att dessa är värda att ta för en bättre allokering framåt.

Jag har i huvudsak viktad över mot tillväxt till bekostnad av lite tröttare och cykliska högutdelare.


Vatten och lyx i topp kanske ger bra drag framöver?

#3 Global Future
Min tillväxtorienterade framtidsportfölj ligger på + 7,8 % och flåsar "index" i nacken.

Jag har även här dragit på mig en del transaktionskostnader då jag tycker det var ett bra tillfälle att strukturera om portföljen lite inför 2019 och framåt.

 • Köpt
  • Take-Two Interactive
  • LVMH
  • Qiwi (inlägg kommer inom några veckor)
 • Ökat
  • Zooplus
  • Boule
  • NetEase
 • Minskat
 • Sålt


Portföljen har blivit än mer Gaming-tung vilket jag tror lönar sig på sikt.

#4 Nordic Small Cap
Sist och minst så har vi min småbolagsportfölj som tuffar på och ligger före proffsen på Carnegie än så länge. Månadens inköp blev en första position i CellaVision som jag suktat efter länge.


Ska bli spännande att se vad dessa innehav kan prestera framåt tycker jag.

Vinnare

Månadens vinnare är en brasse vid namn Sabesp och som ni såg ovan så skalade jag ner lite för att säkra lite vinst. Min tajming i Western Digital tycks ha varit god i det korta perspektivet dessutom.

Förlorare

På förlorarsidan är det ovanligt glest för en gångs skull men marknaden gillade inte guidningen framåt av AbbVie. Gravity är volatil av naturen då omsättningen är skral.

---

En bra start på året är inte fel även det knappast fortsätter på samma sätt resten av året.


Jag tycker att portföljernas sammansättning känns bättre nu jämfört med tidigare då jag viktat ner cykliska bolag till viss del.

Hur gick det för dig i januari?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Wow - inte illa! Jag sammantställer min utveckling en gång per kvartal, men gick in och kollade: Aktieportföljen ligger 3,9% och fondportföljen 7% upp i år. Inte så illa alls, men inte like bra som för din portfölj.

  Jag hoppas det håller i sig.

  Tack för en intressant blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja egentligen kanske månadsvis är överkurs men tycker ändå att det är värt de då du tvingas reflektera över vinnare, förlorare och månadens affärer. Skönt med plusresultat oavsett :-)

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 2. Wow, vilken fin avkastning i alla portföljer! Tack för rapporten 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra start i alla fall, hoppas det håller i sig :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Väldigt stiligt resultat! Vad har du för take på P&G?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man gör så gott man kan :-)

   P&G sålde jag för några år sedan då jag tyckte att uppsidan var begränsad sett till P/E-talet. Bolaget har fina varumärken så skulle den komma ner i pris så vore det intressant.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Bra jobbat! Några reflektioner. Hur ser du på risken i bolag som Main Street Capital. Har likat på en liknande, Saratoga Investment corp, men tycker de är svårbedömda. Qingdao Haier ser lovande ut, kollat lite grann och inte hittat några konstigheter (vad jag kan se...). Till sist, kul att se Savaria toppa en portfölj! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Main har klarat sig bra historiskt som jag förstår det som så på så sätt är det en rimlig risk tror jag. Möjligen finns det en värderingsrisk då bolaget handlas till premium har jag för mig.

   Haier förefaller fortfarande vara väldigt attraktivt värderad via D-aktien, kommer nog att fylla på lite till framöver.

   Hoppas Savaria levererar framåt så att de får vara kvar i toppen, tack för kommentar! :-)

   Radera
 5. God daaaamn!! Grymt jobbat av dig, riktigt spännande och inspirerande för oss andra att också ta del av, tack.. Gillar sammanställningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd över starten på året och hoppas strategierna levererar framåt.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera
 6. Vad är din tanke bakom försäljningen av Amazon? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastisk bolag men jag har varit tveksam till värderingen en längre tid, så tyckte det var ett bra tillfälle att ta hem en rejäl vinst.

   Tack för kommentar!

   Radera
 7. Bra sammanställning och grymt jobbat under månaden. Jag gillar att följa din blogg då du ofta har intressanta bolag i portföljerna. Keep up the good work 👍

  SvaraRadera
 8. Som alltid intressant läsning. Utdelningsportföljen har nog goda chanser under 2019. Hökarnas tidsålder är över, duvorna är här. Låt jakten på yielden börja ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2019 - duvans år? Vi får hoppas :-)

   Tack för kommentar!

   Radera