2018-03-20

Calavo Growers - holy guacamole?

Till min framtidsportfölj Global Future så försöker jag hitta bolag som gynnas av globala trender på kort- och förhoppningsvis även på lång sikt.

För andra veckan i rad blev jag inspirerad av ett poddavsnitt av Kapitalet. Jag fick utifrån avsnittet en känsla för att efterfrågan på avokado kommer att vara stark över tiden och det inte är helt enkelt att matcha efterfrågan med ökat utbud. Så efter lite snabbkoll på siffrorna och 2 artiklar på Seeking Alpha så tryckte jag på köpknappen samma eftermiddag och inhandlade en post:

Calavo Growers (CVGW)

"Leader in several high-growth product categories, including: avocados, fresh-cut fruit, fresh-cut vegetables and guacamole"
För en lättsam introduktion till ekonomiaspekter kring avokado så rekommenderar jag lyssning på Kapitalets avsnitt:En frukt som är nyttig och god är kanske inte fel att ha exponering mot tänker jag? Råvaror är förvisso ofta volatila då utbudet kan variera stort beroende på skörd m.m. men tänker att det borde inte vara speciellt korrelerat mot index vilket tilltalar en diversifieringsfanatiker som mig.

Det har varit svårt att hitta geografiska uppgifter men som jag förstår det utifrån årsrapporten så är ca 20 % av försäljningen av odlad frukt (huvudsak avokado) inom nordamerika och resten exporteras till asien och europa. Produktionen/odlingen sker i Kalifornien, Mexiko, Peru och Chile så en viss politisk risk finns det i det avseendet tänker jag.

Bolaget handlas till P/E 31 på 2018 års vinstestimat och guidar för tvåsiffrig tillväxt framåt. Direktavkastningen är drygt 1 % med utdelningsandel på ca 40 %. Utdelningen får du i december.

Fin trend i omsättnings- respektive vinsttillväxt kan jag tycka. Aktie är nog inte speciellt billigt sett till P/E-talet men tålamod är inte min starka sida så det blev en några "kilo frukt" i alla fall som sagt och jag hoppas kunna "skörda" framöver :-)

---

För att finansiera köpet så sålde jag av Atea då det är mitt största innehav totalt sett och bolagets värdering känns lite ansträngd för stunden. Den norska IT-jätten har jag kvar i utdelningsportföljerna men tror nog inte det är en framtida tillväxtraket. Jag passade även på att hyvla av en liten del i HiQ så nu är mjukvarusektorn något mindre än innan som synes nedan.


Vad tror du om avokado och Calavo?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Seeking Alpha
Bildkällor: z2036, freegreatpicture.com, hotlinks från bolagets webbplats 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

9 kommentarer:

 1. Spontant känns det dyrt då P/E TTM ligger på ~38 och känns inte som om tillväxten motiverar det höga priset. Men gillar tanken på att ha ett avokadobolag i portföljen så ska fördjupa mig lite iallafall🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ansträngd prislapp men om 4-traders estimat slår in ökar eps med 30 % 2018 men det ska man nog ta med en nypa salt.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tjena Stefan,
  Kul att du skriver om bolaget. Jag har studerat bolaget och avokado under några veckor sedan jag fick tips på twitter om det här. De har en bra verksamhet och fin historik. Ännu har jag inte lyckats se en anledning att acceptera den höga värderingen annat än att det råder en hype kring avokado nu sedan ett år eller så. Bolaget har en presentation på sin sajt som är väldigt lätt och snabb att ta till sig. Tror det var i den (annars senaste rapporten) som de även guidade för 2018 och det var snarare kring 10% vinsttillväxt om jag inte minns fel.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Årsredovisningen är mycket snyggt gjord tycker jag.

   Bolaget guidar om tvåsiffrig tillväxt vilket man kan tolka som 10 %, konsensus hos analytiker verkar ligga högre som sagt enligt 4-traders. Detta kan förklara det höga P/E-talet, att mycket förväntan är inprisad i kursen. Gäller till att bolaget levererar mao :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Intressant bolag, verkar det som. Men, jag köper längre ned isåfall. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara klokt risk/reward på dessa nivåer är kanske inte optimala. Jag är mer otålig har tagit en förrätt iaf :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Matnyttigt bolag och inlägg. Låter dock lite dyrt om man kollar på prognoser på 4-traders. Vet dock inte om de har något extra i pipeline men pe 24 på 2019 års vinst. Om de har hög marknadsandel eller andra fördelar kan de i och för sig inte vara dyrt om långsiktig tillväxt och viss skalbarhet finns där... men rätt bransch och udda bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det tycks nog vara en "hype"-premie på avokado gissar jag vilket förstås är en nackdel. Vi får hoppas på fortsatt god efterfrågan på frukten - jag ser avokados överallt numera :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Sålt innehavet i skrivande stund, värderingen känns minst sagt ansträngd på P/E 54 (ttm)...

  SvaraRadera