2018-03-25

Månadens aktie: Digitala konsumentbolag

Månaden närmar sig sitt slut och det är dags för Månadens aktie. Min trettonåriga dotter Ebba månadssparar en liten slant i aktier till en liten startfond inför vuxenlivet och vi kallar den "Ebbas snöboll".

Normalt sett vaskar jag fram tre kandidater till månadens aktie men på senare tid så låter jag Ebba få styra lite mera då hon nu är medlem i Unga aktiesparare och får hem Stock Magazine vilket kan leda till ett och annat uppslag.

Så jag frågade Ebba om hon hade några idéer denna månads sparande.

Ebba: Jag funderar på HM då jag och kompisarna handlar där ofta. Men jag har hört att de inte går så bra?

Pappa: Nja, de tjänar inte lika mycket pengar som förut för varje sålt klädesplagg och konkurrensen från näthandeln Zalando har ökat så just nu har de det tufft.

Ebba: Hade du köpt HM?

Pappa: Jag hade nog avvaktat ett tag till.

Ebba: OK, då får det bli något annat, kanske Zalando istället?

Pappa: Du skulle kunna välja Kinnevik så får du andel i Zalando och även en liten exponering mot e-sport som är populärt nu.

Ebba: Det låter bra, vi kör på den!"Kinnevik är ett entreprenöriellt investeringsbolag med fokus på att bygga digitala konsumentbolag. Kinnevik är en aktiv och långsiktig ägare verksamma på sex kontinenter i över 80 länder. Kinneviks innehav är uppdelade i fem sektorer: E-handel & Marknadsplatser, Kommunikation, Underhållning, Finansiella tjänster och Hälsovård. E-handel & Marknadsplatser: Zalando, Global Fashion Group, Quikr och Qliro Group Kommunikation: Millicom, Tele2 och Com Hem Underhållning: MTG Finansiella tjänster: Bayport (mikrokrediter och andra finansiella tjänster i Afrika och Latinamerika), Betterment (automatiserade investeringstjänster i USA) och Milvik/BIMA (liv- och sjukförsäkringar i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien) Hälsovård: Babylon (digital hälsovårdstjänst i Storbritannien) och Livongo (digitalt hälsovårdsbolag baserat i Kalifornien, USA)" källa: Avanza
Investmentbolaget Kinnevik är nog bekant för er läsare och som kuriosa information så har jag haft en kortare anställning i ett dåvarande dotterbolag till Tele2. Det var på den tiden Jan Stenbeck styrde och jag har lite anekdoter från den tiden men det får jag berätta mer om på nästa aktiepub för den som är intresserad :-)

Bolaget handlas till en direktavkastning på 2,8 % och med en substansrabatt på ca 6-7 % enligt Investmentbolag.net. Du får ca 37 % Zalando, 23 % Millicom, 17 % Tele2 och 5 % MTG + en massa andra mindre innehav.

Hur har det då gått för Ebba?


Ebba håller nollan för i år och ligger på ca +2 % efter att ha noterad ATH nyligen. Sen starten oktober 2014 är det fortfarande bra alfa jämfört mot Stockholmsbörsen.


Portföljen är överviktad mot tillväxt vilket jag tror är rationellt i ett barnsparande som det är några år kvar till en eventuell utbetalning.


Efter lite vårstädning i Ebbas portfölj så hon "nere" på 47 innehav exklusive Kinnevik.


Ebba har en västerländsk portfölj i huvudsak så Kinnevik blir ett bra tillskott då de har en del innehav som är fokuserade mot tillväxtländer.

Vad tycker du om Kinnevik?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Google Finance, Bloomberg, Avanza, 
bolagets webbplats
Bildkällor: z2036, Avanza, bolagets webbplats


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Mikael Aslan25 mars 2018 08:54

  Kinnevik är ett fint investment bolag. Själv gillar jag sportdelen inom MTG. Har Comviq och Comhem abonemang. E-handeln med Zalando är även bra för de som inte vill stå i kö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte några Kinneviksprodukter hemma men tror det blir bra det här ändå.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Kinnevik är duktiga på att ställa om till "nya tider". De har ju gjort det förut vid generationsväxlingar och verkar ha lyckats även denna gång. Hade farhågor kring online och att de sålde "stabila" verksamheter för några år sedan, men de visar sig ju få rätt. Fattar inte alltid vad de gör, men jag håller ändå i mina Kinnevik. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja min tidigare erfarenhet säger mig att de inte är rädda för att ta snabba beslut iaf :-)

   Vi får hoppas att de är rätt ute, jag gillar exponeringen mot tillväxtmarknader i synnerhet.

   Tack för kommentar!

   Radera
 3. Ett antal investmentbolag i portföljen är nog aldrig fel. Deras expertis och långsiktighet lär leda till betydligt bättre avkastning än flertalet fonder och privatsparare. Just Kinnevik har jag dock aldrig ägt, men funderat på.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investmentbolag är helt klart ett bra alternativ till fonder då du ofta får substansrabatt och låg avgift.

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Jag älskar dessa inlägg när dina barn är med och bestämmer. Så häftigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de uppskattas, vi fortsätter att dela med oss - tack för kommentar!

   Radera
 5. Jag tycker Kinnevik är ett spännande komplement till Investor och Industrivärden vilka är en aning tråkiga (vilket dock ska ses som en bra sak i börssammanhang).
  Kinnevik har fin exponering mot spännande bolag och växande branscher. Tycker även bolagets ledning andas ungdomlig nyfikenhet och entusiasm. Jag gillar även Kinneviks utdelningspolicy och historik. Ett mycket bra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investor gillar jag personligen då de har lite onoterat. Industrivärden känns lite trist då deras innehav är noterade. När de körde med belåning så var det intressant i kombo med substansrabatt. Är nog inte så förtjust i Com Hem och Tele2 i Kinnevik men det kunde varit värre :-)

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Jag har sneglat ett tag på Kinnevik, men personligen tycker jag Qliro (CDON) är lite som en nagel i ögat. Tänker mig att de slukas fort om Amazon bestämmer sig för att äta en bit av den svenska e-handelskakan. Å andra sidan verkar det av dina siffror ovan inte vara så mkt Qliro i Kinnevik procentuellt sätt.

  Slutligen vill jag också instämma att Månadens Aktie är riktigt intressant och rolig läsning att ta del av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Qliro tycks vara mindre än 1 % så det är närmast försumbart.

   Kul att du uppskattar inläggen och tack för kommentar!

   Radera
 7. I annat. Ryktas att Nordnet äntligen är på väg att släppa en ny app (oklart vilka plattformar, dvs om det är både android och ios men antar att det är till bägge). Iallafall skall det vara notifieringar med för utdelning! Kan inte herr Thelenius pressa på för att få reda på lite om när den kommer! Eller iallafall lite skärmdumpar på hur den kommer se ut!

  Avanza ligger ju ljusår före som det är nu med sina appar så det är på tiden, Nordnet har inte råd att sumpa detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var och föreläste i Västerås i höstas fick jag se en betaversion av appen lite snabbt av gänget från Nordnet som var på plats och rent visuellt såg det tilltalande ut tycker jag.

   Tidsplaner för appen har jag ingen aning om, det är nog bara hålla utkik på Nordnets sajt så lär du bli varse när appen är på g sen.

   Tack för kommentar!

   Radera
 8. Hehe... känns som du övertalar barnen till att välja vettiga saker :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite uppstyrt blir det nog oavsett om det är medvetet eller ej.

   Tack för kommentar!

   Radera