2018-03-29

Gold Fields - guldet blir till sand?

Det finns en del finansprofiler därute som förespråkar diversifiering i olika tillgångsslag och där ett utav dessa är råvaror. Den kanske mest klassiska råvaran av alla är guld och jag har nyligen doppat tårna i sektorn med ett köp i den sydafrikanska aktien:

Gold Fields


"Gold Fields Limited is a globally diversified producer of gold with eight operating mines in Australia, Ghana, Peru and South Africa with attributable annual gold-equivalent production of approximately 2.2 million ounces.
It has attributable gold Mineral Reserves of around 48 million ounces and gold Mineral Resources of around 101 million ounces. Attributable copper Mineral Reserves total 454 million pounds and Mineral Resources 5,813 million pounds." källa: https://www.goldfields.com/about-us.php
Att investera i guld är inte min tekopp normalt sett men då jag saknar innehav som är noterade i Afrika så tänkte jag varför inte något med guld ändå? Fördelen med gruvbolag inom ädelmetaller är att vissa betalar utdelning så då får du en viss löpande avkastning utöver indirekt exponering mot guldpriset. Nackdelen tycks vara väldigt hög volatilitet i kursen eller vad sägs en denna graf:


Rent tekniskt ser priset ut att vara i en svagt stigande trend och om man ska tro på "guldgurun" nedan så står guld och silver inför en större rörelse, förhoppningsvis uppåt.Men åter till bolaget, värdering ligger på P/E 20 för innevarande år men förväntas bli 12 kommande. Man tycks få betala en premie för gruvbolag som gräver i olika delar av världen men det känns vettigt med en geografisk spridning tycker jag. Skuldsättningen är på 1 ggr EBITDA vilket är ganska ok tycker jag. Direktavkastningen är på 1,6 % och kassaflödet ser starkt ut framåt.

Denna placering kan jag nog inte boka under stabil tillväxt men vill ändå testa med en liten "hedge"-position och se hur det faller ut. I och med detta är portföljen Global Future fullinvesterad igen och på söndag får ni se hur portföljen ser ut i dagsläget.

Vad tror du om guld och gruvbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Pixabay, Avanza, EFN


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Jag funderar på att köpa RGLD för att vara viktad mot guld.

  https://finance.yahoo.com/quote/RGLD/profile?p=RGLD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant alternativ även om P/E-tal på 40-50 känns högt spontant. Får läsa på lite utifall jag skulle vilja utöka "guldkorgen".

   Tack för kommentar och uppslag!

   Radera
 2. jag har tittat lite på kanadensiska Barrick...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg också intressant ut med ok P/E-tal men med lite högre skuldsättning dock.

   Tack för kommentar och uppslag!

   Radera
 3. Äger bara guld som jag kan ta på. Tror guld och silver kommer att öka kraftigt redan i år.Mvh Tintin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fysiskt guld mao? Är väl hög spread att flippa fysiskt guld men du kanske kör buy and hold?

   Tack för kommentar!

   Radera