2018-03-30

Kvartalsrapport Q1 2018

Ett nytt kvartal ska strax påbörjas vilket innebär att det föregående avslutas och det är dags att summera resultatet för min så kallade Global Multi Strategy då kvartalets sista börsdag har passerats.

Vi börjar med den totala värdeförändringen för alla portföljer aggregerat:


+0,36 %, dvs strax över nollan är väl ingen höjdare men ändå i linje med min referensportfölj, bestående av utvalda globalfonder som slutade på +0,14 %. Ett intressant fenomen är att "stabila" utdelningsbolag vaknade till liv när tech-giganterna börja svaja till mot slutet av kvartalet. Kanske är det den berömda "kudden" det handlar om?

Nåväl, i toppen bland portföljerna så återfinns som vanligt:

#1 Global Future


+ 4,80 % för i år är godkänt tycker jag även om det är lite trist att jag precis tappat en stjärna på Shareville.

Denna portfölj får mest tillsyn sen ett tag tillbaka och jag fortsätter att vara ganska aktiv med omallokeringar nästan veckovis. Detta medför transaktionskostnader men min förhoppning är att det blir bra i slutändan ändå.

Under mars så har jag sålt av Boston Pizza, Atea samt Facebook. De två första handlade om att de nog inte kan ses som bra tillväxtscase så de passar bättre i utdelningsportföljerna tycker jag. I fallet Facebook fick jag kalla fötter i och med dataskandalen och då deras affärsmodell bygger på användarnas förtroende så känner jag mig lite tveksam till bolaget för närvarande.

Lite på samma tema har jag halverat innehavet i Alphabet. En liten nedskalning blev det i HiQ så att jag fick loss en slant till nya innehav.

Nya innehav i mars blev Mercado Libre, Calava Growers, Siltronic, VieMed och Gold Fields.

Slutligen har jag ökat lite i Resurs, Boule och Fondia vilket innebär att portföljen nu utökad till 34 innehav med följande fördelning:

Det blir spännande att se hur den presterar framåt med nya "laguppställningen".


#2 Nordic Small Cap


Lite på plus ligger även min nordiska småbolagsportfölj, vilket är lite bättre än vad proffsen på Carniegie Småbolagsfond presterat.

Jag har sålt av Amasten, GWS samt Studsvik under mars för att istället öka i Fondia och West International.


"Bara" 14 innehav numera vilket är en koncentrerad portfölj i mina mått mätt.

#3 Global Dividend 1.2xL


Minusresultat är underkänt och även sämre än "index". Dock är jag optimistisk kring strategin med belånade utdelningar framåt och kvartalet avslutades starkt som synes.

Jag har rensat bland "surdegar" och bolag med låg direktavkastning vilket inneburit försäljning av MQ, KappAhl, Corus, Prospect, Delarka, Microsoft, Apple och Vina Concha. Hyvlade även lite i Atea för att balansera belåningen.

Nya innehav är UPS, DHL, AbbVie, Ocean Yield och BMW pref. Jag har även ökat i Hemfosa, Resurs, SkiStar, Westpac, G4S, Axfood samt i Europris.


Portföljen är nu inriktad mot något högre direktavkastning än innan och förhoppningsvis någorlunda hållbara och även stigande utdelningar.

#4 Global Dividend Growth


Sist men störst är min portfölj inriktade mot "stabila" utdelningsbolag. Även här anar jag återhämtning i närtid men det återstår att se hur kommande kvartal utvecklas förstås.

Även här har surdegar fått respass vilket inneburit försäljningar av MQ, KappAhl, Corus, Prospect, Delarka, Picton, Nike, Cloetta, Starbucks, SIR Royalty och Dedicare.

Nya innehav är BMW pref, DHL, UPS, Fondia, BASF, Xylem samt Texas Instruments.

Slutligen så har jag ökat i SkiStar, Avensia och Boston Pizza.

Vinnare

Kvartalets vinnare så här långt är Netflix som ångar på. VieMed och Mercado Libre plockade jag in nyligen men hoppas att de fortsätter prestera.

FörorareEn del kvarvarande retail-innehav på förlorarlistan, dags för vändning nu?

Framåt?

Volatiliteten har kommit tillbaka vilket kan ge olustkänslor såväl som köplägen. Vart börsen tar vägen framåt är som alltid svårt att veta men jag gissar att volatiliteten kommer att vara fortsatt hög. Mitt huvudscenario är att ränteläget är fortsatt lågt historiskt sett men att vi nog kommer att se lite räntehöjningar närmsta året åtminstone. Kronan är svagare än på länge vilket skulle kunna gynna en bred valutaexponering som min.
Den geografiska spridningen är god bland mina innehav och jag fortsätter att vara fullinvesterad i aktier även om det innebär en marknadsrisk. Förhoppningsvis så är mina utvalda 100+ aktier bättre än index på sikt men det återstår att se över tiden. Jag får nog ta och lugna mig lite avseende omsättningen i portföljerna så att inte transaktionskostnaderna springer iväg.

Hur har ditt kvartal varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Är Check Point med den Israeliska flaggan det USA-noterade bolaget Check Point Software Technologies Ltd? Det ser rätt intressant ut efter en snabb titt på värdering och tillväxt.

  Mitt kvartal har varit långt över förväntan. Lite drygt över 6 % uppåt under det första kvartalet. Jag har missat många raketer uppåt då jag oroat mig för nedsidan i aktierna. Än så länge har det varit bättre att följa med raketerna både uppåt och nedåt men det är det skönt att jag hittills verkar ha haft rätt i min syn på nedsidan i mina aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, Check Point är primärnoterad i USA men bolagets säte är i Israel. Jag har goda erfarenheter av Israeliska mjukvaruingenjörer från min tid i branschen och detta bolag tror jag är ett vettigt spel på cyber security.

   6 % var riktigt bra och att ha ett bra försvar (begränsad nedsida) är inte fel, tack för kommentar!

   Radera
 2. CodeNCrayons30 mars 2018 17:09

  Grym genomgång av dina portföljer. Jag har blygsamt antal innehav i förhållande och två av mina 3 portföljer startade jag halvvägs igenom mars så de har inte haft tid att prestera. Toppade kvartalet på +26% , men de två nya portföljerna har vänt neråt den senaste tiden samtidigt som min 3:e har tappat en hel del den också, även om den bär upp totalt sett. Avslutade kvartalet med +7,75% i det stora hela, vilket är klart godkänt. Dock är två av portföljerna underkända eftersom de hamnade negativt. Den ena är dock utdelningsbaserad så där har det varit den största orsaken.

  Portfölj 1: +10,79%
  Portfölj 2: -4,38%
  Portfölj 3: -3,18%

  Som tur är så är portfölj 1 ca 1/3 större än både 2 och 3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat totalt sett!

   Tack för feedback och för att du delar med dig!

   Radera
 3. Tack för en informativ genomgång! Gillar de flesta av fina innehav skarpt, skönt också att du håller dig borta från de flesta REITs, som gått uruselt senaste året.

  Jag måste fråga dig apropå mjukvaruföretag, vad anser du om norska Othello (f.d. Opera Software) som nu har en direktavkastning på över 80%. Deras aktie är värderad runt 18 NOK, och i december kommer de att ge en extrautdelning på 15 NOK. Hur i hela friden fungerar detta?

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad blir kvar av företaget är min spontana tanke? Att jag extrautdelningar är nog inte att rekommendera generellt men med det sagt är det möjligen köpvärt ändå - får kolla caset vid tillfälle.

   Tack för feedback och kommentar!

   Radera