2018-04-01

Risk? Max drawdown

Investeringar handlar i mångt och mycket om att erhålla så hög avkastning som möjligt på ett investerat kapital. Andra parametrar som också kan vara värda att mäta i sammanhanget är den risk du har tagit i förhållande till den avkastning du har fått.

Men vad är då risk? Jag tänkte i en serie av inlägg gå igenom lite olika sätt att mäta risk. Sen vore det kul att höra vad ni tycker om dessa mått, är de vettiga att ta hänsyn till i investeringssammanhang?

Uppslaget till denna serie har jag fått från en läsare vid namn Ulf som hörde av sig och tyckte jag skulle skriva om olika parametrar för mätning av riskjusterad avkastning. En sådan utmaning är svårt att tacka nej till och en bra anledning till att lära sig mer om området. Med "risk" för att ha missuppfattat risk så gör jag ett försök i alla fall :-)


Först ut är:

Max DrawDown (MDD)

Max drawdown (MDD) eller största ackumulerade värdefall som det skulle kunna översättas till, är ett mått på hur mycket du förlorat som mest i procent under en tidsperiod.

Om du är mån om att bevara kapital och inte vill riskera större potentiella förluster så vill man att nedsidan ska vara så liten som möjlig vid varje given tidpunkt. Då är MDD ett mått som antyder hur stor nedsida du har haft som mest under mätperioden.

Formeln är ganska enkel:

MDD = (PV-LV) / PV

PV = Toppvärde före bottenvärde
LV = Bottenvärde efter toppvärde

Ett exempel är nog på sin plats och som av en händelse så har jag en portfölj i lager vi kan använda för våra beräkningar.


Hade nätmäklarna bjussat på en exportfunktion för portföljvärde / dag så hade det varit enkelt att beräkna detta automatiskt men med lite visuell filtrering så kan vi nog hitta portföljens MDD under tidsperioden. Jag markerar helt enkelt toppar och bottnar.


Jag hittar 4 stycken mätområden som sannolikt är portföljens MDD vid aktuell period. Med lite försiktiga rörelser med mouse-over i grafen kan jag hitta mina mätvärden.

a)

PV = 100 (portföljens indexerade startvärde)
LV = 91,53

MDD = (100-91,53) / 100 = 8,47 %

b)

PV = 103,52
LV = 94,78

MDD = (103,52-94,78) / 103,52 = 8,44 %

c)

PV = 138,12
LV = 126,73

MDD = (138,12-126,73) / 138,12 = 8,25 %

d)

PV = 139,42
LV = 128,66

MDD = (139,42-128,66) / 139,42 = 7,71 %

Mätperiod a hade störst värde, således är portföljens Max drawdown 8,47 % än så länge.

Det trista med historiska mätvärden är att de inte kan förutse framtiden men i någon mening är det ändå mått på hur en portfölj/strategi presterar över tiden. Mätperioden ovan är lite kort och i en bull-trend. Det blir mer intressant vilken MDD man får när det blir en bear-trend så småningom och man har en hel börscykel bakom sig.

Vad tycker du om Max drawdown som mätvärde?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Wikipedia
Bildkällor: Nordnet, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

  1. Jag tycker det mest är av intresse vid utvärderingen av en kvantstrategi, som är helt regelstyrd. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker det är ett intressant mått för de flesta strategier men om du investerar mekaniskt, dvs inte tar egna beslut så kanske MDD är ett sorts mått på vad du "riskerar" och om du på så sätt kan lita på algoritmen?

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Jag gillade idén och blev nyfiken på min egen portföljs MDD så jag följde ditt exempel. Har haft min portfölj sen början av 2014 och mitt största MDD är 15,14% och inträffade vid årsskiftet 2015/2016. Näst högsta MDD=7,90% och inträffade vår-sommmar 2015.
    Mvh Joel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då klarade du sensommaren 2015 bättre än mig iaf - tack för att du delar med dig och kommenterar!

      Radera