2018-04-22

Sparkalkylator Deluxe - Foreign Exchange Edition

En kanske underskattad men ändå icke försumbar kostnad när du sparar i utländska aktier eller fonder är avgiften för valutaväxling. Avgiften är lite lurig att räkna ut då den tas ur en så kallad "spread" (skillnad) mellan köp- och säljkurs i ett valutapar. Sen kan man fråga sig vilken köp- och säljkurs som ligger till grund för beräkningen av avgiften men det är ett separat inlägg i framtiden.

z2036 presenterar stolt:

Sparkalkylator Deluxe - Foreign Exchange Edition


Nya features

 • FX-avgift
  • Rörlig avgift för varje valutatransaktion (köp, sälj och utdelning) i utländsk valuta
  • Anges i halva spreaden, är den 0,5 % så anger du 0,25 %
 • Andel FX
  • Hur stor andel av dina innehav du har i utländsk valuta
  • Direktavkastningen antas vara samma som är angiven för hela portföljen
 • Omsättning
  • Hur stor del av din portfölj du omsätter årligen

Omsättning är nog även den en underskattad avgiftskomponent i ett långsiktigt sparande. Om kostnaden för den understiger erhållen överavkastning så kan den vara motiverad men oavsett så tycker jag att det är intressant att hålla koll på den.

Hur stor skillnad gör det?

Utan valutaväxlingsavgift och omsättning.

Med valutaväxlingsavgift på 0,25 %, 50 % utländska innehav och en omsättning på en femtedel.
Som synes en liten men dock inte försumbar skillnad i mitt tycke. Totala avgiften mer än femdubblades och du får nästan 8 000 mindre i handen efter 15 års sparande.

Uppgifterna om avgiften för valutaväxling borde du hitta enkelt hos din nätmäklare.

Att beräkna din årliga omsättning är lite knepigare men fullt möjligt.
 1. Exportera portföljens alla transaktioner för ett år till ett spreadsheet, exempelvis Excel.
 2. Ta bort eventuella minustecken och summera alla köp och sälj.
 3. Räkna bort årets inbetalningar och utdelningar (dessa beräknas redan avgift på i verktyget)
 4. Dividera summan med ditt portföljvärde vid utgången av året och du borde få en ungefärlig siffra på din omsättning.
Gör jag övningen för min portfölj Global Future för 2017 får jag det till hela 92 %! Räknar jag för i år än så länge så ligger jag redan på 43 %. Nu har i och för sig portföljen överavkastat under perioden men det är inte givet att alla omallokeringar är orsaken till det.

Hur stor del andel aktier i utländsk valuta har du och hur stor är din årliga omsättning?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet,
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Ja, du tar upp en viktig poäng här vad beträffar höga fx-avgifter. Nätmäklarna tar ut fullkomligt orimliga fx-avgifter vid automatisk växling för utländska innehav. Samtidigt är de noga med att bara upplysa i det finstilt om att du måste ha manuella valutakonton och göra växlingen själv för att erhålla en låg avgift. Bedrövligt!
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som är orimligt kan man fundera över, tycker det är rimligt att ta betalt för all hantering av utdelningar vilket jag gissar är en del administration. Men valutakonton på ISK/KF vore välkommet oavsett.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej Stefan.
  Om man satsar allt 100% i Nordnet Superfonden Sverige sant månadssparar slipper man alla sådana onödiga avgifter. Det jör mycket långsiktigt i avkastning. Lite högre risk samtidigt ökar chansen för högre avkastning. 93 st aktier ger ganska fin riskspridning ändå? Den kommer slå många strategier i avkastning på 10-15 årssikt. Eller hur? Globalriskspridning är lite säkrare men det kostar oftast i avk plus avgifter.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den fonden är svår att slå avseende kostnader.

   Tack för kommentar!

   Radera