Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2018-03-30

Kvartalsrapport Q1 2018

Ett nytt kvartal ska strax påbörjas vilket innebär att det föregående avslutas och det är dags att summera resultatet för min så kallade Global Multi Strategy då kvartalets sista börsdag har passerats.

Vi börjar med den totala värdeförändringen för alla portföljer aggregerat:


+0,36 %, dvs strax över nollan är väl ingen höjdare men ändå i linje med min referensportfölj, bestående av utvalda globalfonder som slutade på +0,14 %. Ett intressant fenomen är att "stabila" utdelningsbolag vaknade till liv när tech-giganterna börja svaja till mot slutet av kvartalet. Kanske är det den berömda "kudden" det handlar om?

Nåväl, i toppen bland portföljerna så återfinns som vanligt:

#1 Global Future


+ 4,80 % för i år är godkänt tycker jag även om det är lite trist att jag precis tappat en stjärna på Shareville.

Denna portfölj får mest tillsyn sen ett tag tillbaka och jag fortsätter att vara ganska aktiv med omallokeringar nästan veckovis. Detta medför transaktionskostnader men min förhoppning är att det blir bra i slutändan ändå.

Under mars så har jag sålt av Boston Pizza, Atea samt Facebook. De två första handlade om att de nog inte kan ses som bra tillväxtscase så de passar bättre i utdelningsportföljerna tycker jag. I fallet Facebook fick jag kalla fötter i och med dataskandalen och då deras affärsmodell bygger på användarnas förtroende så känner jag mig lite tveksam till bolaget för närvarande.

Lite på samma tema har jag halverat innehavet i Alphabet. En liten nedskalning blev det i HiQ så att jag fick loss en slant till nya innehav.

Nya innehav i mars blev Mercado Libre, Calava Growers, Siltronic, VieMed och Gold Fields.

Slutligen har jag ökat lite i Resurs, Boule och Fondia vilket innebär att portföljen nu utökad till 34 innehav med följande fördelning:

Det blir spännande att se hur den presterar framåt med nya "laguppställningen".


#2 Nordic Small Cap


Lite på plus ligger även min nordiska småbolagsportfölj, vilket är lite bättre än vad proffsen på Carniegie Småbolagsfond presterat.

Jag har sålt av Amasten, GWS samt Studsvik under mars för att istället öka i Fondia och West International.


"Bara" 14 innehav numera vilket är en koncentrerad portfölj i mina mått mätt.

#3 Global Dividend 1.2xL


Minusresultat är underkänt och även sämre än "index". Dock är jag optimistisk kring strategin med belånade utdelningar framåt och kvartalet avslutades starkt som synes.

Jag har rensat bland "surdegar" och bolag med låg direktavkastning vilket inneburit försäljning av MQ, KappAhl, Corus, Prospect, Delarka, Microsoft, Apple och Vina Concha. Hyvlade även lite i Atea för att balansera belåningen.

Nya innehav är UPS, DHL, AbbVie, Ocean Yield och BMW pref. Jag har även ökat i Hemfosa, Resurs, SkiStar, Westpac, G4S, Axfood samt i Europris.


Portföljen är nu inriktad mot något högre direktavkastning än innan och förhoppningsvis någorlunda hållbara och även stigande utdelningar.

#4 Global Dividend Growth


Sist men störst är min portfölj inriktade mot "stabila" utdelningsbolag. Även här anar jag återhämtning i närtid men det återstår att se hur kommande kvartal utvecklas förstås.

Även här har surdegar fått respass vilket inneburit försäljningar av MQ, KappAhl, Corus, Prospect, Delarka, Picton, Nike, Cloetta, Starbucks, SIR Royalty och Dedicare.

Nya innehav är BMW pref, DHL, UPS, Fondia, BASF, Xylem samt Texas Instruments.

Slutligen så har jag ökat i SkiStar, Avensia och Boston Pizza.

Vinnare

Kvartalets vinnare så här långt är Netflix som ångar på. VieMed och Mercado Libre plockade jag in nyligen men hoppas att de fortsätter prestera.

Förorare



En del kvarvarande retail-innehav på förlorarlistan, dags för vändning nu?

Framåt?

Volatiliteten har kommit tillbaka vilket kan ge olustkänslor såväl som köplägen. Vart börsen tar vägen framåt är som alltid svårt att veta men jag gissar att volatiliteten kommer att vara fortsatt hög. Mitt huvudscenario är att ränteläget är fortsatt lågt historiskt sett men att vi nog kommer att se lite räntehöjningar närmsta året åtminstone. Kronan är svagare än på länge vilket skulle kunna gynna en bred valutaexponering som min.
Den geografiska spridningen är god bland mina innehav och jag fortsätter att vara fullinvesterad i aktier även om det innebär en marknadsrisk. Förhoppningsvis så är mina utvalda 100+ aktier bättre än index på sikt men det återstår att se över tiden. Jag får nog ta och lugna mig lite avseende omsättningen i portföljerna så att inte transaktionskostnaderna springer iväg.

Hur har ditt kvartal varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-29

Gold Fields - guldet blir till sand?

Det finns en del finansprofiler därute som förespråkar diversifiering i olika tillgångsslag och där ett utav dessa är råvaror. Den kanske mest klassiska råvaran av alla är guld och jag har nyligen doppat tårna i sektorn med ett köp i den sydafrikanska aktien:

Gold Fields


"Gold Fields Limited is a globally diversified producer of gold with eight operating mines in Australia, Ghana, Peru and South Africa with attributable annual gold-equivalent production of approximately 2.2 million ounces.
It has attributable gold Mineral Reserves of around 48 million ounces and gold Mineral Resources of around 101 million ounces. Attributable copper Mineral Reserves total 454 million pounds and Mineral Resources 5,813 million pounds." källa: https://www.goldfields.com/about-us.php
Att investera i guld är inte min tekopp normalt sett men då jag saknar innehav som är noterade i Afrika så tänkte jag varför inte något med guld ändå? Fördelen med gruvbolag inom ädelmetaller är att vissa betalar utdelning så då får du en viss löpande avkastning utöver indirekt exponering mot guldpriset. Nackdelen tycks vara väldigt hög volatilitet i kursen eller vad sägs en denna graf:


Rent tekniskt ser priset ut att vara i en svagt stigande trend och om man ska tro på "guldgurun" nedan så står guld och silver inför en större rörelse, förhoppningsvis uppåt.



Men åter till bolaget, värdering ligger på P/E 20 för innevarande år men förväntas bli 12 kommande. Man tycks få betala en premie för gruvbolag som gräver i olika delar av världen men det känns vettigt med en geografisk spridning tycker jag. Skuldsättningen är på 1 ggr EBITDA vilket är ganska ok tycker jag. Direktavkastningen är på 1,6 % och kassaflödet ser starkt ut framåt.

Denna placering kan jag nog inte boka under stabil tillväxt men vill ändå testa med en liten "hedge"-position och se hur det faller ut. I och med detta är portföljen Global Future fullinvesterad igen och på söndag får ni se hur portföljen ser ut i dagsläget.

Vad tror du om guld och gruvbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Pixabay, Avanza, EFN


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-27

Siltronic - sanden blir till guld?

Denna vecka här jag faktiskt inte köpt en aktie utifrån inspiration från podden Kapitalet (surprise!). Dock så har jag köpt nya aktier och en utav dessa efter lite surfande på sajten 4-traders, nämligen tyska

Siltronic
"Siltronic is one of the world’s leading manufacturers of hyperpure silicon wafers and a partner to many leading semiconductor companies. The company has a network of state-of-the-art production sites in Europe, Asia and the USA. Siltronic develops and manufactures silicon wafers in diameters of up to 300 mm. Silicon wafers are the basis of the modern microelectronics and nanoelectronics. They are key components of e.g. computers, smartphones, flat screens, navigation systems, control systems for the automotive industry and many other applications." källa: http://www.equitystory.com/download/companies/siltronic/factsheet_512_English.pdf

Silicon wafer eller kiselplatta/skiva som det heter på svenska, är grundmaterialet för tillverkning av integrerade kretsar som exempelvis processorer. Med tanke på den ökande användningen av avancerad elektronik i samhället så tänker jag att detta skulle kunna vara en intressant framtidsplacering i det avseendet för min portfölj Global Future.

Rimligen är det en konkurrensutsatt produkt men utifrån nettomarginaler på 23 % tänker jag att bolaget tycks vara en stark spelare i sammanhanget. Avkastning på det egna kapitalet estimeras till 30 - 40 % vilket låter högt i mina öron. Vidare så ligger vinstestimaten höga för 2018/2019 med P/E-tal på 12-14 som följd. Bolaget förefaller vara skuldfritt och kassaflödet starkt. De delar ut 1,7 % nu i april och utdelningsandelen är runt 40 %.

Från presentationen av årsrapporten 2017 kan man avläsa att de har Intel, Samsung och en del andra namnkunniga bolag som kunder. Bolagets andel av världsmarknaden är 15 % vilket räcker till en 4:e plats, strax efter 3:an Sumco som har 18 %.

Risker är nog i huvudsak konkurrensen och att hänga med i teknikutvecklingen sannolikt kostar en del. Frågan är om de kan hålla så pass fina marginaler över tiden och att kunderna är beredda att betala för deras påstådda kvalitetsprodukter.

Största ägare är det noterade kemibolaget Wacker som är snäppet under i värdekedjan och sannolikt förser Siltronic med råmaterial i form av kisel. Wacker ägs i sin tur av familjen Wacker så det förefaller som de styr bägge bolagen i någon mening.

---

Siltronic listades på TecDax så sent som 2015 och det är kanske lite under radarn fortfarande. På samma tema så plockade jag även in ViaMed som bloggaren Långsiktig Investering skrev om i lördags. ViaMed knoppades nyligen av och värderingen tycks vara attraktiv baserat på vinstestimat. Största nackdelen är nog den politiska risken tänker jag men det kan ända vara värt en liten post ändå.

Återstår att se hur mina "impulsköp" de senaste veckorna kommer att prestera över tiden men jag föredrar att plocka in ett bolag i portföljen för vidare utvärdering före att avvakta och följa bolaget via bevakningslista istället.

Det har hänt lite annat i portföljen sen sist men det kommer jag att redovisa i månadsrapporten nu på söndag.

Vad tror du om Siltronic och kiselplattor?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: 4-traders, bolagets rapporter
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-25

Månadens aktie: Digitala konsumentbolag

Månaden närmar sig sitt slut och det är dags för Månadens aktie. Min trettonåriga dotter Ebba månadssparar en liten slant i aktier till en liten startfond inför vuxenlivet och vi kallar den "Ebbas snöboll".

Normalt sett vaskar jag fram tre kandidater till månadens aktie men på senare tid så låter jag Ebba få styra lite mera då hon nu är medlem i Unga aktiesparare och får hem Stock Magazine vilket kan leda till ett och annat uppslag.

Så jag frågade Ebba om hon hade några idéer denna månads sparande.

Ebba: Jag funderar på HM då jag och kompisarna handlar där ofta. Men jag har hört att de inte går så bra?

Pappa: Nja, de tjänar inte lika mycket pengar som förut för varje sålt klädesplagg och konkurrensen från näthandeln Zalando har ökat så just nu har de det tufft.

Ebba: Hade du köpt HM?

Pappa: Jag hade nog avvaktat ett tag till.

Ebba: OK, då får det bli något annat, kanske Zalando istället?

Pappa: Du skulle kunna välja Kinnevik så får du andel i Zalando och även en liten exponering mot e-sport som är populärt nu.

Ebba: Det låter bra, vi kör på den!



"Kinnevik är ett entreprenöriellt investeringsbolag med fokus på att bygga digitala konsumentbolag. Kinnevik är en aktiv och långsiktig ägare verksamma på sex kontinenter i över 80 länder. Kinneviks innehav är uppdelade i fem sektorer: E-handel & Marknadsplatser, Kommunikation, Underhållning, Finansiella tjänster och Hälsovård. E-handel & Marknadsplatser: Zalando, Global Fashion Group, Quikr och Qliro Group Kommunikation: Millicom, Tele2 och Com Hem Underhållning: MTG Finansiella tjänster: Bayport (mikrokrediter och andra finansiella tjänster i Afrika och Latinamerika), Betterment (automatiserade investeringstjänster i USA) och Milvik/BIMA (liv- och sjukförsäkringar i Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien) Hälsovård: Babylon (digital hälsovårdstjänst i Storbritannien) och Livongo (digitalt hälsovårdsbolag baserat i Kalifornien, USA)" källa: Avanza
Investmentbolaget Kinnevik är nog bekant för er läsare och som kuriosa information så har jag haft en kortare anställning i ett dåvarande dotterbolag till Tele2. Det var på den tiden Jan Stenbeck styrde och jag har lite anekdoter från den tiden men det får jag berätta mer om på nästa aktiepub för den som är intresserad :-)

Bolaget handlas till en direktavkastning på 2,8 % och med en substansrabatt på ca 6-7 % enligt Investmentbolag.net. Du får ca 37 % Zalando, 23 % Millicom, 17 % Tele2 och 5 % MTG + en massa andra mindre innehav.

Hur har det då gått för Ebba?


Ebba håller nollan för i år och ligger på ca +2 % efter att ha noterad ATH nyligen. Sen starten oktober 2014 är det fortfarande bra alfa jämfört mot Stockholmsbörsen.


Portföljen är överviktad mot tillväxt vilket jag tror är rationellt i ett barnsparande som det är några år kvar till en eventuell utbetalning.


Efter lite vårstädning i Ebbas portfölj så hon "nere" på 47 innehav exklusive Kinnevik.


Ebba har en västerländsk portfölj i huvudsak så Kinnevik blir ett bra tillskott då de har en del innehav som är fokuserade mot tillväxtländer.

Vad tycker du om Kinnevik?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Google Finance, Bloomberg, Avanza, 
bolagets webbplats
Bildkällor: z2036, Avanza, bolagets webbplats


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-22

#uppesittarkväll mars 2018

Årets tredje #uppesittarkväll är här och det är dags att fylla på med "bränsle" till "pengamaskinen".

Jag månadssparar i min portfölj Global Dividend 1.2xL och där återfinns 48 olika innehav varav det går att fylla på i alla utom en (en amerikansk ETF).


Fyra "bollar" flyger högt samtidigt som direktavkastningen är god.

Jag har inte bestämt mig riktigt ännu vilken/vilka det blir denna månad men AbbVie ligger bra till då de backar rejält i skrivande stund pga en misslyckas fas2. Bolaget närmar sig 4 % direktavkastning och jag tror inte det misslyckade projektet har så stor påverkan på tillväxten men jag får ta och kolla upp detta innan köp oavsett.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders
Bildkällor: z2036,


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-20

Calavo Growers - holy guacamole?

Till min framtidsportfölj Global Future så försöker jag hitta bolag som gynnas av globala trender på kort- och förhoppningsvis även på lång sikt.
För andra veckan i rad blev jag inspirerad av ett poddavsnitt av Kapitalet. Jag fick utifrån avsnittet en känsla för att efterfrågan på avokado kommer att vara stark över tiden och det inte är helt enkelt att matcha efterfrågan med ökat utbud. Så efter lite snabbkoll på siffrorna och 2 artiklar på Seeking Alpha så tryckte jag på köpknappen samma eftermiddag och inhandlade en post:

Calavo Growers (CVGW)

"Leader in several high-growth product categories, including: avocados, fresh-cut fruit, fresh-cut vegetables and guacamole"
För en lättsam introduktion till ekonomiaspekter kring avokado så rekommenderar jag lyssning på Kapitalets avsnitt:



En frukt som är nyttig och god är kanske inte fel att ha exponering mot tänker jag? Råvaror är förvisso ofta volatila då utbudet kan variera stort beroende på skörd m.m. men tänker att det borde inte vara speciellt korrelerat mot index vilket tilltalar en diversifieringsfanatiker som mig.

Det har varit svårt att hitta geografiska uppgifter men som jag förstår det utifrån årsrapporten så är ca 20 % av försäljningen av odlad frukt (huvudsak avokado) inom nordamerika och resten exporteras till asien och europa. Produktionen/odlingen sker i Kalifornien, Mexiko, Peru och Chile så en viss politisk risk finns det i det avseendet tänker jag.

Bolaget handlas till P/E 31 på 2018 års vinstestimat och guidar för tvåsiffrig tillväxt framåt. Direktavkastningen är drygt 1 % med utdelningsandel på ca 40 %. Utdelningen får du i december.

Fin trend i omsättnings- respektive vinsttillväxt kan jag tycka. Aktie är nog inte speciellt billigt sett till P/E-talet men tålamod är inte min starka sida så det blev en några "kilo frukt" i alla fall som sagt och jag hoppas kunna "skörda" framöver :-)

---

För att finansiera köpet så sålde jag av Atea då det är mitt största innehav totalt sett och bolagets värdering känns lite ansträngd för stunden. Den norska IT-jätten har jag kvar i utdelningsportföljerna men tror nog inte det är en framtida tillväxtraket. Jag passade även på att hyvla av en liten del i HiQ så nu är mjukvarusektorn något mindre än innan som synes nedan.


Vad tror du om avokado och Calavo?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Seeking Alpha
Bildkällor: z2036, freegreatpicture.com, hotlinks från bolagets webbplats 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-18

z2036 Global Multi Strategy 2.0

För snart ett år sedan så "lanserade" jag min globala multistrategi som ett samlingsbegrepp för mina olika portföljer. Sen dess har jag sålt av en portfölj och jag håller nu på att justera mina strategier något och allokerar om allt eftersom.

Det är helt enkelt dags för version 2.0 av:

z2036 Global Multi Strategy

Multi-strategin består nu av fyra olika strategier fördelat på 4 aktieportföljer och en liten fondportfölj för "benchmark".
Skillnaden i absolut storlek ovan kan vara lite missvisande då en stor del är tjänstepensioner och för dessa kommer det att dras inkomstskatt vid utbetalningar när det är aktuellt. Att jämföra olika spar-/kontoformer sida vid sida är inte alltid så enkelt men då den gemensamma nämnaren är långsiktigt aktiesparande så tycker jag det går hyggligt bra att göra det ändå.

Portfölj(strategi)er

Nordic Small Cap
Denna portfölj har väldigt liten vikt totalt och fungerar mest som bevaknings- och farmarportfölj till de större portföljerna. Strategin är numera nordiska småbolag och sparformen är investeringssparkonto (ISK). Portföljen har 14 innehav.

Global Dividend 1.2xL
Denna kapitalförsäkring består av 48 bolag som vardera har en direktavkastning från 2,25 - 10 %. Vidare så är portföljen belånad och jag balanserar hävstången till 1,2 x eget kapital. I denna portfölj så månadssparar jag regelbundet och sparmålet är ökad trygghet för familjen i form av extra buffert/buffertinkomst. Strategin är alltså global utdelning med belåning och varje innehav ska ha minst 2 % direktavkastning.

Global Funds
Denna portfölj ingår inte i strategin som sådan utan används som ett "jämförelseindex". Tanken är att kunna göra en så rättvis jämförelse som möjligt så därför har jag valt kapitalförsäkring som sparform då skatten dras regelbundet från depån.

Global Future
Min mest framgångsrika portfölj i närtid är en tillväxtorienterad tjänstepension som jag skrivit mycket om på senare tid. Strategin är globala tillväxtbolag i form av "all cap", dvs från småbolag till de allra största. Det finns inget krav på utdelning och 32 bolag samsas i portföljen.

Global Dividend Growth
Min största portfölj är även den en tjänstepension. Strategin är global utdelningstillväxt där kravet på utdelning finns men tillväxt av densamme prioriteras före hög direktavkastning. För närvarande är det 77 bolag i portföljen.

Global Multi Strategy
Tillsammans så utgör portföljerna ovan Global Multi Strategy som sagt och består av totalt 101 olika aktier och en 1 ETF.
"Intelligent diversifiering, köp så många bra bolag du hittar - fokusera inte på antal"
"Man kan slå index med 50 bolag" 
George "4020" Bol i podden #PrataPengar 
"Det är alltså mer förnuft och känsla och mindre uträkningar som gäller nu..."
Magnus "Fundamentalistanalysbloggen" Andersson på Tradingportalen
Man kan givetvis fundera över om jag bara har "bra" bolag men jag har börjat städa ut de mest tveksamma till en början i alla fall.
Jag strävar efter ett tydligt globalt inslag men en stor andel Sverige känns ändå rationellt då jag tror på många svenska bolag nu som framåt.

En bred valutaexponering sett till bolagens huvudsäte och klar undervikt dollar jämfört med globalt index där den är över 50 %.

Någorlunda utspridd sektorfördelning tycker jag men svårt att säga vad som är optimalt framåt. Konsument och retail kanske inte är så hett för stunden och jag har minskat på den sistnämnde i närtid.

Strategin är numera något mer viktad mot tillväxt även om drygt 4 % i direktavkastning inte är så dåligt, "fyraprocents-regeln" någon? För den som inte tycker matematiken går ihop så beror det på belåningen som bidrar med en hävstång på ca 1,05 gånger eget kapital.

Hur har det gått?


Jämför man med Stockholmsbörsen så är värdeutvecklingen på +35,7 % klart godkänd tycker jag och multi-strategin har presterat 15-procentenheter bättre än globala indexfonden SPP Aktiefond Global. I sin nuvarande form så har strategin inte varit igång i 3 år än men Global Future och Nordic Small Cap fanns då åtminstone och Global Dividend 1.2xL har bara ett halvår kvar till 3-årsjubileum.


Årlig avkastning på nästan 11 % är i nästan enlighet med portföljens zYG-score ovan - teori och praktik har fungerat i det korta perspektivet i alla fall?

Vad är då syftet med en multi-strategi?
Jag gillar att utforska saker och ting och att investera i aktier är inget undantag. Vilka strategier funkar bäst? Det har jag inget svar på och det finns många bud därute vad som gäller för stunden och över tid.

Att testa olika strategier tror jag ger dig värdefull kunskap och sannolikt en bättre riskspridning/diversifiering. Möjligen att det inte ger maximal avkastning men den riskjusterade gissar jag blir god tror jag.

Att kunna köpa "bra" bolag till en "rimlig" tidsåtgång i form av analys och sedan lägga "lagom" med tid för att bevaka funkar bra för mig tycker jag. Att det än så länge har gett en god nattsömn dessutom är inte fel det heller.

Multi-strategin skulle kunna bokas under aktivt passiv och är någon sorts hybrid mellan aktiv stockpicking och passiv aktiexponering. Än så länge finns det inget som talar för att det blir indexnära resultat men det återstår att se över tiden.

Vad tycker/tror du om Global Multi Strategy?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-14

UPS/DHL - ett vettigt utdelningspaket?

Jag kan vara väldigt snabb på köpknappen ibland om jag får en bra magkänsla för en aktie. I måndags så passade jag på att allokera om lite i mina utdelningsportföljer och jag kunde inte motstå frestelsen att plocka in lite nya bolag.

Ett par utav bolagen är inriktade mot paketleveranser och logistik och är välbekanta giganter inom sektorn:

 

United Parcel Service (UPS) / Deutsche Post DHL (DPW)


Jag gissar att presentation av bolagen är närmast överflödig så vi hoppar direkt till siffrorna.

AktieP/E (2018)DAGrowthzYG-score
United Parcel Service15.13.3%6.8%10.1%
Deutsche Post DHL14.43.2%8.7%11.8%

Rimlig värdering (?), hyfsad direktavkastning och förhoppningsvis stabil tillväxt är väl inte så illa? Utdelningsandelen är drygt 50 % för bägge bolagen och skuldsättningen relativt måttlig vad jag kan bedöma.

UPS handlas på USA-börsen och bolaget delar ut kvartalsvis. DPW handlas på tyska Xetra och bolaget delar ut i april.

Hur är då framtidsutsikterna?

Jag tänker att ökad e-handel skulle kunna gynna aktörer som ovan nämnda bolag. En viss "moat" lär väl vara det världsomspännande transportnätverk som bolagen byggt upp? Sedan fick jag en känsla för att det inte är helt enkelt att ersätta erfarna budbilsförare med självkörande fordon i närtid efter att ha lyssnat på senaste avsnittet av kapitalet.



Vad tror du om bolagen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance,, 4-traders


Bildkällor: Pixabay, bolagens webbplatser


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-11

Utdelningar - din kudde i mörkret?

Som ni kanske redan vet så har jag flera portföljer i min globala multistrategi och det senaste året har tillväxtsportföljen Global Future utklassat mina utdelningsportföljer. Detta skulle kunna fresta en att gå all-in i tillväxtstrategi men är det så klokt?

Vid en utpräglad bullmarket som den vi befinner oss i just nu så är det sannolikt tillväxt- och momentumstrategier som går bäst men vad händer om sentimentet vänder hastigt och en bearmarket inleds?

Sannolikt kommer uppskruvade värderingar att korrigeras kraftigt och marknaden leta sig mer åt "stabila" vinster/kassaflöden under en period.


Sover du gott med utdelningarna som kudde i portföljerna?

Jag prioriterar faktiskt god nattsömn före högsta möjliga avkastning och om jag kan överträffa globalt index så blir jag ganska nöjd ändå.

Global Future vs. Global Dividend Xtreme

Min tro är att "stabila" utdelningsaktier kommer att klara sig relativt bättre i en nedgående trend, så oavsett om vi är nära en topp nu eller ej så känns det ändå helt ok att ha en stor andel utdelningsstrategi i portföljerna. Man brukar säga att utdelningarna utgör en "kudde" vid en nedgång. Det är förstås svårt att säga att det faktiskt kommer att bli så även denna gång men kikar man på USA-börsen historiskt så har "utdelningsaristokraterna" klarar sig bättre än ett brett index som S&P 500 åtminstone.

Men även om det finns en stabil utdelning i botten i ett "bra" bolag så kan det ta rejält med stryk ändå om värderingen är hög och/eller framtidsutsikterna grumliga. Detta ger att diversifiering är viktigt även i detta sammanhang tänker jag och det gäller att välja "rätt" bolag.

Veckans avsnitt (se nedan) med podden Market Makers berörde fenomenet "kudde" i sammanhanget utdelningar om du vill få en fördjupning av resonemanget.




Givet dagens kanske relativt höga värderingar och att vi sannolikt står inför en bearmarket förr eller senare så tycker jag det är rationellt med en stor andel utdelningsstrategi för närvarande.
z2036 Global Multi Strategy

Skulle tillväxtportföljen Global Future fortsätta flyga så får den större vikt med tiden vilken inte blir fel det heller.

Det jag funderar på nu är att ändra inriktning något på Global Dividend Xtreme till någon sorts "hybrid" mellan utdelningar och tillväxt. Kanske någon sorts Global Dividend Growth med mer fokus på (utdelnings)tillväxt och minskat antal (suspekta) högutdelare?

Har du någon "kudde" i din investeringsstrategi?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Bildkällor:,Shareville, 
Photo by LinedPhoto on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-07

Mercado Libre - sydamerikansk e-handel

I min framtidsportfölj Global Future så försöker jag samla bolag med goda framtidsutsikter och som har bra förväntad tillväxt. Denna strategi tycks innebära att man får betala höga P/E-tal om man vänder sig till sektorer som är populära och bolagen är välkända.

Ett sådant bolag plockade jag in i går efter att ha suktat en längre tid efter det, nämligen:


Mercado Libre

Bolaget är sysslar med e-handel och e-betalningar och är gigantiska på den latinamerikanska kontinenten.

Huvudsätet är i Argentina men aktien är noterad på amerikanska Nasdaq och tillhör indexet Nasdaq 100 vilket tycks ge god omsättning i aktien och rimligt courtage såväl som spread.


Värderingen är "Amazon-ish" med ett P/E på ca 170! Förväntad tillväxt kommande period är skyhöga 85 % enligt 4-traders så givet den takten så finns det hopp om en mer sansad multipel med tiden tänker jag. Kassaflödet är fint och bolaget är skuldfritt som jag förstår det.



Inköpspriset blev $404,5 vilket var ATH vid tillfället. Visst inslag av FOMO kanske då kursutvecklingen dragit iväg på sistone?

Den största risken utöver värderingen kanske är den politiska tänker jag. Bolag med dominerande ställning brukar inte få agera ostört hur som helst och sydamerika är knappast känd för sin stabila politiska situation. Vidare är inflationen i Argentina på tvåsiffriga nivåer men sjunkande tycks det.



Den gamle trotjänaren Boston Pizza fick lämna portföljen då bolaget är mer av en högutdelare än ett tillväxtbolag. Jag fyllde på med mer Boston Pizza i en utav utdelningsportföljerna istället så att totala andelen är likvärdigt som innan.

Andelen E-commerce är fortsatt dominerande i portföljen och jag hoppas det spelar väl ut på sikt. Portföljen känns mer och mer offensiv och ligger i skrivande stund på + 7% för i år. Då multiplar och tillväxtförväntningar är rejält uppskruvade så finns det risk för bakslag modell större om bolagen inte levererar.

Vad tror du om Mercado Libre och portföljen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza


Bildkällor: Bolagets webbplats, Pixabay, Excel, Avanza


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-04

Dags att städa i portföljerna?

Våren låter vänta på sig så det är inte dags för vårstädning ännu men kanske skulle jag ändå behöva städa lite i mina portföljer?


Jag har som övergripande strategi att ha många olika innehav i mina portföljer för god diversifiering och som skydd mot enskilda bolagshändelser. Vidare är det också ett skydd mot mina ofta grunda och (för?) enkla analyser och för att minska behovet av minutiös bevakning av varje bolag. För en god nattsömn helt enkelt.

Men sannolikt har jag nog gått lite till överdrift då jag har 114 innehav totalt sett!?


Förvisso är ett tiotal innehav "på bevakning" då de har en minimal andel totalt sett och återfinns i min småbolagsportfölj. Men då återstår ändå drygt 100 innehav så något skräp kanske gömmer sig här?


Ovan är dessa 100 innehav sorterat från minsta vikt till största.

Vad ska jag städa undan då?

  • Dedicare ser inte vackert ut om jag tittar på kursutvecklingen.
  • Uniti är/var en spekulation om undervärdering till hög DA, kanske lika bra att slänga ut?
  • Corus kursutveckling är inte underhållande, dags att tänka på refrängen?
  • PMB köptes på lösa grunder och om jag ställer mig frågan "varför äger jag denna?" så har jag inget bra svar.
  • Prospect Capital har en tradition att göra sina aktieägare besvikna förr eller senare, varför vänta på nästa gång?
  • Delarka? Kommer PostNord att stanna kvar? Tveksamt. 
  • Sir Royalty Income Fund, det kanske räcker med Boston Pizza och KEG i genren?
  • Starbucks har jag en liten skvätt kvar i, tack för kaffet?
  • Cloetta, är det det rätta?
  • Nike, just sell it?

Utmaningen om jag säljer av dessa ovan är att inte köpa nya bolag utan återinvestera i befintliga istället (#stockoholic)...

Vad hade du städat undan bland all min bråte?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Bildkällor: Pixabay, z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-03-01

Månadsrapport februari 2018

En svängig månad är över och det är dags att summera resultatet så här långt för 2018.


Totalt sett så har min Global Multi-Strategy presterat ca + 1 % i år vilket kan tyckas vara blygsamt men ändå på plus i alla fall. Jämför jag mot min globala fondportfölj som ligger på + 2 % för i år så finns det lite att hämta igen.

Om jag bryter ner resultatet per portfölj så är ställningen följande:

#1 Global Future

Min så kallade framtidsportfölj ångar på och ligger på fina + 7 % för året och kan addera ytterligare en plusmånad i statistiken. Jag har fortsatt vara lite mer aktiv i min förvaltning än normalt och gjort lite omallokeringar under månaden.

Jag har sålt av Mekonomen och Atlas Copco för att istället köpa Wirecard och Resurs. Vidare har jag minskat i Facebook och HiQ för att öka i Savaria och Fondia.

Så här är portföljen sammansatt i skrivande stund:


Fortsatt övervikt mot e-handel och e-annonsering men jag väntar fortfarande på att de kinesiska innehaven ska ta fart.

#2 Small Cap

Min småbolagsportfölj håller sig ovanför nollan men har tappat lite mot sin jämförelsefond. Portföljen är den som får minst kärlek och fungerar mer som en bevakningslista då den är liten i absoluta tal. Inga transaktioner har gjorts i år i portföljen.

#3 Global Dividend Xtreme
Min största portfölj ligger runt nollan och harvar. Utdelningsstrategier har sannolikt fungerat dåligt i rådande klimat av högre amerikanska långräntor.

Under månaden så har jag sålt av Oscar Properties Pref B och istället köpt Coca Cola Femsa. Vidare har jag ökat i Toyota, China Mobile och Resurs.

#4 Global Dividend 1.2xL
Utanför "pallen" så återfinns min belånade utdelningsportfölj som ligger på strax under nollan för i år. Allt månadssparande går in i denna portfölj så jag får trösta mig med att utdelningarna ökar i absoluta tal såväl som direktavkastningen i alla fall.

Portföljens nyckeltal ser fina ut tycker jag och jag ser inga hot om sänkta utdelningar i närtid.

I februari så har jag plockat in Axfood samt ökat i Main, Enbridge, Resurs samt Unilever.

Månadens vinnare och förlorare

Bland månadens vinnare kan jag konstatera att Netflix och Amazon fortsätter att gå som tåget, gissar att det blir en kraftig rekyl här vid minsta tvivel kring deras framfart.

Bland förlorarna är det Dedicare som sticker ut men som tur är har jag en ganska liten post totalt sett, dags att sälja?

--

Vi får se om rekylen för några veckor sen var ett förskalv till en större nedgång eller om det var en enskild dipp i den uppåtgående trenden. Då jag är långsiktig så ligger jag fullt investerad (och lite till) i aktier tills vidare.

Hur har det gått för dig i februari?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza

Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.