Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2020-02-24

#uppesittarkväll februari 2020

Att spara regelbundet i aktiemarknaden är sannolikt lönsamt på sikt och det ser ut som det vankas rekyl denna månad vilket är trevligt för oss som nettosparar.

Om det är ett fyndläge kan alltid diskuteras men jag försöker i huvudsak välja lönsamma bolag med någon sorts kvalitet och sådana köp brukar löna sig på sikt.

Så vad att köpa denna månad i samband med


I första hand kommer jag nog att balansera belåningen i min portfölj Global DEBE 1.2xL så vi får se om det räcker till lite köp också.

Är det läge att bli lite mer defensiv? I så fall ligger amerikanska "pelletsbolaget" Enviva bra till. Fin yield på 7 % och lite medvind från ESG-flöden tänker jag. Detta bolaget fick jag upp ögonen för via en läsare, så tack för tips! Skuldsättningen är kanske något hög men det är inte ovanligt för "utility"-bolag tänker jag.

Eller är det fortsatt offensivt som gäller? Här kikar jag på ett litet brittiskt bolag inom Cyber Security som heter Shearwater Group. Bolaget är på randen att bli lönsamt och tillväxtutsikterna ser fina ut. Bolaget består av 5 olika bolag inom IT-säkerhet och ytterligare förvärv framåt kanske inte är otänkbart då finanserna ser fina ut.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Gerd Altmann från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-02-23

Global Future Funds

Efter det att jag kommit till insikt om att globalt index kanske inte är optimalt sammansatt avseende sektorallokering så slog det mig att jag borde skapa något "nytt och fräscht" att jämföra mina aktieportföljer emot utöver min samling globalfonder.

Jag tror att det är rationellt med övervikt mot teknik och hälsovård då dessa sektorer har goda chanser att växa mer än ekonomin i stort. Vidare så tror jag att det är vettigt med övervikt mot regioner som har bättre tillväxtutsikter än vad västvärlden har att erbjuda framöver.

Så vilka fonder kan erbjuda detta? Finns det sådana indexfonder?

Svaret på frågorna ovan är nog inga respektive nej men om någon läsare vet om någon fond med sådan inriktning så tipsa gärna.

Men kanske går det att få till en sådan fondportfölj med önskade egenskaper till rimliga avgifter?

z2036 presenterar stolt:

Global Future Funds

Vad är då detta? Jo, jag har öppnat ett Investeringssparkonto (ISK) hos den nya aktören SAVR.

Varför då? SAVR erbjuder aktivt såväl som passivt förvaltade fonder till samma eller bättre avgifter som du kan hitta på den öppna fondspararmarknaden med stor sannolikhet.

Detta innebär att du kan sätta ihop en fondportfölj till en "rimlig" kostnad som förhoppningsvis kan prestera väl i absoluta tal såväl som relativt jämfört mot rena indexfonder.

Att öppna konto var enkelt och jag hittade hyfsat snabbt fem stycken fonder som jag tror kan funka på sikt:


Coeli Global Selektiv förvaltas av Andreas Brock och Henrik Milton och är en utav mina globala favoritfonder. Jag har hämtat mycket inspiration från förvaltarna via deras medverkan i diverse poddar och webb-tv.

Jag får betala 1,18 % i årlig avgift att jämföra mot ordinarie avgift som ligger på 1,79 %. Även med rabatt så kan avgiften upplevas som hög men fonden har fin historik med nästan 15 % i CAGR och jag tror på idéen om stockpicking av ca 30 globala "kvalitetsbolag".


Core Ny Teknik, kanske Sveriges mest omtalade fond betalar jag 1,05 % (ordinarie 1,56 %) för och fonden rattas av Carl Armfelt och Erik Spinchorn. Även denna fond har jag börjat hämta inspiration ifrån och case som Take-Two och Xero har jag hittat på vägen. De har medverkat i otaliga poddar och ett bra avsnitt är detta.


Då jag relativt nyligen insett att övervikt mot hälsosektorn sannolikt är rationellt så tänker jag att en fond på temat vore på sin plats och jag har valt C Worldwide Healthcare Select. Fonden förvaltas av Ulf Arvidsson och Mikael Svensson och även här finns det gott om avsnitt att kika på. Jag får betala 1,10 % (1,81 %).


För att hålla nere totala kostnaden så väljer jag även en indexfond, nämligen SPP Aktiefond Global som förvaltas av Henrik Wold Nilsen. Denna är min favorit av globala indexfonder då den följer MSCI ACWI till en rimlig avgift på 0,33 % (ingen rabatt).


Slutligen så vill jag övervikta mot tillväxtmarknader och den mest spännande fonden i sammanhanget tycker jag är relativt nystartade Swedbank Robur Small Cap EM. Fonden förvaltas av Jens Barnevik som du kan lyssna på här. För 1,32 % (1,70 %) får du sannolikt äkta aktiv förvaltning och tillgång till svårhandlade småbolag i exotiska marknader.

z2036 vs. proffsen?

Fondportföljen kostar nästan exakt 1 % i årlig avgift (1,67 % ordinarie avgift) att jämföra med mina kostnader på ca 0,8 % vilket ger mig en liten fördel i det avseendet men det är ändå ganska jämt.

Det är svårt att göra backtest på fondportföljen då fonderna från Swedbank och Tin är relativt nystartade men jag har valt fonder efter vad jag tror de kan prestera framåt.

Jag tror att jag får en svårt match att slå dessa med min Global Multi Strategy men tycker att det ska bli väldigt intressant att jämföra hur det går framöver och jag ger mig inte i första taget!

Värt att nämna om SAVR är att växlingsavgiften för fonder noterade i utländsk valuta är dubbelt så hög (0,5 %) jämfört med nätmäklarnas (0,25 %) men det lär du tjäna igen på sikt om du inte byter för ofta och om du får minst 25 punkters rabatt på den årliga avgiften.

Kan en glad och naiv aktieamatör som jag slå dessa sju proffs? Kommer fondportföljen att slå globalt index?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Steve Buissinne från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-02-16

Sektor-sekter?

Oavsett om du som investeringsinriktning kör top-down, bottom-up eller index så får du en önskad eller "oönskad" sektorallokering i din portfölj.

Jag kör som bekant för trogna läsare en kombo av top-down och bottom-up "stockpicking" och försöker att få till en allokering av olika sektorer/teman som känns vettigt framåt avseende strukturell tillväxt bland annat.

Vilka "sektor-sekter" finns det då bland investerare?

Sektor-sekter?

Fokuserade "stockpickers"

Är du en stockpicker av rang så kan du kanske strunta helt i sektorallokering då du utgår helt från varje enskilt case. Portföljen består av ett fåtal bolag / sektorer och sannolikt krävs det att man ordentligt påläst både i varje enskilt case såväl om sektorn som bolaget verkar i. Denna strategi passar inte mig då jag sannolikt skulle fundera över mina innehav på nätterna och om jag har missat något?

Fokuserade "sectorpickers"

Kan du en sektor eller ett investeringstema väldigt bra kanske du bara väljer bolag inom just den genren. Jag vet en person som exempelvis bara har bolag inom gaming-sektorn vilken hen förefaller vara extremt påläst och duktig inom. Även här blir sannolikt portföljen koncentrerad med de för- och nackdelar det medför. Inte heller denna strategi passar mig då varje sektor är utsatt för specifika risker, exempelvis politiska (förbud mot in-game purchase?).

"Indexkramare"

Investerar du i indexfonder så får du "gilla läget" som regel och få en allokering mot sektorer som du inte kan påverka i någon större utsträckning. Väljer du en Sverigefond så blir det sannolikt en stor del (stor)bank och verkstad. Globalt index (SPP Aktiefond Global) är något mer varierat och ser ut ungefär så här normaliserat efter min personliga gruppering av sektorer:

CategoryShare
Financials23%
Industrials19%
Consumer19%
Technology16%
Healthcare12%
Telecom11%

Blir du sugen att allokera din portfölj enligt ovan? Inte jag men många namnkunniga bloggare och twitterprofiler har en stor andel bank och verkstad så det behöver förstås inte vara fel i sig.

"Aktivt passiv stockaholic"

Denna "sekt" kanske inte är så utbredd men undertecknad tillhör den i alla fall då min strategi är aktivt passiv och jag är en "stockaholic" av rang :-)

Jag har begränsad förmåga att analysera bolag på djupet så jag tror att mina odds för att hitta vettiga case ökar om dessa befinner sig i sektorer som har bättre tillväxtmöjligheter än andra.

Detta är min syn på respektive sektor i korthet:
  • Financials
  • Industrials
    • Industribolag, råvarubolag och utilities räknar jag till denna kategori och då det ofta finns stora cykliska inslag i denna sektor så väljer jag bolag som gynnas av någon sorts megatrend, exempelvis bolag inriktade mot vatten.
  • Consumer
    • Jag har buntat ihop olika former av konsumentprodukter oavsett om de är cykliska eller ej. Här gillar jag husdjurssektorn till exempel då det finns en fin megatrend i grunden som gynnar bolagen.
  • Technology
    • Mjukvarubolag, elektronikbolag med flera huserar i denna spännande sektor. Digitaliseringen gynnar förstås många bolag inom denna kategori och kanske är det mest genomgående temat för genren. Ett exempel på tema inom kategorin är Cyber Security.
  • Healthcare
    • Läkemedel, MedTech och servicebolag inom hälsa har ofta fina defensiva egenskaper då dessa inte påverkas av konjunktur i samma utsträckning som andra sektorer. Vidare så växer sektorn snabbare än global ekonomi i stort så vad är haken? Jag har nyligen ökat min exponering och tror det är rationellt med övervikt.
  • Telecom
    • Denna sektor består ofta av stora mogna bolag i västvärlden så här föredrar jag bolag som verkar mot/inom tillväxtmarknader på längre sikt. Sektorn är också något mer defensiv sannolikt och bolagen har ofta god direktavkastning.
  • Energy
    • Inom denna sektor så kan du hitta oljebolag såväl som rena "ESG"-case i form av solenergi. Jag blandar gärna "fula" och "fina" bolag då dessa har olika tilltalande egenskaper.



Om jag jämför mina portföljer/strategier mot fonden utifrån sektorer så har jag övervikt Consumer, Technology, Healthcare och Energy. Dessa sektorer tror jag kommer att utgöra en större del av index framöver och på så sätt så borde jag få lite medvind i sammanhanget.

Vidare har jag undervikt mot Financials, Industrials och Telecom. Detta känns också rationellt då många bolag inom sektorn är mogna och kanske i bästa fall växer i samma takt som global ekonomi.

Gissningsvis tror jag att mina portföljer har en god chans att slå indexfonden enbart på en gynnsam sektorallokering och lyckas jag dessutom pricka rätt bolag inom varje genre så ökar chansen ytterligare.

Vad tror du om sektorallokering och vilken sekt tillhör du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bilder av F. Muhammad, William Iven,  Sasin Tipchai, 11333328 från Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-02-11

(Käll)skatteåterbäring!

Idag har vi som är kunder hos Avanza och som betalat utländsk källskatt på utdelningar under 2017 i Kapital- eller pensionsförsäkring fått tillbaka ca 85 % av skatten.


Resterande 15 % lär dröja minst ett år ytterligare då framför allt Danska skatteverket har långa handläggningstider för återbetalning av skatt och gissningsvis beror det på den stora bedrägerihärvan för några år sedan.

Enligt uppgift via Twitter så dröjer Nordnet till mars innan de gör motsvarande återbetalning men förhoppningsvis betalar de tillbaka 100 % som de gjort varje år än så länge.

Nordea sticker ut då de betalar tillbaka skatten inom 6 veckor upp till 15 % källskatt vilket gäller exempelvis USA och Kanada. Resterande del dröjer några år enligt uppgift, kanske någon läsare har erfarenhet av denna del?

Betalar du utländsk källskatt i ett Investeringssparkonto (ISK) så finns det ett tak för återbäring på 500 kr / år om du deklarerar underskott av kapital i form av låneräntor. Jag hanterar det i mitt ISK hos Degiro genom att i huvudsak ha aktier från Storbritannien, Hong Kong och Singapore på kontot då dessa länder inte debiterar någon källskatt.

Att spara i utländska utdelningsbolag i Kapitalförsäkring är en fördel om du får tillbaka all skatt då motsvarande aktie via en fond belastas mer eller mindre med källskatt beroende på fondens säte.

Får du någon källskatteåterbäring?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: BIld av Lauren Rathbone från Pixabay, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-02-09

z2036 Global Multi Strategy 3.0

Då jag justerat mina portföljstrategier och portföljsammansättningar något det senaste året så är det på sin plats för en ny utgåva av:

z2036 Global Multi Strategy 3.0

Global Multi Strategy (GMS) består av tre olika portföljer/strategier och tanken är att jag lättare ska kunna hålla reda på min totala aktieallokering. Man skulle kunna boka GMS som "global mix all-cap" då jag i princip kan välja vilket bolag som helst världen över givet att det går att handla till rimlig transaktionskostnad. Som regel undviker jag dock förhoppningsbolag oavsett, utan jag vill nog se lönsamhet, åtminstone inom räckhåll.

Med facit i hand skulle jag kanske fokusera på den strategi som varit mest lönsam då portföljerna presterat lite olika bra men en tanke/tro är att GMS ska kunna prestera relativt väl oavsett börsklimat och gissningsvis kan exempelvis utdelningsbolag agera "kudde" vid en längre nedgång tänker jag.

Totalt sett så ingår det som sagt numera tre olika strategier i GMS (klicka på respektive rubrik om du vill se hur portföljen är sammansatt):

Global Dividend Exotic Best Execution 1.2xL (DEBE)
Alla ska med!? :-)

Global DEBE 1.2xL består av totalt 49 stycken små och stora bolag från hela världen och det är till denna portfölj som jag gör frekventa insättningar, oftast månadsvis.


Sparhorisonten är på medellång sikt så jag försöker balansera utdelning, tillväxt och värdering så att risken på nedsidan är något lägre jämfört med mina andra portföljer som är mer tillväxtorienterade.

Apropå risk så använder jag belåning för att uppnå en hävstång upp till 1,2 gånger eget kapital vilket medför risker förstås. Dessa risker hanterar jag med en aktiv balansering via nysparande och frekventa utdelningar. Vid eventuella branta fall så har jag möjlighet att göra extra amorteringar med hjälp av en kontant buffert som passande nog är till för oförutsedda utgifter :-)

Portföljen består av dessa typer av innehav:
  • "Stabila" utdelningsbolag. Större bolag med stabil och ofta växande utdelning och som går att belåna till bra räntevillkor. Denna kategori utgör stommen i portföljen och nätmäklarna Avanza och Nordnet har fått förtroende att tillhandahålla Kapitalförsäkringar för ändamålet. Exempel på bolag: Amgen, China Mobile och AT&T med flera.
  • "Exotiska" innehav. Ofta mindre bolag med tydlig global prägel och goda tillväxtutsikter alternativt en hög och förhoppningsvis stabil utdelning. Exempel: Somero, a2 Milk och Boston Pizza. Dessa innehav återfinns hos Nordea och Degiro i Kapitalförsäkring respektive Investeringssparkonto.
  • Onoterade innehav. Precis som det låter och i dagsläget är det Spiltan som är det enda innehavet i denna kategori och det ligger i en Aktie-/fonddepå hos Nordnet.
Tanken är att jag använder den nätmäklare som erbjuder bäst villkor och pris för respektive innehav och därav att portföljen är fördelade på 5 olika depåer enligt ovan.

Global Dividend Growth
Portföljen består för närvarande av 42 bolag världen över med goda utsikter till långsiktig vinst- och utdelningstillväxt. Jag har jämfört med globalt index, övervikter mot intressanta megatrender/tema och globala tillväxtregioner.


Strategin har ändrats mot tillväxt det senaste året och i någon mening blivit mer offensiv avseende värdering bland annat.

Portföljen är en depåförsäkring tjänstepension och återfinns hos Nordnet och går att följa via Shareville. I pengar mätt är det min största portfölj och inga inbetalningar sker då det rör sig om ett så kallat fribrev.

Global Future
Denna portfölj består också av små och stora bolag världen över, "endast" 35 stycken. Dessa har (förhoppningsvis) goda framtidsutsikter såväl som förväntad hög vinsttillväxt. En sådan kombo medför förstås höga värderingar men sen jag styrde portföljen åt denna strategi så har den överpresterat globalt index med råge.

Som synes är den relativa värderingen skyhög så det vill till att bolagen levererar tillväxt. I denna portfölj är jag mer aktiv jämfört med de andra och jag omallokerar löpande om ett case inte levererar "business momentum" alternativt jag hittar något nytt spännande bolag.

Även denna portfölj en depåförsäkring tjänstepension i fribrev hos Nordnet och går att följa via Shareville. I pengar mätt är den mindre än de andra portföljerna men fortsätter den sin fina värdeutveckling så kanske den kommer ikapp så småningom.

Varför flera strategier och många bolag?
Är det vettigt att köra flera olika aktiestrategier på samma gång?

Är du duktig på en strategi så är det sannolikt rationellt att fokusera på den och använda en fokuserad portfölj dessutom. Om man är som jag, en glad amatör med stor nyfikenhet på olika strategier och bolag så tror jag att använda sig av flera olika strategier både är roligt och ger möjlighet till god riskjusterad avkastning. Förvisso får du räkna med en hel del jobb men med lite verktygsstöd/smartness så blir det ändå en rimlig tidsåtgång tycker jag. Sen är en stor uppsida att lära sig om ett bolags verksamhet och kring sektorn som det verkar inom, exempelvis Hälsovård som jag viktat upp nyligen och håller på att lära mig mer om.

Att dessutom ha många bolag är förstås tidskrävande men i någon mening minskar bolagsrisken jämfört med en fokuserad portfölj. Vidare så gillar jag att ha "korgar" en viss aktietyp för att inte behöva välja vilket bolag jag tror blir "vinnare" inom en genre. Exempel är betaljättarna Visa och MasterCard där jag har bägge och inom solenergi har jag Enphase och SolarEdge.

En vanlig fråga jag får är "hur hinner du bevaka så många bolag" och svaret på det kan du läsa om här och här.

Har jag hittar case till mina strategier kan du läsa mer om här.

Global Multi Strategy senaste 5 åren*

* Global Future från 2015, Global DEBE 1.2xL från aug 2015, Global Dividend Growth från sep 2016

När jag får frågan om hur stor andel aktier man ska ha så brukar jag svara att ha så stor andel aktier så att du sover gott om natten. Min nattsömn är god och min strategi tycker jag funkade bra i det sammanhanget andra halvan av 2018 som var prövande för många investerare (även om det förstås kan bli mycket värre än så). Jag brukar kalla mina strategier för aktivt passiva och den ger mig god nattsömn såväl som god avkastning (än så långe).

Du hittar version 2.0 av GMS här om du vill jämföra mot den nuvarande.

Vad tror du om Global Multi Strategy som koncept?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-02-02

Tema: ESG

Jag gillar att ha bolag som är exponerade mot globala megatrender då dessa kan bjuda på god strukturell tillväxt och då de som regel är populära bland investerare i stort. Det sistnämnda innebär sannolikt något bättre stöd i orostider tänker jag, åtminstone om verksamheten är relativt ocyklisk. Nackdelen med ovanstående är att denna typ av bolag som regel handlas med premievärdering.

En global megatrend som tycks bli mer och mer "populär" på global basis är:

ESG 

Environmental Social and Governance (ESG) eller "hållbarhet" som det kallas på svenska är ett hett tema oavsett vad man tycker om det. Nyligen så gick fondgiganten BlackRock ut och deklarerade att de kommer styra mer mot ESG som jag förstod det. Gissningsvis kommer detta öka det stora inflöde som redan idag sker i bolag som klassas som "ESG-investeringar" tänker jag.

Så möjligen att jag är sen på bollen men jag tror att denna trend kan fortgå över lång tid så jag har utökat min exponering mot detta tema de sista veckorna och landat i en samling "ESG"-bolag:


Jag fokuserar i princip uteslutande på E:et i ESG, dvs någon form av positiv inverkan på miljön. Utav ovanstående så är följande bolag relativt nya i portföljerna:

"Darling believes that economic and environmental sustainability should function together to achieve the greatest benefits. To that end, we recently released our new ESG Factsheet, which provides transparency on our most relevant Environmental, Social and Governance topics and reports on seven areas we’ve identified as priorities to measure and track our progress.  By placing this commitment at the foundation of the company’s social responsibility platform, Darling strives to operate in ways that, wherever possible, leave a positive impact on the environment, food and feed safety, and people’s communities and work places." https://ir.darlingii.com/
I korthet så är bolaget specialister på att återanvända restavfall för att skapa likvärdiga produkter som "originalet". Det kanske "hetaste" tillväxtspåret är bolagets miljödiesel som framställs från gammal pommes frites-olja. Uppslaget till denna investering fick jag via detta avsnitt av Placerapodden.

Tyvärr har bolaget lite för hög skuldsättning för min smak men den tycks vara sakta minskande iallafall då bolaget amorterar före utdelningar. Vidare handlas bolaget till P/E 40+ men vinsten förväntas växa kraftigt framöver vilken motiverar en hög multipel tycker jag. Då bolaget "endast" är ett globalt mid cap så finns det utrymme att växa relativt bra hoppas jag.

"Ecolab is the global leader in water, hygiene and energy technologies and services. Every day, we help make the world cleaner, safer and healthier – protecting people and vital resources." - https://investor.ecolab.com/home/default.aspx
Ecolab är ett kemibolag inriktad mot vatten och hälsa bland annat och borde klassas som "ESG" tänker jag. Även här är P/E-talet ganska högt men bolaget växer fint "trots" att det är ett globalt large cap. En liten utdelning på knappt 1 % är ett trevligt inslag tycker jag.
"Enphase Energy, Inc. is a global energy technology company and the world’s leading supplier of solar microinverters. The Company delivers smart, easy-to-use solutions that connect solar generation, storage and management on one intelligent platform. Its semiconductor-based microinverter system converts energy at the individual solar module level and brings a system-based high-technology approach to solar energy generation, storage, control and management." https://investor.enphase.com/
"Hackar och spadar" inom solenergi är kanske den enklaste förklaringen till bolagets verksamhet. Storleken är globalt mid cap och marknaden har prisat in en rejäl tillväxt då P/E (ttm) är hela 90+.

"SolarEdge has invented an intelligent inverter solution that has changed the way power is harvested and managed in a solar photovoltaic (PV) system. The SolarEdge DC optimized inverter system maximizes power generation at the individual PV module-level while lowering the cost of energy produced by the solar PV system.
Since beginning commercial shipments in 2010, SolarEdge has shipped over 14.6 Gigawatt (‘‘GW’’) of its DC optimized inverter systems and its products have been installed in solar PV systems in 133 countries.
SolarEdge’s mission is to become the leading provider of inverter solutions across all PV market segments and broaden the availability of clean, renewable solar energy." - https://investors.solaredge.com/
SolarEdge Technologies har sitt ursprung samt huvudkontor i Israel och bolaget verkar i samma genre som Enphase ovan. P/E-talet är "endast" 40+ då förväntad vinsttillväxt är god men något lägre än för Enphase. Bägge bolagen har nettokassa vilket är positivt samt är av storleken globalt mid cap. Investeringsuppslaget fick jag av twitterprofilen Alexander Eliasson men strax efter mina första köp så uppmärksammades bolagen i andra kanaler dessutom vilket indikerar att det är "hett". Dock så förefaller aktierna vara väldigt volatila, sannolikt till följd av den höga värderingen.

---

Sen tidigare har jag även ett gäng "vattenbolag" som jag nog skulle klassa som ESG utöver Brookfield Renewable som är inriktad mot förnybar energi.

För den som söker ytterligare uppslag kring ESG så finns det en läsvärd artikel här: https://www.bloomberg.com/graphics/2020-ten-funds-with-a-conscience/

Vad tror du om ESG-trenden och vilka bolag gillar du i genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, 
BIld av ejaugsburg från Pixabay 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.