Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2016-12-28

Retro-/introspective 2016

2016 är snart slut och jag tänkte blicka bakåt kring det gångna året och reflektera kring bloggen, karriär och i sammanhanget relevanta händelser. En stor varning för navelskådning är alltså på sin plats då detta inlägg blir likt en klippbok med fokus på undertecknads gärningar under året.

---

2016 var året då bloggen, twitter och min karriär flyt ihop i någon mening och sannolikt möjliggjorde mitt byte av yrke. Om vi hoppar direkt till slutet av 2016 så är det detta som det handlar om:

bildkälla: twitter

Att hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, få möjlighet att använda mina kunskaper inom pension och dess avgiftsstrukturer för öka transparensen i branschen och vägleda konsumenter i de komplexa sammanhang som det ofta handlar om är både ärofullt och ansvarsfullt. Men hur hamnade jag där?

Om vi hoppar tillbaka till januari 2016 så började börsåret kallt med en rejäl kina-/oljefrossa och en intressant fråga från Avanza skickades ut till "deras" bloggare:
"Vad köper du i raset?"
Jag är ingen officiell "Avanzabloggare" men brukar få förfrågningar som ovan ibland och har inget emot att skriva ett inlägg om frågan och ämnet känns ok. Vill passa på att betona att jag inte har några särskilda rabatter, formellt samarbete eller andra fördelar från någon aktör inom finansbranschen.

Hursom, mitt svarande inlägg "Januari-rea på börsen" är det med mest sidvisningar genom tiderna än så länge på bloggen.

---

På förekommen anledning så uppfattas jag ofta som utdelningsinvesterare och jag blev smickrad när jag fick en förfrågan av Daniel Ramström från Unga Aktiesparare Södertälje om att föreläsa om ämnet.

bildkälla: UA Södertälje

Jag snickrade ihop en presentation som jag döpte till "Utdelningsinvestering - det nya svarta" som jag tycker blev väl mottagen av en tapper skara som var på plats. Jag håller det för sannolikt att jag kommer att återvända till UA Södertälje under 2017, håll utkik :-)

---

I mitten av februari blev det ett stort uppslag i DN tack vare ett tips från Nordnets Jocke Bornold när tidningen sökte efter en "utdelningsjägare" för ett reportage.

bildkälla: privat foto av DN-tidning

Jag tycker det är kul när långsiktigt sparande får medial uppmärksamhet och ett av syftena med bloggen är kanske att inspirera kring ämnet på olika sätt. Att jag själv hamnar i tryck innebär lite blandade känslor men i slutändan är det ändå positivt tycker jag.

bildkälla: z2036-bloggen

Den i mitt tycke kloke och sympatiske "LillaEkonomen" verkade ha något på känn om de förändringar som komma skulle.

---

De kanske mest populära inslagen på bloggen är nog mina hemsnickrade verktyg. Under året har det kommit nya versioner av Sparkalkylator Deluxe och MyDividends. Den kanske mest populära uppdateringen var nog "Bloggers edition" där parameter Spardisciplin infördes med några bloggare som förvalda alternativ.

Ett nytt verktyg såg dagens ljus, CAGR Calculator och numera så finns även funktionen för de som har Avanza-depå.

---

Under 20 års tid har jag arbetat med kvalitet, utveckling och framför allt test i olika produkt- och projektsammanhang.  När jag i maj 2015 föreläste på en internationellt erkänd konferens om mjukvarutestning så fick jag ny energi och inspiration i mitt yrke som testare. Men det skulle visa sig att "batteriet" inte blev tillräckligt laddat även om jag till vardags jobbade i två fantastiska utvecklingsteam med fantastiska kollegor i ett fantastiskt företag.

Min (då blivande) kollega Gustav tipsade om ett ledigt jobb som Pensionsspecialist hos Konsumenternas Försäkringsbyrå där jag först gav rekommendationer på några kandidater som jag trodde skulle passa för tjänsten men där jag senare även beslöt mig för att söka själv. Och på den vägen blev det även om processen var relativt lång och i slutändan inget lätt beslut - att lägga en 20-årig karriär inom test- och utveckling i malpåse.

Gustav och jag kände varandra lite ytligt sen tidigare via en bloggträff på Avanza 2015 och en efterföljande lunch samma år men vi har inte haft svårt att hitta samtalsämnen på luncherna sen jag började på "byrån" om vi säger så :-)

Som jag säkert nämnt innan så är engagemanget hos mina byråkollegor överväldigande med gemensamt stort fokus på konsumentfrågor kring försäkring och pension.

---

bildkälla: twitter


Ett populärt stående inslag på bloggen är Månadens aktie och under sommaren hörde herrarna Bolmesson och Söderberg av sig och genomförde ett par intervjuer till en kommande bok om barnsparande som jag tror kommer att släppas i början av nästa år. Blir spännande och se hur det kommer att se ut i tryck.

---

Bloggen hölls delvis levande under sommaren av gästbloggare AnalyseraMera och Valient. Dessa inlägg blev populära sett till antal sidvisningar och jag hoppas ni läsare uppskattade de lika mycket som jag gjorde.

---

bildkälla: twitter


Mitt epitet som "utdelningsjägare" befästes i samband med ett reportage på Nordnetbloggen och jag antar att man främst förknippar mig med utdelningar i aktiesammanhang. Jag ska väl erkänna att utdelningsinvestering är det som jag känner mig mest bekväm med även om jag har andra typer av bolag i portföljerna också beroende på dess sparinriktning.

---

bildkälla: twitter


Väl på nya jobbet så har man hamnat i tryck några gånger redan vilket man kan tycka olika om men byrån behöver all PR den kan få då den har begränsade resurser för marknadsföring. För att nå ut till konsumenter underlättar det med olika former av uppmärksamhet i olika kanaler och även om tidningsrubrikerna ibland kanske är väl tilltagna så har reportagen ofta varit relativt balanserade i mitt tycke.

bildkälla: twitter

Byråns senaste etapp kring JämförPris fick större uppmärksamhet än vad alla trodde då det handlar om en mer eller mindre "död" produkt, Privat pensionssparande.

bildkälla: twitter

Jag har så sakteliga kommit igång med att skriva lite texter för byrån och det är en delorsak till att jag minskat antal inlägg här på bloggen.

Sett till antal sidvisningar så ser det ut som bloggen i december kommer att landa på ett nytt ATH för en månad med runt 70 000 vilket förstås är inspirerande på alla sätt.
bildkälla: blogger

Jag har under hösten blivit varse om att det tar lite på krafterna mentalt i min nya roll som konsumentvägledare och att balansen mellan privata intressen, yrke och familjeliv är en delikat fråga.

Så länge jag tycker det är kul med bloggen så lär jag inte ha några problem med att skriva inlägg men jag kommer dra ner på antalet ett snäpp till och troligen landa på ett i veckan. Det är inte garanterat att kvalitén blir högre för det men tror det blir enklare för mig att balansera mot annat oavsett.

Men det är fantastiskt kul med aktier så tror/hoppas det kan bli ett och annat läsvärt inlägg framöver från mitt tangentbord. Skulle börsen slå över till baisse så blir det spännande att se hur ens strategier klarar sig relativt andras och index så stoff till inlägg lär det finnas oavsett.

Jag vill passa på att tacka årets alla läsare och hoppas ni hänger kvar även nästa år!

Det var allt för i år, väl mött 2017 och önskar er alla ett riktigt

Gott Nytt År!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-25

Månadens aktie: Tema kläder

Så var det dags för årets sista månadens aktie.

För nya läsare så handlar månadens aktie om att mina barn väljer en aktie att placera sitt månadssparande i. Vi föräldrar och mormor bidrar med några hundralappar samt barnen tar en del av sin månadspeng och skjuter till så att det totalt räcker till en minipost aktier. Målet med sparandet är att kunna få en bra buffert med sig när de flyttar hemifrån, lära sig om aktier och företagande samt att få bättre avkastning än motsvarande indexfond.

Min 12-åriga dotter Ebba gav mig tydliga instruktioner får månadens tema:

Pappa, jag vill öka i ett klädbolag denna månad, ta fram grafer och utdelning så att man kan jämföra och glöm inte Victoria Secret.
"...glöm inte Victoria Secret"
Nu börjar vi snacka! Förvisso finns det fler parametrar än varumärke, trend och utdelning förstås men man måste väl börja nånstans?

Inventerar jag "klädbolagen" i portföljerna hittar vi en liten samling.

HM

Direktavkastning: 3,8%
Tillväxtprognos 2017: oförändrad (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Treårstrenden är trist och när blir det en vändning? Bra balansräkning på plussidan och anständig direktavkastning men svaga utsikter för tillväxt.

MQ

Direktavkastning: 5%
Tillväxtprognos 2017: 5%  (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Bra långsiktig trend men med svacka i närtid. Tycks ha tappat lite fart i tillväxten men kanske det blir en liten sådan iaf under 2017?

Kappahl

Direktavkastning: 2,7%
Tillväxtprognos 2017: 37% (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Vilken turnaround! Går som tåget och tycks hittat rätt på många sätt. Borde bli bra tillväxt under 2017.

L Brands (Victoria Secret m.fl.)


Direktavkastning: 3,6%
Tillväxtprognos 2017: negativ (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Långsiktigt ok trend men svag i år och negativa utsikter tyvärr.

Nike

Direktavkastning: 1,4%
Tillväxtprognos 2017: 11%  (källa 4-traders)

bildkälla: Avanza

Detta fina tillväxtbolag springer på men befinner sig i en negativ trend i närtid. Kan tycka att risk/reward är god härifrån.

Vad väljer de?
"...tror de kommer gå fortsatt bra"
Ebba (12): Så HM är skuldfritt, hur ser det ut för de andra bolagen? Hmm, jag väljer Kappahl som har en ok trend och jag tror de kommer gå fortsatt bra. Mina kompisar har mycket kläder från Kappahl och de har bra märken/kollektioner. Mindre utdelning än de andra men den borde bli högre nästa år så jag kör på den!

"I go with Kappahl"
Sonen (17): I go with Kappahl. Ok utdelning och tillväxtprognosen såg riktigt bra ut!

Hur har det gått?
Detta avsnitt kommer jag att redovisa i separat inlägg längre fram på andra sidan årsskiftet.

Vilken hade ni valt av dessa fem?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-21

Årskrönika 2016

Året går mot sitt slut och det är dags för den tredje upplagan av

Tidigare upplagor finns här och här.

Skillnaden i år är att jag inte kommer att utnämna några bästa bank- eller försäkringsprodukter då jag i min nya tjänst ger vägledning kring de sistnämnda och det är nog mindre lämpligt att jag recenserar sådana produkter i detta forum.

Så årets krönika blir mer inriktad mot ekonomisfären inom social medier - håll tillgodo!

Årets comeback
3, 2, 1...Lundaluppen så klart!

Årets mest oväntade börsreaktion
Haussen efter att Trump vann presidentvalet tror jag ingen såg komma, definitivt inte jag i alla fall. Även tiden efter Brexit var oväntad positiv ur börsperspektiv.

Årets sämst tajmade sälj
Fondbytet i min tjänstepension till räntefond strax innan Brexit var en illa tajmad omallokering. Punkt.

Årets bäst tajmade köp
Min dotters köp i Mat.se är nog svårslaget inom familjens krets i det korta perspektivet i alla fall.

bildkälla: Avanza


Årets aktie
Detta år väljer jag en aktie från familjens stora "utbud" och det blir "allas" vår Boston Pizza Royalties Income Fund. Med god kursutveckling och fina utdelningar så tycker jag den levererat mer än väl sett till både riskjusterad och absolut avkastning.

bildkälla: Avanza

Som synes så tycks aktien ökat i populäritet under året vilket jag säkert delvis är medskyldig till. Hoppas den fina utvecklingen håller i sig och att vi aktieägare bjuds på en höjning av utdelningen i februari 2017.

Årets preferensaktie
I min värld är inlösen positivt för en preferensaktie då instrumentet blir mer obligationslikt och enklare att värdera tycker jag. Så årets preff blir Tobin Properties då hälften av aktierna löstes in i somras.

bildkälla: Avanza

Som synes uppvisar aktien fint mönster med logiska fall vid utdelningstillfällena och inlösenkursen på 110 funkar numera som en magnet. Blir spännande att se om/när nästa inlösen sker.

Årets ekonomipodd
Jag har faktiskt dragit ner på lyssnandet av ekonomipoddar något. Men till mina tre träningspass per vecka väljer jag fortfarande att lyssna på poddar i första hand.

Den som jag rankar högst och lyssnar först på under en vecka är #PrataPengar.

Programledarna Philip och Nicklas har fin kemi emellan sig, podden bra innehåll och ofta med intressanta gäster. Nu råkar jag i och för sig vara inbjuden till podden i början av nästa år men oavsett det så hade den vunnit :-)

Andra poddar som jag alltid lyssnar på är Spar- och Fondpodden och i mån av tid Börspodden som jag i och för sig tycker har tappat lite senaste året och har för mycket suspekt sponsring för min smak.

Årets börstv
Kan nog inte påstå att jag har koll på alla börsprogram och kanaler men EFN är mitt tycke proffsiga och sevärda och här levereras kvalitet med en stor portion humor.

Årets twitterprofil
Twitter är ett Mecka för finansnördar som jag. Har finns nyheter, länkar, bilder och annat som underlättar både för yrkesutövande och för aktiespararande. Utöver det så är många hjälpsamma och man får även en stor dos rolig finanshumor om man är lagd åt det hållet.

Är otroligt svårt att utse en "vinnare" utav de 404 intressanta profiler jag följer men jag väljer nog Adnan Chian då han kontinuerligt levererar träffsäkra grafer och med glimten i ögat. Hedersomnämnande åt Ekka Lundin för hans snabbhet vid nyheter/statistik, Analysera Mera för dennes goda musiksmak utöver aktiekunskap samt Framtidsfeministen för hennes ihärdighet och goda gärning kring jämställdhet. Finns många andra jag skulle kunna rabbla upp men måste spara till kommande årskrönikor också :-)

Årets bloggkommentator
Kommentarer överflödiga? Utan kommentarer/feedback ingen bra blogg enligt mig. När man skrivit ett inlägg så finns det en person man hoppas lite extra på att han ska dyka upp med sitt ris och ros där det förstnämnda dominerar som oftast. Jag talar förstås om Lars. Från ett anonymt konto men med tydlig signatur förgyller han bloggosfären med sina som oftast vassa kommentarer.

Årets ekonomiblogg
Den kanske "finaste" utmärkelsen sparar jag till sist.

Antal ekonomibloggar på svenska är sannolikt fler än någonsin. Det goda börsklimatet bidrar säkert till detta så det återstår att se hur en negativ marknad skulle påverka lusten till skrivandet för både undertecknad och övriga bloggarkollektivet.

Jag tycker att många bloggar håller mycket god kvalitet och en del blir bättre med tiden medans andra blir sämre, speciellt när kvantitet tycks gå före kvalitet eller när det blir för mycket av kommersiella inslag.

Att utse årets ekonomiblogg är inte lätt och det finns nog ingen objektiv sanning här utan det är mycket en fråga om ens personliga tycke och smak.

Jag har under detta år insett att jag uppskattar mest av allt inlägg kring nya och gärna lite okända bolag.

Under året har Aktieingenjören och Långsiktig investering skrivit om norska högutdelare som Data Respons och Atea bland andra som jag själv plockat in i portföljen och tror på långsiktigt.

Min kollega Gustav fortsätter att leverera läsvärda inlägg kring "exotiska" bolag som jag finner mycket intressanta även om alla långt ifrån passar mig.

Min röst faller till slut på en nykomling som redan känns självklar i flödet: Framtidsinvesteringen

Med för min del lagom långa och lättbegripliga analyser kring intressanta bolag som oftast är relativt okända så blir det en knapp seger för detta år.

Jag skulle kunna nämna många andra bra bloggar men ni hittar de i min blogglista till höger. Jag plockar bort bloggar som jag inte tycker håller måttet eller jag av andra skäl inte vill länka till.

"Snålbloggarna" som jag kallar de som strävar efter #SparadKrona och ett liv i (ekonomisk) frihet är kanske en egen kategori och här tycker jag nog att Sparo är bäst i klassen med frekventa men ändå genomarbetade inlägg på alla sätt.

---

Det var allt från den enväldige juryn bakom z2036 och till er alla:

God Jul och Gott Nytt År!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-18

Fonder - avgift alla dagar?

Att investera i fonder är på många sett rationellt och praktiskt. Den forne ingenjören/testaren inom mig söker dock efter optimering i varje del i princip allt jag tar mig för och långsiktigt sparande är inget undantag.

Med vissa insikter i bakhuvudet så strävar jag efter att få till så gynnsamma odds som möjligt i mitt sparande matematiskt sett. Det handlar kort och gott om att maximera avkastning och minimera kostnader utöver vald strategisk allokering.

Maximera avkastning handlar matematiskt om att optimera förräntningen och där använder jag frekventa utdelningar som återinvesteras regelbundet samt hävstång via belåning.

Minimera kostnader handlar om att hålla nere transaktionskostnader samt minimera periodiska avgifter som tas ut i procent.

bildkälla: z2036

Något som jag ryggar för när det gäller fonder är avgiften som tas ut varje dag med 1/365-del av förvaltningsavgiften multiplicerat med värdet. Över en kortare sparperiod spelar det mindre roll men över lång tid (decennier) så gör det stor skillnad. Det blir ränta-på-ränta fast omvänt. Är avgiften låg blir totalkostnaden för fonden rimlig men ändock betydande över lång tid.

Om nu fondförvaltaren lyckats med överavkastning så kan avgiften vara av mindre betydelse men forskning tycks visa på att få förvaltare lyckas med detta över långa tidsperioder.

En fördel med traditionella fonder är dock att det normalt inte kostar att köpa eller sälja andelar i fonden vilket passar bra om man har en strategi där man omallokerar ofta.

Vad är då alternativet?

Att investera direkt i "råvaran" (dvs aktier) innebär en köpavgift i form av courtage men givet att man behåller aktierna tills vidare så utgår ingen årlig avgift vilket gör stor skillnad på sikt.

I teorin så borde ett bolag som har bra vinsttillväxt och återinvesterar denna vara den mest kostnadseffektiva investeringen då det endast utgår courtage vid köp samt vid exit. Berkshire Hathaway är ett exempel på en sådan aktie då bolaget inte lämnar någon utdelning.

Nästan lika bra är utdelande bolag då återinvestering av utdelningar inte kostar så mycket sett till totala värdet på kapitalet. Låt oss säga att vi har en aktie med 5% direktavkastning så kostar återinvesteringar minicourtaget 0,25% x utdelningen 5% -> 0,0025 x 0,05 = 0,0125%. Jämfört med en fondavgift på 0,20% så blir det stor relativ skillnad.

Sen finns det förstås några gratisfonder som Avanza Zero och Nordnets superfonder som borde vara oslagbara allt annat lika. Vidare finns det ETF:er med låg avgift som kanske endast är på några få punkter men där får man betala courtage i normalfallet (Nordnet och Degiro har dock gratis månadssparande i vissa utvalda ETF:er).

Vad kostar det då?

Du kan använda min Sparkalkylator eller JämförPris se hur olika avgifter slår på ett långsiktigt sparande.

Om vi tar 0,02%, 0,2% samt 1% på ett kapital på 250 000 i 45 år så blir det betydande relativa skillnader som vi kan se nedan.

Allt annat lika så tycks det vara lönsamt att sträva efter låga avgifter. En hög avgift kan endast motiveras om man får mervärde på något sätt. För exotiska marknader är en hög avgift rimlig då den kan vara svår att nå på annat sätt än via en fond men för "smör-o-bröd"-fonder som Global- och Sverigefonder så är det svårt att motivera en hög avgift.

Hur tänker ni kring fondavgifter?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-13

(the last) Frontier?

En av mina första amerikanska aktier jag köpte någonsin var ett högutdelande telekombolag vid namn Frontier Communications (FTR).

Som tur var gjorde jag en tidig exit med god vinst då bolaget numera har sina utmaningar minst sagt efter tveksamt förvärv (bredbandsenhet från Verizon) samt minskande kundbas sen dess.

bildkälla: Avanza

Man kan ana en vikande trend här utan djupare TA-kunskaper så vad skulle locka till att investera i bolaget återigen?

Ni gissade rätt, en riktig hög utdelning!

Stamaktien yieldar på 12%(!) vilket inte är så illa men de har även en preff (FTRPR) som inte går av för hackor, smaka på drygt 15% direktavkastning!

Som kanske redan förstår finns det påtagliga risker här och de två största är nog bolagets höga skuldsättning och minskade intäkter. En liten ljusglimt i sammanhanget är att kassaflödet är halvskapligt än så länge och tycks räcka till utdelningar i närtid i alla fall.

Tror man på bolaget på längre sikt är nog stamaktien att föredra men jag håller det sannolikt att man måste sänka utdelningen om det inte vänder uppåt snart.

För mig förefaller just preffen mer attraktiv då den kommer att inlösas i form av konvertering till stamaktier i "närtid", dvs under andra halvan av 2018. Vidare så är utdelningarna från preffen säkrare givet att kassaflödet inte sinar helt.

Sannolikt kommer man att få 20 stamaktier per preferensaktie vilket skulle innebära ca $70 i skrivande stund. Då preffen handlas till $73 så kan man tycka att tillsammans med utdelningar på $16,7 ger rimlig risk/reward/kudde kanske. Det finns förstår många om och men i detta case och jag har endast en "pyttepost" sen igår då jag vill nog se ytterligare en kvartalsrapport för att kunna bedöma läget bättre.

Är man nyfiken så kan man läsa denna artikel på Seeking Alpha som både innehåller hiss och diss kring fallet.

Ett drömscenario är förstås en turn-around då bolaget försöker hindra kundflykt bland annat genom att ta hem sin kundtjänst till USA från Indien (ökat förtroende?). Samtidigt genomför de ett besparingsprogram för att få bättre ordning på finanserna.

Jag har nog fått hybris sen mina framgångar i High Yield-aktier (Dream Office, SAS Pref, Tobin Pref m.fl) så vi får se hur detta slutar, vad tror ni?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-11

Bil2020 - ett udda målsparande?

I princip alla familjens portföljer slutade på ATH i veckan förutom min småbolagsportfölj som tappat mark på sistone.

Att ligga all-in är tacksamt i den bull-market som råder. När, var, hur det kommer en topp är omöjligt att säga men för varje nytt ATH tycker jag man kan vara nöjd och njuta i det lilla i alla fall.

Detta inlägg tänkte jag dedikera till min High Yield-portfölj:

Bil2020 - ett udda målsparande?

För nytillkomna läsare så handlar Bil2020 om att målspara till familjens nästa bilbyte som om nuvarande håller ihop, planeras ske år runt 2020.

Portföljen redovisar jag med exakta belopp så att man kan bedöma den absoluta risken bättre.

bildkälla: Avanza

Tittar vi på ett års utveckling så kan man utläsa god avkastning och låg volatilitet. Att portföljen klarat de rekyler som varit är imponerande tycker jag men blir det så tredje gången gillt?

bildkälla: Avanza

"... medaljplats i grenen riskjusterad avkastning"
Dessa nyckeltal (tack Avanza) tycker jag är imponerande och skulle sannolikt ge medaljplats i grenen riskjusterad avkastning.

Vilka instrument ligger då bakom detta resultat? Nu när jag avslöjat mina senaste kanadensiska aktier så kan jag redovisa portföljens innehav i sin helhet och här kommer de:

bildkälla: Avanza


17 innehav där Atea har störst vikt med 8,5% och Tobin Pref minst med 3,7% (nyligen avskiljd utdelning).

Det totala kreditbetyget för portföljen är kanske inte trippel-A precis, så jag jobbar vidare på att öka diversifieringen för att minska bolagsrisken. Exponeringen mot Kanada är stor men tycker att dessa bolag har attraktiv värdering fortfarande mätt i direktavkastning, speciellt om man jämför med amerikanska aktier.

bildkälla: z2036

Stor övervikt mot fastigheter men försöker att öka i andra sektorer i den mån det går.

bildkälla: z2036

Drygt 8% direktavkastning är inte illa men som synes är förväntad tillväxt måttlig och kanske i underkant i förhållande till inflationen. Men då sparhorisonten är ganska kort så är det nog bättre att prioritera direktavkastning före tillväxt tänker jag.

Stigande räntor utgör ett hot mot portföljens utveckling och är sannolikt en förklaring till en mer försiktig uppgång senaste tiden. Fördelen med så pass hög direktavkastning som det handlar om här är att korrelationen mot räntan är något mindre jämfört med exempelvis preferensaktier med lägre direktavkastning.

Hur tror ni att portföljen kommer att klara sig framöver?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2016-12-07

Halvvägs där...

Min nya pensionsportfölj är nu investerad till hälften.

bildkälla: Nordnet

Då jag mot bättre vetande investerar löpande i många olika aktier så tar det en stund att bli fullt investerad. Jag hade hoppats på en dipp så att man kunde tanka större poster men marknaden är urstark för tillfället och just nu är det nog inget som talar för en större nedgång i närtid. Så i väntan på rekyl så fortsätter jag mina småköp så att utdelningar börjar komma in åtminstone.

Denna portfölj är min största mätt i värde och nu även avseende antal innehav. Tanken är att sikta på någon sorts "smart-beta"-allokering likt min utdelningsportfölj Global Dividend. Vad portföljen ska heta? z2036 Pension Dividend så klart :-)

Man kan förstås invända mot att utdelningsinvestering kanske inte är den bästa strategin på lång sikt men givet att jag jobbar i 20 år till så kommer denna portfölj att bli ett komplement till min förmånsbestämda pensionslösning (% av slutlön) som jag har nu. En tanke är att man skulle kunna påbörja utbetalning i förtid från den nya pensionsportföljen och då är utdelningsinvestering en bra strategi för detta enligt mig.

Min första pensionsportfölj (en gammal löneväxling i fribrev) kommer att bli mer inriktad mot "värde" och tillväxt utan krav på utdelning och kommer således att döpas till z2036 Pension ValueGrowth.

Tanken är alltså att ValueGrowth blir lite mer offensiv än Dividend.

Jag kommer ansluta Dividend till Shareville så småningom när köpen börjar minska i frekvens så att eventuella följare inte blir spammade innan dess.

För den som är nyfiken på innehaven och allokering så kommer här lite grafer att beskåda:

bildkälla: z2036

Detta bubbeldiagram är en aning fullspäckat och det kan vara svårt att identifiera alla innehav från den, däremot tycker jag den är intressant för att se fördelningen growth/yield.

bildkälla: z2036

Den strategiska allokeringen avseende sektorer är till största delen inriktad mot Konsument och jag har medvetet hållit igen lite på Fastigheter.

bildkälla: z2036

Stor andel Nordamerika sett till valutaexponering men de övriga valutornas andel kommer att öka med tiden är tanken. Mina "kanadensare" har jag köpt full andel i från början och därav att CAD har stor vikt.

Hur tror ni en globalt inriktad utdelningsportfölj funkar som pensionssparande på 10-20 års sikt?

Brasklapp: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2016-12-04

That's Entertainment?

Då min bilportfölj "Bil2020" har stor exponering mot fastighetssektorn så söker jag efter High Yield främst i andra sektorer även om det där inte alltid är så lätt att hitta bra kandidater.

Per definition är High Yield normalt inte synonymt med "Investement Grade", dvs bolag med bra kreditbetyg. Detta faktum som innebär högre bolagsrisk ger att extrem diversifiering sannolikt är nödvändigt för att minska effekter av negativa kredithändelser.



Då jag på Twitter häromdagen blev tillfrågad om vad jag tyckte om Kanadensiska bolaget Corus Entertainment (CJR.B) så kände jag att tiden är mogen att avslöja att aktien är en av två "anonyma" innehav i min bilportfölj.
"Corus is a leading media and content company that creates and delivers high quality brands and content for audiences around the world. Founded in 1999 by JR Shaw, the company was built from media assets originally owned by Shaw Communications. Since its inception, Corus' asset base has continued to grow through strategic acquisitions and a strong operating discipline. On April 1, 2016 the company acquired Shaw Media's powerful portfolio of television brands." källa: http://www.corusent.com/about/company-overview/
Corus sysslar alltså med TV, radio samt med att producera innehåll till dessa kanaler. De har även ett segment mot mjukvara inriktat mot barn.

Jag har svårt att motstå kombinationen av Kanada, månadsutdelning samt anständig direktavkastning och alla dessa tre egenskaper passar in på Corus.
  • Kanada -> Check!
  • Månadsutdelning -> Check!
  • Direktavkastning -> 9,4% -> Check!
Utöver dessa fina punkter kan man addera:
  • P/E 10
  • Hyfsat stabilt kassaflöde som täcker utdelningarna med viss marginal (enligt 4-traders)
Negativt/risker?
  • Framtidsutsikter?
    • Är TV och radio framtiden, nja?
  • Hög skuldsättning efter förvärvet av Shaw Media?
  • Negativ kurstrend?
Framtidsaspekten är nog viktigast här, kanske inte en kandidat för byrålådan? Men roligare än Schibstedt kanske?
"Pessimisten tänker High Yield-fälla, optimisten Turn around-case"
bildkälla: Avanza

Denna 3-årstrend skulle knappast få trendkungen Kavastu att gå igång men kanske är nedsidan inte så stor härifrån? Pessimisten tänker High Yield-fälla, optimisten Turn around-case.

Så vad tror ni om Corus? En liten andel i en mindre High Yield-portfölj tycker jag känns ok men platsar den även i en huvudportfölj?

2016-12-01

Månadsrapport november 2016

Årets näst sista månad har passerats och årsskiftet närmar sig.

Som traditionen bjuder så kommer här en månadsrapport för några utvalda portföljer från familjens utbud.

Jag har valt att exkludera pensionsportföljerna denna gång då dessa håller på att omstruktureras. Vidare så har jag för avsikt att rapportera dessa kvartalsvis framöver då månadsrapportering på ett 20-årigt sparande är lite överkurs förmodligen.

Vidare redovisas barnens portföljer separat i samband med månadens aktie.

Så vad som återstår är z2036 Small Cap, Global Dividend 1.2xL samt Bil2020 och här kommer månadsrapport för dessa:

Denna forna 3-stjärniga portfölj har tappat en del i år jämfört med tidigare framgångar. Är det resultat av dålig stockpicking eller gäller det småbolag i allmänhet?


Månaden har varit svag och klart sämre än Carniegie småbolagsfond.

Sett till helåret är det fortfarande lite plus och paritet med fonden så ingen katastrof således.

Månadens vinnare: Avensia +14%

Månadens sänke: Semafo -25%

Mot all expertis och strömmen så ökade jag i Semafo denna månad då innehavet är en sorts "hedge" i och med dess exponering mot guldpriset. Portföljen fungerar annars som "farmarliga" till pensionsportföljerna och denna månad fick Avensia en plats i min nya pensionsporfölj.

---

Min huvudportfölj och kanske den mest "kända". I samband med månadssparandet skedde en viss balansering av hävstången så att den blev 1.2xL igen. Den har varierat mellan 1.19 och 1.21 och förhoppningsvis räcker det med månatlig justering framöver vilket vore smidigt.


Helt ok månad men något sämre än portföljens jämförelseindex SPP Aktiefond Global. En globalfond har något större dollarexponering än Global Dividend så det kan vara en del av förklaringen till resultatskillnaden samt att portföljen kan vara något mer räntekänslig än fonden också.


Sett till årets utveckling så finns det fortfarande marginal och skulle man landa på över +20% för helåret så får man vara nöjd tycker jag.

Månadens vinnare: G4S +14%

Månadens sänke: Fortum -9%

Förhoppningsvis behöver inte hävstången justeras innan det är dags för nästa månadssparande men den kanske man ska lägga på andra sidan årsskiftet för att spara lite skatt?

---

Mitt aggressiva målsparande till nästa bilinköp fortskrider med god riskjusterad avkastning.


En sidledes månad som synes vilket innebär att kurserna tappat lika mycket som de höga utdelningarna som fyller på depån löpande.
Väldigt bra resultat för helåret fortfarande och det blir spännande och se hur det slutar.

Månadens vinnare: Anonym kanadensare#1 +11%

Månadens sänke: Anonym kanadensare#2 -9%

Nyfikna?

Kommer att avslöja ett utav de kanadensiska innehaven på söndag så välkommen åter! :-)

2016-11-27

Buffertinkomst åt folket!?

En av mina käpphästar inom privatekonomi är att det första man ska spara ihop till är en ekonomisk buffert. Hur stor den ska vara varierar beroende på din egna situation men en tumregel skulle kunna vara 2-3 månaders utgifter.

Men vad sägs om en buffertinkomst dessutom? En extra inkomst som du kan nyttja vid behov.

Trogna läsare blir nog inte överraskade över följande tanke:

Utdelningsportfölj som buffertinkomst

bildkälla: z2036

Vi börjar med att fastställa storleken på buffertkontot och låt oss säga att vi har 25 000 i utgifter varje månad så landar vi på 75 000. Att ha en årslön på buffertkontot känns klart överdrivet och jag tycker som sagt att man ska utgå från sina utgifter istället för lön. Bankernas ekonomer utgår oftast från lön av någon anledning vilket blir fel tycker jag.

Har du lyckats fylla bufferten så betyder det att du klarar 75 000 i utgifter även om du skulle tappa din lön helt. Ett sådant buffertkonto räcker nog ganska långt för de flesta hushåll då man kanske är två som bär lön vilket gör ett scenario där man helt blir utan inkomst är mindre sannolikt.

Lyckas du få ett ständigt överskott i bufferten (rekommenderas) så är det dags att börja spara på längre sikt och då kan det vara läge att göra det i en aktieportfölj. Men i händelse av bufferten behöver fyllas på så skulle det vara tråkigt att behöva sälja aktier för göra det.

Då kan man överväga en "middle-of-road"-lösning som exempelvis en utdelningsportfölj kanske? :-)

Fördelen med en utdelningsportfölj som jag varit inne på vid flera tillfällen är att man kan "flippa" sparandet och fylla på bufferten från utdelningarna om behov uppstår.

En renodlad utdelningsportfölj är kanske inte alltid den allra bästa strategin på riktigt lång sikt för ett långsiktigt sparande men sannolikt ganska bra ändå över tiden.

bildkälla: z2036

Fördelarna med frekventa utdelningar har jag belyst förut och "flippar" man sparandet så fylls bufferten på löpande. Du skulle kunna minska storleken på bufferten om utdelningarna kommer frekvent vilket möjliggör en större exponering mot aktiemarknaden över tiden än annars.

Vidare är det svårt att slå den låga förvaltningskostnaden en utdelningsportfölj får på sikt jämfört med exempelvis ett fondsparande.

Låt oss säga att du har 100 000 fullinvesterat i utdelningsaktier (5% direktavkastning) och månadssparar 3000 så blir den löpande årliga avgiften 3000 x 0,25% (minicourtage) + 5000 x 0,25% (återinvestering av utdelningar) = 102 kr dvs 102 / 141 000 -> 0,07 %!

Om du "flippar" dvs låter månadsspar och utdelningar gå in i bufferten istället för återinvestering så har den en egen "Zero" då årliga avgiften blir 0 givet att du inte köper eller säljer något.

Utöver en utdelningsportfölj så kan det finnas anledning att spara långsiktigt med andra strategier men jag tror att en utdelningsportfölj passar många då den inte kräver så mycket tillsyn när den väl är uppbyggd.

En tanke med mina barns sparande är att de skulle kunna få med sig en buffertinkomst när de flyttar hemifrån (om än liten).

En buffertinkomst minskar behovet av att du måste jobba heltid och man kan sannolikt ta lite större risk på arbetsmarknaden än annars.

Buffertinkomst åt folket?

ps. Finns risk/chans att jag dyker upp i en populär podd i början på nästa år...

pps. Min vecka har varit intensiv på jobbet då vi lanserat en ny tjänst för privata pensionsförsäkringar. Då vi är en oberoende stiftelse med begränsade anslag så bjussar jag här på en gratis annons för att nå ut bättre till vår målgrupp konsumenter, sprid gärna om du tycker det vi gör är vettigt.

(gratis annons) >>

Har du en privat pensionsförsäkring med flytträtt? Använd Konsumenternas Försäkringsbyrås nya tjänst JämförPris för att se om du hittar andra privata pensionsförsäkringar som verkar bättre eller hur olika fondavgifter slår på kostnader.


bildkälla: Konsumenternas Försäkringsbyrå


<< (slut gratis annons)