Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2017-01-29

Månadens aktie: Tema Finland

Dags för årets första Månadens aktie och tillika mina barns månatliga sparande.

Årets förhandling av månadspengen slutfördes i veckan och min dotter Ebba beslöt att dubbla sitt egna sparande från hennes månadspeng vilket ger henne en "sparkvot" på 25% och lite mer att köpa aktier för.

Vi hade som idé att ha tema mat denna månad men det var inte så länge sen vi hade det så det blir istället tema Finland för att öka det globala inslaget i barnens portföljer utöver nordamerikanska aktier.

bildkälla: Ebba Thelenius

Kandidat #1 - KONE
Man behöver bara gå utanför lägenhetsdörren så stöter man ofta på denna gigant inom hissbranschen.

bildkälla: Avanza

Årsrapporten kom in i veckan vilken inte levde upp till marknadens förväntningar så kanske ett bra tillfälle att kliva på i en rekyl? Utdelningen höjdes och direktavkastningen ligger på 3,6%. 

Kandidat #2 - Sampo
Med innehav som If och Nordea med flera är Sampo en stor aktör inom Nordiska finanssektorn.

bildkälla: Avanza

Vart kursen är på väg är nog svårt (som alltid) att sia om men en direktavkastning på 5% är inte så tokigt oavsett.

Kandidat #3 - Fortum
Att leverera el och värme låter som en bra och tidlös affärsidé och inom sektorn är Fortum en av de större i Norden.

bildkälla: Avanza

Kurstrenden för Fortum kanske inte är den bästa men en direktavkastning på 7,3% lockar nog en del fortfarande inklusive mig. Dock så är det långt ifrån säkert att nivån på årets utdelning blir samma höga.

Vad väljer de?

Ebba (12): Jag tar KONE, trenden ser stabil ut. Folk behöver hissar.

Sonen (17): KONE, håller med syrran!

Hur har det gått?
Vill du se hur det gick för barnens portföljer för 2016 så rekommenderar jag att läsa mitt gästinlägg på Avanza-bloggen där man får en sammanfattning.

2017 har startat bra för kidsen och Ebba leder på +2,5% och brorsan ligger på goda +1,5% men det är förstås för tidigt att dra några växlar på det annat än att vi fortsätter med månadssparande i aktier tills vidare och hoppas att bolagen utvecklas väl.

Har ni några finska aktier i portföljen?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-01-24

#uppesittarkväll januari 2017

Det är dags för #uppesittarkväll och månadssparande!

Till att börja med kommer en del av månadssparandet att placeras på kassan då hävstången i min globala utdelningsportfölj ligger på 1.2045xL i skrivande stund vilket är över målnivån 1.2xL.

Men en liten slant blir över till aktieköp och jag använder mitt verktyg MyDividends för att "screena" fram köpvärda utdelningsaktier. Denna graf från verktyget är nog min favorit i sammanhanget:

bildkälla: z2036

Man kan avläsa direktavkastning (yield) på x-axeln samt förväntad utdelningstillväxt (growth) på y-axeln.

Vilka "bollar" ska man då välja?

Betsson (BETS) närmar sig 6% i direktavkastning och jag gissar på en liten höjning av utdelningen (är kanske ensam om det?) så en liten ökning är nog på sin plats.

Jag är något mer positiv till banker nu när räntan sannolikt har bottnat så min svenska favorit i sektorn SEB ligger bra till för att öka tycker jag.

Bubblare i mån det blir pengar över att investera får bli Novo, Pfizer, HiQ samt Hemfosa.

Vad köper ni denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-01-22

MyDividends: "Fun with flags"-edition

Vilken vecka för oss utdelningsinvesterare!

Ett grymt verktyg från lillaekonomen samt bra utdelningshöjningar från de "obligatoriska" innehaven Castellum och Realty Income.

Detta tillsammans med lite inspiration från kollegor med förkärlek för globala aktier så har det nu blivit dags att presentera stolt:

MyDividends - "Fun with flags"-edition

För nytillkomna så syftar verktyget MyDividends till att hålla reda på olika portföljparametrar i allmänhet och sådana relaterade till utdelningar i synnerhet. Verktyget ska ses som ett komplement till den portföljrapport som tillhandahålls av din nätmäklare och jag använder det främst vid månadssparande och reinvestering av utdelningar samt för att hålla reda på de sistnämnda i olika avseenden.

Denna uppdatering av verktyget innehåller lite smått och gott:

1. Flaggor
Flaggor som visar bolagets huvudsäte i innehavstabellen.

bildkälla: z2036

Jag är svag för visualisering och en flagga är lättare att avläsa än en landskod tycker jag. Sen hur stor roll bolagets huvudsäte har i praktiken kan diskuteras då många bolag är globala oavsett men intressant information tycker jag avseende skatteregler och dylikt.

2. zYG-score
En ny parameter, "zYG-score" som beräknas av direktavkastning + förväntad tillväxt x hävstång (z2036 Yield/Growth-score). Detta värde indikerar förväntad årlig totalavkastning (allt annat lika).
bildkälla: z2036

Jag har som strategi att balansera direktavkastning och utdelningstillväxt och tycker det är smidigt att se någon sorts totalsiffra. Vad tror ni om denna?

3. zYG-score i "Heat"-map
"Heat"-map för innehav är nu baserat på aktiens zYG-score istället för direktavkastning som tidigare.

bildkälla: z2036

Jag använder denna för att se relativa andelen för ett innehav på ett enkelt sätt då en area är lättare att avläsa en procentsiffra tycker jag. De rutor som ser "kalla" ut kan man fundera över om de är köpvärda eller rent av borde bytas ut kanske?

4. Katogorier i "bubbel"-diagrammet
"Bubbel"-diagrammet är nu baserat på kategori istället för land som tidigare. Färgerna är även synkroniserade med cirkeldiagrammet för kategorifördelning.

bildkälla: z2036

Denna graf använder jag ofta när jag funderar över vilken/vilka aktier som känns köpvärda för stunden. Exempelvis Novo har rört sig högerut sista halvåret, är den köpvärd nu? Håller tillväxtestimatiet? "Bubblorna" väcker frågor och funderingar tycker jag.

5. Förenkling och ny färgsättning cirkeldiagram för kategorier
Cirkeldiagrammet för kategorifördelning har fått ny färgsättning och jag har i mallfilen minskat antal kategorier (Telecom har gått in i Tech exempelvis) något samt uppdaterat några estimat.

bildkälla: z2036

Är nu sugna på att prova verktyget så finns det en detaljerad instruktion här.

Hoppas ändringarna ska vara till det bättre, jag har tagit bort mätaren för kassa då en utdelningsinvesterare alltid är fullinvesterad, eller hur? ;-)

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-01-16

Dividend Donuts - pour some sugar on me!

*** Varning! Följande inlägg innehåller inslag som kan upplevas stötande för folk som inte gillar utdelningar ***

I går söndags blev det officiell release för ett verktyg för utdelningar som inte skådats sen...ja ni kanske vet när :-)

Verktyget nnava sammanställer transaktionsdata utifrån excel-exporter från dina depåer hos Nordnet respektive Avanza på ett mycket tilltalande sätt. Utdelningar är i fokus men även insättningar och courtage är med på ett hörn vilket kommer underlätta för de otaliga bloggrapporter som en del publicerar regelbundet. Upphovsman till verktyget är den duktiga utvecklaren lillaekonomen som rimligen lagt ett antal timmar på detta.

För att visa vad verktyget kan så tänkte jag visa lite grafgodis från den populära High Yield-portföljen Bil2020:


bildkälla: nnava

Ovan kan man se en mycket tilltalande "donut" enligt mig, visandes fördelning av utdelningar för 2016.

Global Dividend då?


Här fick verktyget jobba minsann! :-)

BPF knep förstaplatsen med drygt 7% andel av 2016 års utdelningar strax för SAS Pref.

Oavsett om utdelningsinvestering är "bäst" eller ej så är det en väldigt tilltalande strategi visuellt sett i alla fall.

Hatten av för lillaekonomen!

Ser fram emot mycket "socker" på 2017 års donut :-)



Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-01-15

Månadssparande

Inom ekonomibloggosfären kanske detta inlägg inte kommer att revolutionera på något sätt men för de som nyligen kommit igång, eller funderar över regelbundet sparande hoppas jag att det ska vara till nytta. För att inte tappa erfarna sparare/läsare redan här så bjussar jag på lite tankar kring hur jag tänker kring investering av månadssparande längre ner i inlägget :-) 

En bra tumregel kring regelbundet sparande är att man sätter av ett förutbestämt belopp så snart som möjligt efter att lönen eller motsvarande kommer in på kontot och INNAN man betalar utgifter och börjar spendera. Många privatekonomer pratar om 10% av nettolönen som ett riktmärke avseende belopp att månadsspara.

Den mest extrema varianten är kanske den populära #uppesittarkväll som +Nicklas Andersson (Investeraren) är upphovsperson till, där man vid 00.01 lönedagen gör en kontoöverföring till sin "sparbank" (läs: nätmäklare). På senare tid har det även blivit ett stort Twitter-event där det diskuteras vilken/vilka aktier man ska köpa för sitt månadssparande. Om jag inte minns fel är det @Miljonarinnan30 som ligger bakom denna vidareutveckling av konceptet som sedan gänget bakom podden #PrataPengar utvecklat vidare.

Nog för att jag brukar vara med i flödet vid #uppesittarkväll i mån av tid men själva kontoöverföringen har jag automatiserat vilket är både praktiskt och effektivt tycker jag. Det går till så att familjens fastställda månadssparande är upplagt som stående kontoöverföringar den 25:e varje månad från vårt buffertkonto.

bildkälla: SBAB

Som synes har vi åtta olika månadsöverföringar som förs över automatiskt så att det är på respektive mottagarkonto senast innan börsens öppning den 25:e. Fördelar med detta koncept är att månadssparandet blir av oavsett om lönen har kommit in eller ej och att det är väldigt smidigt att sätta upp.


Bilden ovan visar hur det är uppsatt lite förenklat, utgifter kan dock inte betalas direkt från buffertkonto tyvärr så det får man göra via ett transaktionskonto på sedvanligt sätt.

Fördelar med konceptet:
  • Man sparar (minst) ett fast belopp varje månad
  • Om "tillfälle" uppstår så kan man utnyttja bufferten för extra sparande/utgift (givet att budgeten fortfarande är i balans)
Inspiration till detta inlägg fick jag dels från ett annat inlägg av MiljonärInnan30 samt från ett avsnitt av Fondpodden som berörde månadssparande bland annat. Medverkande i poddavsnittet var Jan Bolmesson ("Rika Tillsammans") och han pratade om att genomsnittspersonen i Sverige borde kunna spara 1 900 kr per månad om man följer "10-procentsregeln". Så hur mycket blir det då över tiden? Vi gör det enkelt för oss och väljer ISK samt en billig Globalfond som rimligen borde kunna avkasta 8% per år i genomsnitt även det är långt ifrån givet.

bildkälla: z2036

Som synes har man nästan en miljon netto efter 20 år, inte så illa för en helt passiv sparstrategi eller?

Är man helt ointresserad av aktier så kan man sluta att läsa här, lycka till med sparandet!

Är man som jag aktieintresserad så kan man prova att försöka slå Globalfonden ovan genom ett direktspara i aktier (ni kan se hur det går överst i högermenyn om ni använder bloggens webversion). En fördel är att man kan komma lite billigare undan om man är disciplinerad vilket är en bra start.

Givet att man redan har en portfölj, låt oss säga en med globala utdelningsaktier ;-) hur kan man då tänka vid ett månadssparande?

Om man som jag har många innehav i portföljen finns det som oftast någon aktie som känns köpvärd även om börsen generellt sett skulle vara högt värderad.

Det finns egentligen inget egenvärde kring att köpa aktier direkt när månadssparandet landar på depån men jag tycker nog att det är lika bra att göra det så snart som möjligt så att kan man släppa det hela sen tills nästa månad. Dessutom är #uppesittarkväll en trevlig tillställning där jag brukar dela med mig om vilka aktier jag tycker är köpvärda för stunden och då finns det ingen anledning att vänta med köpen om likvida medel på depån är på plats.

bildkälla: z2036

Jag brukar använda mig av mitt hemsnickrade verktyg och bubbeldiagramet ovan tycker jag ger en bra överblick över innehavens relativa storlek, direktavkastning samt estimerad utdelningstillväxt.

Exempelvis kan man avläsa att Hemfosa (HEMF) borde ligga bra till för att öka men hur ser utsikterna ut för fastighetssektorn? HiQ ligger även de bra till så det kanske blir en kandidat? De stora bollarna MSFT och BPF ser bra ut men de kanske har lagom storlek som det är?

Ni kanske förstår principen någorlunda, det brukar inte ta så mycket tid i anspråk i alla fall för min del vilket kanske är en förutsättning när man har så många innehav som jag.

Vissa månader kanske (?) man har en ny aktie på gång och då får man förstås kolla lite extra innan man plockar in den men ofta gör jag så att jag köper en liten provpost så den kommer in i portföljen med de andra och så att man får "smaka" på den ett tag. Vidare får man förstås värdera de nyheter kring aktierna som släpps löpande och om ens syn på bolaget ändras så kan det vara läge att minska eller öka innehavet.

Jag kommer sannolikt utveckla dessa tankar ytterligare i ett separat inlägg framöver så häng gärna kvar om intresse finns :-)

Hur gör ni med månadssparande? Sparar ni först eller blir det vad som "är över" efter att allt är betalt?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-01-08

SIR Royalty Income Fund - matnyttiga utdelningar?

Börsåret 2017 har börjat fint sett till värdeutveckling såväl som till antal utdelningar, är redan upp i 10 st olika om man ser till alla depåer inom familjen - but who's counting? :-)

Jag har en förkärlek får konsumentsektorn i allmänhet och mat och dryck i synnerhet. Kanske är det för att det är enkelt att relatera till "produkten" och att man förstår vad verksamheten går ut på någorlunda? Att driva restaurang exempelvis är förmodligen inte så lätt men med god mat och service tror jag man kommer ganska långt om konceptet är rätt.

Är man sugen på att plocka in ytterligare en kanadensisk månadsutdelare inom "sektorn" så fick jag ett tips via Twitter från Valient om att kika på:


bildkälla: http://www.sircorp.com/files/pages/gift_card_banner-625.jpg

SRV är likt Boston Pizza (BPF) och KEG en utdelande royaltyfond från Kanada inom restaurangbranschen.
"When it comes to the hospitality industry, we deviate from the norm – and that’s a good thing.  Service Inspired Restaurants is a privately held Canadian corporation that owns and operates a diverse portfolio of 60 highly successful restaurants in Canada and one in the United States
We are an entrepreneurial company that believes a brave, bold and results-driven culture inspires and creates new opportunities for everyone." källa: http://www.sircorp.com/about-sir-corp-profile.php
Bolaget har varit på börsen sen 2004 och betalat månadsvisa utdelningar sen dess. För närvarande får man 0,095 CAD per månad som betalas ut omkring månadsskiftena.

bildkälla: Avanza

Utöver fina utdelningar (har höjt 5 gånger sen start) så har kursen levererat bra relativt index de senaste åren även om "kusinerna" KEG och BPF presterat än bättre.

Dessa kanadensiska royalty-fonder har ofta en avancerad bolagskonstruktion med komplexa kopplingar till moderbolag och andra enheter så undertecknad kan inte påstå att jag förstår hur det funkar i detalj fullt ut vilket förstås är en risk i sig. Vad jag förstår är moderbolaget SIR privatägt men de lämnar ändå ut publika kvartalsrapporter så att de som investerar i fonden kan bedöma helheten lite bättre antar jag.

Som jag förstår det så får fonden intäkter från royalties från franchisetagare samt ränteintäkter från lån till densamma. Med andra ord så finns det en kreditrisk här antar jag och det är nog förklaringen att denna och liknande fonders kurs tog stryk för ett år sedan när det såg mörkt ut för Kanada beroende på oljepriset.

Man finansierar nya restauranger med att ge ut fler andelar samt strävar efter att dela ut 100% av vinstnettot över tiden (99,5% i snitt sen starten). Med andra ord behövs det en liten tillväxt över tid för att konceptet ska funka antar jag och det ser ut så det finns en sådan, om än liten. Dock så verkar 2016 varit ett klent år men det kanske är lite i spåren efter Kanadas tuffa Q1:a allmänt sett.

Då värdepappret handlas till nästan 8% direktavkastning anar man en något högre risk jämfört med Boston Pizza och KEG men för den som vill diversifiera sin "mat-korg" i Kanada kanske en liten andel kan vara intressant?

Jag har en liten bevakningsposition i en utav mina tjänstepensionsdepåer och funderar även på att plocka in den i min High Yield-portfölj Bil2020 som ett komplement till BPF och KEG.

Är detta något som platsar på "menyn" tycker ni?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-01-02

Årsrapport 2016

En bit in på 2017 och vi kan summera familjens depåer för 2016.

2016 var första året då jag behållit en strategi över ett helt år för flertalet av portföljerna så på så sätt blir jämförelser mer intressanta även om mätperioden är "pyttekort".

Man kan konstatera att samtliga portföljer har gått plus vilken är en bra start men en fråga man kan ställa sig är "har man presterat bättre än motsvarande fond och till vilken kostnad samt risk"?

Tyvärr saknar Avanza bra stöd för att se courtagekostnad för ett konto så får se om jag orkar gå igenom årets transaktioner för egen beräkning av denna längre fram. Men för de portföljer som är hos Nordnet så har jag beräknat årlig avgift.

Sju stycken portföljer är relevanta att redovisa för i år då dessa har startats innan 2016. Och som om sju inte räcker så har jag startat två ytterligare portföljer under 2016; min gamla tjänstepension som flyttas till depåförsäkring samt väckt liv i ytterligare en pensionsportfölj för min frus räkning.

Nåväl, vi sätter igång från den portfölj som presterat sämst till den bästa:

Plats #7 - z2036 Small Cap +5,77%

bildkälla: Shareville

Min småbolagsportfölj har gått sådär under 2016 och fick se sig besegrad av Carnegie Småbolagsfond efter en svag avslutning på året. Portföljen funkar främst som "farmarportfölj" till familjens övriga portföljer och den är liten i absoluta belopp. Av någon anledning är den populär på Shareville med nästan 1200 följare, kanske för att den hade tre stjärnor länge men nu är den nere på en.

bildkälla: Shareville

UTG är största innehav efter en fin utveckling under 2016.

Köp19
Sälj7
Årlig avgift0,53%

Den årliga avgiften blev relativt hög då några transaktioner var på Aktietorget som har minicourtage på 19 vilket blev relativt högt totalt sett då portföljen är liten som sagt.

bildkälla: Nordnet

Som synes är den riskjusterade avkastningen moderat vilket förklarar nedgraderingen till en stjärna på Shareville. Hoppas 2017 kan gå bättre.

Plats #6 - z2036 Pension Value Growth +14,12%

bildkälla: Shareville

Min före detta löneväxling tjänstepension som har till strategi "globala bra bolag på lång sikt" vilket innebär en blandning av stora och små bolag samt med och utan utdelning. Knappt slagen av relevant indexfond mycket beroende på något mindre exponering mot USD jämfört med globalt index.

bildkälla: Shareville

Apple är största innehav men har haft en relativt måttlig utveckling sett till GAV. Årets vinnare blev Boston Pizza och Microsoft med uppgångar på över 40%.

Köp34
Sälj19
Utdelningar95
Årlig avgift0,05%

En årlig avgift på 0,05% är konkurrenskraftigt i alla fall och i år lär den bli lägre då inga insättningar sker längre och bara återinvesteringar av utdelningar kommer att kosta framöver.

bildkälla: Nordnet

En Sharpekvot på 1,1 räcker till två stjärnor på Shareville vilket är godkänt tycker jag. Kanske borde man tillåta en högre risknivå här då sparhorisonten är 15-20 år sannolikt?

Plats #5 - Dotterns portfölj +16,26%


bildkälla: Avanza

Min dotter Ebba lyckas med dryga 16% vilket får anses vara väl godkänt tycker jag.

bildkälla: Avanza

Man kan ana pappas inblandning för vissa innehav utöver vad barnen valt i deras Månadens aktie.

En del omallokeringar har skett under året, speciellt under Black Friday då det var courtagefritt för amerikanska aktier.

bildkälla: Avanza

Risknivåerna är lagom tycker jag och med fin effektiv årsavkastning dessutom.

Plats #4 - Sonens portfölj +16,68%

bildkälla: Avanza

Sonen slår syrran knappt detta år och landar på nära 17%.

bildkälla: Avanza

En väl diversifierad portfölj som synes med egen valt toppinnehav i form av Blizzard.

bildkälla: Avanza

Även här anständig risk och avkastning.

Plats #3 - Fruns pensionsportfölj +22,75%

bildkälla: Avanza

Min kärestas pensionsportfölj har haft ett mycket bra år och slutar på nära 23% vilket är riktigt bra tycker jag.
bildkälla: Avanza

Denna portfölj är som synes viktad till stor del mot High Yield.

bildkälla: Avanza

Fina nyckeltal som hade räckt till tre stjärnor om portföljen funnits på Shareville.

Plats #2 - z2036 Global Dividend 1.2xL +24,9
bildkälla: Shareville

Min "berömda" globala utdelningsportfölj hamnar på plats nummer två med nära 25% årsavkastning!
bildkälla: Shareville

2016 har med facit i hand varit ett bra år för en belånad global utdelningsportfölj. Vinnare är även här Boston och Microsoft.

Köp124
Sälj23
Utdelningar163
Årlig avgift0,20%

Med 50 stycken innehav så blir det många transaktioner på ett år. Den årliga avgiften landar på anständiga 0,2% men den borde bli än lägre nästa år tycker jag.

bildkälla: Nordnet

En risknivå som ligger helt i min smak och som räcker till tre stjärnor på Shareville.

Plats #1 - Bil2020 +25,42%

bildkälla: Avanza

"Vinnare" för 2016 blir min renodlade High Yield-portfölj som slutar på drygt 25% till slut.

bildkälla: Avanza


En samling aktier med hög direktavkastning.

bildkälla: Avanza

Otroligt fin riskjusterad avkastning.

---

Om man ska göra en kort reflektion över 2016 års utveckling så har det varit gynnsamt med exponering mot High Yield och USD vilket förklarar en del av portföljernas prestanda under året.

Det blir intressant att se hur de olika strategierna faller ut under 2017 då mina gissningar är på svagt stigande räntor och fortsatt stark dollar.

Hur gick det för er 2016 och vad tror ni om 2017?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.