Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2020-08-30

Viva Veeva?

Jag gillar numera lite extra bolag med stark försäljningstillväxt, höga bruttomarginaler, som verkar i en spännande nisch och gärna med en stor andel återkommande intäkter.

Låt mig presentera caset:

Viva Veeva?
"Veeva is a leading global provider of industry-specific, cloud-based software solutions for the life sciences industry. Our solutions enable pharmaceutical and other life sciences companies to realize the benefits of modern cloud-based architectures and mobile applications for their most critical business functions, without compromising industry-specific functionality or regulatory compliance." - https://ir.veeva.com/investors/investor-overview/default.aspx
Inom hälsosektorn är det ordning och reda som gäller och du ska ha spårbarhet på allt från forskning och utveckling, tillverkning och försäljning med mera. Det är med andra nästan öppet mål för ett bolag som tillhandahåller allt detta på ett lättillgängligt sätt med hög säkerhet. Min uppfattning är att Veeva Systems (NYSE: VEEV) tillhandahåller ett stort antal mjukvarulösningar som bolag inom hälsosektorn behöver för kunna bedriva sin verksamhet på effektivt sätt. Det luktar kvalitet med andra ord så jag kör min sedvanliga checklista:

Kvalitetsbolag?

Bra affärsidé/modell?
Inom hälsosektorn råder speciella omständigheter på många sätt och det finns sannolikt stort behov av effektivisering och ökad datasäkerhet. Veeva förefaller tillgodose mycket värde till sina kunder via sina olika typer av system och affärsapplikationer som kan köras på olika typer av devices.

Affärsmodellen är till stor del "as a service" vilket brukar ge finfin skalbarhet och stor andel återkommande intäkter.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
Jag har inte grävt i TAM specifikt men jag gissar att den är riktigt stor då bolaget mer eller mindre inriktar sig mot de flesta aktörer inom hälsosektorn med ett brett sortiment av applikationer.

Bolaget växer på fint och kom in med en fin Q2:a i veckan där de växer 33 % YoY. Vidare så höjde bolaget sin guidning för helåret och med nya spännande produkter på gång framöver så bedömer jag utsikterna framåt som mycket goda.

God innovationsförmåga/företagskultur?
Bolaget förefaller vara mycket innovativa och har många nya applikationer/tjänster på gång som sagt. En av dessa heter MyVeeva och inriktar sig mot läkare och det blir i någon mening ytterligare en vertikal som jag förstår det.

Bolaget och CEO förefaller få ok reviews hos tjänsten Glassdoor så jag sätter godkänt på företagskultur i alla fall.

Konkurrensfördelar?
Veeva förefaller kunna hälsosektorn väl och kunderna tycks vara nöjda. Av tidigare erfarenhet vet jag att kombinationen av verksamhetskunskap och bra tekniska lösningar ger en edge mot exempelvis bolag med mer generella produkter, typ Oracle som är en konkurrent.

Konkurrenter finns som sagt men marknaden är stor och växer strukturellt så jag tror att Veeva har goda förutsättningar att fortsätta växa oavsett.

Stark balansräkning?
Bolaget har en stor nettokassa på över $1B och ett riktigt starkt kassaflöde så det blir med beröm godkänt på denna punkt.

Goda marginaler/lönsamhet?
Bolaget är lönsamt och har redan en EBIT-marginal på 25 % till skillnad mot många andra spännande "moln-bolag". Bruttomarginalen är 72 % vilket är riktigt fint det med tycker jag då de även har en del konsultintäkter som jag gissar har lägre marginal.

Risker?

Följande risker tänker jag mig i huvudsak:
  • Värdering. P/E 100+ får nog traditionella värdeinvesterare att få migrän såväl som näsblod.
  • Regulatoriska risker. Då bolaget hanterar känslig data så finns förstås risker med detta och en incident eller två skulle kanske slå hårt mot bolagets rykte samt få myndigheterna att agera tänker jag.
  • Konkurrenter. Veeva förefaller vara ledare inom denna genre men gissningsvis vill andra aktörer ha en del av kakan och lär inte ge sig i första taget.
Summering
Veeva är i min bok ett riktigt fint kvalitetsbolag som trots ett marknadsvärde på $40B har stor tillväxtpotential framåt. Tyvärr tycks marknaden hålla med mig och värderingsmultiplarna går inte att boka på rea utifrån en traditionell värderingsmodell.


Business Momentum är starkt så blir det Köp i min modell trots "näsblods-värdering". Jag tänker att bolaget har bevisats sig väl och sannolikt har en stor del möjligheter framåt i form av nya applikationer till en allt större del av hälsosektorn.

Jag passade på att öka efter rapporten (syns inte i denna graf) då jag vill ha en hyfsad andel (för att vara mig) totalt sett.

Vad tror du om Veeva, buy quality - cry once?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha
Bildkällor: Shareville, z2036, Pixabay, Veeva 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-08-23

Sea Limited - Unlimited potential?

Gissningsvis så kommer den generella tillväxten i västvärlden vara relativt måttlig kommande år till följd av mogna ekonomier och demografiska utmaningar för ett nämna ett par skäl till detta. Vilken avkastning kan man då förvänta sig från "mogna bolag" med stor försäljning i en sådan region? Jag tror att det blir svårt att få 15 % CAGR i alla fall, så för att uppnå detta bör man nog snegla på olika tillväxttema och/eller tillväxtregioner.

Gaming, e-handel och elektroniska betalningar är tre tillväxttema jag gillar och tror på. Vidare så tror jag en av de mest spännande regionerna framöver är sydostasien, så tänk om det fanns ett case som kombinerar allt detta?

Sea
"Sea Limited (NYSE: SE) is a leading global consumer internet company founded in Singapore in 2009. Our mission is to better the lives of consumers and small businesses with technology. We operate three core businesses across digital entertainment, e-commerce, as well as digital payments and financial services, known as Garena, Shopee, and SeaMoney, respectively. Garena is a leading global online games developer and publisher. Shopee is the largest pan-regional e-commerce platform in Southeast Asia and Taiwan. SeaMoney is a leading digital payments and financial services provider in Southeast Asia." - 
https://cdn.garenanow.com/webmain/static/resource/seagroup/pressrelease/2020-08-18%20Sea%20Second%20Quarter%202020%20Results.pdf
Sea (man kan gissa vad namnet står för) är inriktade mot sydostasien i huvudsak och är en "liten" digital jätte (market cap $67B $72B) inom Gaming, e-handel och digitala betalningar.

Aktien har tagit rejäl fart under våren och jag hade turen att hoppa på strax innan. Bolaget kom in med en finfin rapport i veckan och marknaden gjorde tumme upp. 

Kvalitetsbolag? 
Vi kör en snabbkoll:

Bra affärsidé/modell
Jag gillar att bolaget har tre olika spännande digitala ben att stå på samt att de är inriktade mot just sydostasien. Vill man ha exponering mot digitalisering i denna region så tror jag Sea är utmärkt för just detta.

Bruttomarginalen är på ca 30 % vilket är i det lägre spannet jämfört med mina andra tillväxtcase men det beror mycket på att e-handeln har negativ marginal då bolaget prioriterar tillväxt.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
Då sydostasien är en folkrik region och som har hyfsade tillväxtutsikter så bedömer jag TAM som stor och att tillväxtutsikterna för bolaget är goda även om jag inte har några siffror på detta.

Bolaget växer så det knakar och för närvarande finns det inget så antyder inbromsning i detta vad jag kan se.


God innovationsförmåga/företagskultur?
Bolaget får 3,5 stjärnor hos Glassdoor men antal reviews är ganska få så det är svårt att dra för stora växlar gällande företagskulturen. CEO heter Forrest Li även här är det få reviews så det är svårt att säga någon om honom utifrån detta.

Sea har mer än fördubblat sin R&D sett över ett år så förhoppningsvis kommer det stärka deras innovationsförmåga framåt.



Konkurrensfördelar?
Bolaget bygger nätverkseffekt avseende deras e-handel och konkurrerar väl med bland annat Alibabas dotterbolag Lazada. Gällande Gaming-delen så har de ett starkt IP i form av Free Fire.

Bolagets huvudsäte är i Singapore vilket är en fördel tror jag jämfört med västerländska konkurrenter skulle vilja ta en bit av "sydost-kakan".



Stark balansräkning?
Drygt $1B i nettokassa och svagt positivt kassaflöde ger i alla fall godkänt på denna punkt tycker jag.

Goda marginaler/lönsamhet?
En godkänd bruttomarginal på 30 % tycker jag givet att bolaget satsar offensivt på tillväxt. Lönsamhet på sista raden är inte nära vad jag kan se men då kassaflödet är positivt och kassan välfylld så ska det nog inte krävas någon nyemission inom överskådlig tid såvitt jag kan bedöma i alla fall. EBITDA var positiv senaste kvartalet så det känns som bolaget är på rätt väg oavsett.

Risker?
Tänkte inte på det...

Alla investeringar är förknippade med risk och Sea är förstås inte något undantag. Här är ett gäng risker som jag kan komma på:
  • Värdering. Bolaget handlas till EV/S 13 framåtblickande vilket är högt traditionellt sett.
  • Utspädning. Antalet aktier tycks öka för varje kvartal och ledningen verkar ha något sorts ersättning i form av nytryckta aktier som jag förstår det. Skulle kassaflödet bli negativt i kombination med avstannande tillväxt går det inte utesluta nyemission i ett värre scenario även om jag tror den risken är ganska liten i dagsläget.
  • Konkurrens. Bolagets e-handel konkurrerar med Lazada (Alibaba) och inom gaming är konkurrensen som alltid hård.
  • Stort beroende till ett spel/IP. En stor del av intäkterna från gaming kommer från ett spel/IP (Free Fire) så skulle intresset falna för det så kommer det att slå hårt mot Sea som det ser ut i dagsläget. Med tiden kommer e-handeln och betalningslösningarna att växa sin andel sannolikt och då blir det mindre sårbart.
Dessa risker får man hålla koll på och min standardrutin är att registrera antal aktier, försäljning, kostnader, vinst och kassaflöde efter varje kvartalsrapport så jag håller koll på utvalda nyckeltal redovisat per aktie.

Summering
Jag tycker att potentialen i Sea är stor vilket kombinerat med + 150 % sen inköpet i april resulterat i att det är ett av mina större innehav.
Sea får hela 93 i Rule of 40 så utifrån det förefaller värderingen på EV/S 13 i någon mening ändå vara rimlig.

Bolaget har ett minst sagt starkt Business Momentum för närvarande med en tresiffrig försäljningstillväxt YoY och guidning framåt i nästan samma härad.

Riskerna får man förstås försöka ha koll på och utrymmet för besvikelser är som regel lågt för denna typ av bolag tror jag.

Vad tror du om Sea? Kan det bli motsvarande ett MercadoLibre fast i sydostasien?

Lyssna även gärna på Market Makers poddavsnitt om Sea: 

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Tony Pham on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-08-16

Gimme Five(rr)!

När jag kikade lite på de inlägg jag skrivit i år så kunde jag konstatera att jag inte skrivit så mycket om enskilda case trots det faktum att jag har köpt många nya bolag nyligen. Så gissningsvis så blir det ett och annat case framöver på bloggen vilket jag hoppas uppskattas av er läsare.

I min offensiva tillväxtportfölj Global Future så söker jag efter bolag med spännande affärsidéer och goda tillväxtutsikter. För närvarande är det 29 bolag världen över som samsas i portföljen och ett utav dessa har säte i Israel och heter


Fiverr!
"Fiverr is a global marketplace connecting freelancers and businesses for their digital services needs." - https://s23.q4cdn.com/749308338/files/doc_presentations/2020/05/FVRR-Company-Presentation_05.20.pdf

Fiverr (uttalas "fajver") finns i 160 länder men med merparten av omsättningen i USA och Europa än så länge. Aktien är noterad på New York-börsen så som många andra bolag från Israel. Börsvärdet är på ca $3,5B så bolaget är med andra ord ett globalt mid cap. Bolaget grundades 2010 utav CEO Micha Kaufman (med flera) och det är fortfarande han som styr skutan.

Kvalitetsbolag?
Är det då ett kvalitetsbolag enligt mitt sätt att se det? Vi kollar!

Bra affärsidé/modell?
Fördelen med digitala tjänster/produkter är att de kan produceras var som helst i världen och sedan distribueras snabbt och smidigt. Fiverss platform rymmer hundratals olika kategorier av digital tjänster som grafisk design, marknadsföring, programmering, video m.m. Behöver du exempelvis en logotyp så kan du via Fiverr enkelt och smidigt anlita en designer som levererar en inom ett dygn från några hundralappar i kostnad. Vet du inte vilken designer du ska välja? Sortera på bra reviews vetja då Fiverr låter dig sortera utbudet kors och tvärs. Innan du anlitar någon så kan du granska tidigare utförda jobb och det finns ett rankingsystem beroende på hur länge man har varit på plattformen och hur många framgångsrika "gigs" man utfört.

Affärsmodellen består av att Fiverr tar en förmedlingsavgift i huvudsak men även olika serviceavgifter som jag förstår det, mer detaljer kring det kan du hitta här. En bruttomarginal på hela 81 % skvallrar om att bolaget är "asset light" och sannolikt har god lönsamhetsförmåga i takt med att omsättning och antal användare ökar.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
En stor megatrend är den så kallade gig-ekonomin. Livslånga anställningar byts ut mot kortare och speciellt yngre personer tenderar sannolikt att prioritera frihet och flexibilitet före guldklocka. Fiverr passar väldigt väl in i detta med sin plattform för typiska digitala "gig-tjänster".

Bolaget uppger att deras marknad endast i USA är värd $100B så givet det så finns det utrymme att växa då bolaget i skrivande stund omsätter $140M. Sen tillkommer den internationella marknaden på det.

Bolaget kom in med en finfin Q2:a nyligen och försäljningen växte med drygt 50 % YoY och guidning/estimat kommande år ligger i samma härad.

Corona har förstås gynnat bolaget men jag gissar att de nya användarna som har hittat till plattformen knappast kommer att springa runt på stan efter designers post corona. Gissningsvis/förhoppningsvis blir det positiva nätverkseffekter som fortsätter växa sig starkare kvartal för kvartal framåt.

God innovationsförmåga/företagskultur?
Denna punkt kanske inte är så lätt att bedöma för en utomstående men plattformen framstår som modern och smidig i alla fall. Bolaget lägger ca 30 % av omsättningen på R&D historiskt även om nivån sjunker nu i och med den starka tillväxten.

Bolaget får 4,3 stjärnor utav 5 via tjänsten Glassdoor vilket jag bokar på godkänt i alla fall avseende företagskultur. Medgrundaren och CEO får 93 % (av 100) vilket förefaller vara bra siffror. Dessutom äger han drygt 7 % av bolaget fortfarande vilket borde kunna bokas på pilotskolan.

Konkurrensfördelar?
Har då bolaget någon moat? I takt med att de växer så ökar nätverkseffekten vilket jag bokar på moat i alla fall.

Förvisso så saknas det inte konkurrenter men de växer inte lika mycket vilket jag tolkar som att Fiverrs plattform/koncept funkar bättre i sammanhanget i någon mening i alla fall. Närmaste konkurrenter är sannolikt Upwork (växer med ca 20 %), 99 Designs (ej noterat) och Guru (ej noterat).

Jag hittade även denna recension som antyder att Fiverr är bättre än konkurrenterna även om tjänsten inte är perfekt i alla avseenden när det gäller bolagets support (enligt recensionen kompenserar bra community-funktioner för detta delvis). Även Motley Fool pratar om bolagets förtjänster i detta poddavsnitt.

Kanske inte en jättestark moat än så länge men i alla fall växande.

Stark balansräkning?
Bolaget har en nettokassa på $200M och kassaflödet är precis på väg att bli positivt så sammantaget anser jag att balansräkningen är stark. Kanske finns det utrymme för förvärv framöver?

Goda marginaler/lönsamhet inom räckhåll?
Bruttomarginalen är som sagt norr om 80 % och i den senaste kvartalsrapporten så uppnåddes lönsamhet på EBITDA-nivå. Givet fortsatt fin tillväxt framåt så finns det utrymme för fin lönsamhetsförbättring även om jag hoppas att bolaget prioriterar tillväxt även framgent.


Risker...

Unknown unknowns?

En av mina svagheter som investerare är nog att jag fokuserar på det positiva i en investering och inte ägnar så mycket tid åt risker. Jag brukar bolla mina case med olika aktiekompisar och då främst med Gustav som är bra på att ta upp risker och ifrågasätta caset tycker jag.

Följande risker har jag i alla fall vaskat fram:
  • Hög värdering och ej lönsamt på sista raden. EV/S 16 (forward) och negativt P/E-tal ger minimalt utrymme för besvikelser. För att en investering ska gå att räkna hem så krävs det fortsatt hög tillväxt kommande år.
  • Konkurrenter. Det finns ett gäng spelare som konkurrerar inom gig-ekonomi och det går inte att utesluta att dessa minskar försprånget avseende exempelvis användarvänlighet.
  • Lagstiftning/reglering. Jag gissar att tjänstepension inte ingår för en frilansare och det finns säkert politiska krafter som inte gillar effekten av gig-ekonomi.
Den största risken i mina tillväxtcase anser jag är om tillväxten minskar kraftigt vilken indirekt kan bero på andra risker eller bolagshändelser som inträffat. Så det nyckeltal jag i huvudsak tittar på när jag analyserar rapporter är hur försäljningen utvecklas och hur guidningen framåt ser ut.

Sammanfattningsvis
Fiverr är i mitt tycke ett spännande framtidsbolag som har ett starkt Business Momentum för närvarande. Aktien handlas till EV/S 16 framåt vilket ändå får anses som dyrt traditionellt sett.
Jag gillar kombinationen av hög bruttomarginal och hög tillväxt så därför tycker jag att bolaget platsar i toppen i den offensiva tillväxtportföljen.
Bolaget gjorde IPO för drygt ett år sedan och jag fick upp ögonen för caset i slutet av april i år och sedan dess har den gått starkt i linje med många andra "tech-bolag". Jag tyckte att Q2:an gav klarhet och då bolaget numera också är lönsamt så har jag ökat nyligen.

Vad tror du om caset Fiverr?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Seeking Alpha, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-08-09

Speedanalysis - Is There a Problem Here?

För en "stockaholic" som jag så är det utmanande att följa med nyhetsflödet för alla mina 66 64 innehav av förklarliga skäl. Behöver man då läsa allt? Jag skummar igenom nyhetsflödet och gör snabba analyser om det är något relevant som har hänt och om det behövs djupare efterforskning. Metoden skulle kunna kallas

Speedanalysis - Is There a Problem Here?


Min "förmåga" att utföra snabba analyser har nog sitt ursprung i mitt forne yrke som mjukvarutestare. Typiskt sett så har man begränsat med tid som testare att testa en applikation/helt system så för att kunna utföra sitt jobb tillräckligt bra så måste man jobba smart och löpande göra analyser och riskbedömningar om vilken del som bör testas i första hand givet den information som finns vid tillfället. Nyckelfrasen jag använder i testandet är: Finns det ett problem här? (cred till James Bach) Om ja, dyk djupare för att avgöra allvarlighetsgraden annars gå vidare med nästa aktivitet.

Denna metodik använder jag på liknande sätt när jag analyserar nyhetsflödet för mina innehav och jag tänkte bjuda på lite exempel från den intensiva rapportvecka som varit.

Livongo

Veckans tveklöst största händelse var för min del nyheten om att Teladoc köper upp ett utav mina största innehav Livongo. Jag fick nyheten via twitter och jag delade den vidare direkt för att upplysa mina följare samt för att få reaktioner på nyheten. Då jag befann mig på dotterns bowlingläger fanns det några tidsluckor att analysera mera innan USA-börsens öppning.

Min första spontana reaktion var positiv då den nya bolaget sannolikt blir en ledande spelare inom området för "e-hälsa". Sen släppte Livongo sin Q2:a och den var en riktig rökare som väntat med tre-siffrig tillväxt! Vidare så skummade jag igenom presentationen för sammanslagningen och nu började tvivel uppstå när jag såg siffrorna pro-forma. Jag prioriterar starka balansräkningar och ser helst nettokassa men det nya bolaget skulle bli hyfsat skuldsatt (> 16 x EBITDA!) vilket jag ser som en risk då lönsamheten är måttlig ett tag framöver så länge tillväxt prioriteras (med all rätt).

USA-börsen öppnande och marknaden visade sitt missnöje över affären då Teladoc handlades ner vilket fick Livongo att följa efter pga att budet består mestadels av Teladoc-aktier.

Efter lite velande bestämde jag mig för att göra exit då skuldsättningen inte kändes bra och värderingen av bolaget skulle fortfarande vara skyhög i traditionella värderingsmått mätt. Vidare så vet jag av egen erfarenhet att sammanslagning av bolag är förknippat med utmaningar och även om det finns synergier på sikt på pappret så är det oftast lite stökigt initialt när två företagskulturer ska ensas.

Så här efteråt kan jag tycka det är synd att Livongo inte fick fortsätta som fristående bolag då det kanske är den starkaste story jag stött under min tid som investerare och deras potentiella marknad var enormt stor att växa i. Detta kommer förvisso inte ändras så jag utesluter inte att jag investerar i Teladoc framöver men det fordrar ytterligare analyser och jag vill nog se hur integrationen av bolagen faller ut först.

Fiverr
I korthet så tillhandahåller Fiverr en handelsplats för digitala tjänster så att köpare av tjänster enkelt kan hitta frilansare världen över som jag förstår det. Jag kommer sannolikt skriva separat inlägg om bolaget framöver men i ärlighetens namn så håller jag fortfarande på med min bolagsanalys även om jag ägt bolaget i över tre månader nu.


Jag fick bolagets rapport i min gmail via min prenumeration på Seeking Alpha och min första snabbanalys gav positiva vibbar. Speciellt det faktum att lönsamhet uppnåtts till viss del är en checkpoint som är viktig i sammanhanget tillväxtbolag tycker jag. Vidare så tittar jag alltid på hur ett bolag guidar framåt och bolaget höjde sina antaganden för resten av året.

Magkänslan så mig att det var läge att öka i bolaget så jag gick vidare och läste bolaget utmärkta Shareholder letter och jag gillade det jag läste så jag började fundera på vad jag skulle minska i för att kunna öka i Fiverr. Detta löste sig dock då jag sålde Livongo (se ovan) och jag har ökat i omgångar under andra halvan av veckan.

Alteryx
Likt Fiverr så har jag inte ägt Alteryx så länge och jag har lite kvar i min bolagsanalys även här.

Bolaget rapporterade i torsdags kväll svenska tid och då jag väntade på att rapporten skulle dimpa ner i min gmail så kikade jag på min app för amerikanska börsen där jag kan se realtidskurser inklusive för- och efterhandeln. Jag noterade att bolaget handlades ner 15 % så jag gissade på att rapporten skulle vara mindre bra. Vidare började jag läsa lite på Twitter om vad som sades där och huvudorsaken föreföll vara svag guidning framåt.


Is There a Problem Here?



Alteryx handlas till skyhöga multiplar så värdering är High. När jag sedan kikar på rapporten så får jag känslan av att Business Momentum går mot Weak och med tanke på effekten av corona så finns det risk att en vändning kan dröja. Jag gissar att kursen kommer gå svagt kommande kvartal åtminstone och då jag tror det finns bättre bolag att placera i under tiden så fattade jag beslutet om att sälja hela innehavet trots att det kommer innebära en förlust på ca 10 %.

Summering
Detta var några exempel på hur jag snabbanalyserar nyheter kring mina innehav och det bli många sådana på en dag till följd av mina många innehav. De mer "stabila" bolagen som Microsoft, Alphabet m. fl. "sköter sig själv" tills viss del så där sållar jag friskt i deras nyhetsflöden.

Det är möjligt att djupare analyser av färre antal innehav skulle vara bättre på många sätt men så länge mina snabbanalyser leder till goda resultat så kör jag vidare med det då jag tycker det är ett kul sätt att hänga med i ett brett nyhetsflöde och snappa upp lite kunskap här och där.

Det är nog inte så lätt för nyare investerare att praktisera min metod så då förefaller investering i fonder som ett väldigt bekvämt och rationellt alternativ i sammanhanget. Mer erfarna investerare tenderar att gå mot koncentrerade portföljer och sannolikt mer djupgående analyser. Jag är väl någonstans mitt emellan men kör på så längre det är kul och framgångsrikt i alla fall :-)

Hur analyserar du nyhetsflödet och rapporter?


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Pixabay, Shareville, z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2020-08-02

Business Momentum

"...och affärerna går bra?"

Den "enkla" frågan kan man ställa sig kring ett bolag och om svaret är ja så bör man nog inte sälja sina aktier om det handlar om ett "kvalitetsbolag".

Gustav introducerade mig för fondbolaget Grandeur Peak via en rapport förra året och jag kom i kontakt med ett begrepp som detta inlägg ska handla om, nämligen

Business Momentum

Själva begreppet Business Momentum (BM) kan man nog definiera lite olika utifrån egna preferenser men för mig så handlar det i huvudsak om försäljningstillväxt i närtid och på sikt - att "affärerna går bra" helt enkelt. Ett starkt BM ger sannolikt medvind åt kursutvecklingen så i någon mening blir aktien nog klassad som "momentum" den med.

Vidare så är ett bolags värdering något som man bör förhålla sig till som aktieinvesterare men generellt så finns det få bolag med starkt BM som är "billiga" med traditionella mått mätt. Hur vet man då om och när man ska köpa eller sälja?

Jag har inspirerats av Grandeur Peaks matris för köp och sälj och gjort min egna variant:


Y-axeln utgörs av bolagets relativ värdering och X-axeln av bolagets Business Momentum.

Matrisen förutsätter att bolaget i sig uppfyller mina kvalitetskriterier mer eller mindre hade jag tänkt och dessa är följande i stora drag:
  • Bra affärsidé/modell
  • Stor TAM/Growth Runway (marknad att växa i) och goda tillväxtutsikter framåt
  • God innovationsförmåga/företagskultur (förmåga att hantera förändringar)
  • Konkurrensfördelar
  • Stark balansräkning, helst nettokassa
  • Goda marginaler/lönsamhet (inom räckhåll åtminstone)
Som det framgår av matrisen så säljer man endast denna typ av kvalitetsbolag om värderingen är hög i kombination att BM är svagt. Detta ger att man håller i sina kvalitetsbolag och ökar i ens "vinnare" sannolikt vilket borde ge god avkastning på sikt så länge bolagets BM är starkt.

Jag tillåter dock mig att minska eller sälja ett bolag om jag hittar ett ännu bättre case avseende BM och dess värdering.

Ett konkret exempel i närtid är kanadensiska Shopify där jag minskade pga hög värdering till förmån för ett annat case. Sen visade det sig att bolaget kom in med en värstingrapport i veckan som gick och bolagets BM får bokas som starkt minst sagt. Så enligt matrisen är det köpläge trots att värderingen fortfarande är skyhög. Jag slänger mig nog inte på köpknappen ändå i detta läge då jag har andra case med bra BM till lägre värdering vars rapporter jag vill syna först.

Ett annat exempel är Microsoft som också rapporterade nyligen och bolaget har ett fint BM men jag anser att det ligger i mitten när tillväxten är drygt 10 %. Vidare så tycker jag värderingen (givet ränteläget) också är i mitten så det blir behåll enligt matrisen ovan.

Summering

Att köpa kvalitetsbolag som har starkt Business Momentum tror jag ger goda möjligheter till fin värdeutveckling på sikt. Att sedan våga hålla i bolagen samt öka i vinnarna tror jag också lönar sig på sikt. Kanske låter detta lite väl enkelt men jag tror att strategin har goda förutsättningar i ett lågränteläge där den generella tillväxten är låg.

Tittar du på bolags Business Momentum och vågar du köpa/öka i dyra kvalitetsbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036/Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.