2020-08-02

Business Momentum

"...och affärerna går bra?"

Den "enkla" frågan kan man ställa sig kring ett bolag och om svaret är ja så bör man nog inte sälja sina aktier om det handlar om ett "kvalitetsbolag".

Gustav introducerade mig för fondbolaget Grandeur Peak via en rapport förra året och jag kom i kontakt med ett begrepp som detta inlägg ska handla om, nämligen

Business Momentum

Själva begreppet Business Momentum (BM) kan man nog definiera lite olika utifrån egna preferenser men för mig så handlar det i huvudsak om försäljningstillväxt i närtid och på sikt - att "affärerna går bra" helt enkelt. Ett starkt BM ger sannolikt medvind åt kursutvecklingen så i någon mening blir aktien nog klassad som "momentum" den med.

Vidare så är ett bolags värdering något som man bör förhålla sig till som aktieinvesterare men generellt så finns det få bolag med starkt BM som är "billiga" med traditionella mått mätt. Hur vet man då om och när man ska köpa eller sälja?

Jag har inspirerats av Grandeur Peaks matris för köp och sälj och gjort min egna variant:


Y-axeln utgörs av bolagets relativ värdering och X-axeln av bolagets Business Momentum.

Matrisen förutsätter att bolaget i sig uppfyller mina kvalitetskriterier mer eller mindre hade jag tänkt och dessa är följande i stora drag:
  • Bra affärsidé/modell
  • Stor TAM/Growth Runway (marknad att växa i) och goda tillväxtutsikter framåt
  • God innovationsförmåga/företagskultur (förmåga att hantera förändringar)
  • Konkurrensfördelar
  • Stark balansräkning, helst nettokassa
  • Goda marginaler/lönsamhet (inom räckhåll åtminstone)
Som det framgår av matrisen så säljer man endast denna typ av kvalitetsbolag om värderingen är hög i kombination att BM är svagt. Detta ger att man håller i sina kvalitetsbolag och ökar i ens "vinnare" sannolikt vilket borde ge god avkastning på sikt så länge bolagets BM är starkt.

Jag tillåter dock mig att minska eller sälja ett bolag om jag hittar ett ännu bättre case avseende BM och dess värdering.

Ett konkret exempel i närtid är kanadensiska Shopify där jag minskade pga hög värdering till förmån för ett annat case. Sen visade det sig att bolaget kom in med en värstingrapport i veckan som gick och bolagets BM får bokas som starkt minst sagt. Så enligt matrisen är det köpläge trots att värderingen fortfarande är skyhög. Jag slänger mig nog inte på köpknappen ändå i detta läge då jag har andra case med bra BM till lägre värdering vars rapporter jag vill syna först.

Ett annat exempel är Microsoft som också rapporterade nyligen och bolaget har ett fint BM men jag anser att det ligger i mitten när tillväxten är drygt 10 %. Vidare så tycker jag värderingen (givet ränteläget) också är i mitten så det blir behåll enligt matrisen ovan.

Summering

Att köpa kvalitetsbolag som har starkt Business Momentum tror jag ger goda möjligheter till fin värdeutveckling på sikt. Att sedan våga hålla i bolagen samt öka i vinnarna tror jag också lönar sig på sikt. Kanske låter detta lite väl enkelt men jag tror att strategin har goda förutsättningar i ett lågränteläge där den generella tillväxten är låg.

Tittar du på bolags Business Momentum och vågar du köpa/öka i dyra kvalitetsbolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036/Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

  1. Håller med dig om detta i stora drag. Men kanske inte om det längst till höger. Det finns alltid ett pris där det inte går att räkna hem ett bolag, och speciellt om det finns bättre alternativ att allokera till. Jag ser alltid att mina placeringar konkurrerar om mitt kapital.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sett i backspegeln så skulle man köpt Amazon, Fortnox och Shopify löpande men visst är det svårt när värderingen är hög. Att köpa "bättre alternativ" är förstås rationellt (bra BM och lägre värdering) och i fallet Shopify tänker jag så även om modellen säger Köp.

      Tack för kommentar!

      Radera