2020-08-23

Sea Limited - Unlimited potential?

Gissningsvis så kommer den generella tillväxten i västvärlden vara relativt måttlig kommande år till följd av mogna ekonomier och demografiska utmaningar för ett nämna ett par skäl till detta. Vilken avkastning kan man då förvänta sig från "mogna bolag" med stor försäljning i en sådan region? Jag tror att det blir svårt att få 15 % CAGR i alla fall, så för att uppnå detta bör man nog snegla på olika tillväxttema och/eller tillväxtregioner.

Gaming, e-handel och elektroniska betalningar är tre tillväxttema jag gillar och tror på. Vidare så tror jag en av de mest spännande regionerna framöver är sydostasien, så tänk om det fanns ett case som kombinerar allt detta?

Sea
"Sea Limited (NYSE: SE) is a leading global consumer internet company founded in Singapore in 2009. Our mission is to better the lives of consumers and small businesses with technology. We operate three core businesses across digital entertainment, e-commerce, as well as digital payments and financial services, known as Garena, Shopee, and SeaMoney, respectively. Garena is a leading global online games developer and publisher. Shopee is the largest pan-regional e-commerce platform in Southeast Asia and Taiwan. SeaMoney is a leading digital payments and financial services provider in Southeast Asia." - 
https://cdn.garenanow.com/webmain/static/resource/seagroup/pressrelease/2020-08-18%20Sea%20Second%20Quarter%202020%20Results.pdf
Sea (man kan gissa vad namnet står för) är inriktade mot sydostasien i huvudsak och är en "liten" digital jätte (market cap $67B $72B) inom Gaming, e-handel och digitala betalningar.

Aktien har tagit rejäl fart under våren och jag hade turen att hoppa på strax innan. Bolaget kom in med en finfin rapport i veckan och marknaden gjorde tumme upp. 

Kvalitetsbolag? 
Vi kör en snabbkoll:

Bra affärsidé/modell
Jag gillar att bolaget har tre olika spännande digitala ben att stå på samt att de är inriktade mot just sydostasien. Vill man ha exponering mot digitalisering i denna region så tror jag Sea är utmärkt för just detta.

Bruttomarginalen är på ca 30 % vilket är i det lägre spannet jämfört med mina andra tillväxtcase men det beror mycket på att e-handeln har negativ marginal då bolaget prioriterar tillväxt.

Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
Då sydostasien är en folkrik region och som har hyfsade tillväxtutsikter så bedömer jag TAM som stor och att tillväxtutsikterna för bolaget är goda även om jag inte har några siffror på detta.

Bolaget växer så det knakar och för närvarande finns det inget så antyder inbromsning i detta vad jag kan se.


God innovationsförmåga/företagskultur?
Bolaget får 3,5 stjärnor hos Glassdoor men antal reviews är ganska få så det är svårt att dra för stora växlar gällande företagskulturen. CEO heter Forrest Li även här är det få reviews så det är svårt att säga någon om honom utifrån detta.

Sea har mer än fördubblat sin R&D sett över ett år så förhoppningsvis kommer det stärka deras innovationsförmåga framåt.Konkurrensfördelar?
Bolaget bygger nätverkseffekt avseende deras e-handel och konkurrerar väl med bland annat Alibabas dotterbolag Lazada. Gällande Gaming-delen så har de ett starkt IP i form av Free Fire.

Bolagets huvudsäte är i Singapore vilket är en fördel tror jag jämfört med västerländska konkurrenter skulle vilja ta en bit av "sydost-kakan".Stark balansräkning?
Drygt $1B i nettokassa och svagt positivt kassaflöde ger i alla fall godkänt på denna punkt tycker jag.

Goda marginaler/lönsamhet?
En godkänd bruttomarginal på 30 % tycker jag givet att bolaget satsar offensivt på tillväxt. Lönsamhet på sista raden är inte nära vad jag kan se men då kassaflödet är positivt och kassan välfylld så ska det nog inte krävas någon nyemission inom överskådlig tid såvitt jag kan bedöma i alla fall. EBITDA var positiv senaste kvartalet så det känns som bolaget är på rätt väg oavsett.

Risker?
Tänkte inte på det...

Alla investeringar är förknippade med risk och Sea är förstås inte något undantag. Här är ett gäng risker som jag kan komma på:
 • Värdering. Bolaget handlas till EV/S 13 framåtblickande vilket är högt traditionellt sett.
 • Utspädning. Antalet aktier tycks öka för varje kvartal och ledningen verkar ha något sorts ersättning i form av nytryckta aktier som jag förstår det. Skulle kassaflödet bli negativt i kombination med avstannande tillväxt går det inte utesluta nyemission i ett värre scenario även om jag tror den risken är ganska liten i dagsläget.
 • Konkurrens. Bolagets e-handel konkurrerar med Lazada (Alibaba) och inom gaming är konkurrensen som alltid hård.
 • Stort beroende till ett spel/IP. En stor del av intäkterna från gaming kommer från ett spel/IP (Free Fire) så skulle intresset falna för det så kommer det att slå hårt mot Sea som det ser ut i dagsläget. Med tiden kommer e-handeln och betalningslösningarna att växa sin andel sannolikt och då blir det mindre sårbart.
Dessa risker får man hålla koll på och min standardrutin är att registrera antal aktier, försäljning, kostnader, vinst och kassaflöde efter varje kvartalsrapport så jag håller koll på utvalda nyckeltal redovisat per aktie.

Summering
Jag tycker att potentialen i Sea är stor vilket kombinerat med + 150 % sen inköpet i april resulterat i att det är ett av mina större innehav.
Sea får hela 93 i Rule of 40 så utifrån det förefaller värderingen på EV/S 13 i någon mening ändå vara rimlig.

Bolaget har ett minst sagt starkt Business Momentum för närvarande med en tresiffrig försäljningstillväxt YoY och guidning framåt i nästan samma härad.

Riskerna får man förstås försöka ha koll på och utrymmet för besvikelser är som regel lågt för denna typ av bolag tror jag.

Vad tror du om Sea? Kan det bli motsvarande ett MercadoLibre fast i sydostasien?

Lyssna även gärna på Market Makers poddavsnitt om Sea: 

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Tony Pham on Unsplash

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Mycket bra genomgång av bolaget. Det ligger verkligen rätt till förtillfället.

  Som det verkar har de sprungit ifrån Lazada på flera av deras ”core” markets. Givetvis ska man inte räkna ut ett bolag som är backat av Tencent men det ser onekligen fint ut.

  Något som jag tror kan bli en riktig game changer för bolaget är det faktum att Free Fire håller på att bli ett så kallat ”Metaverse” som många spelare använder För att umgås med mera. Det tillsammans med deras streaming tjänst Boooyah kan bli helt rätt.

  De verkar vilja använda det i e-commerce delen också för att kunna erbjuda ”social shopping” dvs att man tittar på när någon annan shoppar för att få inspiration som förhoppningsvis leder till att man själv trycker på köpknappen.

  Finns mycket som går rätt för bolaget och man är glad att det är ens största position.

  Tack för en trevlig blogg
  /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bolaget har onekligen medvind för närvarande och det är nog hålla i sig :-)

   Tack för bra input och feedback!

   Radera
 2. Spännande bolag du hittat och bra analys! Själv får jag stå på perrongen och titta på då jag vill ha aktieutdelningar. Men på sikt kanske även dom kör på med det.

  Valient - Min resa mot att leva på aktieutdelningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett detta fall tror jag man får vänta länge på utdelning då de förhoppningsvis har en stor marknad att växa i över lång tid.

   Tack för feedback och lycka till med bloggen och investeringarna!

   Radera
 3. Hej Stefan! Kommer det någon #uppesittarkväll från dig denna månad? Alltid så nyfiken på dina köp varje månad. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har inte hunnit med uppesittarkväll denna månad så jag har inget klockrent köp i skrivande stund. Helst vill jag nog hitta ett nytt case så jag har 66 bolag igen :-)

   Tack för kommentar!

   Radera