I dessa tider av stigande räntor och annat elände så har många investerares fokus flyttats från försäljningstillväxt till kassaflöde och skuldsättning då pengar inte längre är "gratis". Jag har sen några år tillbaka i huvudsak investerat i bolag med både bra balansräkningar och tillväxtutsikter. Senaste året så har även kassaflödet blivit än viktigare för mig och jag har skalat ner till bevakningspositioner för de få case jag har som har negativt operativt kassaflöde.
Vidare så har jag blivit särskilt förtjust i de case som har hög andel FCF (Free Cash Flow = Cash Flow From Operations - Capex). Jag tänker att dessa bolag har stora möjligheter att skapa aktieägarvärde genom förvärv, återköp och/eller utdelningar.
Bolag som har större nettoskuld kommer sannolikt inte kunna refinansiera sina skulder till samma ränta som de haft innan vilket allt annat lika kommer leda till större räntekostnader. Detta slår förstås mot kassaflöde och nettovinst. Lägger vi sedan på allmän motvind i ekonomin så kan man gissa att marknaden inte kommer att vara beredd att betala samma multiplar som innan.
När jag investerar så är nettokassa (negativ nettoskuld) klar meriterande och i min portfölj så illustreras det med en liten pengahög.
Portföljens sammansättning ser ut som följande avseende skuldsättning:
- 37 bolag i portföljen har nettokassa
- 5 bolag har en skuldsättning på < 1 x EBITDA
- 8 bolag har en skuldsättning på < 2 x EBITDA
Amazon är det bolag som har högst skuldsättning med 1,8 x EBITDA vilket inte är någon ko på isen tycker jag med tanke på deras stabila verksamhet och diversifiering bland intäkterna. Skulle den närma sig 3 så skulle jag nog bli lite obekväm och min gräns går nog någonstans runt 2,5 x EBITDA.
Några utav mina case sticker ut som närmast överkapitaliserade om man ser till nettokassa i förhållande till börsvärde:
AbCellera 37%
InMode 21 %
Regeneron 19 %
Här kan man tycka att nedsidan borde vara begränsad men exempelvis InMode är väldigt volatilt så det går inte att dra sådana generella slutsatser om nettokassans förträfflighet.
- Bra affärsidé/modell?
- Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?
- God innovationsförmåga/företagskultur?
- Konkurrensfördelar?
- Stark balansräkning?
- Goda marginaler/lönsamhet?
- Risker?
Möjligen skulle kassaflöde numera förtjäna en separat punkt men indirekt så ingår det i stark balansräkning och lönsamhet tycker jag.
Hittar man case som kombinerar egenskaperna ovan och dessutom till rimlig värdering numera så tycker jag att det borde kunna ge fin avkastning över tid.
Hur ser du på bolagens skuldsättning när du investerar?
Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Photo by Ehud Neuhaus on Unsplash
Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.