Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2014-10-29

Månadens aktie: HM

Att skaffa sig minidepåer på Avanza efter deras nya prislista gick inte att motstå, så två nya Kapitalförsäkringar åt barnen blev det häromdagen.

Min 10-åriga dotter beslöt sig att spara lite extra denna månad så tillsammans med annat sparande så blir det en liten slant att lägga på en aktie.

Vi hade en kort diskussion om Volvo, HM och storbankerna och föga förvånande tyckte hon att HM kändes bäst (hon gillar att handla där) så det fick bli "månadens aktie".


Även om hon är långsiktigt så är inköpskursen viktig så jag som hennes mäklare får försöka få till en så bra timing som möjligt. Trenden ser gynnsam ut i grafen och utbrott mot 300 sannolik. Jag gissar på en liten rekyl denna eller under nästa vecka innan större utbrott så vi avvaktar något lägre kurser innan köp. Skulle 290 tas ut (stängning ovanför) så kan det vara köpvärt ändå då 300 lär testas som sagt. Direktavkastningen på 3,4% känns också bra i dessa lågräntetider.


Ekonomisk jämlikhet...

...känns rimligt i ett förhållande tycker jag.

Min fru jobbar deltid i en låglönebransch och hennes jobb betyder mycket för andra människor med särskilda behov. Rent ekonomiskt borde hon byta men det finns andra värden än ekonomiska i detta som jag stödjer fullt ut. Så för att utjämna våra olika ekonomiska förutsättningar så har vi löst det så här:

Gemensam ekonomi till 99%

Vi lägger ihop alla inkomster och utgifter och hanterar dessa gemensamt och i samförstånd. Utöver det har vi varsitt litet månadssparande (lika stort) till eget konto där man har full frihet över hur de pengarna ska nyttjas.

Överlåtelse av premiepension (ppm)

Sedan några år överlåter jag min PPM till min fru.

Fördelar:
  • Kompensera för skillnader i inkomster (lönediskriminering, deltid, vab etc) med extra pensionsavsättningar så att din äktenskapspartner för högre pension
  • Givet att man fortfarande är gifta och ens äkta hälfts pension blir lägre än din så blir skatten på utbetalningarna lägre än om man behållit Premiepensionen
Nackdelar:
  • 8% av årspremien försvinner till arvsvinster
  • Du får lägre pension
  • Endast för gifta
Senast den 31:a januari ska blanketten vara Pensionsmyndigheten tillhanda.

Separat sparande avsedd för pension

Här sparar vi i en Kapitalförsäkring i min frus namn och tanken är att den ska vara som extra pensionstillskott framöver.

2014-10-25

Priskrig på courtage?

Avanza gjorde om sin prislista rejält i torsdags vilket gjort eko i branschen sen dess.

På plussidan ligger minicourtage från 1 kr eller 0,25% för samtliga depåtyper inklusive ISK och kapitalförsäkring. Detta minskar tröskeln för småsparare att spara direkt i aktier istället för fonder om man är intresserad.

Jag ser det som en "game-changer" för småsparare som nu kan månadsspara i aktier istället för fonder till en rimlig kostnad. Troligen kommer många att fortsätta med fonder om man saknar intresse för enskilda aktier men får oss andra småsparare så öppnas möjligheter:
  • Barnsparande - tänk "månadens aktie", att diskutera vilken man ska köpa tillsammans med barnen, man blir alldeles varm av tanken...
  • Riskspridning - att köpa små poster regelbundet i ett bolag man tror på långsiktigt minskar risken för att komma in "fel"

Blir spännande och se var andra aktörer gör nu...priskrig?



2014-10-22

Sparkalkylator - nya versioner

Utifrån besöksstatistiken så har min sparkalkylator varit en av de populäraste inslagen i denna blogg.

Så med utgångspunkt från det samt att den första versionen kanske blev lite väl komplicerad har jag dels flyttat kalkylatorn till en egen sida samt skapat en ny enklare variant där pensionsprodukterna utgått.
Hoppas den nya ska vara lite enklare att använda och jag har även lagt till en graf för värdeutvecklingen så att ränta-på-ränta framgår lite tydligare vid längre sparperioder.

All feed-back mottages tacksamt.

Håll till godo!

2014-10-20

Statslåneräntan sista november - Nedräkning







För oss som gillar schablonbeskattade sparformer så närmar sig en viktig händelse för kommande års beskattning - fastställande av statslåneräntan per den sista november.



Den senaste noteringen (17/10) är 1,13%, så det lutar att det blir rekordlågt i år.

Om räntan håller i sig så blir schablonbeskattningen endast 0,34% av schablonbeloppet för ISK och KF som är de sparformer som använder sig av denna statslåneränta.

Jämfört med årets statslåneränta, 2,09% som ger 0,627% så är det en betydande sänkning relativt sett.

För att en schablonbeskattad sparform ska löna sig jämfört med ett fritt sparande så måste avkastningen överstiga nivån på den fastställda statslåneräntan.

Så med andra ord ska man slå 1,13% i årsavkastning nästa år preliminärt, dvs även en placering i en kort räntefond inom schablonbeskattning borde kunna vara lönsam i sammanhanget...

2014-10-15

Aktier: Industrivärden

Fortsatt små inköp av aktieposter, idag nådde Industrivärden målkursen 115 så det blev ett litet köp med 4,77% direktavkastning...


Har lite andra innehav i preferensaktier att redovisa också men det får bli ett separat inlägg framöver.

BuffertC har nu en direktavkastning på 6,2% men givetvis till en kursrisk för respektive innehav.

2014-10-13

Aktier: Telia

Som sagt så har jag växlat upp risken lite och köpt lite aktier istället för en del räntefonder. Återstår att se om tajmingen i detta är god...

Är väl lika bra att erkänna att jag köpt Telia i omgångar under nedgången förra veckan.



Telia känns förhållandevis stabil över tiden och har hög direktavkastning givet att utdelningen (3 kr) bibehålls.

Har nu en snittkurs på ca 47,60 inkl. courtage vilket ger 6,3% direktavkastning.

Privat föredrar jag dock Telenor som operatör före Telia men (pris)skillnaden är inte så stor sen Telenor övergett sin flat-rate på mobildata.

2014-10-11

Aktier: Storbankerna

I vår buffert C tänkte jag skruva upp risken något och komplettera räntefonderna med aktier som har hyfsad utdelning.

De svenska storbankerna går som tåget och i sommar har de passat på att höja marginalerna på bolån vilket rimligen borde slå igenom på resultatet i närtid och framöver. Vidare känns det som chans till höjd utdelning i vår är god om de kan dribbla förbi de politiska aspekterna i detta. En variant är de börja återköpa aktier istället vilket allt annat lika gynnar aktiekurserna.

Veckans ras på börsen har medfört att priset på storbankerna känns rimliga i förhållande till direktavkastningen och tycker att deras utsikter framöver är ganska ok även om det blåser lite just nu.

Så Nordea, SHB, Swedbank eller SEB?

Jag väljer SEB då jag anser att de känns något mer på hugget än de övriga och den storbank jag skulle välja själv om jag var tvungen att byta bank(er).



Då jag tänker mig en relativt lång position (år) så är direktavkastningen lite bättre i SEB C än i SEB A då den kostar mindre men har samma utdelning. Nackdel är mindre omsättning och större spread men det spelar mindre roll i detta sammanhang. Min taktik är att dela upp köpen för att minska risken vid vidare kursfall.

Ett första köp gjordes på ca 87 inkl. courtage dvs 4,6% direktavkastning

Fiskade efter ytterligare ett köp vid 84 men missade med 10 öre. I skrivande stund ser chansen god ut att man borde kunna få fler chanser till kurser lägre än det vilket skulle innebära ca 4,75% i direktavkastning.

Vilka risker finns? Här är några
  • Ökade amorteringar medför minskade intäkter på bolånen
  • Kursrisk till följd av större sättning på börserna världen över
  • Politikerna pratar bankskatt vilket skulle minska intäkterna troligen
För min del pratar vi relativt små belopp och liten andel av hela buffert C så jag tycker risk/reward känns ok i detta.

Vi får se hur det går...



2014-10-06

Privat pensionssparande...RIP?

Den tycks som den nya regeringen fortsätter linjen med minskande av avdragsrätten för inbetalda premier till en privat pensionsförsäkring/IPS. Avdraget föreslås minskas från 12 000 till 1 800 kr / år.

Detta innebär:

  • Att betala in mer än 1 800 / år är direkt olönsamt. Exempel: Du betalar en hundralapp för redan skattade pengar samt får även betala skatt när du tar ut den i framtiden.



Hur ska man pensionsspara istället? 

Jag har redan skrivit om det här: Sparande-del-2-pensionssparande och Sparande-del-3-isk-eller-kf.

Hur gör man med sin befintliga privatpension/IPS?

  • Om man betalar mindre än 50% marginalskatt, stoppa inbetalningarna.
  • Betalar du 50% eller mer, dra ner inbetalningarna till den nya miniminivån 1 800 / år.
  • Undersök möjlighet att flytta till någon utav nätmäklarna så du slipper urholkande skalavgifter.

Räkna inte med att du blir kontaktad av ditt nuvarande bolag om detta utan du bör agera själv snarast.

Lycka till med (pensions)sparandet!