Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2024-01-12

Special Situation: Match Group

Efter en lyckad trade i Activision Blizzard förra året så har jag haft ögonen öppna för ett nytt case inom genren Special Situation och tidigare i veckan dök det upp ett till slut.

Det handlar om "dejtningbolaget":

Special Situation: Match Group

datakälla: Quartr/S&P Global
"Hundreds of millions of people have used our brands' services to create meaningful connections. Match pioneered the concept of online dating over 20 years ago, then we reinvented the category by launching Tinder, and we are now evolving our diverse portfolio of apps so that we can continue to lead the way in helping people make meaningful connections across the spectrum of age, race, gender, sexual orientation and backgrounds." -  https://ir.mtch.com/investor-relations/overview/default.aspx

Online dating i modern tappning har jag begränsad personlig erfarenhet av men innan jag träffade min fru för över 25 år sen så var det chatrum på diverse numera nedlagda sajter som gällde i genren så gissar att det är smidigare numera :)

Oavsett så verkar Tinder vara #1 i denna genre och givet västvärldens demografi så finns det sannolikt behov av att utforska tvåsamhet på olika nivåer för en stor mängd människor.

Jag har sneglat på Match innan och även ägt ett kortare tag men aldrig gillat den relativt höga skuldsättningen. Balansräkningen är ok sett till kassaflöde men skuldsättningsgraden är fortfarande i högsta laget för min smak med nettoskuld / EBITDA på 3,3 enligt mina beräkningar.

Värderingen o andra sidan ser ganska sansad ut tycker jag (se bild ovan) med EV/EBITDA runt 10 och FCF Yield nära 7%.

Detta tillsammans med att aktivistfirman Elliot har tagit en stor stek ger en god risk/reward tycker jag, givet att räntan kommer att sänkas kommande år.

I skrivande stund ligger jag -4% redan så caset kan knappast bokas på "crowded trade".

Min andel av totalen i Match är mindre än 2% men får ses som en "krydda" i sammanhanget.

Vad tror du om Match?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2024-01-04

Bloggen fyller 10 år - jubileumsinlägg!


Bloggen z2036 fyller 10 år och det tänkte jag fira med ett inlägg som blickar tillbaka genom åren.

Jag startade bloggen i januari 2014 och då med inriktning mot privatekonomi och pension i huvudsak. Jag är mycket intresserad och av många informellt erkänt kunnig om privatekonomiska frågor av alla dess slag, så bloggen skapades i syfte att få dela med sig av detta och kunna utbyta idéer.

Sedan under åren som har gått så har det hänt en del avseende dess inriktning och numera är bloggen mer inriktad mot aktiesparande även om en del privatekonomiska inlägg fortfarande förekommer ibland.


Nära 900 inlägg och sidor har publicerats sen starten. Totalt sett så har det varit närmare 4 miljoner sidvisningar av dessa inlägg och närmare 5 000 kommentarer om jag räknar bort mina egna.

Bloggen är varken först eller störst inom genren men fortfarande förefaller det finnas ett visst läsarintresse av vad jag kan avläsa utifrån statistiken kring sidvisningar över perioden. Det är dock en bit kvar till toppen 2017 när sidvisningarna var uppe i nästan 80 000 per månad.

Jag har som sagt utvecklat och varierat mitt innehåll under åren och jag tänkte att en tillbakablick är på sin plats. Jag har gjort ett försök att dela in den i olika rubriker enligt följande:

Barnsparande

Ett mycket populärt inslag genom många års bloggande har varit kring fenomenet barnsparande. I första hand har det handlat om hur mina barn har sparat direkt i aktier via det återkommande inslaget Månadens aktie.

Men även andra inlägg om exempelvis månadspeng och målsparande har uppskattats vad jag har förstått så här efteråt.

Barnen är numera vuxna och sköter sina egna ekonomier på ett bra och självständigt sätt så här långt, kanske ett kvitto på att den ekonomiska uppfostran varit lyckosam?

Pension


Mina inlägg om pension hör kanske inte till de populäraste på bloggen men har varit en starkt bidragande faktor till att jag fick mitt nuvarande jobb såväl som att få lära känna Gustav med flera.

Ska jag lyfta fram något enskilt inlägg om pension genom åren så får det bli detta om löneväxling.

Verktyg

Det populäraste inslaget på bloggen sett till sidvisningar är mina olika verktyg. De är alla skrivna i JavaScript och ett sätt för mig att hålla mina kunskaper om programmering vid liv.


Sparkalkylatorerna är de mest använda verktygen men även de olika portföljverktygen har sin publik, inte minst undertecknad själv :)

Bokrecensioner


En fördel med bloggen är alla recensionsexemplar av bra finansböcker som jag fått genom åren att läsa. Tyvärr prioriterar jag inte bokläsning tillräckligt så högen med böcker att läsa är inte försumbar då jag även köper intressant böcker själv förstås.

Poddar


Utan bloggen så hade jag nog inte varit med i så pass många olika poddavsnitt som jag gjort genom åren. Att podda tycker jag är riktigt kul då man få utveckla sin tankar för stunden och muntligt komplettera bloggandet på sätt och vis.

Föreläsningar


Det var väldigt ärofullt när Unga aktiesparare Södertälje bjöd in mig 2016 att föreläsa om utdelningsinvestering. Sedan dess har det blivit några olika föreläsningar och event genom åren.

Investeringsstrategier

När jag började spara så var jag mestadels en "fondkille" men redan under hösten 2014 när Avanza införde courtage från 1 kr så gick jag över till aktier i huvudsak.

Influerad av George "4020" Bol (geniet bakom Börsdata bl a) så började jag sedan med utdelningsinvestering. Detta visade sig vara väldigt populärt bland läsarna och bloggen fullkomligt exploderade i antal sidvisningar.


Men sakteliga gled jag över mot tillväxt och efter pandemi-kraschen så skippade jag utdelningsstrategin helt (nästan...).

Case

När jag började blogga var jag inte speciellt vass gällande aktieanalyser och även om jag fortfarande inte kan mäta mig med proffsen eller privata heltidsinvesterare så tycker jag ändå att mina metoder och förmågor funkar för min typ av strategi. Det finns förstås fortfarande mycket att lära och det gillar jag utifrån min vetgiriga sida.
Till en början så handlade mina case om mestadels utdelningsbolag och genom åren har de varierat i kvalitet och omfattning. Jag tycker att mitt nuvarande format med en "lagom" grundanalys funkar för min del i alla fall. Du hittar mina Case-analyser här.

ISK eller Kapitalförsäkring?


Vissa ämnen är mer populära än andra att läsa om och när jag skriver om Investeringssparkonto ISK och Kapitalförsäkring då flockas läsarna nästan som i fornstora dagar.

Även inlägg om Källskatt förefaller tilltala en stor läsarkrets.

Årskrönikor och reflektioner


Redan första bloggåret så skrev jag en årskrönika där jag delade ut olika utmärkelser i ekonomi- och aktiesammanhang. Årskrönikan förefaller sen dess vara uppskattad så den är årligt återkommande. Jag har även ett återkommande inlägg kring personliga reflektioner sedan 2016.

På det personliga planet under dessa 10 år så har jag redan nämnt jobbytet och att barnen har hunnit bli vuxna ovan. Min fru och jag har firat 25 år tillsammans varav snart 23 som gifta.


Vi skaffade hunden Freya för 5 år sedan som inte går att boka på #SparadKrona men som är otroligt härlig att ha i familjen.

Under åren så har jag ofta fått frågan vad jag sparar till. Då jag alltid gillat att jobba så har detta med FIRE inte varit någon målsättning även om "FI"-delen (Financial Independent) har vissa tilltalande inslag. 


Jag och min frus sparmål har under lång tid varit att skaffa ett eget och fint fritidshus och det lyckades vi till slut med, tack vara aktiesparandet och hårt arbete.

Sparmålet framåt är numera utökad ekonomisk trygghet och diverse förbättringsåtgärder på huset.

Vad händer nu?

Bloggformatet är kanske inte lika i ropet nu som då men i tider när andra sociala plattformar förändras  till det sämre beroende på ägare eller affärsmodell, så är det ändå befriande att ha en "hemmaplan" som man rår över själv.

Snälla Google, låt Blogger leva vidare...

Jag tycker att bloggen fortfarande är mycket givande för mig och förhoppningsvis även för den tappra skara som fortfarande läser den.
Bloggnamnet "z2036" syftar till året för min avtalade pensionsålder, som är det året jag fyller 65 år. Så utifrån det så känns det logiskt att blogga i åtminstone 12 år till i fall :)

Vad tycker du är bra med bloggen och vad kan bli bättre?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2024-01-01

Global Multi Strategy årsresultat 2023

Världens börser har stängt för 2023 och källskatt har återförts - dags för

Global Multi Strategy årsresultat 2023

Vad är då ett godkänt resultat i sammanhanget? Det beror på dina uppsatta investeringsmål och här är mina:

  • Lustfyllt
  • Lärorikt
  • God nattsömn
  • God avkastning

Lustfyllt?

Jag tycker att 2023 blev ett kul börsår. Förvisso är det förstås roligare när det går bra men jag tycker att analys- och förvaltningsarbetet verkligen är roligare än någonsin. Numera utrustad med Quartr core så är det smidigt och kul att analysera rapporter m.m. för mina 42 case. 

Resultat: ✅

Lärorikt?

Det finns ständigt saker att lära sig när det gäller aktier och börsen. Oklart vad jag lärt mig för nytt under 2023 men jag tycker att det bekräftades att bra balansräkningar och kassaflöden är sannolikt bra skydd på nedsidan i oroliga såväl som roliga tider.

Vidare så har jag bekräftat att när sentimentet vänder för ett case så gäller det att vara snabb på bollen. Typexempel under 2023 var när solenergibolagen Enphase och SolarEdge visade svaghet och jag minskade snabbt till en bevakningsposition respektive gjorde exit.

Resultat: ✅

God nattsömn?

Min definition av risk är att jag ska sova gott om natten och inte oroa mig för enskilda case såväl som för portföljen.

Min fru och vår hund kan intyga att jag sover som en stock och jag har känt mig trygg med mina strategier under hela 2023 vad jag kan minnas.

Resultat: ✅

God avkastning?


Global Multi Strategy GMS landade på +23,5% för 2023, är det då godkänt utifrån mina avkastningsmål?
  • Avkastningsmål 2023: >15% ✅
  • Avkastningsmål över tid: >15% CAGR ❌
  • Bättre än jämförelseportföljen Global Funds?
  • Bättre än jämförelseportföljen Global Future Funds? ✅
Godkänt men ingen guldstjärna. Måste prestera bättre för att nå avkastningsmålet på 15% CAGR över tid. 

Coeli Global Select vann stort i år men GMS och min största portfölj Global Quality fick i alla fall pallplats så jag är ändå ganska nöjd.

Resultat: ✅

Portföljen 


Portföljen har varit förhållandevis intakt under 2023 och jag har inga planer på större omtag i skrivande stund.

Räntan har förhoppningsvis toppat för denna gång vilket borde ge stöd åt värderingarna som helt klart är höga för många av mina case. Men om vinster och kassaflöde sviktar så kan det bli tufft på kort sikt oavsett.


Jämför med globalt index så är jag underviktad USA och Japan vilket innebär övervikt mot övriga regioner.


Stor övervikt B2B, Hälsovård och premieprodukter på bekostnad av räntekänsliga finans och fastigheter känns bra tycker jag. Förvisso finns det säkert bra uppsida i enskilda fastighetsaktier men jag nöjer mig med min privata bostadsexponering.

Börsåret 2024?

Vad kan man då tro om börsen 2024. Det korta och ärliga svaret är att jag (och experterna) har ingen aning.

Jag kommer att fortsätta med att försöka hålla de bästa casen jag kan hitta för stunden. Sannolikt kommer jag kanske att skala av lite i de case som har hög värdering men fram tills nu har det varit en olönsam strategi att sälja vinnare.

GMS har en förväntad försäljningstillväxt på över 15% för 2024 så om detta infrias så finns det chans att avkastningsmålet på 15% uppnås i teorin åtminstone.

"Experter" menar att vinnare som Novo Nordisk och Nvidia är sinnesjukt högt värderade men jag är inte lika övertygad. Jag lär få bekänna färg under 2024 i frågan oavsett.

God fortsättning allesammans och lycka till med investeringarna 2024 och framåt!

ps. har du uppnått dina investeringsmål för 2023?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.