2020-02-23

Global Future Funds

Efter det att jag kommit till insikt om att globalt index kanske inte är optimalt sammansatt avseende sektorallokering så slog det mig att jag borde skapa något "nytt och fräscht" att jämföra mina aktieportföljer emot utöver min samling globalfonder.

Jag tror att det är rationellt med övervikt mot teknik och hälsovård då dessa sektorer har goda chanser att växa mer än ekonomin i stort. Vidare så tror jag att det är vettigt med övervikt mot regioner som har bättre tillväxtutsikter än vad västvärlden har att erbjuda framöver.

Så vilka fonder kan erbjuda detta? Finns det sådana indexfonder?

Svaret på frågorna ovan är nog inga respektive nej men om någon läsare vet om någon fond med sådan inriktning så tipsa gärna.

Men kanske går det att få till en sådan fondportfölj med önskade egenskaper till rimliga avgifter?

z2036 presenterar stolt:

Global Future Funds

Vad är då detta? Jo, jag har öppnat ett Investeringssparkonto (ISK) hos den nya aktören SAVR.

Varför då? SAVR erbjuder aktivt såväl som passivt förvaltade fonder till samma eller bättre avgifter som du kan hitta på den öppna fondspararmarknaden med stor sannolikhet.

Detta innebär att du kan sätta ihop en fondportfölj till en "rimlig" kostnad som förhoppningsvis kan prestera väl i absoluta tal såväl som relativt jämfört mot rena indexfonder.

Att öppna konto var enkelt och jag hittade hyfsat snabbt fem stycken fonder som jag tror kan funka på sikt:


Coeli Global Selektiv förvaltas av Andreas Brock och Henrik Milton och är en utav mina globala favoritfonder. Jag har hämtat mycket inspiration från förvaltarna via deras medverkan i diverse poddar och webb-tv.

Jag får betala 1,18 % i årlig avgift att jämföra mot ordinarie avgift som ligger på 1,79 %. Även med rabatt så kan avgiften upplevas som hög men fonden har fin historik med nästan 15 % i CAGR och jag tror på idéen om stockpicking av ca 30 globala "kvalitetsbolag".


Core Ny Teknik, kanske Sveriges mest omtalade fond betalar jag 1,05 % (ordinarie 1,56 %) för och fonden rattas av Carl Armfelt och Erik Spinchorn. Även denna fond har jag börjat hämta inspiration ifrån och case som Take-Two och Xero har jag hittat på vägen. De har medverkat i otaliga poddar och ett bra avsnitt är detta.


Då jag relativt nyligen insett att övervikt mot hälsosektorn sannolikt är rationellt så tänker jag att en fond på temat vore på sin plats och jag har valt C Worldwide Healthcare Select. Fonden förvaltas av Ulf Arvidsson och Mikael Svensson och även här finns det gott om avsnitt att kika på. Jag får betala 1,10 % (1,81 %).


För att hålla nere totala kostnaden så väljer jag även en indexfond, nämligen SPP Aktiefond Global som förvaltas av Henrik Wold Nilsen. Denna är min favorit av globala indexfonder då den följer MSCI ACWI till en rimlig avgift på 0,33 % (ingen rabatt).


Slutligen så vill jag övervikta mot tillväxtmarknader och den mest spännande fonden i sammanhanget tycker jag är relativt nystartade Swedbank Robur Small Cap EM. Fonden förvaltas av Jens Barnevik som du kan lyssna på här. För 1,32 % (1,70 %) får du sannolikt äkta aktiv förvaltning och tillgång till svårhandlade småbolag i exotiska marknader.

z2036 vs. proffsen?

Fondportföljen kostar nästan exakt 1 % i årlig avgift (1,67 % ordinarie avgift) att jämföra med mina kostnader på ca 0,8 % vilket ger mig en liten fördel i det avseendet men det är ändå ganska jämt.

Det är svårt att göra backtest på fondportföljen då fonderna från Swedbank och Tin är relativt nystartade men jag har valt fonder efter vad jag tror de kan prestera framåt.

Jag tror att jag får en svårt match att slå dessa med min Global Multi Strategy men tycker att det ska bli väldigt intressant att jämföra hur det går framöver och jag ger mig inte i första taget!

Värt att nämna om SAVR är att växlingsavgiften för fonder noterade i utländsk valuta är dubbelt så hög (0,5 %) jämfört med nätmäklarnas (0,25 %) men det lär du tjäna igen på sikt om du inte byter för ofta och om du får minst 25 punkters rabatt på den årliga avgiften.

Kan en glad och naiv aktieamatör som jag slå dessa sju proffs? Kommer fondportföljen att slå globalt index?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Steve Buissinne från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

10 kommentarer:

 1. Kul att du skriver om Savr, jag gick själv tidigt igenom bolaget (due dilligence) i syfte att föra över min sambos sparande dit. Vilket jag även skrivit om på min blogg i ett antal artiklar. Som jag ser det så utgör Savr framtidens distribution av fonder, det är knappast hållbart att distributionen kostar så vansinnigt mycket som tidigare samtidigt som fonderna har så svårt att slå index.

  Nu när du skrivit om detta så blir det spännande att framöver betrakta vilka av ovan fonder som kommer att utsättas för påtryckningar av oligopolet att avregistrera sig på Savr? Exakt så som hände mina val (tex PriorNilsson, Lancelot AM, Cliens). Eller tror du enbart de vågar trycka på de mindre fondbolagen, rent legalt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist med Lancelot m.fl.! Kan SAVR attrahera tillräckligt med kapital så kommer nog bolagen tillbaka, måste väl ändå kännas bättre att kickbacken tillfaller spararen än distributören? Allt annat lika så kommer fonderna få mer kapital på det sättet tänker jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/929225/bgf-next-generation-technology-a2

  Typ en global Core Ny Teknik.

  SvaraRadera
 3. Mycket spännande att följa. Gillar mixen av fonder och att köpa dem till rabatt. Kan helt enkelt vara svårslaget som privatsparare. Får fundera på ett liknande upplägg själv och Swedbank Robur EM är någon som jag jämför mig mycket mot pga likheter i strategi och exponering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror fondportföljen blir svår att slå men den ska få sig en match...

   Tack för kommentar!

   Radera
 4. Mycket intressant. Kommer att följa dina jämförelser. Är själv eventuellt på väg tillbaka helt till fonder och då är SAVR ett alternativ. Har redan ett förslag till fondalternativ.

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte komma ifrån att det är bekvämt med fonder men har man som jag ett stort aktieintresse så är det roligare med stockpicking tycker jag.

   Tack för kommentar!

   Radera
 5. Hej! Har du hört talas om Proethos fond? Investerar främst i hållbarhet och grym utveckling sedan start. Något att lägga in i portföljen kanske? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte hört talas om, blir till att spana in - tack för tips!

   Radera