2020-02-02

Tema: ESG

Jag gillar att ha bolag som är exponerade mot globala megatrender då dessa kan bjuda på god strukturell tillväxt och då de som regel är populära bland investerare i stort. Det sistnämnda innebär sannolikt något bättre stöd i orostider tänker jag, åtminstone om verksamheten är relativt ocyklisk. Nackdelen med ovanstående är att denna typ av bolag som regel handlas med premievärdering.

En global megatrend som tycks bli mer och mer "populär" på global basis är:


ESG 

Environmental Social and Governance (ESG) eller "hållbarhet" som det kallas på svenska är ett hett tema oavsett vad man tycker om det. Nyligen så gick fondgiganten BlackRock ut och deklarerade att de kommer styra mer mot ESG som jag förstod det. Gissningsvis kommer detta öka det stora inflöde som redan idag sker i bolag som klassas som "ESG-investeringar" tänker jag.

Så möjligen att jag är sen på bollen men jag tror att denna trend kan fortgå över lång tid så jag har utökat min exponering mot detta tema de sista veckorna och landat i en samling "ESG"-bolag:


Jag fokuserar i princip uteslutande på E:et i ESG, dvs någon form av positiv inverkan på miljön. Utav ovanstående så är följande bolag relativt nya i portföljerna:

"Darling believes that economic and environmental sustainability should function together to achieve the greatest benefits. To that end, we recently released our new ESG Factsheet, which provides transparency on our most relevant Environmental, Social and Governance topics and reports on seven areas we’ve identified as priorities to measure and track our progress.  By placing this commitment at the foundation of the company’s social responsibility platform, Darling strives to operate in ways that, wherever possible, leave a positive impact on the environment, food and feed safety, and people’s communities and work places." https://ir.darlingii.com/
I korthet så är bolaget specialister på att återanvända restavfall för att skapa likvärdiga produkter som "originalet". Det kanske "hetaste" tillväxtspåret är bolagets miljödiesel som framställs från gammal pommes frites-olja. Uppslaget till denna investering fick jag via detta avsnitt av Placerapodden.

Tyvärr har bolaget lite för hög skuldsättning för min smak men den tycks vara sakta minskande iallafall då bolaget amorterar före utdelningar. Vidare handlas bolaget till P/E 40+ men vinsten förväntas växa kraftigt framöver vilken motiverar en hög multipel tycker jag. Då bolaget "endast" är ett globalt mid cap så finns det utrymme att växa relativt bra hoppas jag.

"Ecolab is the global leader in water, hygiene and energy technologies and services. Every day, we help make the world cleaner, safer and healthier – protecting people and vital resources." - https://investor.ecolab.com/home/default.aspx
Ecolab är ett kemibolag inriktad mot vatten och hälsa bland annat och borde klassas som "ESG" tänker jag. Även här är P/E-talet ganska högt men bolaget växer fint "trots" att det är ett globalt large cap. En liten utdelning på knappt 1 % är ett trevligt inslag tycker jag.
"Enphase Energy, Inc. is a global energy technology company and the world’s leading supplier of solar microinverters. The Company delivers smart, easy-to-use solutions that connect solar generation, storage and management on one intelligent platform. Its semiconductor-based microinverter system converts energy at the individual solar module level and brings a system-based high-technology approach to solar energy generation, storage, control and management." https://investor.enphase.com/
"Hackar och spadar" inom solenergi är kanske den enklaste förklaringen till bolagets verksamhet. Storleken är globalt mid cap och marknaden har prisat in en rejäl tillväxt då P/E (ttm) är hela 90+.

"SolarEdge has invented an intelligent inverter solution that has changed the way power is harvested and managed in a solar photovoltaic (PV) system. The SolarEdge DC optimized inverter system maximizes power generation at the individual PV module-level while lowering the cost of energy produced by the solar PV system.
Since beginning commercial shipments in 2010, SolarEdge has shipped over 14.6 Gigawatt (‘‘GW’’) of its DC optimized inverter systems and its products have been installed in solar PV systems in 133 countries.
SolarEdge’s mission is to become the leading provider of inverter solutions across all PV market segments and broaden the availability of clean, renewable solar energy." - https://investors.solaredge.com/
SolarEdge Technologies har sitt ursprung samt huvudkontor i Israel och bolaget verkar i samma genre som Enphase ovan. P/E-talet är "endast" 40+ då förväntad vinsttillväxt är god men något lägre än för Enphase. Bägge bolagen har nettokassa vilket är positivt samt är av storleken globalt mid cap. Investeringsuppslaget fick jag av twitterprofilen Alexander Eliasson men strax efter mina första köp så uppmärksammades bolagen i andra kanaler dessutom vilket indikerar att det är "hett". Dock så förefaller aktierna vara väldigt volatila, sannolikt till följd av den höga värderingen.

---

Sen tidigare har jag även ett gäng "vattenbolag" som jag nog skulle klassa som ESG utöver Brookfield Renewable som är inriktad mot förnybar energi.

För den som söker ytterligare uppslag kring ESG så finns det en läsvärd artikel här: https://www.bloomberg.com/graphics/2020-ten-funds-with-a-conscience/

Vad tror du om ESG-trenden och vilka bolag gillar du i genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, 
BIld av ejaugsburg från Pixabay 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

18 kommentarer:

 1. Det är rätt, alla bör vara med i finansbranschens egna pyramidspel. Ut med värderingar, in med esg. Vad kan gå fel? Inget. Dessutom får man då känna sig som en lite godare människa, inte fel liksom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett syfte och trend inom ESG så kan man även tänka sig att det finns bra strukturell tillväxt över tid i hållbarhet rimligen och det vill man inte missa i en väldiversifierad portfölj.

   Sen kan jag tycka att casen ovan är vettiga investeringar var för sig oavsett hållbarhetsinriktningen.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. +1 Investeraren. Bra sagt.

   Radera
  3. Man önskar att värderingarna vore mer rimliga men så länge "efterfrågan" på denna typ av case är hög så lär multiplarna vara relativt höga jfm med "ej ESG"-bolag gissar jag.

   Radera
 2. Själv tycker jag det är kul att kolla lite på bolag som ingen vill ha. Funderar på att köpa Exxon Mobil. Kursen har fallit från 92 dollar till 62 dollar på tre år. P/e tal runt 18 en direktavkastning som börjar krypa upp mot 6%.

  Dessa aktier med värderingar kring 30 eller 40 årsvinster tycker jag inte ens kan kallas investeringar. Ansluter mig till Investerarens uppfattning.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte både och? Jag äger bl a Gazprom, P/E ca 4 och direktavkastning på 7,5 % med en rejäl höjning i korten dessutom. Bland oljebolagen gillar jag franska Total som direktavkastar 6,2 % och har flaggat för höjningar på ca 5 % framöver.

   Tack för kommentar och återigen grattis till en grym call i HM!

   Radera
 3. ESG är en megatrend som kan vara värd att haka på, men haken är om "värderingskejsaren" någon gång blir naken. Det farliga är främst om flödena vänder. Möjligen kan man också komma fram till att det som anses som hållbart inte riktigt är så hållbart som man tror sett till totaleffekterna. Vindkraft t.ex., hur många fåglar dör, hur länge håller vindkraftverken och hur mycket nya elledningar måste dras, och hur klarar de sig utan subventioner?

  Men håller man sig till de bolagen du pratar om nu är bolagen vettiga. Värderingarna däremot, ja, där är risken. Men flöden kollar aldrig på värdering, så fortsätter de kan värderingen vara "låg", om massor med framtida pengar ska in dit. Men man måste tro på ökad ESG-riktning, och det gör ju du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värderingarna drivs av flödet delvis men också på förväntad vinsttillväxt. Om vinsterna växer och genren bibehåller sin populäritet så tror jag risk/reward blir väldigt god. Men visst, NIBE på P/E 38 kanske är i överkant oavsett.

   Tack för en bra kommentar!

   Radera
  2. >Vindkraft t.ex., hur många fåglar dör,

   Extremt få. En pytteliten bråkdel av antalet fåglar som dör från kyla, matbrist, rovdjur (katter t.ex). Att vara fågel innebär ett kort och händelserikt liv men chansen att bli träffad av ett vindkraftverks rotorblad när man tittar åt andra hållet förblir liten. Är man så orolig över fåglar ska man i första hand jobba för att minska fönsterytan i byggnader, motarbeta klimatförändringarna eller förbjuda katter.

   > hur länge håller vindkraftverken

   Ca 25 år men en del har bytts ut tdigare för att moderna turbiner är så mycket bättre. Vindkraften har funnits i decennier så det är inga direkta chansningar längre. En del verk kommer gå sönder tidigare, en del kommer hålla längre, men ca 25 år.

   > hur mycket nya elledningar måste dras

   Det här kan vara en stor del av kostnaden för att bygga nya vindkraftverk men jag vet inte vad det har att göra med hållbarheten. Det blir en engångsinvestering som man enkelt kan räkna ut priset på och det blir en del av byggkostnaden.

   > hur klarar de sig utan subventioner?

   Antagligen rätt bra, men ett "problem" med vindkraften är att den kan vara så extremt billig i drift att den kan pressa ner elpriset och göra det oekonomiskt att producera el, oavsett metod.

   De frågeställningar du har var relevanta förr, men nu är det uppenbart att en stor klump vindkraft är billigt, effektivt, har små utsläpp och gör oss oberoende från fossila bränslen.

   Nästa intressanta frågeställning är hur vi kan lagra energin från när det blåser för att använda senare. Sverige har vattenkraften men andra länder har inte sådan lyx.

   Radera
  3. Instämmer, bra input, jag är inte påläst här, utan tog som exempel på att den totala helhetseffekten (sorry för floskel) inte alltid är så lätt att veta.

   Och Stefan, ja, de här bolagen står ju på egna (tillväxt)ben, även om de påverkas av flöden, det stämmer!

   Radera
 4. Finns ett uttryck som heter What is good for the goose may not be good for the gander. Fallstudien Standard Oil mot IBM är alltid lika aktuell. Hur en aktieplacering utvecklas beror ofta på förväntningsbilden. Man kan inte som jag ser runda värderingen hur intressanta bolagen än må vara.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sett till Peter Lynch PEG så är det ändå ganska rimligt och justerar man P/E mot riskfri ränta så blir det än bättre. Uteblir vinsttillväxten däremot så blir det blodigt...

   Radera
 5. Intressant är det väl också att börsens svarta ankunge Lundin Petrolium även dom hoppar på ESG-trenden och döper om sig till Lundin Energy. Antar att man ska börja satsa på annat än just olja :)

  // Utdelningsportföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar att bolaget har en resa att göra för att klassas som ESG men ambitionen är väl bra?

   Tack för kommentar!

   Radera
 6. Hej Stefan.
  Här har du lite vad Jonas på morningstar skriver om det.
  https://www.svd.se/hallbara-fonder-mest-marknadsforing
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info, jag tror att indexfonder kommer att anpassas mer till ESG framöver - BlackRock lär leda vägen gissar jag.

   Tack för kommentar!

   Radera