2014-10-25

Priskrig på courtage?

Avanza gjorde om sin prislista rejält i torsdags vilket gjort eko i branschen sen dess.

På plussidan ligger minicourtage från 1 kr eller 0,25% för samtliga depåtyper inklusive ISK och kapitalförsäkring. Detta minskar tröskeln för småsparare att spara direkt i aktier istället för fonder om man är intresserad.

Jag ser det som en "game-changer" för småsparare som nu kan månadsspara i aktier istället för fonder till en rimlig kostnad. Troligen kommer många att fortsätta med fonder om man saknar intresse för enskilda aktier men får oss andra småsparare så öppnas möjligheter:

  • Barnsparande - tänk "månadens aktie", att diskutera vilken man ska köpa tillsammans med barnen, man blir alldeles varm av tanken...
  • Riskspridning - att köpa små poster regelbundet i ett bolag man tror på långsiktigt minskar risken för att komma in "fel"

Blir spännande och se var andra aktörer gör nu...priskrig?1 kommentar:

  1. Om ni läst senare poster på bloggen så har jag och barnen nu kommit igång med "månadens aktie" med nya minidepåer hos Avanza.

    Jag har även precis fått bekräftat att courtaget avrundas till närmaste krona vilket kan vara bra att ha i åtanke när man handlar för mindre belopp i samband med månadssparande. Detta innebär att om exempelvis handlar för < 600 kr så blir courtaget avrundat till 1 kr, dvs ca 0,17% isf 0,25%. I belopp försumbart men relativt rätt ok procentsats faktiskt.

    SvaraRadera