2014-10-11

Aktier: Storbankerna

I vår buffert C tänkte jag skruva upp risken något och komplettera räntefonderna med aktier som har hyfsad utdelning.

De svenska storbankerna går som tåget och i sommar har de passat på att höja marginalerna på bolån vilket rimligen borde slå igenom på resultatet i närtid och framöver. Vidare känns det som chans till höjd utdelning i vår är god om de kan dribbla förbi de politiska aspekterna i detta. En variant är de börja återköpa aktier istället vilket allt annat lika gynnar aktiekurserna.

Veckans ras på börsen har medfört att priset på storbankerna känns rimliga i förhållande till direktavkastningen och tycker att deras utsikter framöver är ganska ok även om det blåser lite just nu.

Så Nordea, SHB, Swedbank eller SEB?

Jag väljer SEB då jag anser att de känns något mer på hugget än de övriga och den storbank jag skulle välja själv om jag var tvungen att byta bank(er).Då jag tänker mig en relativt lång position (år) så är direktavkastningen lite bättre i SEB C än i SEB A då den kostar mindre men har samma utdelning. Nackdel är mindre omsättning och större spread men det spelar mindre roll i detta sammanhang. Min taktik är att dela upp köpen för att minska risken vid vidare kursfall.

Ett första köp gjordes på ca 87 inkl. courtage dvs 4,6% direktavkastning

Fiskade efter ytterligare ett köp vid 84 men missade med 10 öre. I skrivande stund ser chansen god ut att man borde kunna få fler chanser till kurser lägre än det vilket skulle innebära ca 4,75% i direktavkastning.

Vilka risker finns? Här är några
  • Ökade amorteringar medför minskade intäkter på bolånen
  • Kursrisk till följd av större sättning på börserna världen över
  • Politikerna pratar bankskatt vilket skulle minska intäkterna troligen
För min del pratar vi relativt små belopp och liten andel av hela buffert C så jag tycker risk/reward känns ok i detta.

Vi får se hur det går...1 kommentar:

  1. Fortsatt rött i skrivande stund...har köpt lite till så nu ligger snittkursen på 83,78 och direktavkastningen 4,77%. Återstår att se om det var klokt...

    SvaraRadera