2022-11-18

Förändrad källskattshantering Nordnet

Om du har aktier vars bolags huvudsäte är utomlands så utgår det som regel källskatt på bolagets utdelningar. Skattesatsen varierar men för exempelvis amerikanska bolag så dras 15%. Om du har utdelande utländska bolag i en Kapitalförsäkring, Tjänstepension eller Privat pensionsförsäkring så brukar försäkringsbolaget återföra hela eller delar av källskatten efter vanligtvis 3 år. 

"Bäst i klassen" avseende tid för återföring har Nordea varit som återfört delar av källskatten redan efter 6 veckor. "Bäst i klassen" avseende full återbetalning har varit Nordnet som än så länge alltid återfört 100% efter 3 år. 

Men igår aviserade Nordnet en spännande ändring, nämligen återföring inom 8 veckor vilket är i paritet med Nordea. En försämring dock är att inte 100% kommer att återbetalas för vissa länder då en schablonsiffra för respektive land kommer att tillämpas istället som jag förstår det. Nordnet anger att de kommer att anlita en skattespecialist som kommer att jaga in skatten och kostnaden för specialisten dras av från det skattebelopp som denne jagat rätt på. 

Som ett preliminärt exempel anges 94% återföring för Norska bolag där 25% källskatt dras på utdelningarna. Det återstår att se vilka schabloner som kommer att tillämpas men redan klart tycks vara att 15% källskatt kommer att ge 100% återbetalning oavsett.


Tax (refund)?

Blir det bättre eller sämre?

Vi tar en norsk utdelning som exempel:

Nuvarande metod
Källskatt k
Genomsnittlig förväntad avkastning 8% (kan diskuteras förstås)
100% återbetalning efter 3 år

k * 1,08^3 = 26% förlorad avkastning på 3 år

Ny metod
Källskatt k
Genomsnittlig avkastning 8%
94% återbetalning efter 2 månader

0,94k * 1,08^2,83 = 17% avkastning på källskatt k efter 3 år

Så om du exempelvis får 1 000 kr i norsk utdelning så dras en källskatt på 250 kr. Efter 3 år får du 250 kr tillbaka enligt den nuvarande metoden. Med den nya metoden så får du tillbaka 235 kr efter 2 månader (94% av 250) och efter 3 år har det förräntats till 292 kr (235 * 1,08^2,83) vilket är en klar förbättring. Ska man dock var extra grinig men helt korrekt så ska schablonskatt dras ifrån vilket med dagens ränta blir ca 1% årlig skatt. Så justerat för detta blir det 285 kr (235 * 1,07^2,83) vilket fortfarande är en förbättring. Räknar man baklänges (250 / 1,07^2,83) så blir breakeven 206 kr i återbetalning vilket motsvarar 83% av källskatten. Återstår att se hur tabellen för schablonbelopp blir men gissningsvis är Schweiz sämst i klassen med 35% källskatt vilket blir spännande och se vad det landar på.

Den nya metoden med snabbare men lägre återföring tycks i de flesta fall vara fördelaktig givet att du avkastar hyfsat över tid. Oavsett metod så återstår problematiken med Nordnets hantering av courtageklasser där du har svårt att kombinera stora och och små köp av aktier till vettiga villkor. Det mest konsumentvänliga vore att "Best execution" tillämpades vid varje köp och courtaget avgjordes av affärens storlek vid varje givet tillfälle så som Nordea och Degiro har det sen många år tillbaka.

Vad tror du om Nordnets nya metod för återföring av källskatt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

13 kommentarer:

  1. Det är väldigt bra. Kommer dock själv undvika länder med högre källskatt än 15%, om jag inte absolut måste köpa något bolag i ett sådant land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bolagets utsikter för god totalavkastning avgör för min del men visst vill man få så stor del av utdelningen som möjligt - tack för kommentar!

      Radera
  2. Känns klart bättre så här!

    SvaraRadera
  3. Såg det där med. En undran som uppkom nu är om man måste skicka in något underlag eller om det sköts automatiskt från deras sida med den nya metoden? Vet du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer sköta sig helt automatiskt som jag förstår det, tack för kommentar!

      Radera
  4. Ett stort steg i rätt riktning. Hade jag fått välja hade jag flyttat allt från min avanza Kf till nordnet, då just ränta på ränta effekten samt att om försäkring utlöses så bränner ej utbetalda kupongskatter inne som blir fallet om vänta i 3år. Återstår om Avanza kontrar på det här. De måste de nog annars är risken de inte kan attrahera nya öppnade av Kf. Känns som nordnet är mer innovativa nuförtiden o Avanza hänger på, så var det inte förr. Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man en stor andel utländska utdelningar så är den nya metoden förstås attraktiv i jämförelse. Avanza har dock andra fördelar avseende hur ofta man kan byta courtageklass bland annat. Tack för kommentar!

      Radera
  5. Skulle de bara ändra courtageklass idiotin också vore jag nöjd. Svårt att se att de ens tjänar något på det. Jag rensade själv ut en massa småposter förra veckan och bytte därför till mini. Nu ville jag göra en förändring på en storpost som därför kostar över 5000 i courtage, eller vänta i 3 veckor till så kostar det 99. Gjorde affären på termin via Avanza istället. Kostnaden för den affären blir därför 198 till avanza och 99 nordnet. Krångligt men bättre än tusentals kronor i courtage.

    Men jättebra med källskatten iallafall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Courtageklasser är inte speciellt konsumentvänliga, hoppas på dynamiska prisplaner någon gång. Degiro är nog bäst i klassen i detta avseende som debiterar courtage och fx i realtid så att du alltid vet ditt faktiska saldo på kassan. Källskattshantering är numera snudd på top notch - tack för kommentar!

      Radera
  6. Varför finns det ingen aktör som mot provision kan sköta återkrav av utländsk skatt om man sparar i depå eller ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Gissar att de flesta utdelningsjägarna ligger i KF men visst vore en sådan tjänst intressant, tack för inspel!

      Radera
  7. Första återbäring bokades in den 27/2 och avser januaris utländska utdelningar - detta blir bra! :)

    SvaraRadera