Statslåneräntan sista november 2022 är i skrivande stund fastställd till 1,94 % och det innebär en schablonbeskattning av Investeringsparkonto ISK och Kapitalförsäkring KF på 0,882 % för beskattningsåret 2023.
Som synes ovan så blir det den högsta schablonbeskattningen sen den infördes i samband med lanseringen av ISK.
Tumregeln är att om du lyckas med att avkasta mer än statslåneränta + 1%-enhet så är det som regel lönt att spara i ISK/KF utöver det bekväma att slippa deklarera transaktioner. Så för 2023 så ska du med andra ord avkasta mer än 2,94 %.
Eventuell så införs skatterabatt för ISK denna mandatperiod men givet ekonomiska läget så tror jag att det blir tidigast 2024.
Vilken spar-/kontoform kommer du att spara i 2023 och framåt?
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Riksgälden
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.
Hej! En sak jag inte riktigt förstått som du kanske kan förklara. ISK-skatten är ju avdragsgill men inte KF-avgiften. Betyder det att du betalar mindre totalavgift för en lika stor ISK som KF, eller finns det något jag missat?
SvaraRaderaDet där en tankevurpa enligt mig. Netto blir det samma beskattning men skillnaden är att du betalar skatten för ISK via deklarationen jmf med KF där du betalar löpande direkt (vanligtvis per kvartal). Många brukar tala om att ISK-skatten går att kvitta mot räntekostnader och det stämmer rent deklarationstekniskt men det blir ingen skillnad netto då du hade fått ditt ränteavdrag oavsett.
RaderaTack för kommentar!
Osäker på vad du menar med ”tankevurpa” & att det inte spelar någon roll? Räntekostnad=”kapitalkostnad” kan kvittas 100% mot ISK-skattens schablonskatt. Skatten på KF & dess schablonskatt är däremot INTE kvittningsbar mot räntekostnader. Effekten blir då att istället för 100% kvittningsbar blir 30% av räntekostnaderna avdragsgilla.
RaderaI KF blir det dessutom schablonbeskattning på skatten, eftersom den dras inifrån KF. Det är knappt märkbart, men ändå.
RaderaRäkneexempel:
RaderaDu har 100 kr i ISK och 100 kr i räntekostnad -> Du får skatta för mellanskillnaden -> 1 kr schablonskatt (1% för enkelhetens skull) - 30 kr i ränteavdrag = 29 kr tillbaka på skatten
Du har 100 kr i KF och 100 kr i räntekostnad -> Du betalar 1 kr i skatt som dras i din KF och du får tillbaka 30 kr via deklaration, dvs netto så blir det samma som för ISK
Sen är en fördel med ISK i sammanhanget att skatten kommer via deklarationen året efter jfm KF och att du inte behöver ha extra likvider på själva konto för skatten vilket med ränta-på-ränta ger några punkters extra årsavkastning allt annat lika. Detta har jag givetvis med i mina sparkalkylatorer :)
Räkneexempel Ii.
RaderaA)!Du har schablonskatt för ISK 100kr & räntekostnad 100kr. I deklarationen kvittas schablonskatten helt mot räntekostnad & skatt blir noll.
B) Du har schablonskatt för KF 100kr & räntekostnad 100kr. I deklarationen är schablonskatten INTE kvittningsbar mot räntekostnad. Räntekostnaden kvittas 30%. Du betalar skatt 100-30=70kr.
För mig blir det som du jämför äpplen & päron. Titta på skatte-effekten & inte värdet på ISK/KF som du gör i din jämförelse så kommer du se faktiska effekten.
Hälsar
Lars D
Blandar du inte ihop schablonskatt med schablonintäkt?
RaderaJag räknar netto skatt och i slutändan blir det ingen skillnad i skatteuttag mellan KF och ISK enligt mig. Jag ska försöka förtydliga uträkningarna:
ISK beskattas via en schablonintäkt av kapitalunderlaget. Denna scablonintäkt beskattas sedan som inkomst av kapital, dvs med 30%. Inkomst av kapital kan kvittas mot underskott av kapital (typiskt sett räntekostnader, som avdragsgilla till 30% upp till 100 000 kr).
Fall 1: Inga kapitalinkomster, 100 kr underskott av kapital (räntekostnader) -> du får tillbaka 30 kr
Fall 2: 100 kr i kapitalunderlag ISK, inget underskott av kapital -> 100 kr x 2,94% (statslåneränta + 100 bps) -> 2,94 kr som inkomst av kapital -> 2,94 kr x 30% -> 0,88 kr i skatt
Fall 3: 100 kr i kapitalunderlag ISK, 100 kr underskott av kapital -> 100 kr x 2,94% (statslåneränta + 100 bps) -> 2,94 kr som inkomst av kapital -> underskott av kapital > inkomst av kapital -> 97,06 kr i underskott av kapital -> Du får tillbaka 29,12 kr (97,06 x 30%)
Tänk nu Fall 1 i kombo med en KF med motsvarande 100 kr i kapitalunderlag -> 0,88 kr dras från försäkringskapitalet och du får tillbaka 30 kr via deklarationen
Jämför vi vidare med Fall 2 och Fall 3 så får jag det till att det netto blir samma skatt i slutändan.
Om du skulle komma upp i 100 kr i inkomst av kapital som kvittas det helt mot ditt underskott av kapital och det blir ingen skatt netto. Detta motsvarar 3 401 kr i kapitalunderlag på en ISK och motsvarande i en KF skulle beskattas med 30 kr (3 401 x 2,94% x 30%). Tänk sådan KF med 3 401 kr i kapitalunderlag och fall 1 igen -> 30 kr skatt, 30 kr skatteåtebäring -> 0 kr
Visa gärna om jag räknat fel eller missförstått något, tack för att du får mig att dubbelkolla mina uträkningar oavsett :)
Jag tänker genomsnittsräntan över spartiden. Sparar man över tio år i depå är det 30% skatt garanterat.
SvaraRaderaISK/KF blir det genomsnittet över dessa tio år. Sen kan det gå upp o ner nått år. Jag ligger kvar i ISK/KF.
Eller tänker jag fel?
Mvh Ludde
På depå betalar du skatt på 30% av vinsten i kr. Du får göra 30% avdrag om du går med förlust. På ISK/KF betalar du % av det genomsnittliga beloppet på kontot under alla år, oavsett vinst/förlust. Det Stefan har räknat ut är att med ISK/KF-räntan som blir 2023 så måste du göra minst 2,94% vinst per år för att det ska bli billigare med ISK/KF än att betala 30% av vinsten i en depå.
RaderaDu tänker nog rätt, givet att du avkastar > statslåneräntan + 100 punkter över tid så lönar sig ISK/KF som regel. I extrema scenarion där du har en aktie utan utdelning som du behåller över en riktigt lång tid utan att sälja så skulle vanligt depå kunna löna givet att schablonmetoden går att använda men vem kan förutspå skatteregler decennier framåt?
RaderaTack för kommentar!
@Anonym nr2: Tack för förtydligande!
RaderaJo jag är med men minst 2,94% gäller ju som sagt för 2023. 2024 kan det va lägre eller högre osv år efter år. Därför jag tänker genomsnitt.
RaderaÅterstår att se vad framtida statslåneräntan blir men sannolikt fortsatt fördel ISK/KF för långsiktigt aktiesparande
RaderaTill detta ska man lägga till eventuell spread, courtage och förvaltningsavgift lite beroende på vad man köper. Kanske även inflation. Om nästa regering blir socialdemokratisk så blir det den definitiva dödsstöten för ISK som sparform, ett lågrisksparande som en 60/40 är redan nu ganska meningslös med skatt och avgifter.
SvaraRaderaJa, 2,94% netto efter avgifter behöver du avkasta bra poäng!
RaderaTack för kommentar!
Så det är spikat att ingen rabatt ges på första 300k under nästa år?
SvaraRaderaSannolikt ja men teoretiskt skulle de kunna besluta om beskattningsåret 2023 nästa år men tror inte det har hänt så ofta. Tack för kommentar!
RaderaJag skulle bli mycket förvånad om rabatten införs under nästa år. Det blir 2024, 25 eller 26. De kan ju hänvisa till det allmänna ekonomiska läget, behov av prioriteringar, osv som ursäkt. Som regeringar i bland gör ;-)
RaderaDu har nog rätt, man kan tänka sig incitament för att rabatten införs lagom tills nästa val...
RaderaVi har under våren valt att sälja precis allt jag hade på börsen (utom tjänstepensionen) och istället amorterat bort hela bolånet och placerat det lilla som blev kvar på ett sparkonto med för tillfället 2% ränta. Ca -20% sedan toppen men det har varit en fin resa under drygt ett decennium. Nu börjar vi om från början med månadssparande i indexfonder i en tom ISK i kombination med kontinuerlig energieffektivisering av huset.
SvaraRaderaLåter bra, skönt att vara skuldfri - tack för att du delar!
RaderaOkej, jag fattar inte. Varför räcker det inte att avkasta mer än skatten? Alla refererar till statslåneräntan +1% men ingen uppvisar något uträkning eller vad de baserar det på.
SvaraRaderaNevermind, gjorde uträkningen själv.
RaderaSå bra att du förstod på eget bevåg - jag blir lätt hemmablind och redovisar inte alltid alla steg i mina uträkningar, tack kommentar!
Radera