2022-12-21

Årskrönika 2022

Året 2022 har präglats av krig, elände och börsfrossa men då året närmar sig slutet så är det i alla fall dags för en nionde upplaga av:
foto: Fru Thelenius

Årskrönika 2022

Som traditionen bjuder så handlar detta årliga inlägg om på mina högst subjektiva och personliga åsikter kring årets utmärkelser och bedrifter i olika aktierelaterade kategorier. Tidigare års krönikor hittar du här.

Årets aktie

Vilken av mina 47 aktier i skrivande stund har presterat bäst i år? 

Då endast en handfull av mina bolag ligger på plus för i år så är antal kandidater begränsat tyvärr. Bronsplatsen kniper Regeneron på blygsamma ca +10% och silvret går till Novo Nordisk med fina +25%.


Då året har präglats av energikris (utöver annat elände) så är det kanske föga förvånande att årets vinnare återfinns inom förnybar energi, Enphase Energy är klar etta med +65%! Bolaget växer så det knakar inom sin genre solenergi och har haft fortsatt höga och näsblodsframkallande värderingsmultiplar. Jag har skalat ner lite löpande under året då jag inte är bekväm med värderingen och är lite skotträdd efter tillväxtaktiers multipelkontraktion 2022.

Tidigare års vinnare

2021 Nvidia
2020 Sea
2019 Fortnox
2018 Swedencare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets podd

Jag plöjer många timmar podd varje veckan och jag har i år breddat mig till andra genres än rena aktiepoddar i form av politik via Radiokorrespondenterna Ryssland, Konflikt, The Usual Suspects och eminenta Loungepodden.

Men en stor andel av mitt lyssnande är fortfarande relaterat till börsen och årets vinnare är en nykomling som i huvudsak handlar om rena aktiecase: Aktiesnack


Peter "Matematikern" Westberg och Magnus Skog levererar bra aktieinnehåll utan krusiduller vilket jag uppskattar. Jag har länge varit intresserad av att investera i AirBnB och Matematikerns pitch i podden var spot on vilket resulterade i en stek för min del till slut (har gått sådär i skrivande stund).

Tidigare års vinnare

2021 FollowTheMoney
2020 Affärsvärlden magasin
2019 Placerapodden
2018 Market Makers
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets kommentator

Jag bloggar sparsamt numera men glädjande är att ni läsare fortsätter att kommentera inläggen vilket är väldigt värdefullt för mig och andra läsare.

Årets kommentator syftar delvis till att premiera frekvent och konstruktivt kommenterande och årets kommentator lyckades bäst i år enligt mig:


Tidigare års vinnare

2021 Annett S
2020 Daniel Dineff
2019 Jacke77
2018 Utlandsutdelaren
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets inspiratör

Jag gillar att inspirera via bloggen och andra mediala sammanhang såväl som att själv inspireras av personer i mitt mediaflöde.

Årets inspiratör är en väldigt skicklig journalist som vann årets podd 2020 (se ovan) och nu poddar än mer frekvent med än större förtjänster enligt mig:Helene lyckas i sina intervjuer utöver det vanliga att få in även vassa och raka frågor men alltid med eftertanke och empati på ett förtjänstfullt sätt.

Tidigare års vinnare

2021 Louise Samet
2020 Jonas Bernhardsson
2019 Ara Mustafa
2018 Elin Agorelius
2017 Anna Svahn

Årets twittrare

Vart Twitter tar vägen nu när Elon Musk styr skutan är svårt att säga men i skrivande stund så är det fortfarande en intressant och bra plattform i investeringssammanhang åtminstone.

En person som twittrar regelbundet på ett förtjänstfullt sätt och inte räds för att stå upp för sina åsikter trots den mängden troll som plattformen tyvärr huserar är:


Humor, sarkasm och sanningar utöver fina bilder blandas bra och förgyller twitterflödet tycker jag.

Tidigare års vinnare

2021 HankSweden
2020 Fabian Franzén
2019 Professor Kalkyl
2018 Erik Hansén
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets bloggare

Vi är några tappra som fortsätter att blogga på ett traditionellt sätt och i och med Elon Musks köp av Twitter så har det slagit mig att det är ganska skönt att vila på en plattform som man på många sätt rår över själv (snälla Alphabet, lägg inte ner Blogger!).

Årets bloggare hör till den skaran knivar som är vassast i lådan:Henning (utöver att vara en sympatisk och trevlig person de gånger vi träffats) är mycket duktig på att blogga och ofta utifrån vetenskapliga grunder vilket är relativt sällsynt i investeringssammanhang. Även om jag vill tro och hoppas att jag slår index över tid så borde jag nog lyssna på sådana som Henning och gå över till passiv förvaltning till en låg kostnad.

Tidigare års vinnare
2021 Spartacus Invest
2020 Jonas "På kort sikt" Dahlqvist
2019 Cristofer "Sofokles" Andersson
2018 Gustavs aktieblogg
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 George "4020" Bol

---

Det återstår knappt två veckor av året och jag återkommer nästa vecka med mina personliga tankar och erfarenheter från 2022. Tills dess så önskar jag alla läsare och resten av världen (utom diverse despoter, ingen nämnd ingen glömd) en riktigt

God Jul!

ps. vilka är dina vinnare 2022?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

6 kommentarer:

 1. Nej men, inte ska väl jag !! Det var det värsta. Tack så mycket för omnämnandet. Jag har följt dig länge, inspirerades när du huvudsakligen ägnade dig åt utdelningsstrategin att själv börja fokusera åt det hållet. Å nu är det ungefär 80% av min strategi som är riktad mot FIRE via kontantutdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välförtjänt och kul att ha kunnat inspirera! Lycka till med investeringarna, bloggandet och din FIRE!

   Radera
 2. Min 1st price 2022 winner er også $ENPH. Holdt siden 7.58 USD så det er tæt på 4000%. Jeg har overvægt $ENPH,,, ikke min fejl den er steget så meget.

  På 2'nd og 3die pladsen har jeg $ARRY og $SHLS der udmærker sig ved en 2022 afvigelse på hhv 234% og 157%.

  YTD ligger jeg på beskedne 4.60%+ da jeg naturligt, som de fleste andre har mange tabere. $GNRC er worst performer.

  Jeg fandt en 'personlig' 2022 bund de 11 Maj. Jeg var da fattig og næsten hjemløs.:) Siden den dag er jeg 'oppe' med 69.89%. 11-Maj-2022 indtager således prisen for bedste købedag. :-). CAGR = 13.15% siden November 2017 (5.09 år). Afventer 2023 bund. :-)

  Tak for dine altid gode input.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för feedback och för att du delar med dig - grattis till fin värdeutveckling och lycka till med investeringarna!

   Radera
 3. Visst är Investerarfysikern ett bra val. Själv valde jag Petrusko i år för den energi och intresse som han visar. Är man intresserad av att få investeringsuppslag så finns här mycket att arbeta med.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Petrusko är en riktigt trotjänare och flitig bloggare och inget dumt val det med - tack för din kommentar!

   Radera