2022-12-28

Retro- /introspective 2022

Det så kallade 2022 är snart över och jag tänkte reflektera över året utifrån mitt personliga perspektiv.


Krig och ekonomisk oro kan väl sammanfatta året på ett övergripande sätt. Utöver detta så är det trist att liberala tankar och idéer i än större utsträckning överskuggas av trångsynthet, intolerans och repression som jag uppfattar det. Men på det personliga planet har det varit bra i alla fall.


I min yrkesroll har jag haft över 1 300 konsumentkontakter under året vilka har varit väldigt givande för mig och förhoppningsvis till stor hjälp för konsumenterna. Medialt för min del har det kanske varit lite mer sparsamt avseende tidningsartiklar men ändå ganska bra genomslag på poddsidan. Du hittar poddavsnitt där jag medverkat på min om-sida. På tekniksidan så är jag riktigt nöjd över att under året ha designat och varit med att tagit fram ett systemstöd för poängsättning av försäkringsprodukter tillsammans med vår externa webbutvecklare. Vi lyckades ro projektet i hamn inom budget och preliminärt ser det ut som målen kommer att uppfyllas dessutom vilket inte alltid är givet i IT-sammanhang.

Familjens ekonomi har än så länge klarat den ekonomiska motvinden ganska ok. Främst är det elräkningarna som har skjutit i höjden men det har jag delvis parerat med timprisavtal och trimmad underhållsvärme av Trosahuset. Vi lyckades även binda bolåneräntorna på anständiga nivåer innan riksbanken gick loss med räntevapnet. Dock så löper dessa lån ut under nästa år och då jag gissar att nya riksbankschefen inte är någon duva precis så lär det bli kännbart i plånboken när det väl händer.


Att jag numera jobbar hemifrån två dagar i veckan möjliggör att vår hund Freya inte behöver hunddagis längre så där sparar vi 4 000 kr per månad rakt av (hon är hos svärföräldrarna tre dagar per vecka). Vidare så har vi inget behov av livförsäkring på henne längre så där sparar vi en hundralapp i månaden. I övrigt så håller jag på att byta ut övervakningslarmet i Trosa mot ett utan månadskostnad så även där finns ett par hundralappar att spara. Familjens samling av streamingtjänster finns kvar tills vidare men dessa är lätta att avsluta om det skulle behövas. Värdet av streamingtjänsterna är dock mycket högt tycker jag och med två boenden är det riktigt bra att kunna ha tillgång till tjänsterna oavsett plats. Vår portabla Kilburn II (se bild ovan) har gått varm under året såväl som Spotify-kontot. Vårt mobila bredband i Trosa kostar 69 kr per månad med fri surf vilket ger otroligt bang-for-the-buck tycker jag.

På inkomstsidan ser det glädjande nog väldigt ljust ut för närvarande. Jag har en anständig lön och får en hyfsad skattesänkning från årsskiftet. Dottern jobbar extra inom handel utöver gymnasiestudierna och drar in en rejäl slant varje månad varav hon nu har sin egen fristående ekonomi i stor utsträckning. Men mest glädjande under 2022 är att min fru har nu fått ett nytt jobb inom sitt specialkompetensområde vilket blir utmanande för henne men sannolikt väldigt kul och stimulerande. En bonus i sammanhanget är högre lön vilken sammantaget ger goda utsikter för 2023 avseende familjens inkomster totalt sett.


Vi har under året bott in oss i Årstalägenheten såväl som i Trosahuset. Det är inga större problem att fylla ut fritiden med dubbla boenden och att jobba i trädgården såväl som med vedhantering är livskvalitet tycker jag. Det är förstås kostsamt med två ställen men helt klart värt det som det känns nu i alla fall.

Börsåret för min del har inte varit speciellt muntert i skrivande stund men jag återkommer med årsresultat och utsikter för 2023 på andra sidan årsskiftet.

Mitt bloggande är inte så frekvent som förr i tiden men några inlägg under året har det blivit i alla fall.

Dessa tre inlägg tycker jag är de mest läsvärda för i år:


Stort tack för detta år alla läsare, följare, lyssnare och tittare - ha ett härligt

Gott Nytt År!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

17 kommentarer:

 1. Hej Petrusko å Gött Nytt. Följer dig mycket blev väldigt nyfiken på ditt mobila bredband i Trosa. Vilket företeg är det som har detta och är det bara data du köper, samt har du en rauter du har simkortet i. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Petrusko hittar du via min blogglista till höger :)

   Jag har en router för mobilt bredband med ett extra simkort via vårt familjeabbonemang hos Telenor.

   Tack för kommentar och Gott Nytt År!

   Radera
 2. Gott nytt år Stefan! Mest intressant under året var enligt mig att du hittade tillbaka till utdelningsbolagen (delvis) igen ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, växande bolag som även har råd med utdelning och återköp är en riktigt bra kombo tror jag.

   Tack för kommentar och Gott Nytt År!

   Radera
 3. Gott Nytt Stefan! Syns på andra sidan nyåret i bloggosfären. :)

  SvaraRadera
 4. Hej. Kan du ge lite mer information om övervakningslarmet. Letar själv efter alternativ. Tack för en fin blogg och uppskattade twitterinlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag utvärderar Netatmo och än så länge (ca 2 veckor) har det varit pålitligt - tack för feedback!

   Radera
  2. Tack för tipset! Ser klart intressant ut. Har kollat en del YouTube-filmer och klart positiva "reviews"!

   Radera
  3. Har inte installerat utomhuskameran än men är försiktigt positiv till inomhuskameran än så länge iaf.

   Radera
 5. Hej Stefan och tack för detta år.
  Jag önskar såklart dig ett gott avslut och ett gott nytt år!
  Med hopp om ett givande 2023.

  Mvh
  Cristofer

  SvaraRadera
 6. Oj fel namn (: Men tack för svar Stefan å Gött Nytt .

  SvaraRadera
 7. Gott nytt Stefan, du är en sann förebild och inspiration när det kommer till sparande 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för feedback, det värmer! Gott Nytt År Jesper!

   Radera