2019-11-24

Global Dividend Exotic Best Exection 1.2xL

"Improvise, Adapt, Overcome" - från kultfilmen Heartbreak Ridge
Ibland händer det saker som gör att du vill/måste omarbeta dina strategier. Avtalsvillkor kan ändras, ibland till det bättre och ibland till det sämre.

För att skydda sig mot (oväntade) händelser så är en vettig strategi att sprida ut sina risker. Att ha många innehav världen över är ett sätt och givet detta så är det sannolikt vettigt och rationellt att även sprida ut dessa innehav på de aktörer som erbjuder de bästa villkoren för stunden.

z2036 presenterar stolt:

Global Dividend Exotic Best Execution 1.2xL


Vad är då detta?
"[...] a.k.a 'Best Execution' [...]"
I praktiken så kommer portföljerna Global Dividend 1.2xL, Nordic Small Cap och Global Exotic att slås samman till en gemensam "virtuell" portfölj och innehaven kommer "fysiskt" att husera hos den aktör som erbjuder bäst villkor för det enskilda innehavet. Detta innebär att allt mitt fria aktiesparande kommer att konsolideras till en helhet/portfölj och då portföljnamnet z2036 Global Dividend Exotic Best Exection 1.2xL är lite väl långt så kommer det att förkortas till z2036 Global DEBE 1.2xL.

Som namnet antyder kommer jag att även fortsättningsvis nyttja belåning upp till en hävstång på 1,2 ggr eget kapital. Vidare så kommer det inte finnas något absolut krav på utdelning men stommen i portföljen kommer bestå av "stabila utdelningsbolag" för att kunna balansera belåningen till låg ränta. Ovanpå detta så kommer i huvudsak mindre bolag världen över att adderas vilket jag tror resulterar i en bra mix mellan defensiva och offensiva innehav.

"Utdelningsbolagen" med hög belåningsgrad kommer att spridas ut mellan Nordnet och Avanza för att nyttja deras lånevillkor på bästa sätt. Vidare kommer jag att använda Nordea för övriga utländska utdelare som inte ger någon ränterabatt hos "nätmäklarna" och där källskatten upp till 15 % enligt uppgift betalas ut inom 6 veckor!

De mindre bolagen kommer i huvudsak ligga hos Degiro och Nordea som har väsentligt lägre courtage än Nordnet och Avanza för den storlek på poster jag kommer att handla. Det kommer att bli befriande att slippa tänka på det otidsenliga fenomenet courtageklasser och veta att du som regel alltid får bra pris även för mindre poster, a.k.a. "Best Execution".

Uppenbara nackdelar med konceptet är att behöva logga in på 4 olika ställen men det kan jag ta. Vidare så blir det lite mer manuellt jobb med att sammanställa värdeutvecklingen men det är också hanterbart tycker jag. Den största nackdelen är kanske att utdelningarna blir utspridda och på grund av skatten på insättningar så är det dumt att flytta likvider mellan de olika depåerna.

Det har blivit engångskostnader i form av courtage och skatt då jag sålt av en del hos Nordnet för att kunna flytta kapital till Nordea och Degiro men det tror jag betalar tillbaka sig på sikt då transaktionskostnaderna blir lägre framöver.

Nordea och Degiro!?
"[...] tillgång till fler marknader [...]"
Den dagen Nordea och Degiro gör det enkelt att bli kund elektroniskt så tror jag de blir farliga utmanare då det har varit mer eller mindre omständigt att få allt på plats för att kunna handla. Degiro tog två kalenderdagar men gick att sköta elektroniskt i alla fall. Nordea tog tre kalenderdagar då jag var tvungen att uppsöka ett kontor då jag inte var kund innan samt att jag bara ville ha tillgång till deras kapitalförsäkring utan fasta övriga kostnader.

Jag måste ändå säga att bägge bolagens handelsgränssnitt ändå varit över förväntan och det har inte varit svårt att hitta och handla de första aktierna. När jag har lite mer erfarenhet av handel hos dessa aktörer så kommer jag nog att göra en sammanställning vilken aktör jag nyttjar för respektive börs.

En klar uppsida med konceptet är att jag får tillgång till marknader (Schweiz, England, Hong Kong, Singapore, Frankfurt Tyskland m.fl.) som Nordnet och Avanza inte tillhandahåller elektroniskt och/eller tillåter i ISK/KF samt allt till ett i mitt tycke rimligt courtage.

Jag gissar att priset på courtage kommer att bli än mer pressat framöver men oavsett hur det blir så känns det som jag har större valmöjligheter och mindre inlåsning från och med nu.

Vad händer nu?
"[...] stor kassa som jag avser återinvestera i närtid [...]"


I skrivande stund sitter jag på en stor kassa som jag avser återinvestera i närtid via Degiro och Nordea. Jag tänker inte köpa tillbaka alla bolag slentrianmässigt  jag sålt i och med detta utan jag lär passa på att byta ut en del.

Pensionsportföljerna Global Future och Global Dividend Growth påverkas inte utan de fortsätter som vanligt.

Nordic Small Cap kommer finnas kvar på Shareville men blir en ren fondportfölj bestående av svenska och nordiska småbolagsfonder.

Även Global Dividend 1.2xL kommer att gå att följa via Shareville fortsättningsvis men kommer som sagt bestå av större utdelningsbolag med belåningsgrad på 70 % eller mer för att utnyttja bra belåningsvillkor.

Jag kommer att lägga upp Global DEBE 1.2xL på bloggen så småningom så att den som vill se hur den ser ut kan göra det.

När jag summerar 2019 så lär det bli relativt höga transaktionskostnader då jag varit väldigt aktiv under året i min handel. Med bättre courtagevillkor inför 2020 och ambition att vara "lagom" aktiv så räknar jag med lägre kostnader framöver.

Jag förstår absolut de som vill samla allt kapital hos en aktör då det blir mer bekvämt på alla sätt och möjligheten till bättre villkor ökar om kapitalet är stort. Men i det läget är man också mer utsatt för försämringar av villkoren och även helt låst i händelse av tekniskt strul.

Då jag redan idag håller reda på mina portföljer via Google Sheets och bloggverktyg så blir det ingen större skillnad för mig avseende överblick m.m.


Ett par extra appar får man ta :-)

Vad tror du om konceptet? Har du allt ditt kapital hos en aktör?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av Gerd Altmann från Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

36 kommentarer:

  1. Jag har historiskt också haft mitt kapital utspritt hos flera aktörer men är nu nere på två stycken, vilket känns skönt rent administrativt. Kanske missförstår jag din text lite, men det låter som om strategin för Global Dividend 1.2xL nu inte längre är en renodlad strategi för just den portföljen. Utan den utgör en byggsten för att kunna förverkliga strategin för Global DEBE 1.2xL? Det blir ett beroende som måste beaktas när ett investeringsbeslut skall tas i Global Dividend 1.2xL.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Global Dividend 1.2xL, Nordic Small Cap och Global Exotic går ihop till Global DEBE 1.2xL och strategin kommer att vara "utdelningsbolag" som grund och "exotiska" och småbolag ovanpå detta. Jag lär skriva ett separat inlägg om detta när jag "handlat färdigt".

      Det är inte optimalt med 4 inloggningar men det är jag beredd att ta som sagt!

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Aha! Jag visste att jag missat något i texten :-)

      Radera
    3. Jag hade säkert kunna vara tydligare :-)

      Radera
  2. Har själv Avanza och Nordnet . Varav merparten hos Avanza har dock blivit mer mer besviken på utbudet och långsamma utbetalning av källskatt . Ett exempel, Ville införskaffa Nestlé till portföljen finns listad på Nasdaq otc foreign . Så den borde ju finnas att handla där men icke . Istället finns skit produkten Ava Nestle tracker . Synd att Nordnet är så dåligt och har mina misstankar att Nordea är ännu värre . Men som du skriver hade Nordea blivit lättare att införskaffa så tror jag dom hade blivit farliga .mvh Rodriguez

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att få tillgång till ett större utbud är nog den största uppsidan utöver bra courtage. Nordea har än så länge varit bättre än jag trott men jag har bara handlat ett bolag än så länge.

      Nestlé är lätt att köpa via Nordea från 1 CHF i courtage.

      Tack för kommentar!

      Radera
  3. Imponerande 😁 det gäller att se om sitt hus och göra det som man tror är bäst för framtiden. Det blir nog jättebra. Jag har bara aktier hos Avanza och Nordnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får se om det blir värt besväret men jag tror det.

      Tack för kommentar!

      Radera
  4. Har olika aktörer men inte strategiskt som dig. Att ha allt i en aktör är mig som att vara omedvetande om ordspråket "lägg inte alla ägg i samma korg" Har tyvärr många gånger hänt att jag dock köpt grisen i säcken. Men jag bör nog fundera på en strategi eller 2-3 strategier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha minst två olika är nog inte fel oavsett, vi får se hur det blir med fyra :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  5. Kör Avanza. Men har konton i både Nordnet och Nordea, men inget kapital investerat där. Mest bara av nyfikenhet som jag öppnat konton. Mao så har jag bara 1 aktör !?? ;) Är nog lite för bekväm av mig, känns enkelt med ett enda ställe.

    Har i huvudsak en KF, låter än så länge indexglobalfonder och andra aktiva fonder balansera upp de bitar som jag anser mig sakna bland de individuella aktierna med direktavkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bekvämt med kapitalet på ett ställe. Smart ändå att du förberett konton hos andra aktörer så du snabbt kan komma igång om du vill.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Nu när du påminner mig tror jag det blir att logga in på Nordnet en sväng. Har för mig att man kan köpa lite ETFer där som inte går längre på Avanza ? Hoppas de tar bankID...för annars är nog inloggningsuppgifterna bortglömda sedan länge. Seniliteten tilltar med åren.

      Nordea la på mig någon slags fast avgift, grundpaket typ, som jag inte alls frågat efter. Så där blev det kontakter med kundtjänst ett par svängar innan de begrep att plocka bort det omedelbart och retroaktivt innan jag kom och rebootade deras datorer med en Yxa. Det tog skruv.

      Radera
    3. Nej, jag var felinformerad. Inga USA ETFer på Nordnet heller, bara säljorder på de redan befintliga.

      Radera
    4. Även Degiro har bra utbud av ETF:er som jag förstår det men har inte kollat upp det ännu.

      Enligt uppgift så ska Nordea inte ha fasta kostnader så länge du inte har deras betaltjänst.

      Radera
  6. Are we able to open KMF or ISK account with Degiro?

    SvaraRadera
  7. Spännande, hoppas du lägger upp dina bolag + de som kommer köpas.
    *Följer dig och gillar din medtech-del*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer att redovisa portföljen så småningom, det blir en blandning av befintligt men även några nya spännande case :-)

      Tack för kommentar!

      Radera
  8. Du gör absolut helt rätt i att ha flera olika banker. Man blir faktiskt lite förvånad över att de skiljer sig åt på olika vis.
    Personligen anser jag att framförallt Avanza har somnat in i sitt oligopol sedan några år. De strösslar pengar på skit, medans kundservice och erbjudande inte alls ligger på topp längre. De har all anledning att verkligen fundera över sina prioriteringar i verksamheten, den saken är fullkomligt glasklar!
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla fyra ovan har sin för- och nackdelar så om man kan få det bästa hos respektive så blir helheten mycket bra tror jag. Nordnet och Avanza erbjuder fortfarande bättre belåningsräntor.

      Tack för kommentar!

      Radera
  9. Hej Stefan
    Jag har allt i Avanza Isk.100% Avanza Global. Behöver inte större riskspridning än så. Just nu några miljoner med automatisk månadsköp 12000 sek i Avanza Global. 24 år till pensionen. Om hälsan blir bra känns det tryggt ekonomisk även i framtiden. Skuld fri på alla möjliga sätt. Lycka till Stefan.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir finfin ränta på ränta!

      Tack för kommentar!

      Radera
  10. Har bara aktieinnehav på Avanza i dagsläget men har öppnat konto hos Nordea för att flytta mitt buffertspar dit och lägga på en KF för att handla aktier även där när det känns rätt att investera även de slantarna. För mig är det främst utbudet jag saknar på Avanza, jag kan stå ut med något högre courtage men hoppas det blir lägre i framtiden. Det där med courtagefri handel i USA är riktigt snyggt och jag hoppas det kommer även till Sverige, om än säkerligen 1-2 år bort.

    Vad gäller belåning kommer jag köra det enbart hos Avanza då mest kapital ligger där idag och troligtvis kommer göra även i framtiden samt så har de bra (bäst?) räntor. Min tanke framgent är att enbart köpa en global aktiefond med belåning när 'blodet flyter på gatorna' och trimma ned belåningen med en slant från varje månadsspar när marknaden ser ut att ha gått lite för snabbt uppåt under perioder.

    Funderar på att öppna ett konto och lägga in hälften av månadssparandet hos Degiro, blev sugen efter att ha läst detta inlägg :) Har hört om Degiro förut men aldrig fördjupat mig i deras erbjudande och utbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återkommer med mer information om Degiro och Nordea när jag blivit mer varm i kläderna.

      Belåningen är fortfarande mest gynnsam hos Nordnet och Avanza.

      Tack för kommentar!

      Radera
  11. Klokt att använda de bästa erbjudandena från de olika aktörerna. Kommer själv med ett inlägg troligen nästa vecka med lite nyheter på den fronten!

    SvaraRadera
  12. Hej!

    De utdelningsaktier du handlar via Degiro, hur gör du där med källskatten? De har väl ISK och vanliga Aktiesparkonton inte kapitalförsäkringskonton?

    Mvh,
    Anders Nordengrim

    SvaraRadera
    Svar
    1. Degiro har ISK vilket begränsar avseende källskatt så företrädesvis väljer jag bolag i länder som har 0 i källskatt. Exempelvis UK, Singapore, Sverige och Australien.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. I see. Visste den var olika mellan länder men trodde alltid den var strikt större än noll. Tack så mycket för svaret!

      Radera
  13. Är det inte dyrt med courtage och alla avgifter när man handlar med Nordea? Kollade på att köpa RACE 100 st till nuvarande kurs och kostnaderna skulle hamna på nästan på 940 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det billigare någon hos någon annan? 6 punkter i courtage tycker jag är helt ok, däremot skulle jag gärna se lägre fx-avgift än 25 punkter.

      Sen redovisas både köp och sälj i dina 940 kr vilket man får tänka på när man jämför.

      Tack för kommentar!

      Radera
  14. Blev bara för förvånad och har inte jämfört med någon annan så jag antar att det är helt ok avgifter när man handlar utländska aktier. Man har väl vant sig vid låga courtage på svenska börsen helt enkelt. En fråga till, hur brukar du göra vad gäller valutan? Nordea växlar automatiskt vid köp till svenska kronor, är det mer fördelaktigt att handla i den lokala valutan istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fördel med svenska aktier är du slipper fx-avgiften helt klart. Nordeas 6 punkters courtage för svenska såväl som utländska aktier tycker jag är konkurrenskraftigt men är du trader går det säkert att få en bra deal än så.

      Tyvärr känner jag inte till någon aktör som erbjuder valutakonto inom kapitalförsäkring men hade det varit möjligt så blir det en fördel då du kan minska fx-avgifterna.

      Radera
    2. Tack för svaren och inspiration till börsen.

      Radera
    3. Väl bekomme och lycka till med investeringarna!

      Radera