Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2018-04-29

Månadens aktie: Om pappa får välja

Några hundralappar har överförts till min dotter Ebbas depå så då det är dags för Månadens aktie.

Intresset för aktier hos Ebba har börjat svikta en del på sistone då det mesta som vi föräldrar gör är pinsamt i någon mening enligt henne. Så hon har uttryckligen bett mig att förvalta portföljen denna månad och så får vi se sen hur det blir längre fram. Det är ingen idé att pusha kring detta tycker jag och "frigörelsen" från oss föräldrar är nog sunt i sig med tanke på att hon snart är 14.

Nåväl, med andra ord så är temat för månaden
om pappa får välja

Vad väljer då pappa?


Ebbas portfölj består av 48 innehav och då kan man tycka att det ligger närmast till hands att öka i något befintligt än att plocka in något nytt.
Portföljen är inriktad på tillväxt i huvudsak vilket jag tror är bra på sikt men jag lutar mer åt ett "värdecase" denna månad.


Så om jag ändå får bestämma så tycker jag att Pandora skulle platsa bra i portföljen. Med ett P/E på 13,5 och stundande återköp så tror jag det är ett bra köp nu trots att aktien gått starkt på sistone.

Hur har det gått?
Månadens aktie såväl Ebbas aktieportfölj har passerat 3 år och det noterades ett nytt ATH i fredags vilket är trevligt.


Det går fint som synes och mot en dubbling kanske?


Med en CAGR på över 15 % så borde dubblingen komma efter 5 års sparande om det nu håller i sig förstås.

Vad hade du valt som Månadens aktie?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036, Avanza, CoolText


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-26

PepsiCo - din (havre)kudde i portföljen?

I tisdags skrev jag att PepsiCo var månadens köp i samband med #uppesittarkväll och då jag inte skrivit om bolaget innan tänkte jag att ett litet separat inlägg kanske blir uppskattat då jag ändå gjort lite research (med betoning på lite).

Utöver den välkända läskedrycken så har bolaget lite andra välkända varumärken också. Eller vad sägs om Havrefras som ingår i familjen Thelenius frukostsortiment?
En blandning av sött och salt som synes ovan. Om man ska jämföra med Coca Cola så känns det något mer diversifierat i fallet PepsiCo då bolaget har både tilltugg och olika drycker.
"PepsiCo's food and beverage products are sold around the world. Our six global divisions, either independently or in conjunction with third parties, make, market, distribute and sell a wide variety of food and beverages in our diverse product portfolio, drive innovation, and are focused on delivering Performance with Purpose - our goal to position PepsiCo for long-term, sustainable growth by aligning what is good for our business with what is good for society and the planet." http://www.pepsico.com/About/Global-Divisions
Värdering?
För 2018 handlas bolaget till P/E 18 och för 2019 ligger siffran på 16-17. Med tanke på att produkterna borde vara relativt ocykliska tycker jag det känns som sansade nivåer.

Bolaget förväntas ha en tillväxt på EPS på hela 68 % för 2018 och knappt 8 % för 2019. Bolaget tycks ha gott självförtroende då de höjde utdelningen rejält för 2018 nyligen.

Utdelningshistoriken är det inget större fel på tycker jag och utdelningsandelen är drygt 64 % för 2018 vilket jag tycker är godkänt ändå. I skrivande stund så är direktavkastningen 3,7 %.

Skuldsättningen är 1,7x EBITDA för 2018 och förväntas minska framåt. Jämför vi med Coca Cola's 2,5x så är det relativt ok och Procter & Gamble respektive Unilever har ungefär liknande skuldsättning som PepsiCo.

Summering
Med en hyfsad direktavkastning till ett rimligt (?) pris och en förväntad tillväxt på ok nivåer framåt så tycker jag att bolaget platsar i en global utdelningsportfölj. Bolagets varumärken kanske inte är "bäst i klassen" men ändå hyfsat starka.

Vad tror du om PepsiCo?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Nasdaq
Bildkällor: z2036, Bolagets webbplats


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-24

#uppesittarkväll april 2018

Om du som jag drömmer dig bort mot ökad ekonomisk frihet så är det en god idé att månadsspara i aktier/fonder regelbundet och disciplinerat.

Så på förekommen anledning, det är dags för

#uppesittarkväll
Tajming är alltid svårt avseende aktiemarknaden och ett sätt att hantera detta är att mekaniskt tillämpa ett beteende som exempelvis ett regelbundet månadssparande.


Denna månad så är portföljerna på all-time-high i skrivande stund och är tidpunkten för nya köp då optimal? Det vet vi inte då vi inte har facit ännu men tidigare i år har månadssparandet blivit lite spritt över hög- och lågpunkter. Över längre tid borde det jämna ut sig tänker jag. Om det är så att man inte tycker sig hitta en prisvärd aktie för stunden så kan det vara klokt att avvakta men det problemet har jag inte haft ännu.

För april blir det premiär för min del med månadssparande i två portföljer. Jag tänkte börja sätta av en liten slant regelbundet i min nordiska småbolagsportfölj utöver min huvudportfölj Global Dividend 1.2xL.

Global Dividend 1.2xL


Portföljen har gått fint under månaden och belåningen har sjunkit en del till följd av detta. Jag brukar balansera upp/ner belåningen i samband med månadssparandet så att hävstången landar på 1.20xL.


Strikt utifrån zYG-score borde jag välja franska Total men där har jag redan en hyfsad andel. Jag vill nog hellre vikta upp något innehav med lägre andel i dagsläget så att portföljen blir lite mer likaviktad. Konsumentbolagen Nestlé och PepsiCo har låg vikt så någon av dessa kanske?

OBS! Nästa bild kan väcka anstöt för dig som inte går igång på stigande utdelningar.


Riktigt vacker utdelningshistorik i mitt tycke! Bolaget höjde nyligen utdelningen rejält och bolaget förefaller ha bra momentum på många fronter för närvarande. Så det får bli PepsiCo denna månad då de känns lite vassare än Nestlé för kommande period åtminstone.


Go Havrefras?!

Nordic Small Cap
Min portfölj med nordiska små- och medelstora bolag består av 14 innehav.


En aktie som backat lite men som jag tror kan repa sig är betalleverantören West International. En liten "Lynchning" i sammanhanget är att jag såg att min lokala pizzera använder en kortterminal från bolaget.

Vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.


Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, Nasdaq
Bildkällor: Nordnet, z2036


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-22

Sparkalkylator Deluxe - Foreign Exchange Edition

En kanske underskattad men ändå icke försumbar kostnad när du sparar i utländska aktier eller fonder är avgiften för valutaväxling. Avgiften är lite lurig att räkna ut då den tas ur en så kallad "spread" (skillnad) mellan köp- och säljkurs i ett valutapar. Sen kan man fråga sig vilken köp- och säljkurs som ligger till grund för beräkningen av avgiften men det är ett separat inlägg i framtiden.

z2036 presenterar stolt:

Sparkalkylator Deluxe - Foreign Exchange Edition

Nya features

 • FX-avgift
  • Rörlig avgift för varje valutatransaktion (köp, sälj och utdelning) i utländsk valuta
  • Anges i halva spreaden, är den 0,5 % så anger du 0,25 %
 • Andel FX
  • Hur stor andel av dina innehav du har i utländsk valuta
  • Direktavkastningen antas vara samma som är angiven för hela portföljen
 • Omsättning
  • Hur stor del av din portfölj du omsätter årligen

Omsättning är nog även den en underskattad avgiftskomponent i ett långsiktigt sparande. Om kostnaden för den understiger erhållen överavkastning så kan den vara motiverad men oavsett så tycker jag att det är intressant att hålla koll på den.

Hur stor skillnad gör det?

Utan valutaväxlingsavgift och omsättning.

Med valutaväxlingsavgift på 0,25 %, 50 % utländska innehav och en omsättning på en femtedel.
Som synes en liten men dock inte försumbar skillnad i mitt tycke. Totala avgiften mer än femdubblades och du får nästan 8 000 mindre i handen efter 15 års sparande.

Uppgifterna om avgiften för valutaväxling borde du hitta enkelt hos din nätmäklare.

Att beräkna din årliga omsättning är lite knepigare men fullt möjligt.
 1. Exportera portföljens alla transaktioner för ett år till ett spreadsheet, exempelvis Excel.
 2. Ta bort eventuella minustecken och summera alla köp och sälj.
 3. Räkna bort årets inbetalningar och utdelningar (dessa beräknas redan avgift på i verktyget)
 4. Dividera summan med ditt portföljvärde vid utgången av året och du borde få en ungefärlig siffra på din omsättning.
Gör jag övningen för min portfölj Global Future för 2017 får jag det till hela 92 %! Räknar jag för i år än så länge så ligger jag redan på 43 %. Nu har i och för sig portföljen överavkastat under perioden men det är inte givet att alla omallokeringar är orsaken till det.

Hur stor del andel aktier i utländsk valuta har du och hur stor är din årliga omsättning?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet,
Bildkällor: z2036, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-18

Check Point Software Technologies

Det finns en del olika teman som är "heta" inom Tech-sektorn för närvarande och ett utav dessa är Cyber Security. Med ökad digitalisering så ökar behovet av säkerhet kring det hela. Då "skurkarna" hittar på nya sätt att begå olika IT-brott så lär behovet av uppdaterad mjuk- och hårdvara vara stort. Det innebär att det är som gjort för prenumerationsliknande tjänster och som är skalbara vilket låter mumma ur investeringssynpunkt tycker jag.

Det finns många olika aktörer inom sektorn men jag har valt att satsa på en av de största inom genren vid namn:

Check Point Software Technologies (CHKP)

"CEO Gil Shwed founded Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP) in 1993. From our inception, we had a vision of making Internet communications and critical data secure, reliable and available everywhere. Since then, we have grown to be the largest pure-play security vendor globally and provide industry-leading solutions to protect customers from all types of cyberattacks. At Check Point, we secure the future"

Som jag förstår det har bolaget produkter för alla tänkbara sammanhang där det finns ett hot från cyber-attacker av något slag. Trotjänaren tycks vara en brandväggslösning som verkar vara nära obligatorisk för alla stora företag idag. Här är en liten (reklam)film som antyder brett produktutbud:


Jag har haft svårt att hitta fräscha siffror kring hur försäljningen är fördelad men siffror från 2016 antyder att 2/3-delar är prenumerationsintäkter och resten från produkt och licenser.

Bolaget är direktnoterat på Nasdaq och har även en stor del av verksamheten i USA. Legala sätet är i Israel och jag gissar att det finns en stor del R&D där då jag har mycket god erfarenhet av israeliska mjukvaruingenjörer från mitt tidigare yrke.

Bolaget handlas till P/E 20 på 2018 års estimat och bolaget lämnar ingen utdelning trots en rejäl nettokassa. Istället genomför de återköp av aktier i hyfsad skala som jag förstår det. Vinst per aktie steg med 13-15 % för helåret 2017 så jag kan tycka att värderingen är rimlig med tanke på att branschen (tyvärr) lär ha framtiden för sig.

Jag gillar att grundaren och VD äger nästan 20 % av bolaget vilket man får anse vara en rejäl stek. Lite kuriosa är att svenska pensionsbolaget Alecta äger nästan 3 % av bolaget.


Sen jag plockade in bolaget i portföljen Global Future för drygt ett år sedan så har kursen gått svagt sidledes, så är det dags för ett lyft nu?


Tror som sagt att efterfrågan på produkter/tjänster kring denna sektor borde vara stor.

Vad tror du om sektorn och Check Point?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, 4-traders, CheckPoint.com
Bildkällor: Pixabay, CheckPoint.com, YouTube


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-15

MyDividends - Dream On Edition

Mina två populäraste verktyg förefaller vara Sparkalkylator Deluxe och MyDividends. Tänk om de kunde kopplas ihop på något sätt...

z2036 presenterar stolt:

MyDividends - Dream On Edition


Efter ett par timmar i JavaScript-verkstaden så har jag implementerat lite nya features samt ändrat lite i mitt portföljverktyg MyDividends som jag antydde tidigare i veckan.

Vad innehåller då denna utgåva?
 • Brygga till Sparkalkylator Deluxe med förifyllda värden baserat på data från din portfölj via länk.
  • Nya parametrar som kan anges i det till verktyget underliggande Google spreadsheet
   MonthlyDeposit1000Månadsinsättning
   InvestmentPeriod10Spartid
   AcountType1Sparform
   (0=ISK, 1=KF, 2=DS, 3=PF)
   GrowthSafetyMargin0.1Säkerhetsmarginal tillväxt
   DividendSafetyMargin0.1Säkerhetsmarginal utdelning
   DebtInterestRate0.0099Belåningsränta
   De tre sista parametrarna är i procent men anges i decimalform
 • Lite krispigare z2036-logotyp
 • Små ändringar för "Mätarna"
  • Div/Debt utbytt mot Debt/CF (nettoskuld i förhållande till årlig utdelning samt sparande)
  • Mindre justeringar av presentationsordning och enheter
Vad är bra med Dream On Edition?

Givetvis måste du använda verktyget MyDividends sen innan eller med start nu för att åtnjuta den nya "bryggan" till Sparkalkylator Deluxe med förifyllda värden utifrån ditt data. För att komma igång med verktyget så kan du börja här. Jag kan även ge viss support via mail (använd Kontakta mig i högermenyn för meddelande) men då förutsätter jag att du försökt med instruktionen först och fastnat på ett steg.

Så, givet att du nu har din portfölj i MyDividends så laddar du den som vanligt med din egna länk.
Om du nu klickar på molnet med texten Dream On så laddas istället Sparkalkylator Deluxe med förifyllda värden.

Smidigt va?

På detta sätt får du snabbt en prognos på hur ditt sparande kan komma att se ut framåt givet dagens ifyllda värden. Självklart vet vi inget om framtiden så prognosen får tas med en stor säck salt. Därför kan du ange en säkerhetsmarginal för Värdeutveckling (GrowthSafetyMargin) respektive Direktavkastning (DividendSafetyMargin). I exemplet ovan så har jag en säkerhetsmarginal på 10 % för bägge parametrarna så 4,7 blir 4,2 (4,7 * 90 %).

Vidare kan du i ditt Google Spreadsheet ange Spartid (InvestmentPeriod), Sparform (AcountType) och Månadsinsättning (MonthlyDeposit). Att parametern DebtInterestRate kan anges antyder att det kanske snart kommer stöd för belåning i Sparkalkylator Deluxe.

Hoppas du uppskattar den nya utgåvan och feedback mottages tacksamt, lycka till med investeringarna och Dream On!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036, Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-12

Teaser - Ny utgåva av MyDividends

Inspirerad av snickrandet på framtida utdelningar häromdagen så har jag dammat av mina kunskaper i JavaScript och börjat på en ny utgåva av mitt verktyg MyDividends.

När jag gjorde lite research och försökte hitta en för projektet passade musikreferens, så stötte jag på stoff som förtjänade ett separat inlägg i form av denna "teaser".


Som gammal Goth-rockare under perioden mellan 1990 - 1994 så har jag alltid uppskattat låten Dream On som framfördes av The Mission. Låttiteln är arbetsnamnet på min nya utgåva av MyDividends och i min jakt på lämpligt låtklipp så kom jag fram till att originalet med Aerosmith förtjänar uppmärksamheten istället av olika skäl.

Faktum är, att om jag kikar lite på låttexten som är skriven av Steven Tyler från 1973 så kan man hitta lite investeringsreferenser med lite god fantasi.
"The past is gone"
 • Dra inte för stora växlar baserat på historisk prestation.
"I know nobody knows, where it comes and where it goes"
 • Inget vet egentligen hur börsen kommer att gå nu som framåt.
"you got to lose to know how to win"
 • Lär dig av dina förluster.

Tänk att en numera gammal rockare kunde vara så klok i unga år :-)

Hoppas du kommer att uppskatta den nya versionen av verktyget som jag planerar att släppa på söndag, tills dess: take it away Aerosmith!


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Bildkällor: Pixabay, Youtube


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-10

Snickra ihop framtida utdelningar?

Jag tycker som bekant om utdelningar i allmänhet och absolut utdelningstillväxt i synnerhet.

Att snickra ihop en portfölj bestående av bolag världen över och som besitter vissa bra kvaliteter är kul tycker jag. Än roligare enligt mig, är att snickra ihop en hyfsad utdelning och tillväxt med dessa bolag som grundmaterial. Att sedan drömma sig bort i framtiden utifrån portföljens egenskaper är väldigt inspirerande såväl som motiverande för många av oss redan utdelningsfrälsta:

Snickra ihop framtida utdelningar
Det är ganska enkelt att räkna ihop hur mycket utdelningar du fått under ett enskilt år då nätmäklarna erbjuder funktionalitet för detta. Men hur gör du för att uppskatta framtida utdelningar?Jag har för min portfölj Global Dividend 1.2xL tagit mig friheten och snickrat lite på hur framtidens utdelningar skulle kunna växa till sig baserat på nuvarande månadssparande och utdelningstillväxt.

Jag har tagit portföljens direktavkastning och förväntad utdelningstillväxt, räknat upp med belåningen och sedan använt en närproducerad sparkalkylator för att räkna fram kommande års utdelningar.

Nog är det lite vanskligt att ta portföljens egenskaper för stunden och räkna med dessa tills vidare men du lär behöva göra om övningen regelbundet oavsett beroende på vad som händer med din portfölj (jag känner på mig att det snart kommer ett verktygsstöd för detta 😉). Vidare kan det vara värt att se över portföljen regelbundet i form av att allokera om vid behov och byta ut innehav som inte platsar längre.

Totalavkastning är förstås viktigare än själva utdelningarna men då mitt syfte med portföljen är att bygga upp en buffertinkomst så förtjänar de lite extra uppmärksamhet. Under resans gång så lär även kursutvecklingen vara motsvarande tillväxten på ett ungefär (i teorin åtminstone). Mot slutet av spartiden så skulle man kunna tänka sig att skruva upp direktavkastningen på bekostnad av tillväxt , givet att du undviker utdelningsfällor.

Hur snickrar du ihop dina framtida utdelningar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-08

Risk? Andel positiva månader

Jag fortsätter min nystartade miniserie som handlar om olika nyckeltal för att mäta risk och näst på tur är:

Andel positiva månader


Nyckeltalet beskriver sig själv mångt och mycket och det handlar om hur stor andel positiva månader en fond eller portfölj har haft över mätperioden.

Syftet med parametern är nog att visa på om en månatligt investering oftare går upp än ner över tiden. Sen är ju allt relativt som med de flesta mätvärden och du bör nog använda andel positiva månader i kombination med andra nyckeltal för att få ut något utav det. Kanske är det mest en kul grej för att jämföra med exempelvis en fond? Om jag får gissa så används nyckeltalet mest i sammanhanget hedgefonder då jag inte kan hitta det angivet för vanliga aktiefonder.

Det är heller inget mätvärde som nätmäklarna tillhandahåller så det blir till att räkna själv och jag fortsätter med min portfölj Global Dividend 1.2xL för detta ändamål.


Att plocka ut mätvärdet utifrån en graf är lite snårigt så jag har helt enkelt mätt månad för månad via portföljrapportverktyget hos en utav mina nätmäklare.

Resultatet? 18 positiva månader för portföljen av 32 månader sen starten augusti 2015 ger:

Andelen positiva månader: 56,3 %


Är det bra?

Jag gör om samma procedur för jämförelsefonder SPP Aktiefond Global och den landar på 59,4 % andel positiva månader. Med tanke på att min portfölj nästan gått dubbelt så bra under mätperioden så kanske man inte ska fästa så stor vikt vid mätvärdet för renodlade "long only"-aktiestrategier?

Hur stor andel positiva månader har du?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Avanza

Bildkällor: Photo by David Marcu on Unsplash, Shareville, z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-05

Test av iPad för Blogger

Häromdagen fick jag feeling och slog till på en ny iPad årsmodell 2018. Vi har ett par iPad mini innan utöver några iPhones och det som lockade nu var att Apple Pencil skulle funka på denna modell.

Just pennan tänker jag kan bli användbar i olika sammanhang i mitt bloggande så jag tänkte testa lite i detta inlägg.

Jag börjar med att testa annotera en skärmdump:


Vad vill jag säga här? Jo två nya innehav tog plats i portföljen igår.

Kanske en matematisk formel?


Nåväl, jag testar vidare offline, fortsatt lång Apple iaf 😌

2018-04-04

Omallokeringar Global Dividend 1.2xL

Jag fortsätter att strukturera om i portföljerna för att förhoppningsvis få till bättre utsikter framåt för utdelningar och tillväxt. Denna gång har jag omallokerat lite i min belånade utdelningsportfölj.

Jag har rensat bort "lågt hängande bollar" och satsat på sådana runt 3-5 % i direktavkastning och god förväntad tillväxt istället.


Nytt innehav är franska Total efter uppslag från detta inlägg av bloggfilosofen Sofokles. Lite surt med att betala stämpelskatt på 0,3 % men nyckeltalen ser fina ut tycker jag.


Belåningen är i skrivande stund perfekt balanserad och portföljens nyckeltal finfina tycker jag. Återstår att se om det är någon dämpning i bollarna med tanke på rådande börsklimat.


Kanske något mer defensiv sektorallokering än innan med mindre andel Tech, bland annat sen Apple, Microsoft och nu senast Data Respons lämnat denna portfölj.


Om kronan fortsätter att vara svag så tror jag valutafördelningen i portföljen inte är så dum.

Nu hoppas jag att det blir mindre antal omallokeringar framöver så att transaktionskostnaderna inte springer iväg ännu mera.

Har du gjort några omallokeringar på sistone?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2018-04-01

Risk? Max drawdown

Investeringar handlar i mångt och mycket om att erhålla så hög avkastning som möjligt på ett investerat kapital. Andra parametrar som också kan vara värda att mäta i sammanhanget är den risk du har tagit i förhållande till den avkastning du har fått.

Men vad är då risk? Jag tänkte i en serie av inlägg gå igenom lite olika sätt att mäta risk. Sen vore det kul att höra vad ni tycker om dessa mått, är de vettiga att ta hänsyn till i investeringssammanhang?

Uppslaget till denna serie har jag fått från en läsare vid namn Ulf som hörde av sig och tyckte jag skulle skriva om olika parametrar för mätning av riskjusterad avkastning. En sådan utmaning är svårt att tacka nej till och en bra anledning till att lära sig mer om området. Med "risk" för att ha missuppfattat risk så gör jag ett försök i alla fall :-)


Först ut är:

Max DrawDown (MDD)

Max drawdown (MDD) eller största ackumulerade värdefall som det skulle kunna översättas till, är ett mått på hur mycket du förlorat som mest i procent under en tidsperiod.

Om du är mån om att bevara kapital och inte vill riskera större potentiella förluster så vill man att nedsidan ska vara så liten som möjlig vid varje given tidpunkt. Då är MDD ett mått som antyder hur stor nedsida du har haft som mest under mätperioden.

Formeln är ganska enkel:

MDD = (PV-LV) / PV

PV = Toppvärde före bottenvärde
LV = Bottenvärde efter toppvärde

Ett exempel är nog på sin plats och som av en händelse så har jag en portfölj i lager vi kan använda för våra beräkningar.


Hade nätmäklarna bjussat på en exportfunktion för portföljvärde / dag så hade det varit enkelt att beräkna detta automatiskt men med lite visuell filtrering så kan vi nog hitta portföljens MDD under tidsperioden. Jag markerar helt enkelt toppar och bottnar.


Jag hittar 4 stycken mätområden som sannolikt är portföljens MDD vid aktuell period. Med lite försiktiga rörelser med mouse-over i grafen kan jag hitta mina mätvärden.

a)

PV = 100 (portföljens indexerade startvärde)
LV = 91,53

MDD = (100-91,53) / 100 = 8,47 %

b)

PV = 103,52
LV = 94,78

MDD = (103,52-94,78) / 103,52 = 8,44 %

c)

PV = 138,12
LV = 126,73

MDD = (138,12-126,73) / 138,12 = 8,25 %

d)

PV = 139,42
LV = 128,66

MDD = (139,42-128,66) / 139,42 = 7,71 %

Mätperiod a hade störst värde, således är portföljens Max drawdown 8,47 % än så länge.

Det trista med historiska mätvärden är att de inte kan förutse framtiden men i någon mening är det ändå mått på hur en portfölj/strategi presterar över tiden. Mätperioden ovan är lite kort och i en bull-trend. Det blir mer intressant vilken MDD man får när det blir en bear-trend så småningom och man har en hel börscykel bakom sig.

Vad tycker du om Max drawdown som mätvärde?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Wikipedia
Bildkällor: Nordnet, Pixabay


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.