Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2021-07-01

Halvårsrapport 2021 - exit stocks enter housing (bubble)?

Halvåret har passerats och jag tänkte redogöra lite kort för resultatet för mina portföljer som ingår i Global Multi Strategy samt hur mina bostadsaffärer har landat.

De stora händelserna under detta halvår är mer på det personliga planet då vi sålt vår lägenhet och köpt en mindre och ett hus. Då en stor del kontantinsats behövdes för att få rimlig belåningsgrad och för att undvika amorteringskrav så har jag sålt av större delen av mitt fria sparande Global Liberty. Portföljen finns kvar men i betydligt mindre andel av totalen och några insättningar framåt blir nog inte aktuella på några år då vi sannolikt kommer att prioritera gröna investeringar i huset bland annat.

Jag låter ändå portföljen vara kvar i strategin då den har många följare på Shareville och att den är representativ för min riskvilja på medellång till lång sikt. Resultatmässigt har den presterat enastående för i år då jag turligt lyckats tajma försäljningar för enskilda innehav.

Men först åter till bostadsaffärerna.

Vi har alltså sålt vår lägenhet på 127 kvm i Årstadal och istället köpt en lägenhet i Årsta (ett stenkast från Årstadal) på 82 kvm och ett hus i ett kustnära område nära Trosa på 56 kvm (+ massa biytor). Då jag inte är någon fantast av tvångsamortering så har vi lagt in en hel del i kontantinsats så att belåningsgraden totalt sett är under 50 % och under 4,5 gånger vår årsinkomst. Det hela har resulterat i något mer i lån än innan och månadskostnaden för bägge boenden överstiger förstås den tidigare för lägenheten. Men detta är helt i enlighet med mina kalkyler och marginalerna är fortsatt goda tycker jag även om sparutrymmet framåt minskas.


Är det värt det? Jag tror och hoppas det, vi kommer att bo växelvis i Årsta och Trosa och nyttja huset året om så mycket vi kan då det är vinterbonat och har kommunalt V/A. Vi betalade i den övre delen av vår budget då läget, skicket och alla "resort"-faciliteter stack ut jämfört med alla andra objekt vi kikat på genom åren. Huset ligger utöver cykelavstånd till Trosa stad mindre än 1 km från "havet" och på sikt kanske ett separat sparmål kan vara en liten motorbåt för dagsturer då vi har option på båtplats.

Nog om detta, merparten av bloggens läsare är nog mest intresserad av aktierelaterade inlägg och det är som sagt dags att summera första halvåret.

Global Multi Strategy landande på +17,2 % YTD vilket jag bokar på väl godkänt då mitt mål är en CAGR på 15 %. Portföljerna har varit nere och nosat på nollan vid flera tillfällen under året men nu förefaller det som det finns luft under vingarna.


Topp 25 utgörs av kvalitetsbolag enligt mitt sätt att se det men värderingarna varierar en hel del beroende hur "hett" bolaget är.

Bland portföljerna så sticker Global Liberty ut med +53,2 % YTD men med förbehåll att jag räknat fel då det blir mer komplicerat med de stora uttagen.

Pensionsportföljerna tuffar på och Global Future är knappt före Global Quality med +16,3 % respektive +15,4 %.

Jämförelseportföljena Global Funds och Global Future Funds ligger på +16,2 % respektive +11,7 % så det är ganska jämnt än så länge i år på den fronten.


Zoomar jag ut för min äldsta portfölj Global Future så är jag supernöjd över att ha tiodubblat pengarna sen starten mars 2009 :-)

Summering och utsikter framåt

Jag är nöjd med hur portföljerna har utvecklats och speciellt med tanke på att jag inte har haft samma koll beroende på omständigheterna. Möjligen kanske det har varit en fördel att jag har suttit still i båten till stora delar men det får framtiden utvisa helt enkelt.

En del pratar om inflation och räntehöjningar men mitt huvudscenario är ändå en fortsatt relativt låg ränta då jag tror att automatiseringen kommer att utvecklas exponentiellt framöver, vilket lär sätta press på löner för mindre avancerade arbetsuppgifter.

Oavsett ränta så tycker jag ändå att det går att räkna hem disruptiva vinnare trots hög värdering men det förutsätter förstås att bolagen växer på i fin takt.

Jag tycker mig ha hittat hem i tillväxtinvestering och bevakar mina case och dess Business Ztrength framåt.

Angående bloggen så är jag inte riktigt mogen för en regelrätt comeback ännu men hoppas att lugn och ro i Årsta/Trosa ska resultera i tid och inspiration för nya alster :-)

Hur har ditt första halvår varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-04-02

Kvartalsrapport Q1 2021 - Value strikes back?

Tänkte bryta min bloggpaus tillfälligt med ett enklare inlägg om det första kvartalet för i år gällande strategin Global Multi Strategy.


Första kvartalet stängde på +6,2 % YTD efter att ha varit nere och dansat nära nollstrecket i mars. Året inleddes starkt och i februari så var jag uppe och nosade på +20 % innan det började bli nedförsbacke då värdeaktier blev "heta" igen. Turligt nog sålde jag av en stor del av mitt fria sparande Global Liberty ganska nära toppen för att kunna få loss till kontantinsatsen för vår nya lägenhet.


På portföljnivå så har Global Liberty presterat bäst med nära +12 % strax före mitt "index" som ligger på goda 11 %. Sannolikt är det "värde"-bolagen i index och i de andra globalfonderna som utgör skillnaden i resultatet. En annan faktor är att tillväxtbolag har haft skyhöga multiplar och när räntan började röra på sig så straffade sig detta.

Jag är ändå nöjd med resultatet med tanke på det fina 2020 i ryggen och skönt att hålla sig över nollan oavsett.


Jag har totalt sett bantat portföljen något när det gäller antal innehav och jag tycker att bolagen levererat fina Q4:or och utsikterna framåt är goda överlag. Jag fortsätter med tillväxtinvestering i huvudsak och som synes i grafen högst upp i inlägget så ligger aggregerat estimat kommande år på nära +40% i försäljningstillväxt.

Jag är fortsatt positivt till aktier givet att räntan inte sticker iväg för mycket så för min del är det full exponering mot aktiemarknaden tills vidare som gäller.

Hur har ditt första kvartal varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-02-14

"Exit light" Enter ? - bloggpaus

Veckan har varit händelserik på börsen men framför allt på det privata planet.

Sen sonen flyttade hemifrån i slutet av förra året så har vår lägenhet blivit än mer rymlig än vanligt och i någon mening "onödigt" stor för resterande tre i familjen. Förvisso ett lyxproblem men vi har en dröm om att någon gång skaffa oss ett andra boende/fritidshus i lantlig miljö men på rimligt avstånd från Stockholm.

Så tanken om att sälja vår lägenhet och köpa en mindre plus ett fritidsboende har funnits där sen några år tillbaka och i och med sonens flytt som blev det ett steg närmare detta.

Vi har kunnat konstatera att bostadspriserna i vårat område är på toppnivåer vilket innebär sannolikt bra betalt vid försäljning men att köpa mindre kostar än mer sett till pris/kvm och mellanskillnaden blir mindre än man kan tro. Vidare har vi vissa krav på planlösning och läge vilket försvårar det hela förstås om man vill hitta ett objekt och till rimligt pris.

Men så såg vi en annons förra veckan om en lägenhet i en äldre fastighet någon kilometer från vårat område men som föreföll vara en bra skick. För att känna efter hur det skulle kännas att bo i en äldre lägenhet (våran nuvarande är nyproduktion) så beslöt vi att gå på visningen.

Vilken lägenhet! I äldre stil men nyligen renoverad på smakfullt sätt och med en mycket bra planlösning. Läget är lugnt och nära grönområden vilket vår pudel Freya sannolikt skulle uppskatta då hon älskar att springa och jaga boll. Alla i familjen gillade lägenheten och kunde tänka sig att flytta dit.

Med stöd av digital- samt två olika mäklares värdering så tyckte jag att det fanns en "margin of safety" att vara med i en budgivning upp till en viss nivå. Så vi gav oss in i slutet av budgivningen och lyckades vinna den med ett bud som var under vår övre gräns samt lägre än vad motsvarande objekts slutpriser har varit nyligen i närområdet!

Så nu är kontraktet påskrivet och processen att sälja vår lägenhet är påbörjad. Att köpa först och sälja sen är alltid vanskligt men jag (och mäklarna) tycker att vår nuvarande lägenhet sticker ut med sin yta, planlösning och sjöutsikt så oddsen borde vara hyfsade för att det ska gå vägen i slutändan.

Då det blir mycket jobb med att ro detta iland så tar jag en paus i bloggandet för att fokusera på försäljning, utrensning av prylar och flytt.


För att få ytterligare säkerhetsmarginal och förbereda husletandet längre fram så har jag sålt av en stor del av mitt fria aktiesparande Global Liberty. Detta innebär att kassan kommer att vara välfylld, i synnerhet efter försäljning med stor sannolikhet och det fria aktiesparandet får utgöra en mindre del under en period. Börsen är nyckfull på kort sikt så det är inte värt att ligga all-in i händelse av att man vill agera snabbt om vi skulle hitta ett lämpligt objekt sen.

Jag kommer att sakna båträknandet...

Det är med blandade känslor som vi "byter" vår stora fina lägenhet mot en fin men mindre och förhoppningsvis sen ett mysigt fritidsboende men jag tror tidpunkten är ganska vettig då barnen påbörjat utflygning och i någon mening är det inte rationellt att bo "för stort".

Jag hoppas att allt landar enligt plan, jag har dåliga erfarenheter sen tidigare då vi sålde vår förra bostad mitt under finanskrisen hösten 2008 vilket var stressigt. Även då hade vi goda säkerhetsmarginaler så det löste sig relativt väl så jag hoppas att våra nuvarande marginaler tål eventuell motvind som skulle kunna uppstå med kort varsel.

På återbloggande!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-02-07

Tio tankar om aktieinvesteringar

Jag har provat olika aktiestrategier genom åren och även om jag sannolikt har väldigt mycket kvar att lära mig så börjar jag ändå samla på mig lite insikter/åsikter om aktieinvesteringar som jag tänkte dela med mig av i form av detta inlägg.

Tio tankar om aktieinvesteringar


Sannolikt så passar inte alla tankar alla typer av investerare men förhoppningsvis finns det något vettigt att ta till sig av. On y va! 

1. Titta på utsikter framåt

När du utvärderar ett bolag (case) för eventuell investering, titta främst på utsikter framåt och "lagom" mycket på historik.

Jag hittar mina case på många olika sättJag gillar att titta på casets tillväxtutsikter kommande år. Har bolaget god historik av tillväxt de senaste åren är det meriterande men inte avgörande.

2. Servettkalkyl

Har du hittat ett intressant case, försök göra en enklare servettkalkyl innan vidare analys/investering. Om caset kan uppfylla dina avkastningskrav med någorlunda rimliga antaganden så kan du sedan analysera vidare på djupet.

Om ett case är högt värderat och tillväxtutsikterna måttliga vilken avkastning kan du förvänta dig då?

3. Investera smått i början

Du tycker att ett case är intressant men känner dig kanske osäker på värdering, risker eller något annat. Starta då med en mindre post och bygg på kunskap och conviction eftersom.

När jag hittar intressanta case som jag vill lära känna mer och men där jag vill vara lite försiktig av olika skäl köper jag ofta ändå en mindre post till att börja med. Typfall är inom biotech och/eller bolagets vinster ligger framåt i tiden.

4. Ignorera GAV

Ignorera ditt GAV i ett case om möjligt och fatta inget beslut om transaktioner enbart utifrån det.

Ska jag sälja om aktien ökar eller minskar en viss procent? Jag gillar att fokusera på bolagets utsikter och potential framåt oavsett inköpspriset. 

5. Fokusera på bolagets prestation

Fokusera på bolagets prestation före kursutvecklingen.

Jag beräknar bolagets Business Ztrength vid varje rapporttillfälle och baserar köp- och säljbeslut från det i huvudsak. Marknaden har sin åsikt och har inte sällan fel på kort sikt. På längre sikt är det sannolikt att bolag som går bra kommer att handlas till allt högre kurser.

6. Gör exit vid skälig misstanke om bokföringsfiffel 

Vid misstänka oegentligheter kring bokföring eller motsvarande, så sälj direkt eller minska tills röken skingras.

Jag lyckades sälja Wirecard i tid som tur var. When in doubt, stay out!

7. Utvärdera risker löpande

Läs kritiska granskningar av ditt case och utvärdera risken löpande.

Jag läser gärna negativa analyser om mina case på Seeking Alpha och andra ställen. Vidare tycker jag blankarfirmors analyser innehåller intressant information. Ställ dig frågan: luktar det Wirecard här?

8. Prioritera god nattsömn

Ha så många case i portföljen så att du uppnår en god nattsömn och tycker att det är kul.

Jag sover gott inför rapporter då jag har ca 5-6 % som mest i ett case totalt sett.  Det är möjligt att en fokuserad portfölj ger större uppsida men har du nerver för det?

9. Var fullinvesterad

Om det är ett allmänt positivt marknadssentiment så sträva efter att vara fullinvesterad givet att du tycker att det finns köpvärda case. Dyker ett fyndtillfälle/nytt case upp så skala av från andra case eller byt ut det case du tror minst på för stunden.

Fördelen med att vara fullinvesterad är du slipper tänka på tajming och känner ingen fomo. Jag har inget problem att hitta köpvärda case men det kan bero på att jag i grunden är framtidsoptimist :-) 

10. Fokusera på totalavkastning

Fokusera på totalavkastning så länge du nettosparar, utdelningar har inget egenvärde i sig under sparandefasen.

Det har visat sig att utdelande bolag inte är garanti för begränsad nedsida så fokusera på bolaget och möjlig totalavkastning i första hand.

Vad tycker du om dessa tio tankar? Vad skulle du ändra/lägga till?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-01-31

Q4:or - growin' up slowly?

"Here come old flat top, he come groovin' up slowly" - John Lennon
Rapportsäsongen är igång och det är bolagens Q4:or som redovisas för marknaden. Då jag har 61 olika bolag så är det en hel del att hålla koll på men då jag tycker det är kul med många bolag så är det en angenäm utmaning för min del. Utav mina 61 så är det 9 som rapporterat i skrivande stund så jag tänkte bjuda på lite korta reflektioner från dessa:

Q4:or - growin' up slowly?


Jag gör initialt en snabbanalys av respektive kvartalsrapport och beräknar sedan ett nytt värde för bolagets Business Ztrength (BZ). Beroende på dess utfall så agerar utifrån det och det vanligaste är att jag behåller men det blir även en del köp och sälj (vilket tyvärr kostar lite courtage och växlingsavgift). Den del av rapporten som jag tar mest fasta kring är guidningen framåt i den mån bolaget lämnar en sådan.

Så hur ser det ut så här långt?

Vi har Logitech (+53 % ttm) i topp med en BZ på hela 91 och som enligt mig kom med en kanonrapport men som togs emot relativt svalt av marknaden. Som jag tolkar det guidar de starkt framåt och 2021 kan preliminärt bli minst lika bra som 2020. Marknadens skepsis till bolaget grundar sig sannolikt på att bolaget är en "jobba hemma"-vinnare och att tillväxten inte är långsiktigt hållbar. Jag tänker att bolagets produkter lär efterfrågas nu såväl som senare så givet att de inte floppar på kvalitetssidan så tror jag det finns fin tillväxt även post pandemin.

 


TSMC (+33 %) kom in finfint och halvledarindustrin har medvind nu då efterfrågan överstiger utbudet bland annat och det talas om komponentbrist. Detta bekräftas av holländska ASML (+18 %) vars rapport också var imponerade. Halvledarsektorn lär kunna växa bra kommande år och även om det finns cykliska inslag i komponenter så är det något av "must have" för bolag som vill vara konkurrenskraftiga framåt tänker jag.


Bland de utav mina case som har haft motvind under 2020 hittar vi betaljätten MasterCard (-9 %),  Indiska banken HDFC (+8 %) och robotkirurgi-bolaget Intuitive Surgical (-3 %). Här anar jag ljusare tider framåt givet att pandemin går över så småningom.


Ett case som är lite svårare att få grepp om är sydkoreanska Samsung SDI (+12 %) som är ett spel på elektrifieringen till stor del. Här gillar jag dock inte den höga skuldsättningen, så jag passade på att minska något i veckan då deras rapport var helt ok men inte fantastisk och det var svårt att utröna utsikterna framåt. Innehavet hade nästan dubblat sig sen köp, sannolikt drivet av "ESG"-flöde.

Jättarna Microsoft (+14 %) och Apple (+ 10 %) hade bägge urstarka kvartal enligt mig och imponerar trots sin bolagsstorlek. Kombon fin tillväxt, återköp av aktier, stor nettokassa samt en liten utdelning på det är nog bland det bästa man kan hitta i aktiesammanhang avseende risk/reward tror jag.


Diagrammet ovan visar bolagens Business Ztrength och värdering i form av EV/S (ntm) och Logitech sticker ut som "billigt" medans Intuitive och MasterCard kanske är relativt "dyra"? TSMC, Apple, ASML och Microsoft skulle man kunna boka som "rimligt" värderade kanske?


Intuitive ligger nog närmast sälj utav nämnda case då värderingen är hög och BZ svag men jag ska nog sova på saken och kanske avvaktar lite till då de rimligen lär få bättre fart framåt.

På köpsidan ligger Logitech och TSMC bäst till då värderingen är sansad i kombo med urstark BZ.

Vad tror du framåt om dessa case och vilka skulle du köpa respektive sälja?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Pixabay 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-01-24

Stock price guesstimator - nytt verktyg!

Häromdagen så fick jag se en tabell via twitter som visade årlig avkastning baserat på framtida tillväxt och multipelexpansion. Jag fick genast idén om att en sådan tabell borde jag tillhandahålla här på bloggen men sen tänkte jag ett varv till och kom fram till varför inte göra ett verktyg av detta?

z2036 presenterar stolt:

Stock price guesstimator


Verktyget syftar till att ge en indikation i form av en kvalificerad gissning ("guestimate") vilken årlig avkastning som en viss aktie skulle kunna ge över en viss tidsperiod.

De fält som har annan färg än svart kan du ändra på och på så sätt göra en enkel "servettkalkyl" (den skarpsynte noterar att bakgrunden är ett foto på en pappersservett) om ditt case går att räkna hem utifrån en viss kurs.

Verktyget är så pass generellt att det går att använda på värderingsmultiplar som exempelvis P/E eller P/S beroende på vad du föredrar. Tillväxt och marginalexpansion anges sedan för samma enhet så om du vill värdera mot P/E så bör ditt tillväxtantagande baseras på vinsttillväxt för E och marginalexpansion på ändrad vinstmarginal för densamma. För oss som gillar P/S eller EV/S så är det samma princip med omsättning, omsättningstillväxt samt förändring av bruttomarginal.

Det saknas stöd för utdelningars inverkan på totalavkastning men där kan du med fördel använda någon av mina sparkalkylatorer istället. 

Exempel på användningsfall:

MercadoLibre handlas i skrivande stund på kurs $1940 så jag anger MELI istället för MyStock samt 1940 som current price.


Vidare tänker jag att bolaget kommer att växa 35 % årligen kommande 5 år så dessa siffror matar jag in efter growth rate respektive innan years.
  

Värderingen då? Bolaget handlas idag till EV/S 19 ntm vilket många anser vara i högsta laget så jag tänker att en halvering av denna multipel kan inte uteslutas beroende på ränteläget och en mängd andra okända parametrar. Så jag sätter -50 % före valuation change.


Marginalexpansion har jag ingen vettig uppfattning om så jag sätter den till 0 % före margin expansion och volatilitet (påverkar inte resultatet utan bara grafens utseende) låter jag vara kvar på 30 %.


Jag får då en slutkurs på $4349 (avläses i grafen) ett resultat på 17,5 % i årlig avkastning vilket är över mitt mål på 15 %. Kanske skulle man önska större säkerhetsmarginal men gissningsvis är 35 % tillväxt relativt sansat då bolaget ligger nära 100 % i dagsläget och deras potentiella marknad är långt ifrån mättad.


Om jag nu vill spara denna "guesstimate" så finns det en länk i själva avkastningssiffran 17,5 % som jag kan klicka på och sedan spara som ett bokmärke exempelvis.

Sammanfattningsvis

Denna typ av uträkning får tas med en nypa salt men kan vara användbar för en snabb beräkning om vilken avkastningspotential som finns givet vissa gissningar om ett bolags framtid. Att gissa framåt över längre tid är förstås vanskligt men är du långsiktig i dina investeringar så bör du ändå kanske ha vissa krav på ett bolags prestation som du sedan får följa upp regelbundet.

Använder du någon metod för att beräkna avkastningspotential? Saknar du någon parameter i verktyget?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-01-17

And the winner is...

Vi som gillar att investera direkt i aktier vill nog gärna innerst inne hitta en morgondagens vinnare att investera i. Kruxet är förstås att dessa inte är enkla att identifiera på förhand och om det vore möjligt så är det sannolikt att du får betala för en rejäl premiumvärdering.

Är det detta vi ser i dagens multiplar för många tillväxtbolag?

Heta tillväxtbolag handlas till rejäla multiplar och även om S:et i EV/S byts ut mot motsvarande siffra i E så skulle en värdeinvesterare blöda näsblod. 

Men kan alla dessa heta bolag vara morgondagens vinnare?

Sannolikt inte även om det känns som innovationen är mycket stark på många områden och det förmodligen finns stort utrymme för innovativa bolag med bra affärsidéer såväl nu som sedan.

I min äldsta och sen några år tillbaka framtidsorienterade portfölj Global Future så försöker jag i huvudsak fånga in ett flertal av morgondagens vinnare. Då jag inte vet vilka dessa är så investerar jag brett i flertalet bolag för att öka chansen att hitta en eller flera. Så därav att portföljen består av 29 stycken innehav i dagsläget.

Hur har det då gått, har jag hittat morgondagens vinnare och vilket bolag är portföljens vinnare?

And the winner is...

Long live the Growth King!?

Till att börja med kan man fundera på hur man ska mäta vilket bolag som klarat sig bäst, är det CAGR som gäller, det vill säga sammansatt förräntning omräknad till årstakt? Gör jag denna övning för innehaven i Global Future så ser det ut så här i skrivande stund:


Mätt i CAGR är "AI-bolaget" C3.ai vinnare men mätperioden är så kort så det blir sannolikt missvisande på alla sätt.

Mitt äldsta innehav Microsoft som jag har ägt i 6 år, har en finfin CAGR på +21,2 % exklusive utdelningar (varför har inte nätmäklarna stöd för avkastning inklusive utdelningar?) vilket är imponerande för ett sådant stort bolag tycker jag.

Swedencare som jag ägt i drygt 2 år imponerar med en CAGR på hela +112,2 % men 2 år får nog anses vara ganska kort mätperiod det med.

CAGR i all ära men absolut avkastning i kronor sägs vara kung i många sammanhang så hur ligger det till där?


Portföljens främsta kassako tycks vara Swedencare men då ovanstående resultat redovisar orealiserad vinst så är det inte hela sanningen (varför har inte nätmäklare stöd för totalavkastning inklusive vinsthemtagningar?).

Historisk avkastning?

"Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning"

Hur mycket växlar ska man dra utifrån historisk avkastning oavsett hur man mäter? Till att börja med så säger det inget om framtida avkastning då den inte går att förutse utifrån historik utan möjligen kan man gissa/hoppas på positiv avkastning utifrån förväntningar/prognoser/hopp om tillväxt och/eller uppvärdering.

Däremot kan det vara intressant att reflektera över om avkastningen har korrelation med ens strategier och metoder. År 2020 så började jag i större utsträckning sluta med vinsthemtagningar om aktien skenat iväg och har istället ökat efter starka rapporter, dvs i praktiken ökat i "vinnarna". Detta avspeglar sig i tabellen ovan i form av att Sea, Crowdstrike och Fiverr ligger i topp avseende orealiserad absolut vinstandel.

Det förefaller som att det finns många "vinnare" i portföljen men mätperioderna är som regel ganska korta så det går inte att fastställa huruvida något bolag kommer att bli/är nästa Amazon eller Netflix och ge upp till 100 x insatsen. I fallet Amazon så har aktien haft drawdowns på nära 90 % vilket sannolikt fått de flesta tidiga investerare att överge skeppet.

Jag tror att man får nöja sig med att investera i bolag som *kan* bli morgondagens vinnare och sedan följa upp hur bolaget presterar och behålla/öka så länge det går åt rätt håll och vinnarpotentialen fortfarande finns där. Visar det sig sen att bolaget knappast kommer att ta en pallplats i sin genre så är nog det bästa att göra exit så att det inte blir en långdragen surdeg.

Denna typ av strategi kan nog knappast bokas som defensiv då risk/reward är svårare att sia om jämfört med traditionell värdeinvestering, eller? Är anfall bästa försvar? Är det bättre att vinna en rolig match med 7-5 jämfört med 1-0 via tråkigt defensivt spel a la Grekland 2004?

Hur tänka framåt?

När jag köper in ett bolag i portföljen så är förhoppningen att jag hittat "morgondagens vinnare" och att bolaget ska få vara i portföljen tills vidare så länge det är och känns som en vinnare. Ofta börjar jag med en mindre andel i en aktie som sedan får växa av egen kraft, som exempelvis i fallet Kahoot!. Sedan kan jag tänka mig att öka i takt med att min conviction stärks och/eller om bolaget går som tåget, dvs Business Ztrength är stark eller ökar fint.

Strategin kan med andra ord inte bokas på buy and hold utan snarare buy and evaluate Business Ztrength. I fall där värderingen skjuter iväg utan att något fundamentalt har hänt kan det hända att jag fortfarande tar hem lite vinst men det är främst i bolag där min conviction inte är så stark ännu och ett exempel i närtid är C3.ai där jag realiserade en vinst på ca 50 % av GAV då aktien gjorde en parabolisk kursrörelse några dagar efter IPO utan synbar fundamental anledning. Just i detta case vill jag lära mig mer och bolaget har inte lämnat en kvartalrapport än som noterat bolag vilket lär ge lite mer kött på benen sen.

De flesta av mina innehav i Global Future handlas på historiskt höga värderingsmultiplar så en tanke har slagit mig att jag kanske borda skala ner lite för att minska risken något framåt. Men samtidigt så går bolagen bättre än någonsin och deras framtid känns god såväl som spännande. Jag tror att det kommer att krävas en hel del av bolagen under 2021 för att uppfylla de förväntningar som finns inbakat på dagens kursnivåer och jämförelsetalen för 2020 blir tuffa att utgå ifrån. Så sannolikt så kommer det bli stora rörelser vid rapporter och risk/reward på kortare sikt är knappast optimal. Men samtidigt är inte att hålla större kassa något som passar mig för ett långsiktigt sparande och jag har märkt av känsla av FOMO vid de få tillfällen jag har haft en större kassa.

Så "plan A" framåt för min del är att löpande analysera nyhetsflödet för mina innehav och sedan syna Q4:orna för att bilda mig en bättre uppfattning om hur bolagen ser på 2021 och framåt. Om räntan skulle fortsätta stiga i större utsträckning så får jag ta en funderare på hur det kommer att slå på tillväxtbolagens värderingsmultiplar och det skulle kunna föranleda omallokeringar till mer defensiva innehav möjligen.

Oavsett så fortsätter min jakt efter morgondagens vinnare och sedan jag skrev merparten av detta inlägg har jag hittat några nya kandidater som jag ber att få återkomma om.

Hur tänker du kring vinnare, nu såväl som framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Bild av klimkin från Pixabay

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-01-10

Ebbas Snöboll 2021

Min 16-åriga dotter Ebbas aktieportfölj lyder under namnet "Ebbas Snöboll" och jag brukar en gång om året numera redovisa innehav och resultat, så varför inte nu då vi står inför ett nytt spännande (börs)år?

Ebbas Snöboll 2021

Vad hände med min snöboll husse? - Freya Thelenius, 2 år gammal pudel

År 2020 blev ett lyckosamt år för Ebbas portfölj då huvudförvaltare pappsen styrde om innehaven delvis mot disruptiva corona-vinnare under året. Ebba kommer med inspel till portföljen då och då men i huvudsak så sköter jag numera förvaltningen som sagt.


Årsresultatet blev fina +37,8 % vilket är riktigt bra tycker jag för en portfölj som består av 40 olika innehav. Global index i SEK slutade året på ca +3 % så oavsett strategi får nog 2020 års resultat bokas in på alfa-kontot i alla fall.

Den riskjusterade avkastningen är även den klart godkänd tycker jag och CAGR sen starten i oktober 2014 närmar sig +20 % vilket också får anses vara riktigt bra även om mätperioden är något kort i sammanhanget fortfarande.
 
Att ha tredubblat pengarna sen starten är förstås trevligt även om det inte säger något om utvecklingen framåt förstås. Men hur ser då portföljen ut i skrivande stund?

Portföljen "Ebbas Snöboll"

I skrivande stund så består Ebbas portfölj av 40 innehav där en del bolag har hängt med sen tiden vi körde konceptet Månadens aktie. Länge var det en mix av värde- och tillväxtbolag men sen något år tillbaka så har andelen tillväxt utökas.

Sektorfördelning


Ebba gillar kvalitetsprodukter och starka varumärken varav kategorin Premium Products har klart störst andel i portföljen. Även Gaming, MedTech och Förnybar energi har större andelar.

Geografisk allokering


Geografiskt sett till respektive bolags huvudsäte så är portföljen underviktad USA och överviktad Europa, Asien och Mellanöstern (läs: Israel). Närmast till hands är kanske att byta lite Europa mot Asien när tillfälle ges?

Innehav

Är ni nyfikna på portföljens 40 bolag? :-)


Den trogne läsaren känner igen en hel del innehav från mina portföljer men noterar även andra bolag som Dior, Netflix, Zalando med flera som Ebba själv har valt ut.


Samlingen med "baggers" har utökats sen sist även om jag främst fokuserar på bolagens utsikter framåt oavsett GAV.

Breaking news! Årlig genomgång tillsammans med Ebba

"Pappa, jag är på bra humör - vi kan gå igenom min portfölj om du vill?"

5 sekunder senare..."EA? Sims flyger inte längre och bolaget rear ut expansioner som ingen vill ha - Sälj!"

"Danone och Carrefour ser inte bra ut. Jag dricker inte ProViva längre, sälj båda."

"Har jag HM fortfarande? Sälj den lilla del som är kvar".

"Jag vill öka i förnybar energi, vilka andra bolag finns? Array inom solenergi? Kör på den!"

"Så du tycker jag ska öka i Asien? JD.com? En liten andel i så fall och sälj direkt om det blir struligt politiskt."

"Kahoot gillar jag, öka i den!"

"Jag vill gärna även ha något bolag som är underleverantör till mRNA-bolagen, har för mig att det ska finnas ett amerikanskt?" (Pappa lovar att göra lite research)

Men andra ord blir det lite omallokeringar veckan som kommer... :-)

Slutligen

Ebba har inte så många år kvar av sparande innan eventuella uttag skulle kunna bli aktuella i form av körkortsbidrag, studiebidrag eller del av kontantinsats till lägenhet. Om något av dessa skulle bli aktuella så kommer medel att förflyttas till räntekonto istället men jag ser hellre en fortsatt stor aktieexponering fram till dess i rådande ränte- och börsklimat.

Jag kan nämna att min utflyttade son som är drygt 4 år äldre än Ebba har kvar en del av sitt barnsparande i en aktieportfölj som i mångt och mycket liknar den ovan och som jag förvaltar åt honom tills vidare.

Vad tror du om Ebbas portfölj och hur ser ditt barnsparande ut?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-01-03

Global Multi Strategy Årsresultat 2020

Börsåret 2020 har passerats och det är dags att redovisa mina portföljer och strategier som ingår i Global Multi Strategy (GMS) och hur dessa klarat sig mot alternativa fondinvesteringar.

Det gångna året har varit smått galet på många sätt och det gäller inte minst olika händelser på världens börser. Inledningen på året var stark för min del men sedan skulle det börja storma. Från mitten av februari till mitten/slutet av mars ungefär så fick vi uppleva en snabb och kraftig nedgång som var prövande för börspsyket.

Jag hade en stomme av "stabila" utdelande bolag vid ingången av "corona-stormen" och mitt huvudsyfte till det var att begränsa risken i form av att utdelningarna skulle utgöra "kudde". Dock visade det sig att få utav dessa bolag skulle utgöra någon kudde och de tog mer stryk än mina tillväxtorienterade bolag.

Detta fick mig att ta klivet över fullt ut och satsa i huvudsak på tillväxtbolag och strunta helt i utdelningar. Övergången var smärtsam inledningsvis då jag realiserade förluster nära botten och jag fick amortera ner min belåning. Under ett kort tag hade jag en kassa på ca 10-20 % men lyckligtvis investerade jag den relativt fort över några veckors tid och jag var åter fullinvesterad under senare delen av maj.

Den fjärde versionen av min Global Multi Strategy var nu sjösatt och den består av den offensiva tillväxtportföljen Global Future, den "kvalitetsinriktade" tillväxtportföljen Global Quality samt mitt fria sparande hos olika nätmäklare som går under samlingsnamnet Global Liberty. Totalt handlar det om ca 60-70 olika aktier att jämföra med 97 stycken som jag hade vid årets början.

Jag utvecklade lite olika enkla modeller under året för värdering och beslutsstöd för köp och sälj. Dessa har jag använt ganska disciplinerat i kombination med magkänsla och jag tror det har påverkat resultatet positivt.

Undertecknad presenterar stolt:

Global Multi Strategy Årsresultat 2020


Årets värdeutveckling landade till slut på +30,5 % vilket är något lägre än fjolårets +36,5 % men skyhögt över mitt avkastningsmål som är 15 % i CAGR. Sen starten av GMS för fyra år sen så ligger den årliga avkastningen på +17,3 % vilket jag är mycket nöjd över.

Bästa portfölj? Global Future!


För fjärde året i rad så blev min bästa portfölj Global Future och jag lyckades med magiska +102,1 % i årlig avkastning!
 

Global Future är min äldsta portfölj och dess CAGR sen start är nu drygt 20 % vilket jag är riktigt nöjd och stolt över. Jag har testat olika strategier genom åren men tycker mig ha hittat rätt i att investera i "framtidens bolag". Årets uppgång är till hälften bestående av uppvärdering respektive tillväxt och den förstnämnda får nog till viss del bokas på flyt.


Portföljens risknivå är ganska fin den med även om 2020 har varit ett volatilt år. Max drawdown noterades på -32,73 procentenheter från februari till mars vilket är mycket men helt ok med tanke på omständigheterna och portföljens offensiva inriktning tycker jag.

Portföljen har bestått av ca 30 bolag genom året men omsättningen har varit hög då jag omallokerat friskt i omgångar så många bolag har bytts ut mot nuvarande uppställning enligt ovan.

---

Mitt fria aktiesparande i form av Global Liberty landade på +19,6 % och mitt stora tjänstepensionssparande Global Quality+12,2 % vilket också är godkända resultat i min bok. Även för dessa portföljer har omsättningen varit hög då det omallokerats friskt, speciellt efter marsbotten som sagt.

Lönar sig stockpicking?

Alla vi som investerar direkt i aktier bör ställa oss frågan om det är lönsamt utöver att det är roligt och lärorikt. Jag jämför mig med två olika fondportföljer varav en av dessa är Global Future Funds som startades under detta år för att bättre spegla min numera tillväxtorienterade strategi. Sen några år tillbaka jämför jag mig även mot en samling globalfonder som huserar i portföljen Global Funds.


Som synes ovan så har min multi-strategi lönat sig i år och jag tycker att jag kan boka in en del "alfa" i detta. Jag tror att 2020 går till historien som ett år där stockpicking gjorde extra stor skillnad. 

Förvaltarna bakom Coeli Global och Tin Ny Teknik har haft mycket fina år och gör sig förtjänta av respekt och såväl som höga avgiftsuttag.

Vi som investerar globalt har haft valutamotvind i år och det kanske syns särskilt i globala indexfonder som ofta har en dollarexponering på nära 60 %. Globalt index lyckades ändå ge lite positiv avkastning till slut i alla fall, se SPP Global och LF Global ovan.

Zoomar man ut och jämför CAGR så blir det mer jämnt men även på både 3 och 5 år så ligger mina portföljer bra till jämfört med fonderna.


Min GMS balanserar mellan aktiv och passiv förvaltning men under året så tog jag steg åt "fokus" då innehaven minskade från 97 till 65 som sagt.

2021?

Hur tänker jag då inför 2021? Jag fortsätter med min modell Business Ztrength och utvärderar bolagen löpande, speciellt vid rapporter. Överlag är värderingarna höga för mina bolag så det finns en uppenbar risk för rekyler.

Aggregerat handlas GMS till EV/S 15 (ntm) givet att tillväxten blir nästan 35 % enligt estimaten. Om inte värderingsmultiplarna tar för mycket stryk så finns det chans att mitt mål på 15 % årlig avkastning kan infrias även 2021 i teorin.


Jag har som ambition att utöka andelen mot Hälsa och (grön) Energi då jag tror dessa sektorer kan få ett bra år och även utvecklas väl på längre sikt.


När det gäller geografisk allokering är jag nöjd med undervikt USA och övervikt Sverige jämfört med globalt världsindex. Om möjligt ska jag försöka öka exponeringen mot Asien då jag tror Emerging Markets kan få ett relativt bra år.


Mina 65 case har levererat fint under 2020 och förhoppningsvis kan de leverera alfa även under 2021.

Hur har det gått för dig 2020 och hur ser din strategi ut framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdat
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.