Global Multi Strategy

Flest aktier vinner?

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Dividend 1.2xL

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Dividend Growth

Värdeutveckling sen 2016-10-03

z2036 Nordic Small Cap

Värdeutveckling 3 år

2019-09-15

Hälsa (från mig)!

Vilken sammansättning av sektorer ska man ha i en bred global strategi? Olika sektorer kan prestera olika bra beroende på börsklimat, trender och en rad andra faktorer så en sammansättning som kan ge en god riskjusterad avkastning över tiden vore inte fel.

En sektor som jag kanske underskattat fram tills nyligen beskrivs som defensiv och brukar prestera relativt bra vid sämre konjunktur. Vidare så finns en det positiv(?) underliggande trend och globalt förväntas sektorn växa med ca 5-6 % årligen vilket är bättre än motsvarande BNP-tillväxt sannolikt.

En defensiv sektor med god strukturell tillväxt - för bra för att vara sant?

Jag har omallokerat en hel del i veckan och ökat i den omnämnda sektorn och tänkte härmed redovisa mina innehav och avslöja vilken sektor det rör sig om:

Hälsa (från mig)!


Det som sägs driva hälsosektorns relativt höga tillväxt är sannolikt en åldrande befolkning i väst och ökad efterfrågan på allmän hälsovård i öst i takt med att dess medelklass växer tänker jag. Vidare så utvecklas behandlingsmetoder och teknik kontinuerligt för att uppnå en ökad vårdkvalitet för en större mängd patienter.

Hälsosektorn sägs bestå av fyra underkategorier i huvudsak: Läkemedel, BioTech, MedTech och Service. Vilka bolag som verkar inom Service har jag dålig koll på men gissar att svenska Attendo är ett exempel på ett sådant. BioTech känns lite läskigt tycker jag då det ofta handlar om förhoppning och binära utfall på enskilda studier vilket gör att framförallt mindre bolag blir extra riskfyllda att investera i.

Skillnaden mellan Läkemedel och BioTech kan i och för sig vara hårfin och en del större bolag likt exempelvis bjässen Johnson & Johnson spänner över flera underkategorier inom hälsosektorn.

Med 6 års arbetslivserfarenhet som Quality Control- och R&D Engineer på ett MedTech-bolag way back så har jag en viss insikt i utmaningar och möjligheter inom just MedTech. På min tid var mjukvaran inte så sofistikerad som den förefaller vara nu och även mekanik såväl som elektronik tycks ha tagit stora kliv sen dess. Så just MedTech är den kategori inom hälsosektorn som jag känner mig mest bekväm med att välja enskilda bolag bland och således har jag flest antal sådana.

Läkemedelsbolag handlas generellt till lägre multiplar än MedTech men är svårare för en lekman som jag att ha bra koll på tycker jag. Men några innehav har jag i alla fall skrapat ihop inom denna kategori som förhoppningsvis kan vara vettiga att äga på sikt.

Inom BioTech och Service har jag inte hittat något bolag jag fastnat för så dessa kategorier avstår jag för närvarande. Men som sagt skillnaden mellan Läkemedel och BioTech är lite luddig så en del bolag kanske kan bokas lite av varje.

Så vilka bolag har jag då samlat ihop inom hälsosektorn som förhoppnings kan utvecklas relativt väl över tiden?

Totalt har jag ca 10 % i hälsosektorn i min Globala Multi Strategi exklusive de bolag ovan som är inriktade mot husdjur. Husdjursbolagen bokar jag på konsumentsektorn även om bolagen ovan har inslag av Läkemedel och MedTech.

En del utav innehaven ovan har hängt med ett tag så jag tänkte bara redogöra lite kort för veckans amerikanska nykomlingar:

Baxter är ett stort bolag som tillhandahåller både medicinsk utrustning såväl som läkemedel inom dialys och anestesi för att nämna några områden. Jag gillar att ca 1/3-del av försäljningen är mot tillväxtregioner utöver att balansräkningen är sund. Du får en liten utdelning och förväntad vinsttillväxt förefaller vara tvåsiffrig vilket sammantaget motiverar en högre multipel.

Stryker är en av de största globala spelarna inom MedTech och deras kanske mest spännande område just nu är robotkirurgi där de nyligen gjorde ett förvärv. Även här är balansräkningen sund såväl som höga tillväxtutsikter. Dessvärre handlas bolaget till en hög multipel så det vill till att de levererar på dessa förväntningar.

DexCom är världsledande inom övervakning av glukosnivåer för i huvudsak diabetespatienter. Enligt uppgift är de ensamma (än så länge?) att erbjuda realtidsmätning av glukosnivåer på ett smidigt sätt vilket förenklar för en diabetespatient en hel del som jag förstår det. Bolaget är precis på väg ett bli lönsamt och marknaden har prisat in en vinstexplosion i närtid.

Vertex är ett bolag inom Läkemedel/BioTech som förefaller vara världsledande inom en ny sorts framgångsrik behandling för cystisk fibros. Här ska jag erkänna att min ringa kompetens inom området inte räcker långt utan jag har helt enkelt tagit rygg på fonden Rehnman Healthcare som har bolaget som sitt största innehav. Detta tillsammans med skyhög multipel gör att jag nöjer mig med en liten andel till att börja med.
Som synes är vissa bolags vinstmultiplar modell galna men det beror dels på god förväntad vinsttillväxt och att just MedTech sannolikt har värderats upp till följd av den amerikanska debatten kring höga läkemedelspriser.

Mycket inspiration till en del utav bolagen och detta inlägg har jag fått från dessa Placera-avsnitt som jag rekommenderar att intresserade lyssnar på:Som sagt, att som lekman välja "rätt" bolag inom denna sektor är svårt så att delvis ta rygg på duktiga fondförvaltare är kanske inte fel om än lite vanskligt förstås då du är tvåa på bollen. Ett alternativ är förstås att investera i fonderna direkt men så jobbar inte jag :-)

Är du duktig och påläst så kan du sannolikt hitta de bästa casen i mindre bolag inom sektorn men då ökar risken också. Jag har blandat mindre bolag med större i min allokering och de sistnämnda bör nog utgöra basen i din portföljs hälsosektor tycker jag.

Vad tror du om hälsosektorn och vilka bolag har du inom genren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: ,z2036, Photo by Ani Kolleshi on Unsplash 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-09-08

Dividend Hiking

Om utdelningsinvestering är en bra strategi eller inte finns det olika åsikter om men vi som gillar den har en del inspirerande inslag i olika händelser som omgärdar själva utdelningen.

Roligt är det när en utdelningsutbetalning landar på depån men kanske ännu roligare är när ett bolag deklarerar en utdelningshöjning. För att toppa detta så blir det förstås superkul om flera bolag i portföljen höjer utdelningen. Då jag har ett gäng bolag som sannolikt kommer att höja utdelningen i närtid så tänkte jag att vi skulle gå på en:

Dividend Hiking

Att gå igenom alla de ca 100 innehav som delar ut i min globala multistrategi är kanske lite väl mastigt så jag har valt ut ett antal av mina amerikanska bolag som förväntas höja utdelningen kommande period.

CompanyNext Hike?Yield (ttm)Hike % (my guess)Yield (forward)
MicrosoftSeptember, mid1.3%8.7%1.4%
Calavo GrowersOctober, early1.1%5.0%1.2%
WatscoOctober, early3.9%6.3%4.1%
VisaOctober, mid0.6%10.0%0.7%
Texas InstrumentsOctober, mid2.5%6.5%2.7%
Estée LauderOctober, late0.9%11.6%1.0%
AbbvieNovember, early6.5%2.8%6.7%
ZoetisNovember, mid0.5%9.8%0.5%
AT&TDecember, mid5.8%2.0%5.9%
XylemFebruary, early1.3%8.3%1.4%
Activision BlizzardFebruary, mid0.7%8.1%0.8%
UPSFebruary, mid3.2%4.2%3.3%
AlbermarleFebruary, late2.4%6.1%2.5%
MastercardApril, mid0.5%12.1%0.6%
IBMApril, late4.8%2.5%4.9%
PepsiCoMay, early2.8%4.7%2.9%
AppleMay, early1.5%6.5%1.6%

Närmast ut är mitt största innehav Microsoft som brukar meddela kommande års utdelningsnivå runt den 18:e september. Jag har en försiktig gissning på 4 cents höjning vilket skulle innebära en kvartalsutdelning på en halv dollar. Bolaget tuffar på bra samt har en väldigt stor kassa så det borde inte vara något problem för dem att höja utdelningen. Sen kan man förstås fundera på vilken nivå som är lämplig.

Alla utdelningshöjningar är inte av godo. Bolag med relativt hög skuldsättning som AT&T och Abbvie borde nog prioritera amortering före stora utdelningshöjningar. I bägge fallen tror jag dock att nämnda bolag höjer lite så att de inte åker ur "klubben" Dividend Aristocrats.

En stabil utdelning med utsikter för höjningar tror jag kommer att utgöra ett attraktivt investeringsalternativ för institutionella investerare såväl som privata i rådande lågräntemiljö. Detta ger god sannolikhet för uppsida för aktiekursen såväl som motståndskraft vid allmän börsoro tror jag. I slutändan handlar det förstås om bolagets utsikter för framtida vinstutveckling men utdelningen i sig kan sannolikt bidra till större intresse än annars.

Söker du minst 15 % årlig avkastning så är nog inte alla bolagen ovan rätt för dig utan då måste man nog söka sig ut på riskskalan i form av snabbväxande tillväxtbolag som av goda skäl inte delar ut.

Gillar du utdelningshöjningar och är det någon du ser fram emot extra mycket?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor:  z2036, BIld av mohamed Hassan från Pixabay 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-09-01

Månadsrapport augusti 2019

Jag tänkte återuppta mina månadsrapporter och på förekommen anledning så tycker jag att det är lämpligt att redogöra för värdeutvecklingen till och med augusti.


Månaden har vara ganska volatil och den riskjusterade avkastningen i form av sharpekvot har sjunkit en del. Oavsett så har lyckligtvis värdeutvecklingen återhämtat sig i slutet av månaden och för den som inte behöver sina pengar i närtid så smäller värdeutveckling högre än låg volatilitet tycker jag.

Hursom så är det trevligt att notera ett nytt ATH för min globala multistrategi på +25,8 % för i år.

Portfölj/Strategii år"Index""Alfa"SharpeInnehav
Global Future34.7%23.1%11.6%0.733
Nordic Small Cap26.0%19.0%7.0%0.49
Global Dividend Growth25.2%23.1%2.1%0.450
Global Dividend 1.2xL26.8%23.1%3.7%0.544
Global Multi Strategy25.8%23.1%2.7%0.7111

Jag noterar även fortsatta finfina resultat för mina portföljer relativt mot mitt jämförelseindex såväl enskilt sett.

Min strävan att minska antal innehav fortsätter och totalt sett är jag nere i "ynka" 111 numera.

Min globala tillväxtportfölj Global Future håller förstaplaceringen med god marginal även om den i princip gått sidledes under ett antal månader. Under månaden sålde jag Disney då jag inte tycker bolaget har den tillväxtpotential som jag söker i denna portfölj. Istället har jag ökat i befintliga så jag för en gångs skull inte plockat in något nytt.

En portfölj som ryckt upp sig är Global Dividend 1.2xL som utöver fina utdelningar bjuder på högre aktiekurser. Jag har bytt ut innehav med lägre direktavkastning mot andra med högre dito. På så sätt har jag säkrat vinst samt ökad portföljens totala direktavkastning.
Direktavkastningen är nu goda 5,7% och på eget kapital hela 6,8%. Blir som alltid spännande att se hur strategin står sig framåt, jag tror den är gynnsam i en lågräntemiljö i alla fall.

Småbolagsportföljen Nordic Small Cap är numera ganska volatil då den endast har nio innehav. Senaste nyförvärvet RaySearch bjöd på fin rapport och har bidragit bra till resultatet.

Slutligen så har vi min största portfölj Global Dividend Growth som tycks prestera bättre i en något mer fokuserad form (nåja) i form av 50 innehav.

Topp 10 tycker jag är en fin samling kvalitetsbolag (förhoppningsvis).

---

Framåt så är jag mer positiv än vanligt för resten av året (toppvarning?). Utöver handelskrig och Trumptweetar så är nog utsikterna för räntan det som styr börshumöret till största del. Skulle bolagens vinster minska så blir det förstås en dubbelsmäll då multiplarna lär komma ner utöver E:t.

Jag hoppas att den fina utvecklingen håller i sig för mina bolag och så länge de tuffar på så tror jag kurserna följer med uppåt.

Hur har din månad varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, z2036
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-08-25

Notan tack!

Det finns mycket att reflektera över kring fenomenet Kavastu men oavsett vad som är sant eller ej så tycker jag att en del av hans mer handfasta tips inte är så dumma.

Ett utav dessa är att gå igenom sina gamla notor och reflektera över vad som gått bra respektive mindre bra. Jag tänkte ägna detta inlägg till att redogöra för mina mindre bra affärer i år och se om den finns något att lära sig av dessa.

Notan tack!

För att spara på miljön så gjorde jag övningen elektroniskt istället för att skriva ut alla notor men det kan säkert finnas en pedagogisk poäng i att sortera fysiskt papper ändå.

Tapestry
Jag har plockat in en del så kallade "lyxbolag" senaste halvåret och när jag hittade det Amerikanska klädmodebolaget Tapestry så var det inte mycket betänketid innan jag tryckte på köpknappen. Hyfsat lågt P/E, låg skuldsättning och en bra direktavkastning lockade utöver det "lyxiga". Jag såg det hela som ett vettigt värderat turnaround-case.

Tyvärr så verkar bolaget ha svårt att växa och det svåra med turnaround-case är att det kan dröja innan marknaden ändrar sin uppfattning om bolaget och kursen stiger igen. Så när senaste rapporten kom in och marknaden handlade ner aktien tvåsiffrigt så sålde jag den sista posten jag hade kvar med en total förlust på ca 30 %. Rätt eller fel? Det får framtiden utvisa men jag kommer nog inte att plocka in bolaget igen oavsett då jag inte fick någon bra "magkänsla" för bolaget.

Lärdom? Plocka inte in negativt trendande bolag på allt för lösa grunder även om den fundamentala värderingen ser attraktiv ut. Ska du hitta turnaround-case bör du nog läsa på ordentligt innan du köper och om du är övertygad om att bolaget kommer att vända/bli uppvärderat så bör du nog ha stort tålamod med din placering.

Clarus Corporation
Jag får många investeringsuppslag via fondförvaltare och när förvaltaren bakom Handelsbanken amerikanska småbolagsfond droppade intressanta case så fastnade jag för bolaget Clarus Corporation. Förvissa dyrt med P/E > 30 men ett slags amerikanskt Fenix Outdoor som föreföll växa fint och med en starkt huvudägare i grundaren som jag förstod det.
Risken med hög värdering är att negativa nyheter slår extra hårt som regel. När bolaget kom in med en svag rapport så blev marknaden mycket missnöjd och då jag redan kanske från början var lite tveksam till innehavet så sålde jag utan någon längre betänketid. Förlusten landade på ca 18 %.

Lärdom? Är du tveksam från början, avstå köp. Det var inte värderingen som gjorde mig tveksam utan att en stor del av bolagets omsättning kom från ammunition. Förvisso ammunition mestadels avsedd för "sportskytte" som jag förstod det men kanske ingen produkt som man egentligen innerst inne vill ska öka sin försäljning.

Central Garden & Pet Company
Jag gillar som bekant husdjurssektorn men tyvärr är det många bolag som har höga värderingar till följd av att marknaden inte missat den underliggande strukturella tillväxt som driver sektorn över tid. Så när jag hittade Central Garden så tilltalades jag av den relativt låga värderingen men för en gång skull köpte jag inte direkt. Men när jag sedan i något sammanhang sprang på bolaget igen ett tag senare så fick den komma in i en utav mina portföljer.
Jag köpte bolaget då det såg "billigt" ut men marknaden tyckte att det skulle bli billigare och då jag kom till slutsatsen att portföljen i huvudsak ska bestå av tillväxtbolag så sålde jag med en förlust på ca 15 % efter relativt kort tid.

Lärdom? Bara för att ett bolag verkar i en attraktiv sektor så bör det finns vettiga tillväxtutsikter inte allt för långt bort i tiden och definitivt på sikt.

---

Det finns egentligen flera andra affärer att berätta om men där har jag gått plus minus noll eller med en liten vinst.

Det kan vara värt i sammanhanget att nämna ett antal surdegar i portföljerna som inte haft någon rolig utveckling och som man med facit i hand borde ha sålt redan: PetMed Express (-40 %), Pandora (-30 %) och BMW Pref (-30 %). I dessa fall så lindrar de höga utdelningarna och räknar jag med dessa så blir den orealiserade totalförlusten lägre och det är sannolikt det som håller bolagen kvar då dessa tre återfinns i min belånade utdelningsportfölj.

Om man inte känner sig helt övertygad om ett case så är det nog sannolikt vettigt att stoppa ut sig om det går åt fel håll och man i ärlighetens namn inte förstår riktigt varför. Kanske borde man sätta ett kurslarm på -10 % efter ett köp så att man automatiskt får en notifiering vid negativ utveckling och kan ta beslut om innehavet ska vara kvar eller ej.

Brukar du gå igenom dina dåliga affärer?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036, Photo by Artem Beliaikin on Unsplash


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-08-23

Verktyg: My Holdings - Shareville edition

Jag har snabbt hackat ihop en ny feature för mitt portföljverktyg My Holdings, nämligen stöd för att visa värdeutvecklingen för en depå ansluten till Shareville.

Då Shareville erbjuder widget för värdeutveckling så var det en bit av en kaka att integrera denna i mitt verktyg.

Rent tekniskt så fungerar det så att om man anger en url-parameter ("sw") med ett depåid från Shareville så visas värdegrafen och annars inte. Exempelvis sw=84984 vilket motsvarar id:t för min portfölj Global Future.

Jag har förstås uppdaterat mina "knappar" i högermenyn ovan så att respektive portföljs värdeutveckling de senaste 3 åren visas tillsammans med befintligt portföljdata.

Ha en fortsatt skön fredag!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier. 

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Shareville, z2036 


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-08-18

Sol- och vårhandel

Under sommaren/bloggpausen så har jag varit fortsatt relativt aktiv i mina portföljer och omallokerat en hel del. Detta innebär att ett antal nya innehav har ersatt några befintliga och totalt sett har antalet minskat med några. Även innan under våren var jag ganska aktiv så jag tänkte redogöra för min

Sol- och vårhandel


Global Dividend 1.2xL

För att platsa i min belånade utdelningsportfölj så ska bolaget ha en relativt hög direktavkastning (minst 2,5 %) och bra utsikter för bibehållen/höjd utdelning.

Då den globala konjunkturen vacklar lite så har jag avyttrat bolag som i någon mening har cykliska inslag. Förvisso har de ersatts av andra bolag som även de påverkas av konjunktur men kanske har bättre risk/reward generellt sätt åtminstone och/eller andra kvalitéer.

Du kan läsa mer om portföljen i detta inlägg.

Nya bolag

IBM
Den gamla klassiska databolaget har en fin utdelning på 4,8 % med en utdelningsandel på ca 60 %. Förvisso innebär köpet av Red Hat risker/möjligheter men jag gissar på att utdelningen kommer att vara stabil och svagt stigande kommande år. P/E-tal på runt 12 tycker jag känns helt ok i sammanhanget med.

Gazprom
Den ryske giganten inom energisektorn delar ut över 7 % nu i augusti men utdelningsandelen är endast 30 % och det spekuleras att denna ska höjas kommande år till 50 %. Med ett P/E-tal på knappt 4 så tycker jag risk/reward känns god trots de politiska risker som finns. Bolaget har jag handlat som en ADR via tyska Xetra (courtage från 9 kr).

ING Groep
Nederländernas storbank delar ut 6,4 % med en utdelningsandel på runt 55 %. Price to Book på 0,6 tycker jag ger hyfsad risk/reward men med banker vet man aldrig om det döljer sig något fuffens i räkenskaperna. Detta bolag har jag köpt via USA-börsen.

Inditex
Det spanska "HM-spöket" har en utdelning på drygt 3 % och goda utsikter till ökad utdelning framåt. Det förefaller som bolaget har en fin nettokassa till skillnad från sin svenska peer och jag tänker att totalt sett så känns P/E på drygt 20 ändå motiverat om man ser till helheten. Inditex kan man handla via tyska Xetra vilket ger ett rimligt courtage.

Vodafone
Denna brittiska telekomgigant delar ut 5,5 % trots att de sänkte utdelningen nyligen. Sett till kassaflöde så tycker jag att utdelningen borde hålla framöver och ändå räcka till amortering av bolagets stora skuld.

Metsä Board
Detta finska kartongbolag kan inte bokas på positivt momentum då bolaget har lite motvind i år. Utdelningen är på runt 7 % med en utdelningsandel på ca 65 % så jag hoppas nivån kan bibehållas trots vikande vinst och att det blir en turn-around som grädde på moset.

Harvia
Avslutningsvis så har det finska SPA-bolaget fått komma in i portföljen efter att ha utvärderats i småbolagsportföljen en tid. Bolaget delar ut drygt 5 % med en andel på ca 75 %.

Sålda bolag

ABB
Bolaget har jag ägt länge och totalavkastningen har varit måttlig. Då bolaget anses vara sencykliskt så får det stå på sidlinjen tills vidare men jag kan tänka mig att plocka in det igen framöver när alla omstruktureringar är färdiga och man lättare kan skönja vilket typ av bolag det kommer att vara framåt.

HiQ
En riktig trotjänare som hängt med länge i portföljen och levererat finfin totalavkastning. Tycker att tillväxtmöjligheterna framåt känns osäkra och om konjunkturen viker så lär IT-konsulter ta stryk vilket ger tveksam risk/reward på kort till medellång sikt.

BASF
Denna tyska kemigigant tycks ha det tufft för närvarande och jag tackar för den här tiden.

Deutsche Post
Tyska posten har inte levererat positiv avkastning sen jag plockade in bolaget och mitt tålamod/engagemang för bolaget har tagit slut.

G4S
Även detta brittiska säkerhetsbolag tycker jag är lite svajjigt och svårbedömt framåt så jag tar hem vinsten för denna gång.

Zurich och Roche
Motvilliga försäljningar då avtalet mellan EU och Schweiz avseende handel på utländska börser sagts upp.

Nilörn
En riktigt trist rapport gjorde att jag sålde den lilla post jag hade. Kanske något överilat men till och med jag kan inte springa på alla bollar :-)

Global Dividend Growth

Min största portfölj är även den utdelningsorienterad men med fokus på stigande vinster och tillväxt före hög direktavkastning.

Här har jag fokuserat portföljen lite mera på sistone och är nu nere i "bara" 50 innehav. Vidare försöker jag ha "kvalitetsbolag" i första hand och har förhoppnings fått tag på ett gäng sådana. Dock så har den relative värderingen stigit till följd av detta men förhoppningsvis blir det "cry once" oavsett :-)

Portföljen i sin helhet kan du se här.

Nya bolag

Zoetis
Min förkärlek till husdjurssektorn har nog inte gått många förbi och bolaget är en stor spelare inom djurhälsa. Jag har kikat innan på bolaget med tyckte då att P/E > 40 kändes galet. I början av semestern så insjuknade vår hund Freya och fick bland annat äta medicin från bolaget vilket ledde till att jag gick igenom caset en gång till och trots skyhög värdering så har jag nu plockat in en hyfsad post (för att vara mig).

Estée Lauder / L'Oreal
Skönhetsprodukter, kan det vara något? Dessa giganter inom sektorn har fint momentum i sin verksamhet och förhoppningsvis kan de stå emot en sämre konjunktur relativ väl. Tyvärr P/E-tal på runt 35 men håller tillväxtprognoserna så ser det bättre ut framöver i det avseendet.

MasterCard
Bolaget har jag tagit in som komplement till Visa och bägge jättarna går som tåget och jag gissar att branschen har många år av strukturell tillväxt framför sig. Skyhög multipel på > 40 i P/E.

GN Store Nord
Detta danska kvalitetsbolag inom hörselapparater och ljudprodukter förefaller vara en vettig spelare inom segmentet tror jag. Ingen högutdelare men hyfsat med återköp istället och hyfsad tillväxt framåt. Handlas kring P/E 30.

Enghouse Systems
För att vara ett "SaaS"-bolag som kan P/E 30 förefalla vara "billigt" i sammanhanget. Fick upp ögonen för bolaget efter detta intressanta inlägg från bloggaren Långsiktig Investering.

Medistim
Efter att ha prövats i småbolagsportföljen ett tag så tog jag nyligen in bolaget även i denna portfölj. Då jag sålt av en del läkemedelsjättar så täcker jag upp sektorn delvis med förhoppningsvis kvalitativa medicinteknikbolag varav detta bolag från Norge känns spännande. P/E 40+ men förhoppningsvis finfin tillväxt framåt.

Vitrolife
Ett "kvalitetsbolag" som jag förstått det men alltid dyrt (P/E 58 i skrivande stund). Hoppas deras "business momentum" håller i sig.

Sålda bolag

ABB, Roche och Deutsche Post
Se ovan

Guangshen Railway/Yum China
Minskar exponeringen mot Kina.

Novo Nordisk/GlaxoSmithKline
Ovissa tillväxtmöjligheter för dessa läkemedelsjättar?

Nestlé
Stabil och ocykliskt men kanske ingen raket heller?

Munich Re / Canadian Imperial Bank
Stabila inom sektorn men kanske inte tillräckligt offensivt på lång sikt? Satsar på Visa/MasterCard istället inom finanssektorn.

Firefly / Beijer Ref
Fina bolag men kanske halvdålig risk/reward på några års sikt framåt?

Global x Nasdaq Covered Call ETF
Tvekade länge inför denna försäljning då denna amerikanska ETF inte går att köpa längre. Ser innehavet som ett utdelningscase i första hand och i just denna portfölj har jag inget behov av stora utdelningar utan fokus är på totalavkastning.

Global Future

Min globala framtidsportfölj är i huvudsak inriktad mot hög tillväxt och jag har skruvat upp både tillväxten och värderingen men ett knippe omallokeringar. Portföljen kan inte bokas som "billig" då den relativa värderingen är hög men givet att tillväxten håller i sig så finns det tro/hopp om fin avkastning tycker jag.

Om du är nyfiken på hur Global Future ser ut nu så kan du se den här.

Nya bolag

Adobe
Finfint "business momentum" till ett P/E på 50+! Håller tillväxten i sig så kan det bli riktigt bra tror jag.

Veeva Systems
Hörde jag hög multipel? Nästan 90 i P/E är galet men tillväxt, återkommande intäkter och en sannolikt stark moat i och med hälsoinriktningen gör att jag måste ha en liten post i portföljen i alla fall.

Enghouse Systems / GN Store Nord
Se ovan

Sålda bolag

ABB / Firefly
Se ovan

3M
Urtrist rapport bedömde jag som "gamechanger" för bolagets fina historik med premievärdering vilket fick mig att trycka på säljknappen. Bevakar bolaget från sidlinjen tills vidare.

Disney
Våndades länge innan jag sålde men tycker att tillväxtutsikterna är svåra att bedöma med satsningen på streaming och allt.

Boule
Bolaget har negativt "business momentum" tycker jag och efter trist kursutveckling så stoppade jag ut mig till slut.

Nordic Small Cap

Min lilla farmarportfölj har minskat i antal innehav och är nu nere i nio stycken. Höga värderingar även här och kanske lite inslag av förhoppning.

Nya bolag

Medistim
Se ovan.

RaySearch
Under utvärdering / bevakning.

Sålda bolag

Boule / Beijer Ref
Se ovan.

UTG
Ursvag rapportering ledde till att bolaget fick lämna helt.

Mycronic
Har aldrig fattat tycke för bolaget och ett innehav mindre att bevaka helt enkelt.

Slutligen
När jag sammanställt detta inlägg så blir jag fundersam kring hur mycket transaktioner det blivit och vilka kostnader det medför. Utöver det som är omnämnt ovan så har jag även skalat upp- respektive ner bland befintliga innehav. Det ser ut som den årliga avgiften kommer att bli hög i år totalt sett men förhoppningsvis även avkastningen.

Trots transaktionsavgifterna så ligger min globala multi-strategi på fina +22 % i år, vilket är 3 procentenheter före mitt globala jämförelseindex som ligger på +19 %.

Den relativa värderingen har ökat totalt sett men förhoppningsvis även den potentiella avkastningen då tillväxtutsikterna skruvats upp. Om nu räntan håller sig låg kommande åren så är jag inte orolig för relativt höga multiplar.

Att satsa på kvalitetsbolag som växer och har fina balansräkningar (78 av mina 113 bolag har nettokassa eller en låg skuldsättning på < 1 x EBITDA) tror jag kan vara en klok strategi och förhoppningsvis löna sig över tiden. På kort sikt så kan det bli svettigt om värderingen är hög och man bör vara på tårna och regelbundet bevaka respektive bolags "business momentum".

Hur har du hanterat portföljen under våren/sommaren?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036,
BIld av Okan Caliskan från Pixabay 
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2019-08-11

Global Dividend firar 4 år!

Den 7:e augusti 2015 så startade jag en ny Kapitalförsäkring hos Nordnet. Syftet var att bygga upp en global utdelningsportfölj som nu hade möjliggjorts tack vara rejäla sänkningar av minicourtaget för handel med utländska aktier under sommaren 2015.

Nu har 4 år passerats sen starten och en reflektion över detta är på sin plats tycker jag.
Jag har en känsla av att augusti ofta är en stökig börsmånad och 2015 var inget undantag då börserna världen över utvecklades negativt. Detta skulle visa sig vara ett ganska bra köptillfälle och gynnsam startpunkt för en portfölj.

Jag började mina köp den 10:e augusti och de första innehaven blev Ratos, NCC, ABB, Tele2 och Atlas Copco. Till dessa adderades Nordea, Clas Ohlson, MQ, SEB och Castellum. Intressant reflektion nu 4 år senare att jag sålt alla dessa utom Castellum (GAV 107!). Hade jag behållit alla så tror jag värdeutvecklingen inte hade varit speciellt god. Även om jag som regel köper ett innehav för att äga "tills vidare" så utvärderar jag alla bolag löpande och drar mig inte för att sälja om utsikterna försämras och/eller det finns bättre case.

De första utländska köpen genomfördes några veckor efter starten och bestod av Northwest Healthcare, Boston Pizza, Pfizer, Verizon, Omega Healthcare och General Electric. Dollarn stod i ca 8,5 SEK och CAD var ca 6,5 SEK. Av dessa är trotjänarna Northwest, Pfizer och Boston Pizza kvar i portföljen och har utöver kursutveckling bidragit med fina utdelningar under dessa 4 år.

När jag kikar på transaktionslistan så hittar jag även preffar som SAS, ALM Equity och Tobin vilka inte finns kvar idag. Även enfastighetsbolag som Saltängen och Delarka ägde jag länge innan dessa byttes ut mot annat.


Portföljen blev "färdig" i mitten av september 2015 och ni kan se de dåvarande 32 innehaven ovan. Merparten av innehaven har sedan bytts ut kan jag konstatera även om vissa som Microsoft och Apple finns kvar i andra portföljer. För mer detaljer kring hur portföljen såg ut inledningsvis så kan du läsa mer om det här: https://z2036.blogspot.com/2015/09/z2036-global-dividend.html

I februari 2016 så kopplade jag på knockoutlånet och började sakta att belåna portföljen. Tanken var då som nu att nyttja den spread mellan inlåning (ca 1 % ränta) och portföljens direktavkastning som som regel ligger på minst 5 %. Då portföljen ger frekventa utdelningar och jag månadssparar regelbundet så är möjligheterna att balansera en måttlig hävstång goda. Portföljen bytte sedan namn till Global Dividend 1.2xL vilket antyder en hävstång på 20 %.

Nuläge

Idag har portföljen ett betydande mer globalt inslag och andelen svenska aktier är nu nere på 14 % jämfört med 33 % när portföljen startade.
Även andelen USA har minskat från 38 % till 30 % och det globala inslaget har blivit mer gällande som sagt. Jämfört med globalt index så är andelen Europa ändå överviktad men detta då jag behöver bolag med bra belåningsgrad och bra direktavkastning.
Den aggregerade direktavkastningen är på hela 5,6 % och lägger vi på hävstången landar vi på 6,7 % på eget kapital (exkl. räntekostnader)! Värderingen mätt i P/E är relativt måttlig men då är den förväntade tillväxten detsamma och jag estimerar en utdelnings-/vinsttillväxt på drygt 4 %.

Portföljen består av 45 bolag och en ETF enligt ovan. Som synes är direktavkastningen på minst 2,5 % och de flesta innehaven har betydlig högre än så. De många antal innehaven minskar den enskilda bolagsrisken och möjliggör veckovis utdelning.
En annan tanke med de frekventa utdelningarna är att portföljen även skulle kunna fungera som en buffertinkomst.

Portföljen har sen start presterat bättre än globalt index vilket är trevligt och den årliga avkastningen (CAGR) uppgår till +11,9 %.


En stor del av värdeutvecklingen är förstås utdelningarna och historik såväl som framåtblickande ser bra ut :-)

Förvaltningskostnaden i form av transaktionsavgifter och räntekostnader uppgick till 0,69 % för 2018 men jag hoppas den ska bli något lägre på sikt med en måttlig omsättning av portföljens innehav framåt.

Framåt hoppas jag att portföljen kan fortsätta ge en god riskjusterad avkastning och min tro/förhoppning är att strategin ska stå emot breda börsfall något bättre än globalt index.

Vill du följa portföljens köp/sälj/innehav som är det bara ansluta till de 2 000 följarna som gör det via Shareville alternativt så går det att se portföljens innehav via bloggen.

Är Global Dividend 1.2xL något för dig?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.
Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor:Shareville, z2036
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.