Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2021-11-20

Investeringsmål

Om du investerar i aktier (eller i andra riskfyllda värdepapper) så kan det vara en god idé att formulera ett eller flera mål. Detta har jag gjort till och från genom åren men tänkte nu att det var läge att få ner målen i inläggsform. Indirekt är målen redan omnämnda här men ett separat inlägg är ändå på sin plats tycker jag.


Investeringsmål

Vilka mål du sätter upp påverkar vilken strategi och process sedan som är lämplig för att uppfylla målen och jag lär återkomma med inlägg kring dessa ämnen längre fram.

Nåväl, har är mina investeringsmål (utan inbördes ordning):

Lustfyllt

Känslan av lust och glädje kring investeringarna ska förekomma oftare än ångest och obehag. Visst kan det vara trist med dålig värdeutveckling men då kanske jag har fel strategi? Jag berörs mindre och mindre av nedgångar i portföljen såväl som för enskilda innehav, kanske blir det lättare med större erfarenhet på äldre dar? Skulle mina portföljer underprestera kraftigt över längre tid så skulle det nog inte kännas så kul men då finns valet att övergå till passiva investeringar alternativ ta sig i kragen och förändra sig.

Lärorikt

Denna punkt hänger lite ihop med föregående då jag älskar att lära mig (intressanta) saker. Att läsa på om bolag, trender, tekniker etc är både kul och lärorikt tycker jag. Dessutom är kunskapen värdefull i många andra sammanhang än investeringar vilket är en trevlig bonus. 

Denna drivkraft tror jag är viktig i sammanhanget om du nu vill vara aktiv kring dina investeringar och rimligen tycka att det är värt att lägga x antal timmar i veckan på det.

God nattsömn

Min definition av risk är att jag ska sova gott om natten och inte ligga och oroa mig kring mina investeringar. Gör jag det så bör jag analysera varför. Har jag för stor position i ett bolag som jag inte kan tillräckligt mycket om? Då bör jag minska positionen alternativ läsa på mer. 

Sover jag dåligt när portföljerna är volatila? Då kanske jag bör se över strategin och omallokera så att vollan blir mindre. För närvarande så är jag bekväm med hög volla så länge totalavkastningen bli enligt mitt mål. Apropå det...

God avkastning

Mina investeringar syftar främst till att förstärka pensionen utöver allmän ekonomisk trygghet. Jag har en god grundpension med hyfsad sannolikhet redan då jag har haft ok inkomst genom livet och bra pensionsförmåner. Detta medför att jag kan ta lite högre risk i mina valbara pensionsdelar i form av 100 % aktieexponering. 

Att dubbla kapitalet är alltid trevligt och vid en årlig avkastning på 15 % så tar det 5 år att dubbla. 15 % kommande 15 år (z2036) är ett tufft mål men inte omöjligt och om jag skulle lyckas med det så lär jag få minst slutlönen i pension livet ut (det finns till och med marginal). I andra hand så vill jag slå globalt index såväl som ett gäng fonder jag jämför mig med.

---

Hur ska jag då uppnå mina mål? Utifrån målen ovan så kan jag granska mina nuvarande strategier och metoder och se om det är något som behöver justeras. Nästa inlägg i serien blir just kring strategier så håll utkik framåt :)

Vad har du för mål med dina investeringar?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Photo by Markus Winkler on Unsplash  

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-11-06

Global Quality 5 år! Lessons learned?

För 5 år sedan så landade en för mig stor summa pengar i en nyöppnad depåförsäkring tjänstepension hos Nordnet. Tidigare hade jag haft denna individuella tjänstepension i en fondförsäkring hos Swedbank i drygt 10 år men att kunna placera i aktier och framför allt slippa avgifter utöver fondavgifter lockade till flytten.

Strategin hade jag klart mig från början, här skulle det investeras i utdelningsaktier! Jag handlade löpande och några månader senare var allt kapital investerat i 80 (!) bolag världen över. Portföljen/strategin döptes till Dividend Xtreme och innebar veckovis utdelning året om.

Drygt ett år senare så justerades strategin något och utdelningstillväxt prioriterades före hög direktavkastning, portföljen fick namnet Dividend Growth.

Fram tills pandemins utbrott i mars 2020 så hade jag krav på utdelning i portföljen men sen kom jag på "bättre" tankar och slopade kravet helt. Portföljen döptes om till Global Quality med fokus på lönsamma tillväxtbolag. Antal innehav har bantats succesivt under dessa fem år och är nu nere i 26 stycken i skrivande stund.


Som synes ovan är det först senaste året som portföljen genererat alfa och passerat globalt index med en liten marginal. I någon mening var inriktningen mot utdelningar inte rationell men sannolikt så var det även för många innehav utan kvalitet som dragit ner avkastningen de första åren.

Oavsett så är jag nöjd med att ha dubblat kapitalet under dessa 5 år och uppnått en CAGR på fina 15 %.

Fortsättningsvis så håller jag fast vid kvalitativa och lönsamma tillväxtbolag och portföljen får nog anses vara något mindre offensiv än den mer framåtlutande portföljen Global Future (även det en depåförsäkring hos Nordnet).


I grafen ovan kan jag konstatera att Global Future har presterat många gånger bättre än Global Quality. Visst hade det varit trevligt med facit i hand att köra samma strategi men jag är ännu inte tillräckligt övertygad kring min förmåga/strategi att gå "all-in" i offensiva tillväxtbolag men kombinerat tror jag Global Future + Global Quality framåt kan slå globalt index till en rimlig risk i alla fall.

Lessons learned?

 • Var fullinvesterad hela tiden. För min del dröjde det flera månader efter inflytten innan jag var fullinvesterad vilket har kostat i avkastning.
 • Fokusera på kvalitetsbolag. Desto fler innehav du har gör nog att risken för att "sämre" bolag tas in/ligger kvar ökar. Vilket antal som är optimalt kan man diskutera men 80+ bolag har nog sina utmaningar på många sätt.
 • Anpassa och utveckla din strategi vartefter du får nya kunskaper och insikter.
 • Saknar du tid/inspiration/lust att investera i aktier så utför fonder att bra alternativ.
Med facit i hand hade jag kunnat valt en global indexfond och fått nästan samma resultat men då hade jag inte fått den kunskap jag har idag på gott och ont. I skrivande stund så noterar Global Quality nytt ATH med +29,7% YTD och jag tror att portföljen har goda chanser att slå globalt index framöver.


För närvarande är jag nöjd med portföljens sammansättning men utfallet från Q3:orna och senare rapporter/nyheter avgör varje innehavs framtid då jag utvärderar löpande. Jag funderar på vilket avkastningskrav jag ska ha för portföljen och inser att om jag ska ha 15 % CAGR framåt så behöver jag nog byta ut en del bolag vars tillväxtutsikter och värdering inte är gynnsamma utifrån det. Jag ber att få återkomma i frågan :)


Sammanfattningsvis så gillar jag skarpt att kunna placera en del av pensionskapitalet i aktier och så här långt så är jag nöjd med avkastningen. Som synes ovan så är drygt hälften av min pension exponerad mot aktiemarknaden och då tycker jag att det är rationellt att ta lite högre risk i mina depåförsäkringar hos Nordnet. Utav dessa så tycker jag att Global Quality utgör en bra bas och Global Future en offensiv spets.


När jag ändå är inne på valbara delar i pensionen så kan jag bjussa på hur mina fondinnehav är fördelade totalt sett (tjänstepension och premiepension). Jag är nöjd med fördelningen och en årlig avgift på 35 punkter är inte så farligt tycker jag.

Vad tycker du jag kan lära mig av dessa 5 år och hur tänker du kring valbara delar i pensionen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-10-23

Stock Price Guesstimator: Deluxe Edition

Då jag i huvudsak till vardags jobbar med juridiska frågeställningar sen fem år tillbaka så används mina tekniska färdigheter mer sällan jämfört med när jag jobbade med systemutveckling. Så jag brukar hobbyprogrammera regelbundet då det är både lustfyllt och nödvändigt för att bibehåll en viss teknikkompetens. Verktyg i investeringssammanhang är extra kul att skapa då de kan spara tid för mig i min process och även inspirera andra på olika sätt.

Så denna vecka har jag knåpat ihop två nya verktygsutgåvor och först ut är:

Stock Price Guesstimator - Deluxe EditionJag har sedan skiftet till tillväxtinvestering gjort mer eller mindre kvalificerade gissningar om hur mycket mina bolag förväntas växa kommande år. Inledningsvis gjorde jag överslagsräkningar i Excel men sedan ett tag tillbaka så har jag ett verktygsstöd i Stock Price Guesstimator för en enklare "servett-kalkyl". Nu är det dags för en ny version där jag infört stöd för nuvarande värderingsmultipel och vad den förväntas vara i slutet av tidsperioden. På så sätt blir det lite enklare att räkna på multipelförändringar och hur de påverkar den förväntade avkastningen i teorin. Vidare har jag infört fler mätpunkter om tidsperioden är kortare än 6 år för att på ett mer pedagogiskt sätt visa hur kursen skulle kunna svänga under perioden.

Jag lät min kollega och aktiekompis Gustav beta-testa den första versionen av den nya utgåvan och han kom genast med värdefull feedback om att utdelningar borde vara med då de i vissa fall bidrar till en stor del av avkastningen. Så fredagslunchen (och sena kvällen) ägnades åt nya funktioner för utdelning, utdelningshöjning och aktieåterköp.

Hoppas den nya versionen av Stock Price Guesstimator kommer till användning och nästa vecka hoppas jag kunna publicera en ny version av ett annat verktyg :)


Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2021-10-09

(Up)start me up!?

Det var länge sedan jag skrev om ett investeringscase så det är nu hög tid med ett sådant inlägg.

Jag gillar att investera i case där det finns inslag av AI (machine learning i synnerhet) och sen tidigare har jag bland annat CrowdStrike och Castle Biosciences i genren. Ett annat case med ett centralt inslag av AI som jag helt missat innan men plockat in i värmen nyligen är:

(Up)start me up!?

"Upstart’s (Nasdaq: UPST) mission is to enable effortless credit based on true risk. We are a leading artificial intelligence (AI) lending platform designed to improve access to affordable credit while reducing the risk and costs of lending for our bank partners. Our platform uses sophisticated machine learning models to more accurately identify risk and approve more applicants than traditional, credit-score based lending models." - https://ir.upstart.com/
Detta relativt unga amerikanska bolag har redan ett market cap på runt $25B men jag tror det har potential att växa fint under många år framöver och förhoppningsvis bli ett mega cap så småningom.


Bolagets video ovan tycker jag sammanfattar caset ganska bra så den kan rekommenderas för en lättsam överblick.


Invest like the best är en bra och respektabel podd och intervjun ovan med CEO/Founder Dave Girouard är riktigt lyssningsvärd tycker jag.

Är det då ett kvalitetsbolag?

Vi kör checklistan:

Bra affärsidé/modell?


Att låna ut pengar mot betalning är sannolikt en av världens äldsta affärsidéer. Upstart tillhandahåller en plattform för att göra kreditbedömningar/förmedla lån med hög träffsäkerhet som gynnar både långivare och låntagare, dvs en sorts win-win som jag gillar att se i affärsidéer. De tar ingen kreditrisk utan är mellanhand/förmedlare mellan låntagare och långivare som jag förstår det. För detta så tar de en avgift som ofta är en andel av lånet, så lönsamheten borde skala fint i takt med lånevolym och hög grad av automation. För närvarande kan de godkänna 71 % av alla låneansökningar direkt utan mänsklig inblandning.

Utvalda fördelar för långivare: 
 • Plattformen ger möjlighet för små såväl som stora aktörer att få tillgång till en låneplattform i världsklass (kundnöjdhet ca 50 % bättre än storbankers) till en rimlig kostnad.
 • Lägre andel kreditförluster (ca 75 % lägre enligt intern studie) jämfört med storbanker. 
 • Tillgång till fler låntagare som normalt sett nekas lån vid traditionell kreditprövning.
Utvalda fördelar för låntagare: 
  • Större chans att få lån (givet att den faktiska betalningsförmågan är god).
  • Möjlighet till lägre ränta (allt annat lika).
  • Ett modernt och lättanvänt gränssnitt via bolagets plattform (en del långivare tillhandahåller dock egna gränssnitt)

  Stor TAM och goda tillväxtutsikter framåt?

  Lånemarknaden är gigantisk och Upstart har bara börjat skrapat på ytan med runt 25 anslutna banker/långivare som jag förstår det. Har hört att bolaget har marknadsandel på ca 5 % för amerikanska personlån och nyligen har de gett sig in i segmentet billån.

  Givet att bolagets fördelar består lär det finnas gott om tillväxt över tid och enligt mina datakällor så ser bolaget ut att växa nära 90 % kommande år!

  God innovationsförmåga/företagskultur?

  Jag tänker att deras innovativa AI-modell kan appliceras på många olika lånetyper och det finns sannolikt stor möjlighet till optionalitet där framåt tror jag.

  Enligt Glassdoor är anställda nöjda och CEO får verkligen toppbetyg så företagskulturen förefaller vara god. Grundarna och andra insiders äger fortfarande 16 % av bolaget vilket kan bokas på pilotskolan i viss utsträckning.

  Konkurrensfördelar?  Att göra kreditbedömningar är en delikat uppgift och Upstarts AI-modell förefaller vara riktigt sofistikerad då de letar efter mönster i över 1 400 olika parametrar (traditionell kreditbedömning utgår från ca 30). Jag tänker att i takt med att bolagets AI får mer data att träna på så ökar försprånget mot konkurrenter och det blir inte helt enkelt att komma ikapp. Nya långivare får tillgång till en vass kreditbedömningsmotor dag 1 och som sannolikt även kommer att bli bättre med tiden. Detta borde innebära "stickiness" och "switching costs" till Upstarts fördel tänker jag.

  Stark balansräkning?

  En halv miljard USD i nettokassa och ett operativt kassaflöde på en kvarts miljard USD är riktigt imponerande tycker jag. Inte så mycket att orda om, ger sannolikt utrymme för förvärv framöver.

  Goda marginaler/lönsamhet?

  Bruttomarginal på finfina 86 % och redan en EBIT-marginal på 17 % är klart godkänt i min värld, speciellt när tillväxten är så pass stark. Enligt Seeking Alpha som kommer bolagets EPS växa med 168 % årligen kommande 3-5 år vilket räcker och blir över för min del.


  Risker?

  • Regulatoriska risker. Bolaget förefaller ha koll på läget och god dialog med myndigheter men man kan aldrig utesluta negativa beslut från myndigheter/politiker som påverkar lånemarknaden.
  • Teknikrisker. Caset står och faller med AI-modellen och den har inte varit i skarpt läge över en hel konjunkturcykel ännu. En bugg skulle kunna svärta ner bolagets fina rykte och allt kan hända i mjukvara.
  • Kundkoncentration. Enligt uppgift så står en bank för nära halva Upstarts försäljning och det är förstås känsligt i sammanhanget. Då banken i fråga växt tack vare Upstart så lär de nog inte lämna skeppet så länge det fortsätter att gå bra och i takt med fler anslutna långivare så borde risken minska över tiden.
  • Konkurrens. Gissningsvis sitter storbankerna och filar på AI och kan slänga miljarder i utvecklingskostnader på sådana projekt.
  • Värdering. Bolaget handlas till P/E 200+ vilket förstås inte kan bokas på låg värdering sannolikt. Men givet vinsttillväxt enligt ovan kan man i och för sig argumentera för ett PEG-tal på mellan 1-2.

  Sammanfattningsvis

  Upstart är ett riktigt spännande case och då alla mina boxar tickade i med godkänt resultat så blev det en topp tio position för min del direkt. I skrivande stund har tajmingen varit sådär och jag ligger redan lite back men hoppas att kommande kvartalsrapporter kan ändra på det :)  Med Business Ztrength på hela 137 så får man svälja en relativt hög värdering tycker jag och det finns ju andra case i portföljen som är än dyrare :)

  Vad tror du om Upstart?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Bolagets S1 och webbplats
  Bildkällor: z2036

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-10-02

  Kvartalsrapport Q3 2021 - Growth still growing?

  Tredje kvartalet för året har passerats och det är en lämplig tidpunkt att summera resultat och reflektera över perioden tycker jag. Sådana här mätpunkter får man ta med en nypa salt då allt kan hända på aktiemarknaden i det korta perspektivet men att mäta då och då kan ändå vara bra för att hålla koll på utfall av ens strategier.


  Tredje kvartalet stängde på +21,8 % YTD för Global Multi Strategi. Det är i linje med globalt index men jag är ändå nöjd med det då mina strategier i princip enbart består av "Growth" medans index har en stor portion "Value" som gått relativt bra senaste tiden. Över tid är jag övertygad om att selektiv Growth kommer att överprestera "Value". Selektiv "Value" kan säkert också prestera bra över tid men jag är inte speciellt bra på att hitta billiga värdecase utan satsar hellre på bolag som har en långsiktig trend i ryggen och har innovativa varor/tjänster ovanpå det.

  Nischfonderna Tin Ny Teknik och C Healthcare Select som ingår i fondportföljen Global Future Funds har lite motvind såväl som den aktivt förvaltade globalfonden Didner och Gerge Global som fortsätter lagga index och de andra globalfonderna som ingår i fondportföljen Global Funds.

  Mitt fria aktiesparande i portföljen Global Liberty sticker ut resultatmässigt men den väger tyvärr lätt numera totalt sett då jag sålt av det mesta under året.

  Tjänstepensionsportföljen Global Quality som väger mest för mig har varit stabil i år och gått bättre än den mer offensiva Global Future.
   

  Zoomar jag ut så är jag mycket nöjd över respektive portföljs CAGR och i slutändan är det den som spelar störst roll i sammanhanget och motiverar stock picking före fondinvesteringar tycker jag.


  Antal innehav är nu "nere" i 43 och jag är mycket nöjd med nuvarande samling och sammansättning av bolag. Möjligen att jag säljer något bolag till då jag har talet 42 som en favorit :)


  Jag investerar som bekant i huvudsak efter olika tema som har goda tillväxtutsikter framåt (> BNP). Mina 43 bolag inom dessa olika teman är utvalda utifrån deras egna egenskaper och då främst utifrån deras tillväxtutsikter.

  Aggregerat så är Business Ztrength på goda 81 och omsättningstillväxten kommande år förväntas ligga på 40 %. Värderingar på EV/S 15 och EV/Gross profit 25 är inte billigt historiskt sett men om tillväxten infrias så tål portföljen en viss multipelkontraktion innan avkastningen understiger 15 % årligen tror jag.


  Hur börsen går framåt är inget jag funderar så mycket över men däremot kommer att jag ha örat mot rälsen om tillväxtutsikterna framåt för mina bolag när de kommer in med sina Q3:or. Jag använder min modell för köp/sälj och det kommer säkert att bli en del omallokeringar beroende på bolagens rapporter.

  Hur har din Q3:a varit och vad har du för strategi framåt?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-09-25

  Mina tankar kring utdelningar

  Jag har ett förflutet som utdelningsjägare och innan jag övergav strategin helt i samband med corona-kraschen så fick jag en eller flera utdelningar per vecka! 


  Varför bytte jag då strategi? Jag har beskrivit det i detta inlägg men i korthet kom jag till insikt kring att utdelningar i sig inte utgör en "kudde" på nedsidan i alla lägen och att tillväxtbolag sannolikt presterar bättre än mogna utdelningsbolag över tid (återstår att se förstås).

  Är du i en fas där du nettosparar så menar jag på att största möjliga totalavkastning till den tidpunkt uttag ska påbörjas är rationellt oavsett om avkastningen kommer via utdelning eller ej. Vid en uttagsfas kan det möjligen vara praktiskt med utdelningar men att istället systematiskt sälja av fonder är förmodligen än mer bekvämt.

  Då jag siktar på att spara i ca 15 år till så är totalavkastning bättre än "index" mitt fokus och jag ser inte att utdelningar i sig är ens på topp 10 egenskaper i val av bolag som kan ge mesta möjliga avkastning. Tvärtom kan en utdelning eller återköp vara ett tecken på att bolaget mognar och att tillväxtutsikterna är blygsamma. Men med det sagt så finns det bolag som kombinerar utdelning, återköp och tillväxt på ett bra sätt och kan det vara så att jag har ett gäng sådana case i portföljerna?


  Jag kan konstatera att jag har så pass många utdelningsbolag att det skulle räcka till en separat portfölj som sannolikt skulle prestera fin riskjusterad avkastning kommande år tror jag. Bolagen ovan har starka kassaflöden såväl som goda tillväxtutsikter och kan i någon mening bokas som riktigt bra allround-case.

  Du hittar kanske inte de allra hetaste bolagen bland dessa även om sådana som Nvidia och Swedencare nog får anses vara ganska heta i många avseenden. Kanske är många utav bolagen inte tenbaggers framåt men min tro är att risk/reward är ganska god och att de kan kvalificera sig till portföljer som har avkastningskrav på runt 15 % CAGR över tid.

  Sammanfattningsvis så är utdelning en "nice to have"-egenskap men inget jag fäster större vikt kring när jag tar mina investeringsbeslut. Visst kan kan vara kul att få notiser om utdelningar som trillar in och jag kan förstå investerare som motiveras av detta. En graf som visar stigande utdelningar är visuellt tilltalande och i någon mening ett bevis på bolagets starka och ökande kassaflöden.

  Hur tänker du kring utdelningar?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-09-12

  Tematisk strategi - Visualize it!

  Mina aktiestrategier är en mix av bottom-up och top-down, dvs jag väljer case både via intressanta teman och megatrender såväl som enskilda intressanta bolag. I någon mening är min strategi tematisk då jag i huvudsak investerar i "intressanta" teman och undviker "ointressanta traditionella" vars tillväxt i bästa fall är i linje med BNP.

  En bild säger mer en tusen ord sägs det och i aktiesammanhang (och i många andra) så tycker jag att visualiseringar bidrar fint till helheten utöver nyckeltal och andra relevanta mätpunkter, så...

  Tematisk strategi - Visualize it!


  Bilden ovan visar mina innehav grupperade efter deras tema. Kategoriseringen är sannolikt inte helt "by the book" utan lite godtyckligt från min sida men ger ändå en god bild över vilka områden jag investerar i tycker jag.

  Nu när jag ser bilden så blir jag lite sugen på att automatisera framtagandet och kanske då i mitt verktyg My Growth Portfolio - vi får se om jag mäktar med det i närtid.

  Att visualisera portföljen skulle kunna bokas på "slöseri med tid" men ger mig inspiration såväl som bättre överblick tycker jag, visualiserar du din portfölj?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: z2036

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  PS. Vill du veta mer om en del av mina case så lyssna gärna på detta poddavsnitt >>>

  2021-08-28

  Mina tankar kring portföljallokering

  En ständig fråga på #finanstwitter och liknande aktiesammanhang är hur många bolag man ska ha i en portfölj. Jag anar en viss trend de senaste åren att allt fler går mot koncentrerade portföljer i form av färre än 10 bolag i portföljen. Jobbar man på heltid med investeringar och är ordentligt påläst så kan det sannolikt vara rationellt med fokusering men för oss andra så behövs nog en god riskspridning i form av fler än 10 bolag alternativt att man väljer fonder istället.

  Jag är nog delvis "känd" i aktiesammanhang för min breda diversifiering och jag tänkte delge mina aktuella tankar kring ämnet:

  Mina tankar kring portföljallokering


  Om jag skulle sammanfatta min strategi i någon form av hiss-pitch så skulle det nog vara så här: 
  "lärorika, lönsamma och roliga tematiska investeringar via bred diversifiering och till en god nattsömn."
  Så hur uppnås då detta?

  Tematiska investeringar via bred diversifiering - hur många bolag ska man ha då i portföljen?

  Jag har relativt många bolag i mina aktieportföljer och i skrivande stund är det 46 stycken totalt sett i min Global Multi Strategy som består av tre olika portföljer. Som mest har jag varit uppe i ca 120 stycken bolag men det blev lite väl mycket att hålla reda på även för mig. 

  Jag tycker inte man ska hänga upp sig på exakt antal bolag utan det beror mycket på egenskaper hos varje enskilt bolag och vilken strategi du har. Exempelvis Investor innebär en ganska bred fondliknande exponering där du kan ha en stor andel om du vill medans ett godtyckligt forskningsbolag inom biotech innebär en extremt smal exponering och ofta med ett binärt utfall. I det senare fallet är det en extremt hög risk och knappast lämpligt att ha en större position om du inte är extremt påläst.

  Jag gillar olika investeringstema där den långsiktiga tillväxten i stort förväntas vara god och överstiga BNP-tillväxten. Då jag inte vet vilket bolag som kommer att prestera bäst inom sin nisch framöver så väljer jag ofta flera olika bolag som jag tror på enskilt såväl som i grupp.


  Exempelvis inom tema halvledare har jag fyra bolag som var och en tillför olika kvalitet och  egenskaper. Ett alternativ hade varit en nischad ETF men då får jag med bolag som jag kanske inte alls gillar.

  Jag gillar även att utvärdera bolag som jag nyligen gjort en snabbanalys på och då tar jag ofta en mindre position för att få incitament för att lära känna bolaget närmare. Visar det sig att mitt förtroende växer för innehavet så skalar jag upp av den anledningen och om kursen sticker åt rätt håll så ökar positionen automatiskt. Ofta tycker jag att magkänslan räcker långt i sammanhanget och då vill jag inte stå utanför spännande case. Skulle det visa sig att kursen går åt fel håll eller att bolaget inte var något att ha i slutändan så blir det en begränsad förlust att kliva av.

  En vanlig invändning mot att ha många bolag är att det är svårt att bevaka dessa men med lite modern teknik och tjänster så tycker i alla fall inte jag att det är så tidskrävande,

  Så sammanfattningsvis har jag ingen övre eller nedre gräns för hur många bolag jag ska ha i portföljerna. I takt med att min kunskap och övertygelse ökat så har jag bantat antalet senare år och jag kanske landar i 30-40 stycken så småningom gissar jag.

  God nattsömn - (bolags)risk?


  Min definition av risk i aktiesammanhang är att nattsömnen ska vara god. Under en period för många år sen spekulerade jag i bull- och bearinstrument med relativt stora andelar vid varje tillfälle och då påverkades min nattsömn till det sämre om jag låg snett eller oroade mig för vart marknaden var på väg. 


  Sen många år tillbaka är min nattsömn riktigt god och jag ligger inte och oroar mig inför rapporter då varje case har relativt liten vikt totalt sett. Vidare så bidrar förstås en god ekonomi och harmoniskt liv utanför börsen till den goda sömnen och därav att jag är fullt investerad i aktier för mitt långsiktiga sparande/pensionen. Om börsen i stort ska upp eller ner bekymrar mig inte heller då jag fokuserar på mina tema, trender och de enskilda casen.

  Jag är framtidsoptimist och därav att jag tycker det är rationellt med att investera i "framtidens" bolag i huvudsak även i prislapparna är höga (av en anledning). Min diversifieringsstrategi är förvisso tiltad mot tillväxtbolag så där finns risk i form av hög volatilitet under kortare perioder utöver den generella marknadsrisken som exponering mot aktiemarknaden innebär. Detta har jag börjat vänja mig med och det påverkar inte nattsömnen än i alla fall. Skulle jag börja känna mig obekväm med detta får jag se över min allokering då.

  Roligt och lärorikt?


  Att ha många bolag i portföljen är riktigt roligt på många sätt tycker jag. När kvartalsrapporterna kommer in är det riktigt spännande och lustfyllt att analysera dessa (speciellt när det går bra). Att kunna ha en del gemensamma bolag i större utsträckning med andra aktiekompisar leder ofta till kul diskussioner dessutom.

  Vidare så är det mycket lärorikt att ha exponering mot olika investeringstema och få en bred förståelse vart världen sannolikt är på väg. Smaka på buzzwords som AI, Cloud, mRNA, humanisation of pets och e-Commerce med flera - inte för att jag är någon expert i något av dessa områden men jag har lärt mig en del grundkunskaper som är värdefullt i många sammanhang sannolikt.

  God värdeutveckling?

  Ett vanligt argument från förespråkare av fokusering är att bred diversifiering leder till ett indexnära resultat och att man då lika gärna kan investera i en indexfond typ Avanza Zero. Jag kan dock inte minnas att jag sett någon studie som stödjer detta påstående även om det säkert finns sådana exempel.

  Jag "tävlar" mot ett gäng fonder som jag tycker har en inriktning jag tror på långsiktigt. Skulle jag få stryk över tid av dessa fonder så får jag ta mig en funderare på om min stockpicking är rationell.


  I skrivande stund så har jag lyckats relativt väl vilket känns bra förstås. Det är tuff konkurrens från index såväl från förvaltare men det gäller att utnyttja sina fördelar väl som enskild stockpicker.

  Slutligen

  Vill du investera i aktier istället för fonder så gör det och begränsa dig inte till ett visst antal bolag bara för att en del erfarna investerare lyckas väl med koncentrerade portföljer. Du kommer sannolikt att lära dig mycket i ditt val av bolag samt bevakning av dessa, i synnerhet om du tycker det är kul. Saknas tid och intresse är förstås fonder ett mycket bra alternativ.

  Hur många bolag har du i portföljen och varför?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-08-14

  Back To The (Global) Future!?

  Denna vecka har jag varit relativt aktiv gällande antal aktieaffärer så jag tänkte "varför inte blogga om dessa helt enkelt?". Detta är alltså en försiktig comeback för bloggen men jag tror inte jag mäktar med ett inlägg i veckan så min målsättning är att blogga varannan vecka framåt åtminstone.


  Q2:orna har rasslat in och dessa har överlag varit goda men har man 40+ innehav som jag finns det alltid några som överraskar negativt såklart. 

  I min offensiva tillväxtportfölj Global Future är värderingarna som regel modell högre så här får man vara extra på tå om innehaven visar svaghetstecken och jag agerar då i enlighet med min köp/sälj-strategi.

  Square

  Bolaget slog till med ett jätteförvärv och då jag inte byggt upp någon vidare conviction kring caset så passade jag på att sälja innehavet när marknaden handlade upp aktien rejält på nyheten.

  Roku

  Bolagets rapport var väl ganska ok men även här så är min conviction låg och när nyheten om att en stor TV-tillverkare skulle välja Google som förinstallerat OS så passade jag på att sälja med finfin vinst då innehavet nära dubblat sig.

  Karooooo

  Bolaget går som tåget men aktien surar ändå. Jag gissar att kombinationen Sydafrika och svag valuta spökar och valde att kliva av till slut.

  Nano-x

  Detta innovativa förhoppningsbolag bjuder på en berg och dalbana minst sagt och i med ett samgående med ett annat bolag så valde jag att kliva av min minimala post för att få något bättre fokus på mina övriga case.

  Fiverr

  Q2-rapporten var klart godkänd med fortsatt fin tillväxt men bolaget minskade sin guidning för helåret då de sett en avmattning på slutet. Då värderingen var hög innan rapporten så valde jag att minska en del då jag gissade att det skulle bli blodrött på detta. Jag tror fortsatt på caset även om Microsoft lurar i skuggorna och planerar att lansera frilansfunktionalitet i LinkedIn vilket förstås kommer att öka konkurrensen.

  Fortinet

  Här finns inget att klaga på förutom värderingen som stuckit iväg rejält. Enligt min modell så ska jag då sitta still i båten men då jag hittat ett annat case så skalade jag av en liten del för att finansiera en provpost.

  SolarEdge

  Som nybliven husägare så är jag rejält sugen på att investera i solcellsanläggning och SolarEdge är en av de större spelarna i genren. Deras Q2:a var bättre än väntat och jag tror de har många goda år framför sig, så jag valde att öka.

  InMode

  Israel fostrar många innovativa bolag och InMode är inget undantag då de förefaller ha fin produktutveckling inom sitt gebit. Med hög Business Ztrength till sansad värdering så valde jag att öka på en minidipp.

  Amkor

  Nytt amerikanskt innehav i Global Quality. Halvledare är i ropet och den underliggande efterfrågan lär vara hög kommande år. Amkor som är en viktig kugge i värdekedjan handlas till måttliga EV/EBITDA  5 ntm och förväntas växa > 15 % årligen framåt. Vidare äger insiders en större del så sammanfattningsvis känns det som ett "perfekt giftemål" mellan värde och tillväxt.

  Doximity

  Nytt innehav i Global Future. Ibland snubblar man över case. Jag såg på twitter att tickern $DOCS rapporterat finfint och jag tänkte att det var DocuSign som jag varit sugen på en längre tid. När jag försökte hitta rapporten så fanns det dock ingen varav jag insåg att det handlade om ett annat case nämligen Doximity. Bolaget kan man säga förenklat handlar om ett slags LinkedIn för de som jobbar inom hälsosektorn i USA. En snabbanalys gav positiva vibbar och med en urstark rapport dessutom så bestämde jag mig för att ta en stek. Jag handlade i omgångar kring öppningen och lyckades få ihop lagom size strax innan rallyt startade så ligger redan +20 % efter ett par dagar - galet! 

  Palantir

  Nytt innehav i Global Future. Palantir har jag haft lite bevakning på sen deras IPO förra året men efter en finfin Q2:a valde jag att initiera en post till slut. Business Ztrength är inte jättehög i förhållande till värderingen men här tror jag att deras moat är urstark och bolaget guidar en CAGR på +30 % tom 2025 vilket kan motivera premiumvärdering så länge det håller i sig.

  Back To The (Global) Future!?  Global Future är nu förhoppningsvis fortsatt fint rustad för framtiden och det blir spännande att följa fortsättningen. Jag har även nyligen passat på att ändra lite features i mitt verktyg My Growth Portfolio enligt följande:

  • Mätare för portföljens sammansatta Businss Ztrength
  • Mätare för portföljens EV/Gross profit ntm
  • Kolumn för EV/S ersatt med EV/Gross profit
  Värdeinvesterare skrattar sannolikt åt ett värderingsmått som EV/Gross profit men för tillväxtinvestering tror jag det är kanske ett av de bättre som finns. EV/S blir missvisande ibland då olika bolag/verksamheter har olika bruttomarginaler så det blir svårt att jämföra helt enkelt. Hursom så har jag numera stöd för EV/GP i verktyget.


  Portföljen ligger i år strax över mitt avkastningsmål som är 15 % och jag hoppas på en fin avslutning men gissar att det blir volatilt. Långsiktigt är jag mycket nöjd över att ligga på en CAGR över 20 % trots "de förlorade åren" 2010-2014.

  Jag har en liten kassa kvar att handla för i Global Future så gissningsvis blir det lite shopping nästa vecka med. Någon som har något intressant case att kika på? 

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-07-01

  Halvårsrapport 2021 - exit stocks enter housing (bubble)?

  Halvåret har passerats och jag tänkte redogöra lite kort för resultatet för mina portföljer som ingår i Global Multi Strategy samt hur mina bostadsaffärer har landat.

  De stora händelserna under detta halvår är mer på det personliga planet då vi sålt vår lägenhet och köpt en mindre och ett hus. Då en stor del kontantinsats behövdes för att få rimlig belåningsgrad och för att undvika amorteringskrav så har jag sålt av större delen av mitt fria sparande Global Liberty. Portföljen finns kvar men i betydligt mindre andel av totalen och några insättningar framåt blir nog inte aktuella på några år då vi sannolikt kommer att prioritera gröna investeringar i huset bland annat.

  Jag låter ändå portföljen vara kvar i strategin då den har många följare på Shareville och att den är representativ för min riskvilja på medellång till lång sikt. Resultatmässigt har den presterat enastående för i år då jag turligt lyckats tajma försäljningar för enskilda innehav.

  Men först åter till bostadsaffärerna.

  Vi har alltså sålt vår lägenhet på 127 kvm i Årstadal och istället köpt en lägenhet i Årsta (ett stenkast från Årstadal) på 82 kvm och ett hus i ett kustnära område nära Trosa på 56 kvm (+ massa biytor). Då jag inte är någon fantast av tvångsamortering så har vi lagt in en hel del i kontantinsats så att belåningsgraden totalt sett är under 50 % och under 4,5 gånger vår årsinkomst. Det hela har resulterat i något mer i lån än innan och månadskostnaden för bägge boenden överstiger förstås den tidigare för lägenheten. Men detta är helt i enlighet med mina kalkyler och marginalerna är fortsatt goda tycker jag även om sparutrymmet framåt minskas.


  Är det värt det? Jag tror och hoppas det, vi kommer att bo växelvis i Årsta och Trosa och nyttja huset året om så mycket vi kan då det är vinterbonat och har kommunalt V/A. Vi betalade i den övre delen av vår budget då läget, skicket och alla "resort"-faciliteter stack ut jämfört med alla andra objekt vi kikat på genom åren. Huset ligger utöver cykelavstånd till Trosa stad mindre än 1 km från "havet" och på sikt kanske ett separat sparmål kan vara en liten motorbåt för dagsturer då vi har option på båtplats.

  Nog om detta, merparten av bloggens läsare är nog mest intresserad av aktierelaterade inlägg och det är som sagt dags att summera första halvåret.

  Global Multi Strategy landande på +17,2 % YTD vilket jag bokar på väl godkänt då mitt mål är en CAGR på 15 %. Portföljerna har varit nere och nosat på nollan vid flera tillfällen under året men nu förefaller det som det finns luft under vingarna.


  Topp 25 utgörs av kvalitetsbolag enligt mitt sätt att se det men värderingarna varierar en hel del beroende hur "hett" bolaget är.

  Bland portföljerna så sticker Global Liberty ut med +53,2 % YTD men med förbehåll att jag räknat fel då det blir mer komplicerat med de stora uttagen.

  Pensionsportföljerna tuffar på och Global Future är knappt före Global Quality med +16,3 % respektive +15,4 %.

  Jämförelseportföljena Global Funds och Global Future Funds ligger på +16,2 % respektive +11,7 % så det är ganska jämnt än så länge i år på den fronten.


  Zoomar jag ut för min äldsta portfölj Global Future så är jag supernöjd över att ha tiodubblat pengarna sen starten mars 2009 :-)

  Summering och utsikter framåt

  Jag är nöjd med hur portföljerna har utvecklats och speciellt med tanke på att jag inte har haft samma koll beroende på omständigheterna. Möjligen kanske det har varit en fördel att jag har suttit still i båten till stora delar men det får framtiden utvisa helt enkelt.

  En del pratar om inflation och räntehöjningar men mitt huvudscenario är ändå en fortsatt relativt låg ränta då jag tror att automatiseringen kommer att utvecklas exponentiellt framöver, vilket lär sätta press på löner för mindre avancerade arbetsuppgifter.

  Oavsett ränta så tycker jag ändå att det går att räkna hem disruptiva vinnare trots hög värdering men det förutsätter förstås att bolagen växer på i fin takt.

  Jag tycker mig ha hittat hem i tillväxtinvestering och bevakar mina case och dess Business Ztrength framåt.

  Angående bloggen så är jag inte riktigt mogen för en regelrätt comeback ännu men hoppas att lugn och ro i Årsta/Trosa ska resultera i tid och inspiration för nya alster :-)

  Hur har ditt första halvår varit?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-04-02

  Kvartalsrapport Q1 2021 - Value strikes back?

  Tänkte bryta min bloggpaus tillfälligt med ett enklare inlägg om det första kvartalet för i år gällande strategin Global Multi Strategy.


  Första kvartalet stängde på +6,2 % YTD efter att ha varit nere och dansat nära nollstrecket i mars. Året inleddes starkt och i februari så var jag uppe och nosade på +20 % innan det började bli nedförsbacke då värdeaktier blev "heta" igen. Turligt nog sålde jag av en stor del av mitt fria sparande Global Liberty ganska nära toppen för att kunna få loss till kontantinsatsen för vår nya lägenhet.


  På portföljnivå så har Global Liberty presterat bäst med nära +12 % strax före mitt "index" som ligger på goda 11 %. Sannolikt är det "värde"-bolagen i index och i de andra globalfonderna som utgör skillnaden i resultatet. En annan faktor är att tillväxtbolag har haft skyhöga multiplar och när räntan började röra på sig så straffade sig detta.

  Jag är ändå nöjd med resultatet med tanke på det fina 2020 i ryggen och skönt att hålla sig över nollan oavsett.


  Jag har totalt sett bantat portföljen något när det gäller antal innehav och jag tycker att bolagen levererat fina Q4:or och utsikterna framåt är goda överlag. Jag fortsätter med tillväxtinvestering i huvudsak och som synes i grafen högst upp i inlägget så ligger aggregerat estimat kommande år på nära +40% i försäljningstillväxt.

  Jag är fortsatt positivt till aktier givet att räntan inte sticker iväg för mycket så för min del är det full exponering mot aktiemarknaden tills vidare som gäller.

  Hur har ditt första kvartal varit?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-02-14

  "Exit light" Enter ? - bloggpaus

  Veckan har varit händelserik på börsen men framför allt på det privata planet.

  Sen sonen flyttade hemifrån i slutet av förra året så har vår lägenhet blivit än mer rymlig än vanligt och i någon mening "onödigt" stor för resterande tre i familjen. Förvisso ett lyxproblem men vi har en dröm om att någon gång skaffa oss ett andra boende/fritidshus i lantlig miljö men på rimligt avstånd från Stockholm.

  Så tanken om att sälja vår lägenhet och köpa en mindre plus ett fritidsboende har funnits där sen några år tillbaka och i och med sonens flytt som blev det ett steg närmare detta.

  Vi har kunnat konstatera att bostadspriserna i vårat område är på toppnivåer vilket innebär sannolikt bra betalt vid försäljning men att köpa mindre kostar än mer sett till pris/kvm och mellanskillnaden blir mindre än man kan tro. Vidare har vi vissa krav på planlösning och läge vilket försvårar det hela förstås om man vill hitta ett objekt och till rimligt pris.

  Men så såg vi en annons förra veckan om en lägenhet i en äldre fastighet någon kilometer från vårat område men som föreföll vara en bra skick. För att känna efter hur det skulle kännas att bo i en äldre lägenhet (våran nuvarande är nyproduktion) så beslöt vi att gå på visningen.

  Vilken lägenhet! I äldre stil men nyligen renoverad på smakfullt sätt och med en mycket bra planlösning. Läget är lugnt och nära grönområden vilket vår pudel Freya sannolikt skulle uppskatta då hon älskar att springa och jaga boll. Alla i familjen gillade lägenheten och kunde tänka sig att flytta dit.

  Med stöd av digital- samt två olika mäklares värdering så tyckte jag att det fanns en "margin of safety" att vara med i en budgivning upp till en viss nivå. Så vi gav oss in i slutet av budgivningen och lyckades vinna den med ett bud som var under vår övre gräns samt lägre än vad motsvarande objekts slutpriser har varit nyligen i närområdet!

  Så nu är kontraktet påskrivet och processen att sälja vår lägenhet är påbörjad. Att köpa först och sälja sen är alltid vanskligt men jag (och mäklarna) tycker att vår nuvarande lägenhet sticker ut med sin yta, planlösning och sjöutsikt så oddsen borde vara hyfsade för att det ska gå vägen i slutändan.

  Då det blir mycket jobb med att ro detta iland så tar jag en paus i bloggandet för att fokusera på försäljning, utrensning av prylar och flytt.


  För att få ytterligare säkerhetsmarginal och förbereda husletandet längre fram så har jag sålt av en stor del av mitt fria aktiesparande Global Liberty. Detta innebär att kassan kommer att vara välfylld, i synnerhet efter försäljning med stor sannolikhet och det fria aktiesparandet får utgöra en mindre del under en period. Börsen är nyckfull på kort sikt så det är inte värt att ligga all-in i händelse av att man vill agera snabbt om vi skulle hitta ett lämpligt objekt sen.

  Jag kommer att sakna båträknandet...

  Det är med blandade känslor som vi "byter" vår stora fina lägenhet mot en fin men mindre och förhoppningsvis sen ett mysigt fritidsboende men jag tror tidpunkten är ganska vettig då barnen påbörjat utflygning och i någon mening är det inte rationellt att bo "för stort".

  Jag hoppas att allt landar enligt plan, jag har dåliga erfarenheter sen tidigare då vi sålde vår förra bostad mitt under finanskrisen hösten 2008 vilket var stressigt. Även då hade vi goda säkerhetsmarginaler så det löste sig relativt väl så jag hoppas att våra nuvarande marginaler tål eventuell motvind som skulle kunna uppstå med kort varsel.

  På återbloggande!

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: z2036, Pixabay

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

  2021-02-07

  Tio tankar om aktieinvesteringar

  Jag har provat olika aktiestrategier genom åren och även om jag sannolikt har väldigt mycket kvar att lära mig så börjar jag ändå samla på mig lite insikter/åsikter om aktieinvesteringar som jag tänkte dela med mig av i form av detta inlägg.

  Tio tankar om aktieinvesteringar


  Sannolikt så passar inte alla tankar alla typer av investerare men förhoppningsvis finns det något vettigt att ta till sig av. On y va! 

  1. Titta på utsikter framåt

  När du utvärderar ett bolag (case) för eventuell investering, titta främst på utsikter framåt och "lagom" mycket på historik.

  Jag hittar mina case på många olika sättJag gillar att titta på casets tillväxtutsikter kommande år. Har bolaget god historik av tillväxt de senaste åren är det meriterande men inte avgörande.

  2. Servettkalkyl

  Har du hittat ett intressant case, försök göra en enklare servettkalkyl innan vidare analys/investering. Om caset kan uppfylla dina avkastningskrav med någorlunda rimliga antaganden så kan du sedan analysera vidare på djupet.

  Om ett case är högt värderat och tillväxtutsikterna måttliga vilken avkastning kan du förvänta dig då?

  3. Investera smått i början

  Du tycker att ett case är intressant men känner dig kanske osäker på värdering, risker eller något annat. Starta då med en mindre post och bygg på kunskap och conviction eftersom.

  När jag hittar intressanta case som jag vill lära känna mer och men där jag vill vara lite försiktig av olika skäl köper jag ofta ändå en mindre post till att börja med. Typfall är inom biotech och/eller bolagets vinster ligger framåt i tiden.

  4. Ignorera GAV

  Ignorera ditt GAV i ett case om möjligt och fatta inget beslut om transaktioner enbart utifrån det.

  Ska jag sälja om aktien ökar eller minskar en viss procent? Jag gillar att fokusera på bolagets utsikter och potential framåt oavsett inköpspriset. 

  5. Fokusera på bolagets prestation

  Fokusera på bolagets prestation före kursutvecklingen.

  Jag beräknar bolagets Business Ztrength vid varje rapporttillfälle och baserar köp- och säljbeslut från det i huvudsak. Marknaden har sin åsikt och har inte sällan fel på kort sikt. På längre sikt är det sannolikt att bolag som går bra kommer att handlas till allt högre kurser.

  6. Gör exit vid skälig misstanke om bokföringsfiffel 

  Vid misstänka oegentligheter kring bokföring eller motsvarande, så sälj direkt eller minska tills röken skingras.

  Jag lyckades sälja Wirecard i tid som tur var. When in doubt, stay out!

  7. Utvärdera risker löpande

  Läs kritiska granskningar av ditt case och utvärdera risken löpande.

  Jag läser gärna negativa analyser om mina case på Seeking Alpha och andra ställen. Vidare tycker jag blankarfirmors analyser innehåller intressant information. Ställ dig frågan: luktar det Wirecard här?

  8. Prioritera god nattsömn

  Ha så många case i portföljen så att du uppnår en god nattsömn och tycker att det är kul.

  Jag sover gott inför rapporter då jag har ca 5-6 % som mest i ett case totalt sett.  Det är möjligt att en fokuserad portfölj ger större uppsida men har du nerver för det?

  9. Var fullinvesterad

  Om det är ett allmänt positivt marknadssentiment så sträva efter att vara fullinvesterad givet att du tycker att det finns köpvärda case. Dyker ett fyndtillfälle/nytt case upp så skala av från andra case eller byt ut det case du tror minst på för stunden.

  Fördelen med att vara fullinvesterad är du slipper tänka på tajming och känner ingen fomo. Jag har inget problem att hitta köpvärda case men det kan bero på att jag i grunden är framtidsoptimist :-) 

  10. Fokusera på totalavkastning

  Fokusera på totalavkastning så länge du nettosparar, utdelningar har inget egenvärde i sig under sparandefasen.

  Det har visat sig att utdelande bolag inte är garanti för begränsad nedsida så fokusera på bolaget och möjlig totalavkastning i första hand.

  Vad tycker du om dessa tio tankar? Vad skulle du ändra/lägga till?

  Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

  Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
  Bildkällor: Pixabay

  Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.