Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2017-11-28

Courtagefritt - gratis är gott?

Jag strävar efter att hålla nere mina kostnader för min portföljförvaltning på diverse olika sätt.

Här är några utav mina generella tumregler:
  • Undvik rörliga kapitalavgifter (exempelvis fondavgifter)
  • Undvik fasta kostnader (om de blir stora relativt förvaltat kapital)
  • Minimera transaktionsavgifter
    • Köp när courtage blir 0,25 % eller lägre
    • Sälj sällan
Genom dessa regler så är det sannolikt att total årlig avgift av det förvaltade kapitalet hålls på en rimligt låg nivå över tiden.

Givetvis säljer jag när ett innehav inte passar in i portföljens strategi längre eller om jag hittar ett nytt case som känns betydligt bättre än det som är minst bra.

I praktiken så innebär det relativt få säljtransaktioner i utdelningsportföljerna.

Däremot har jag varit lite mer aktiv i år i min så kallade framtidsportfölj, Global Future.

Nu när Nordnet erbjöd courtagefria köp på USA-börserna så passade jag på att göra lite omallokeringar:

  • Sålt
    • HM (lyckades pricka botten...)
    • Starbucks (tendenser till ökad skuldsättning)
    • Nike (fint bolag men vill vikta ner USD-innehaven)
  • Köpt
    • Mekonomen (spekulation om uppköp inom ett halvår)
  • Ökat
    • Check Point Software (cyber security)
    • HDFC Bank (hur många har bankkonto i Indien? Få)
    • Thermo Fischer (läkemedelsutrustning)
    • Xylem (pumpinfrastruktur)
    • Disney
Portföljen är nu nere i "endast" 30 innehav:



Som synes så är den förväntade tillväxten uppskruvad i portföljen nu. Det blir spännande att se om utfallet blir så pass bra sen i praktiken.

Man kan fundera hur rationellt det är att handla aktier bara för att det är courtagefritt, du bränner av 0,25% i växlingsavgifter oavsett. Men tycker ändå denna kampanj sammanföll väl med att jag ville göra lite omallokeringar.

Hur tänker du kring kostnader för din förvaltning?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-27

Reflektion föreläsning Aktiespararna Västerås

I lördags så var jag och höll en presentation för Aktiespararna Västerås. Temat var investeringsstrategier och det var ett namnkunnigt gäng som arrangören Christina Engelen fått ihop.

På plats var Johan "småbolagsjohan" Thorén (Strand), Fredrik Hansson (FinWire), Erik Lidén (Insiderfonder), Eva Trouin (Nordnet), Henning "Investerarfysikern" Hammar (Börslabbet) och Marcus Hernhag (Privata Affärer).

Det var en inspirerande och mycket givande dag tycker jag och min syn på aktiesparandets fördelar stärktes än mer. Att få träffa dessa finansprofiler IRL var mycket trevligt och de övriga deltagarna föreföll vara entusiastiska och ställde mycket bra frågor under presentationerna.

Dogs of z2036?

Min presentation handlade om global utdelningsinvestering och mitt budskap kring strategin kan sammanfattas i bilderna ovan. Hela presentationen hittar du här.

Det värmde att höra att min Sparkalkylator är uppskattad och att en och annan var inspirerad av min utdelningsstrategi :-)

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-26

Månadens aktie: Game over?

Normalt sett är det köp och behåll som gäller när mina barn köper sina Månadens aktier. Men då sonen fyllt 18 nu och en del av pengarna ska användas i närtid för att finansiera körkort så har jag sålt av en del för att säkra pengarna på ett sparkonto.

Vidare så har han nu fått tillgång till en depå i sitt eget namn och kommer testa att investera på egen hand framöver i sitt månadssparande. Jag kommer att även fortsättningsvis matcha hans sparande med 33% extra så länge han inte börjar med extremt höga sparkvoter :-)

Nåväl, Ebba (13) fortsätter med Månadens aktie och denna månad önskade hon att öka inom Gaming. Jag kikade runt och vi diskuterade lite olika namn men till slut kom vi fram till att det blir att öka i ett befintligt innehav:

Activision Blizzard (ATVI)


Sektorn är dyrare än någonsin för närvarande och ATVI är inget undantag. P/E runt 50 skvallrar om förväntningar på bra vinsttillväxt framåt. Vad jag kan förstå så är kassaflödet fint och att bolaget har minskat sina skulder rejält vilket känns som något sorts styrkebesked tycker jag.

Så en liten ökning för Ebba blev det redan i fredags då Avanza bjussade på courtaget vilket spelar stor roll när man handlar mindre poster som vi.

Då aktien handlas på ATH så blev det som sagt en liten ökning och totala andelen ATVI i Ebbas portfölj är nu 3,3%.



Ebbas portfölj är nästan 10 % upp för i år vilket är godkänt tycker jag med hänsyn till risken.

Vad tror du om Gaming-aktier för närvarande? Hype eller fortsatt köpvärda?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-23

#uppesittarkväll november 2017

Utdelning på lönekontot imorgon vilket innebär #uppesittarkväll idag!

Denna månad så tänkte jag köpa "vanliga" fonder för första gången på länge om jag bortser från min tjänstepension FTPK.

Detta kommer att ske i en nyöppnad Kapitalförsäkring som jag kommer att dela på Shareville och använda som jämförelse när jag utvärderar mina portföljer med global inriktning. Jag har efter lite funderande kommit fram till att dessa fonder kommer att ingå i portföljen med lika delar:

z2036 Global Funds
FondAvgiftStrategi
SPP Aktiefond Global0.31%Passiv index
Länsförsäkringar Global Indexnära0.20%Passiv index
Lancelot Camelot1.30%Aktiv
Coeli Global Select1.78%Aktiv
Prior Nilsson Smart Global0.80%Smart beta utdelning
Didner & Gerge Global1.63%Aktiv
Viktad avgift1.00%

Ska bli spännande att se om jag kan ge fondportföljen ovan en match...

I bilportföljen som är inriktad mot högutdelande bolag så hade jag tänkt mig att öka i ZetaDisplay Pref (tycker att bolaget gav ett hyfsat intryck under ett småbolagsevent i veckan) och Ocean Yield. Högutdelare mot svensk fastighetssektor ligger jag lågt med tills vidare.

Man hade kunna tänka sig att öka i något amerikanskt innehav nu när Avanza och Nordnet bjussar på courtaget imorgon men de jag har är minst sagt skakiga så känns inte rätt i magen att öka där.

I min framtidsportfölj sker inga inbetalningar längre men jag har frigjort lite kapital den senaste veckan i samband med köpet av Alibaba och det blev en skvätt över som räcker till en mindre post i ett befintligt eller nytt innehav.

Då jag inte har några spärrar avseende antal innehav så blev det ett nytt redan idag, nämligen tyska Zooplus.

Tresiffrigt P/E-tal men rimligen har de fullt fokus på tillväxt som är över 20 % per år vad jag kan förstå. Gillar att ha en viss exponering mot sällskapsdjur vilket detta innehav har fullt fokus emot.

Vad köper du denna månad?

Bild: Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-19

z2036 Global Funds

Jag använder SPP Aktiefond Global som jämförelsefond för mina portföljer som har globalt inriktade strategier.

Det är betydligt mer relevant tycker jag att jämföra mot just en fond istället för mot index då du inte kan investera direkt i ett index. Mot en globalfond noterad i SEK så blir jämförelsen än bättre då det ingår valutajustering och alla avgifter, med andra ord nära en "all-inclusive"-jämförelse.

Jag har funderat ett tag på att jämföra mot en portfölj av globalfonder istället då jag sannolikt hade haft fler än en fond om jag "tvingats" placera enbart i sådana istället för aktier.

Så därför har jag får avsikt att starta ytterligare en portfölj (hörde jag suck?) bestående av olika fonder.


Jag tänker mig en portfölj bestående av "best-of" globalfonder och jag skulle uppskatta mycket om ni läsare kommer med förslag på fonder utöver de jag funderar på i skrivande stund.

Dessa har jag på listan just nu:


z2036 Global Funds
FondnamnAvgiftStrategi
SPP Aktiefond Global0.31%Passiv
Länsförsäkringar Global Indexnära0.20%Passiv
AMF Aktiefond Global0.40%Passiv
Lancelot Camelot1.30%Aktiv
Coeli Global Select1.78%Aktiv
Prior Nilsson Smart Global0.80%Smart beta utdelning
Didner & Gerge Global1.63%Aktiv
Spiltan Globalfond Investmentbolag0.50%Passiv
Viktad avgift0.87%

Om varje fond får en lika vikt på 12,5 % så blir den totala avgiften 0,87 % vilket spontant känns lite högt men jag har valt fonder utifrån att jag tror de tillsammans kan bidra med en god riskjusterad avkastning och med en hygglig chans att slå världsindex.



Fonderna Lancelot Camelot B och PriorNilsson Smart Global har inte varit igång så länge men totalt så ligger alla fonderna på ca + 10,4 % för i år om vi viktar resultatet jämnt.




Min bästa portfölj för i år z2036 Global Future, har presterat väl i konkurrensen jämfört med fonderna ovan och ligger även strax före Didner & Gerge. Portföljen stängde på nytt ATH i fredags och har riktigt bra flyt för närvarande.

För att jämförelsen mellan portföljen och fonderna ska bli än mer rättvis så kommer den nya fondportföljen att vara i en kapitalförsäkring så att skatten bli inkluderad i värdeutvecklingen (skatten syns inte i grafen för en ISK eller i en vanlig fonddepå).

Skulle jag få stryk av fondportföljen över tiden så är det motiverat att fundera över om de timmar i veckan jag lägger ner på aktieportföljerna skulle kunna användas på ett bättre sätt. Nu när det går bra så är det väldigt kul att hålla på med sina aktier med analyser och uppföljning m.m. men hur kul kommer det att vara vid en bear-market?

Som det känns nu så kommer jag köra på aktier fortsättningsvis oavsett hur marknaden utvecklas men man ska aldrig säga aldrig.

Vad tror du om portföljen och har du någon favorit inom kategorin globalfonder?

Bilder: z2036, Avanza, Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-15

All-i(n)-BABA?

Min framtidsportfölj tuffar på fint och jag har nyligen återerövrat tre stjärnor på Shareville då portföljens riskjusterade avkastning är god och tillhör topp 10 % på plattformen.

Sannolikt med visst inslag av hybris så har jag nyligen ökat i Facebook och i veckan plockade jag in av de mest hypade aktierna för närvarade, nämligen kinesiska:

Alibaba (BABA)


Bolaget kan man kanske enklast likna med Kinas motsvarighet till Amazon och tillväxten bakåt såväl som framåt (förhoppningsvis) är minst sagt imponerande.

Jämfört med Amazon är värderingen modest då P/E är "ynka" 44 för 2017 :-)

De tycks inte ha några långfristiga skulder och då de inte delar ut ännu så antar jag att det är expansion som är högst prioriterat.


Att köpa på toppen är svårt mentalt tycker jag och det är väl här inslaget av övermod kan anas? Ligger ca 5 % back sen köpet tidigare i veckan så bättre start hade jag önskat förstås.

Nåväl, hoppas att bolaget kan leverera fin totalavkastning på över 10 års sikt.

Vad tror du om Alibaba?

Bildkällor: Shareville och Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-12

Att hitta morgondagens vinnare

Den är nog många investerare där ute som önskat att man varit med från början i bolag som Amazon, Apple, Netflix och andra utav nutidens vinnare på aktiemarknaden.

Men hur lätt är det att hitta morgondagens vinnare?



För det enskilda bolaget så kan det handla om att ha rätt ägare, ledare, produkt, koncept kombinerat med att det finns finansiering på plats och inte minst ska det ske vid rätt tidpunkt för att en framtida vinnare ska kunna skapas.

Jag gillar som bekant musik och tycker historien bakom Richard Bransons bolag Virgin är smått fascinerande. Som 22-åring startade han skivbolag vars första utgivning var Tubular Bells med Mike Oldfield som blev en stor försäljningssuccé och sannolikt lade finansiell grund för det imperium som sedan skulle bli vad Virgin är idag. Nu tror jag inte Virgin handlades som publik aktie på den tiden så på så sätt missade ingen privat aktiesparare tåget men hade framgången gått att förutse på något sätt? Nog för att Richard Branson tycks vara en driven och färgstark person som säkert hade blivit framgångsrik förr eller senare men hade det kunnat identifieras när han var i 20-årsåldern?

Elon Musk är kanske ett annat närbesläktat exempel eller varför inte Jeff Bezo i Amazon.

Att hitta dessa gyllene tillfällen för en vanlig småsparare är nog extremt svårt och förmodligen i mångas fall smått lönlöst. Jag kan tänka mig att "fynden" görs bland riskkapitalister som hittar lovande start-ups och får en fin resa tills bolaget når noterad miljö. 

I fallet Amazon så kan du med facit i hand konstatera att det inte hade varit så dumt att vara lång sen IPO så det är kanske inte helt kört i alla fall att hitta en vinnare publikt?


Men som synes ovan så ska du haft stålmage en bit in på år 2000 för att inte ha sålt allt i förtvivlan. Vidare småtråkig utveckling under nästan ett decennium innan det tog ordentlig fart, hur många hade hängt med på hela den resan?

Jag har vissa ambitioner att samla aktier som har goda framtidsutsikter på 15-20 års sikt i min framtidsportfölj avsedd för förstärkt pension.



Portföljen består dock inte enbart av spännande teknikaktier utan en del mer defensiva innehav får balansera upp risken något. Tills dess jag hittar en ny vinnare...

Hur hittar du morgondagens vinnare?

Photo by Piotr Cichosz on Unsplash

Grafer från Avanza och Shareville

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-08

500!

Idag firar jag 500 blogginlägg inklusive detta!

Och när vi ändå är på siffran fem så är det även kul att konstatera att bloggen har passerat 1 500 000 sidvisningar, har över 5 000 kommentarer och att jag nu har nästan 5 000 följare på Twitter. 


När jag startade bloggen januari 2014 så var inriktningen främst mot privatekonomi men redan under slutet av första året så svängde det mer mot långsiktigt sparande. Numera handlar inläggen nästan uteslutande om aktiesparande och så kommer det att bli tills vidare gissar jag.

Även om jag skriver de flesta inlägg "från höften" så har en del krävt lite research för att säkerställa att jag inte är helt ute och cyklar. Exempel på sådana inlägg i närtid är när jag skrivit om Active Share, Covered Call och Belåning för att nämna några.

Jag skulle nog kunna öka kvalitén något på mina inlägg om jag lade ner mer tid på varje och publicerade mindre ofta men jag tycker nog att de inlägg som jag skriver ganska nära inpå en idé blir tillräckligt bra för att publiceras i sammanhanget amatörblogg. Här vill jag nämna inlägg som Naiva optimister, daft dividend och Middle of the road som har gått fort att skriva utifrån en spontan tanke.

En del inlägg skrivs utifrån en mall och är mer eller mindre rutinmässiga så som månadens aktie, månadsrapporter och uppesittarkväll. Även dessa fyller en funktion tycker jag och hoppas att ni finner de läsvärda.

I ärlighetens namn så kommer en stor del av sidvisningarna från användandet av mina publika verktyg och dessa är nog en stor anledning till att bloggen har blivit populär i någon mening. Sparkalkylator Deluxe och MyDividends är nog de som sticker ut mest i populäritet. Att utveckla verktyg är tidskrävande men fantastiskt kul, i synnerhet när de används i många sammanhang och kommer till nytta för många andra.

Jag är inte på något sätt en expert på aktieanalys men mina förenklade varianter tycks tilltala en hyfsat bred målgrupp ändå gissar jag. Här finns serier som We are the champions, Do the REIT thing och Pengarna på banken?.

Två stycken gästskribenter från Twitter har jag haft genom åren. Analysera Mera har skrivit om Sveriges bästa fonder bland annat och Valient ett personligt inlägg om sina tankar kring investeringar.

Jag berör inte längre privatekonomi och pension här på bloggen då jag numera arbetar med dessa ämnen för min arbetsgivares räkning. Jag kombinerar mitt privata aktieintresse med den publika pensionsrollen med min arbetsgivare tillåtelse förstås. För min del tycker jag att balansen fungerar och jag hoppas ni läsare upplever det så med. När skatten på ISK/KF höjdes så kunde jag inte låta bli att kritisera denna men det var utifrån objektiva grunder och ett konsumentperspektiv tycker jag.

Att få recensionsexemplar av böcker är smickrande och det har blivit några recensioner under åren där den om boken av Miljonär innan 30 har varit den mest lästa. Kul även att få lyfta fram nya författare som Joel Bladh såväl som de mer rutinerade herrarna Bolmesson och Hernhag

Min förkärlek för utdelningar har satt stort avtryck hos många läsare på olika sätt och mitt inlägg om just Utdelningsinvestering hör till det mest populära i bloggens historia.

Sidvisningar i all ära men det som jag tycker är roligast är när det blir många bra kommentarer på ett inlägg. Ibland räcker det med att skriva om något så trivialt som Månadsutdelare för att det ska locka till många kommentarer. Är ämnet bredare och av mer allmänt aktieintresse så kan responsen bli god som för Parkeringsplatser på börsen och Hur många aktier ska man ha i sin portfölj?. Att dela med sig av egna erfarenheter/svåråtkomlig information är förstås något som bidrar till engagemang som exemplifieras med inläggen Jakten på den försvunna källskatten och När kommer björnen?.

Bloggen har gett mig otroligt mycket under dessa år i form av kunskap i takt med skrivandet och från all bra feedback från er läsare.

Nåväl detta 500:e inlägg närmar sig sitt slut, orkar ni 500 till?



Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-05

zYG-score - en (för) enkel investeringsmodell?

Många investerare har nog en eller flera modeller i sin investeringsstrategi.

Inspirerad av detta avsnitt av podden 25 minuter så tänkte jag göra ett försök att förklara min modell bakom de av mina portföljer som har inriktning mot utdelningar.

Jag tycker själv att min modell är ganska enkel att använda och det ska inte uteslutas att jag är lite för naiv i mina förenklade antaganden men det återstår att utvärdera i framtiden utifrån större mängd insamlad data i form av resultat över flera år.


Jag kallar min modell för zYG-score, där z står för z2036, Y står för Yield (direktavkastning) och G står för Growth (utdelningstillväxt och/eller vinsttillväxt). Så z2036 Yield Growth-score i klartext med andra ord. Det är fullt möjligt att modellen är mer eller mindre vedertagen redan och har något officiellt namn men det är inget jag hittat någonstans när jag sökt lite.
"[...]förväntad årlig totalavkastning[...]"
Adderar du värdet för respektive parameter så får du teoretisk förväntad årlig totalavkastning. Modellen är förstås en förenkling av verkligheten och den tar inte hänsyn till andra relevanta värderingsparametrar som relativ värdering, skuldsättning m.fl. och inte heller "mjuka" parametrar som varumärke och framtidsutsikter bland andra.

Teoretiskt så bygger modellen på att en aktie handlas till en fast direktavkastning över tiden, allt annat lika som det heter. Om en aktie har en direktavkastning på 4 % och bolagets utdelning/vinst ökar med 4 % så stiger kursen med 4 % så att aktien återigen handlas till 4 % direktavkastning. På så sätt så har man fått 4 % i utdelning och 4 % kurstillväxt, dvs 8 % i totalavkastning.

Sen påverkas förstås modellen av en mängd andra parametrar, så som riskfri ränta och allmänt börsklimat för att nämna ett par. Men över tiden så borde modellen ge en viss vägledning om förväntad avkastning för en enskild aktie eller en portfölj.

Jag mäter parametrarna sen några år tillbaka för mina innehav och har byggt in funktionalitet i mitt portföljverktyg MyDividends.

Först av allt mäter jag portföljens aggregerade zYG-score utifrån alla innehav.


Ovan är ett exempel från min extrema utdelningsportfölj där den förväntade årliga totalavkastningen är 9,69 % vid detta mättillfälle.


Nästa graf i sammanhanget är en "heat-map" där nyansen av grönt beror på innehavets zYG-score och ju högre värde desto grönare. Vidare kan man via mouse-over se detaljer för respektive innehav.


Grönt i all ära men mitt "bubbel"-diagram som visar vart innehavet befinner sig avseende Yield och Growth är min personliga favoritgraf. Innehavets relativa storlek i portföljen visualiseras av storleken på bubblan och sektor kan du se via färgkodning.
"[...]den ser "sval" ut[...]"
Hur använder jag då zYG-score?
Ett högt värde indikerar att aktien är intressant avseende direktavkastning och/eller tillväxt. Kikar man på HM i "heat-map" ovan så ser den onekligen "sval" ut medans KappAhl tycks vara "het". Vilket bolag som kommer att gå bäst på lång sikt av de bägge står nog skrivet i stjärnorna men för stunden så förefaller KappAhl mer attraktiv ur detta perspektivet.

Jag köper dock inte blint enbart på zYG-score utan värderar även parametrar som P/E, utdelningsandel, varumärke, bransch/sektor, valutaexponering, skuldsättning samt kanske viktigast men svårast; framtidsutsikter.

Jag borde nog likt andra bloggare göra en checklista nu när jag tänker efter men det får bli ett framtida inlägg.
"[...]en smula för naiv för seriösa investerare[...]"
Så?
zYG-score är en enkel modell som snabbt ger indikation om förväntad totalavkastning i närtid. Möjligen är den för enkel och en smula för naiv för seriösa investerare men jag tycker att den funkar för mig i alla fall.

Använder du någon modell i din investeringsstrategi?

Bildkällor: z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-11-01

Månadsrapport oktober 2017

Vilken månad!

På uppsidan har vi mestadels fina rapporter som gett fina kursökningar lite här och där. Att mina frekventa utdelningar ramlar in utöver detta är väl kanske överkurs att nämna för trogna läsare?

Mindre muntra tongångar har vi fått höra från Stockholms bostadsmarknad. Detta har drabbat ett antal preferensaktier i min ägo. Sett till totalen handlar det om en exponering på ca 1,75 % vilket kanske inte är hela världen. Men sen får vi lägga till OHI som har problem med en hyresgäst vilket drabbat kursen hårt i dagarna.

Oavsett dessa orosmoln så handlas de flesta portföljerna nära ATH. Som Lemmy Kilmister brukade sjunga "you win some,  lose some".

I min globala multistrategi så har jag fem portföljer att förvalta och dessa har presterat följande resultat till och med sista oktober i år:


Min "framtidsportfölj" har gått som tåget senaste tiden och stängde den sista oktober på en ny ATH-notering. Med nästan 10-procentenheters marginal mot jämförelsefond SPP Aktiefond Global så får jag vara mer än nöjd tycker jag.

Under månaden har jag sålt Ambea och istället köpt Fortnox. Tror det blir ett bra byte på lång sikt.



Stor andel konsument, teknologi och USA har varit lönsamt i år och frågan är hur det utvecklas framåt. FANG-tåget vågar man inte missa men jag känner mig lite tvekande till Amazons värdering som kanske är smått galen?



Min belånade utdelningsportfölj har även den gått starkt i närtid och skuggar sin jämförelsefond. Då fonden har större vikt mot dollar samt exponering mot FANG så tror jag det är det som ligger bakom dess rusning senaste veckan.


Om jag tar den förväntade totala årsavkastningen (zYG-score ovan) på 11,22 % och multiplicerar med 10/12 (antal förflutna månader i år) så blir det 9,35 % så ur den aspekten så laggar portföljen något. Nu är detta ingen vetenskap som duger till två decimalers noggrannhet men en indikation oavsett.



Min "extrema" utdelningsportfölj har även den gått fint och handlas nära ATH.


Då innehav känns tveksamma framåt så är inte jag den som tvekar med att sälja av. Så under månaden har jag sålt av Gunnebo för att köpa en andel i norska Europris samt öka i Resurs.



Mitt bilsparande har haft det tufft på slutet i samband med turerna på Stockholms bostadsmarknad vilket drabbat preffarna Alm, Tobin och Oscar Properties som alla återfinns i portföljen.

Under månaden har jag fyllt på lite i Ocean Yield samt SAS Preferensaktie. Vikten av diversifiering även för denna typ av portfölj är nog så betydelsefullt har jag insett.



Min småbolagsportfölj kämpar på och behåller ledningen mot sin jämförelsefond Carnegie småbolagsfond.

Portföljen är numera fullt investerad då jag ökat i SwedenCare, Data Respons och AQ under månaden.

Månadens förlorare


Månadens sänke är AT&T vars rapport var svagare än väntat. Vidare så är Prospect fortsatt trist, dags att släppa taget?

Månadens vinnare

KappAhl återigen på vinnarlistan vilket är trevligt. I övrigt många amerikanska innehav som går starkt som sagt.

Framåt?

Trenden är starkt positiv och vi kliver in i en historiskt sett stark börsperiod som brukar sträcka sig från november till maj. Givetvis ingen garanti för något men oddsen för fortsatt uppgång förefaller goda. Oavsett ligger jag fullinvesterad då det är i enlighet med min strategi.

Vad tror du om resten av året och hur har det gått för dig?

Bildkällor: Shareville, Avanza, Z2036

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.