Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2017-02-26

Månadens aktie: Tema säkerhet

Så var det dags för mina barn att välja en aktie till deras relativt modesta månadssparande!

Vi kör igång direkt och månadens tema är "säkerhet". Ett ämne som väcker blandade känslor men som tyvärr kanske gynnas på sikt då den offentliga säkerheten har sina utmaningar, åtminstone i vårt land.

bildkälla: z2036

Kandidat #1 - Gunnebo
"Gunnebo är en global leverantör med ett brett erbjudande inom kontanthantering, säkerhetsskåp och valv, tillträdeskontroll och elektronisk säkerhet samt säkerhetsrelaterade tjänster." källa: Avanza
bildkälla: Avanza

En sideledes trend de sista tre åren och man kan fråga sig om/när det lyfter? Direktavkastning på 2,7%.

Kandidat #2 - G4S
"G4S är en leverantör av säkerhetslösningar. Bolaget erbjuder säkerhetsrelaterade tjänster inom en rad olika sektorer." källa: Avanza
bildkälla: Avanza

Inte lika slagig kursutveckling som Gunnebo och för närvarande inne i en positiv trend men hur länge? Direktavkastning på 4,6%.

Kandidat #3 - Securitas
"Securitas är ett säkerhetsföretag verksamt inom specialiserad bevakning, mobila säkerhetstjänster, larmövervakning, tekniklösningar samt konsult- och säkerhetsutredningstjänster. " källa: Avanza
bildkälla: Avanza


Här vi har en lite roligare trend. Direktavkastningen är på 2,8%.

Vad väljer de?

Ebba (12): Jag tar G4S då jag tror de är på väg uppåt nu om man tittar på trenden.

Sonen (17): Securitas, känns som det behövs mera säkerhetstjänster i Sverige.

Hur har det gått?

Året har startat starkt med drygt +7% för bägge kidsen.

Ni som lyssnade på podden #PrataPengar med undertecknad vet att vi startade detta sparande i oktober 2014 och utvecklingen har sen start varit god tycker jag.

bildkälla: Avanza

bildkälla: Avanza


Syrran leder något totalt men brorsan har startat 2017 bra och ligger några punkter före.

Något man kan fundera över om man vill spara åt sina barn är om man ska ha ett gemensamt konto eller inte. Med facit i hand så hade det varit smidigt att samla allt under en depå men att ha separata är lite kul ändå då barnens val skiljer sig något och de får bygga upp sina "egna" portföljer i någon mening.

Det kanske skulle finnas en billig globalfond med inriktning mot barnspar? Avanza Kidz(ero)? :-)


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-02-23

#uppesittarkväll februari 2017

Lön imorgon vilket innebär att det är dags för månadssparande samt #uppesittarkväll!

Utöver barnens- och min frus pensionssparande så är det två portföljer som vi regelbundet sparas månadsvis till: Global Dividend 1.2xL samt Bil2020.

Jag använder belåning i Global Dividend 1.2xL och i samband med månadssparandet passar jag på att justera hävstången så att den blir just 1.2xL. Då portföljen gått som tåget i februari så har hävstången minskat och ligger i skrivande stund på 1.188 vilket innebär att jag i enlighet med min mekaniska strategi ska utöka belåningen något. Att göra det på ATH har sina mentala utmaningar men oavsett vad börsen står i så tycker jag det finns några köpvärda aktier bland mina 50 innehav som borde kunna ge fin totalavkastning samt fina utdelningar. På många sätt är det en ganska bekväm strategi att alltid ligga i marknaden med 120% och köpa det som känns bäst för stunden och inte bekymra sig så mycket vad "index" står i.

bildkälla: z2036

Jag använder mitt hemsnickrade bubbeldiagram för att sålla fram vilka aktier som skulle kunna få portföljen "att lyfta" på aggregerad nivå. Utifrån diagrammet så tycker jag TransAlta Renewables (RNW), Hemfosa (HEMF), Atea (ATEA) samt MQ (MQ) ser intressanta ut.

  • RNW släpper Q4 snart och i sin senaste företagspresentantion så guidar bolaget om 6-7% utdelningstillväxt. För bra för att vara sant? Återstår att se...
  • HEMF kom in fint för 2016 och höjde utdelningen. Känns som de har bra fart i maskineriet och tycker det ser fortsatt attraktivt ut i närtid åtminstone.
  • ATEA hade en mycket bra rapport och fortsätter denna utveckling borde de kunna höja utdelningen för nästa år. Tills dess kan du avnjuta två fina utdelningar.
  • MQ:s värdering känns rimlig för närvarande och jag tror jag följer insiders och ökar lite.

För Bil2020 som är en renodlad High Yield-portfölj så blir det nytillskottet Sdiptech Pref som månadssparandet tillsammans med utdelningar placeras i. Bolagets Q4 såg relativt stabil ut vid en snabbtitt så 8% direktavkastning känns som en ok värdering tycker jag.

bildkälla: Avanza

Portföljen blir mer diversifierad med tiden och då bolagsrisken är hög generellt här så vill man ha en så stor spridning som möjligt.

Vad köper ni denna månad?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-02-19

z2036 Global Dividend Xtreme

Sett till ökningen av antal sidvisningar denna vecka så gissar jag att en hel del nya läsare hittat till bloggen vilket förstås är fantastiskt kul - varmt välkomna !

Trogna läsare vet att jag har många portföljer och aktier att hålla reda på. Tanken med olika portföljer handlar dels om att separera olika strategier och dels om att det rent praktiskt inte går att slå ihop olika kontotyper hur som helst.

Det senaste tillskottet i portföljväg härstammar från en fondförsäkring tjänstepension som jag hade hos min förra arbetsgivare som jag flyttade till en depåförsäkring i början av november förra året.

Då det handlar om en rejäl slant med mina mått mätt så har jag övervägt risknivå mot förväntad avkastning och kanske tagit mina ideér om diversifiering till nya smått galna nivåer...

Presenterar stolt:

bildkälla: z2036

Kartan ovan visar den geografiska spridningen i portföljen och till skillnad mot "lillebror" Global Dividend 1.2xL så finns det här även bolag från Belgien, Indien, Tawian och Japan numera.

Jag summerar till 80(!) innehav och alla lämnar (förhoppningsvis stabil) utdelning.

Varför då utdelninginvestering i ett pensionssparande?
  • Vill ha en flexibilitet angående utbetalningsstarten vilket ger en möjlig sparhorisont på ca 9-19 år beroende på skatteeffekter och annat, i teorin kan man börja utbetalning från 55 år.
  • Önskar låg volatilitet, gärna som en globalfond eller bättre.
  • Frekventa utdelningar ger att utbetalningar kommer att kunna tas från kassan rent teoretiskt utan att behöva sälja aktier till en början. Finns vissa praktiska problem kring detta i skrivande stund men jag hoppas de ska kunna lösa sig inom 10 år i alla fall.
Det finns nog ingen vetenskaplig grund för mina hypoteser om att egenskaperna ovan kommer att infrias med denna strategi men under den korta tid som Global Dividend 1.2xL existerat så ser det lovande ut än så länge.

Om ni hämtat er och sitter bekvämt så kommer här detaljer kring portföljen (Olle "Snåljåpen" Q och Magnus "Fundamentalanalys" A är ursäktade och har nog inte haft ork att läsa ända hit oavsett):


bildkälla: z2036

Om vi börjar med aggregerade egenskaper på portföljnivå så är direktavkastningen nära 5% och förväntat (utdelnings)tillväxt likaså vilket ger en zYG-score på nästan 10.

Jag har handlat aktier flera dagar i veckan sen november och med facit i hand så borde man förstås gått "all-in" från början. Perioden har generellt sett präglats av låg volatilitet i kombination med uppgång vilket gett bra riskjusterad avkastning för de med diversifierade portföljer gissar jag.


bildkälla: Nordnet

Mätperioden är löjligt kort men fina siffror så här långt.

Vilka 80 aktier handlar det då om? Utöver de "vanliga misstänkta" från mina andra portföljer har jag utökat med både svenska och globala aktier för att diversifiera ytterligare på alla fronter.


bildkälla: z2036

Respektive akties portföljvikt varierar från 1-2% så vad det handlar om är en slags global "smart beta"-strategi med inriktning mot stabil utdelning vilket (förhoppningsvis) ger att det handlar om stabila bolag i grunden. I praktiken är bolagsrisken nära försumbar men det ger förstås samma effekt på uppsidan i form av lägre förväntad avkastning. Att Unilever rusade i fredags ger några få extra punkter och motsvarande gäller om ett bolag kommer in svagt.

Strategin borde funka rätt ok givet ett relativt lågt ränteläge och med åtminstone en måttlig underliggande tillväxt i stort. Man kommer missa raketer och morgondagens vinnare sannolikt vilket man bör vara medveten om. För att öka chansen att fånga dessa håller jag på med att omallokera min andra tjänstepensionsportfölj men den ber jag att få återkomma om.

bildkälla: z2036

Mitt "berömda" bubbeldiagram kommer inte till sin rätt med så här många innehav då det blir väl trångt.

bildkälla: z2036

Tittar vi sektorsfördelningen så har jag medvetet valt stor exponering mot konsument och något mindre mot fastigheter än mina andra portföljer. Detta för att i någon mån minska räntekänsligheten i portföljen förhoppningsvis.

bildkälla: z2036

Kikar vi på valutaexponeringen (sett till bolagets huvudsäte) så är det undervikt dollar jämfört med världsindex och extrem övervikt mot svenska kronan. Har inte haft så mycket tankar kring detta utan i första hand valt efter bolag.

Hoppas ni fortsatt sitter bekvämt så att ni orkar beskåda innehavslistan sorterat på portföljvikt:

bildkälla: z2036

Puh! Kan säga att det inte var lätt att klippa ihop bilderna ovan, behöver större skärm :-)

Jag får be att återkomma om enskilda innehav som jag inte skrivit om tidigare, känns som jag har material till bloggen för lång tid framöver...

Orkar ni mer?

Här kommer utdelningskalendern för portföljen vilket förstås mer är mot avdelningen "kul grej"
bildkälla: z2036

Veckoutdelning som synes.

bildkälla: z2036

Våren har störst vikt avseende utdelningarnas storlek men en skaplig slant trillar in månadsvis från olika håll över hela året.

Har precis anslutit portföljen till Shareville för "hard-core"-fans men jag har största respekt för er som inte vill/orkar kopiera alla dessa innehav. För er som inte finns på Shareville så kan man se portföljens utveckling och de största innehaven via min widget uppe till höger.

Vill man ha en betydligt enklare exponering mot globala utdelningsaktier så är nog Global X Superdividend ETF (SDIV) eller PriorNilsson Smart Global att föredra. Dessa kostar förvisso 0,58 respektive 0,8% vilket är i min bok inte är försumbart över tiden. Givet återinvestering av utdelningar samt ett courtage på 0,25% så hamnar den årliga avgiften för min portfölj på ca 0,02% inkl. valutaspread!

Med så många aktier i portföljen så kan man nog förvänta sig en indexnära utveckling över tiden men då världsindex består av 1000 aktier och min portfölj har "ynka" 80 så tänker jag att det nog inte blir så dumt ändå om man lyckas i sitt urval.

Vilka aktier skulle du ha i ditt pensionssparande och hur skulle du tänka kring risk?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-02-13

Poddebut i #PrataPengar

Så då var poddebuten i #PrataPengar avklarad!

¨'
bildkälla: #PrataPengar

Hur det gick är inte jag att recensera förstås, men för att vara ovan i sammanhanget så blev det väl ok i någon mening då Philip och Nicklas är otroligt proffsiga och naturbegåvningar i formatet tycker jag.

Att höra sin egen röst är lite underligt för mig som är ovan men det är väl bara att gilla läget tänker jag.

Vill man lyssna på avsnittet så kan man göra det nedan.



Kanske blev det lite splittrat mellan mig som privatperson/investerare och min yrkesroll som Pensionsspecialist hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. Jag är ändå tacksam att jag fick berätta lite om byråns verksamhet så att fler konsumenter får kännedom om oss.

Vill man besöka vår webbplats så är det adress http://www.konsumenternas.se/

För er som inte besökt bloggen förut så kan man med fördel använda sökrutan till höger om man vill söka efter inlägg utifrån nyckelord.

Har man frågor om bloggen så ställ gärna dessa i kommentarsfältet nedan och om man vill ha vägledning i ett pensions- eller försäkringsärende eller allmänna frågor kring ämnena så finns kontaktuppgifter till byrån här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-02-12

Utdelningsinvestering

Utdelningsinvestering är kanske hetare än någonsin och undertecknad har säkert bidragit till att värva en och annan till "sekten".

När man ser begreppet allt oftare i olika sammanhang så kanske det är på sin plats med någon sorts "definition" av strategin? Handlar det om att samla aristokrater? Eller är det aktier med hög direktavkastning det handlar om? Legenden Lundaluppen bistår ofta med insiktsfulla tweets och inlägg som är tänkvärda i sammanhanget.

bildkälla: Twitter

Det finns sannolikt inte en allrådande och renlärig variant av strategin så jag gör härmed ett försök att ge min input i frågan så hoppas jag att ni läsare kan fylla på med ytterligare aspekter om vad utdelningsinvestering handlar om egentligen.

1. Bolaget ska lämna utdelning

Denna punkt tror jag vi alla är överens om, bolag som inte lämnar utdelning gör sig icke besvär i en renodlad utdelningsportfölj. Förvisso kan ett bolag anta en utdelningspolicy från att tidigare inte delat ut något och då platsar bolaget förstås. Ett exempel på detta är Cloetta.

Detta krav medför:
  • Du missar "fina" bolag som inte delar ut, exempelvis Berkshire Hathaway
  • Du missar bolag in en (tidig) tillväxtfas vilket är en nackdel om det är ett lönsamt och lovande bolag men de väljer (med all rätt) att återinvestera i verksamheten istället för att dela ut. 
  • Du undviker "förhoppningsbolag" som kanske inte blir något.
  • Du undviker "förlustbolag" då dessa inte delar ut eller åtminstone inte borde
2. Utdelningen ska vara stabil
  • Utdelningsandelen (utdelningens andel av vinst/kassaflöde) ska vara rimlig och uthållig. Här skiljer det sig åt mellan olika branscher beroende på behovet av investeringar i verksamheten men en låg utdelningsandel får nog ses som en fördel. Vissa bolag som exempelvis IT-konsulter, delar ofta ut hela vinsten vilket är i sin ordning men gör att utdelningen sannolikt kommer att variera över tiden beroende på konjunktur.
  • Bolagets framtidsutsikter påverkar sannolikt oddsen för en stabil utdelning över tid och oavsett strategi så är nog denna punkt den viktigaste om man är långsiktig i ett bolag.
3. Direktavkastningen ska vara hög och/eller förväntad utdelningstillväxt

När jag letar aktier (finns det några kvar till mig?) till mina utdelningsportföljer så tittar jag i huvudsak på två parametrar utöver punkterna ovan:
  • Direktavkastning (Yield) - senaste officiella ordinarie utdelning / aktuell kurs
  • Förväntad (utdelnings)tillväxt (Growth) - estimat på kommande periods vinsttillväxt
"Allt annat lika" som det heter, så är förväntad totalavkastning = Yield + Growth och jag kallar den summan för zYG-score i brist på bättre begreppsnamn. Avkastningen på Growth baseras på att kursen stiger lika mycket som tillväxten så att Yield blir densamma över tiden.

Exempel:

En portfölj/aktie som har en Yield på 5% och uppskattad Growth på 3% borde avkasta 8% per år över tiden "allt annat lika".


bildkälla: z2036

På förekommen anledning så mäter jag dessa parametrar för mina utdelningsportföljer så att man kan uppnå önskad balans.

En portfölj med angivna värden ovan borde gå så här över tiden:
bildkälla: z2036

Denna modell är kanske lite naiv och simpel men den har funkat ganska bra än så länge och gör enligt mig att man kan ha ganska många bolag i portföljen om man är lagd åt det hållet. Givetvis så kikar jag även på att P/E, utdelningsandel, kassaflöde m.fl. är rimliga så att värderingen i mer klassisk mening är "sund". Vidare så spelar bolagets framtidsutsikter och "kvalitet" också roll i sammanhanget och så ska de passa in i en utav mina "korgar". Jag kombinerar utdelningsinvestering med en global och väl diversifierad allokering som ni kanske vet.

Applicerar man ovan punkter när man letar aktier så kan man fråga sig om bolag som Telia, Ratos och Ericsson platsar i en utdelningsportfölj? Vidare så underkänner jag preferensaktier med evig löptid då dessa blir extra räntekänsliga och sannolikt ger måttlig totalavkastning över tiden. Sen tror jag inte att man på fel grunder ska luras att köpa aktier som har extrautdelningar men som räknas in i direktavkastningen (Axfood, SHB m.fl.). Med Lundaluppens tweet ovan i tankarna kanske man borde fundera över Fortum? Och hur står sig enfastighetsbolagen i sammanhanget?

Att utdelningsinvestering generellt har presterat relativt bra har sannolikt stort samband med ränteläget och givet en fortsatt miljö med historiskt låga räntor tror jag att det även fortsättningsvis kan ge god riskjusterad avkastning.

Vad är utdelningsinvestering för dig?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2017-02-08

Bokrecension: Gör ditt barn rikt - från veckopeng till förmögenhet

Att göra ditt barn rikt, är det ett vettigt mål man ska ha som förälder?

Om vi pausar den frågan en stund så kan jag meddela att jag precis har läst klart Gör ditt barn rikt - från veckopeng till förmögenhet (Forum) och tänkte på förekommen anledning skriva en liten recension om boken.

Författarna är Jan "RikaTillsammans" Bolmesson & Charlie "Lyxfällan/Tonårsbossen" Söderberg och denna recension kommer enbart att beröra bokens innehåll och inte något kring vad herrarna sysslar med till vardags och värderingar kring detta.

Jag kan redan nu avslöja att undertecknad och min 12-åriga dotter Ebba är med på några sidor i boken då vi har blivit intervjuade vid två tillfällen angående familjens övningar kring Månadens aktie, Kontrakt för månadspeng, Målsparande för barn samt vår "lyxfällan"-övning.

Att under såna premisser skriva en nyanserad recension har sina utmaningar men jag gör ett försök då boken handlar om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat - barn och sparande.

foto: z2036

Om vi börjar med titeln så kan jag tycka att det är lite trist att man har lagt in ord som "Rikt" och "Förmögenhet" då det är närmast "standard" i genren. Jag gissar att det främst är av kommersiella skäl då man sannolikt säljer fler exemplar om man har med nämnda nyckelord i titeln. Hade jag fått sätta en rubrik så hade det nog blivit något i stil med "Fostra dina barn i ekonomi".

Nåväl, jag tycker boken på ett bra sätt betonar de pedagogiska poängerna med veckopeng och målsparande före att man till varje pris ska "tokspara" villkorslöst åt barnen. Ett exempel på detta är om ditt barn vill ha en viss (lek)sak men där du som förälder "inte vill" (tänk dig en fruktansvärd plastleksak från ett stort amerikanskt bolag som börjar på D), att du då utmanar med "spännande, hur hade du tänkt skaffa den?" istället för att säga kategoriskt nej oavsett.

Detta tangerar mångt och mycket mina egna tankar då jag bland annat låtit mina barn målspara till diverse inköp som mobiltelefoner och andra prylar stället för att köpa det åt dem villkorslöst som en del föräldrar tycks göra nu för tiden. Att man köper en mobil för 7 000 (oavsett om det är avbetalning via abonnemang) åt barnet som det sedan får hantera mer eller mindre vårdslöst är utanför min komfortzon. Har de själva kämpat med att spara till prylen så tror jag de behandlar den med annan respekt än annars för att nämna en skillnad. Har hört skräckexempel om barn som "råkar" tappa sin mobil så att man kan få en nyare modell av sin förälder.

Att tidigt tillsammans med barnet fånga olika vardagssituationer och diskutera ekonomiska aspekter kring det hela är också väldigt tankeväckande där en del exempel lyfts fram i boken på ett bra sätt tycker jag.

Uppmaningen att man ska spara åt sig själv och familjen innan man ens tänker tanken att spara öronmärkt åt barnet skriver jag under på fullt ut och jag tycker mig ana att författarna (åtminstone Charlie) inte tycker att man ska spara "för mycket" (läs: barnbidraget eller mer).

Boken innehåller även handfasta tips om vilken kontoform man bör välja i sitt barnsparande och förslag på olika passiva placeringsstrategier vilket jag tror är bra för föräldrar utanför bloggosfären och som kanske inte läser på om aktier vanligtvis.

Sammanfattningsvis tycker jag att boken är mycket läsvärd och passar nog för de flesta barnfamiljer då även en "gammal uv" som jag lärde mig några tänkvärda saker. Att funderingar kring synen på barn och ekonomi kommer att infinna sig för dig som läsare kan jag nog lova.

För min del handlar det inte om att göra barnen rika utan att ge dem förmågan att skapa sin egen (ekonomiska) frihet genom att ge de en bra uppfostran i ekonomi i stort samt kanske en liten startbuffert som hjälp när de väl lämnar boet.

Hur tänker du kring barnuppfostran inom ekonomi och om att spara åt barnen?

Som ersättning för medverkan i boken har min dotter fått biocheckar samt undertecknad ett signerat exemplar av boken.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-02-05

Marine Harvest - ål in lax?

Att äga aktier som är exponerade mot råvarupriser är kanske en aning spekulativt men ändå en vettig diversifieringskompenent i en portfölj?

Guld är mångas favoriter men det är sällan man får utdelning av bolag exponerade mot ädelmetallen och ännu mindre om man äger själva råvaran direkt.

Som jag nog nämnt tidigare har jag en fäbless för "mat och dryck-aktier" och då känns bolag som sysslar med fiskodling som en intressant variant av råvaruexponering.

I vårt grannland Norge återfinns en hel del bolag i sektorn och min favorit är:

Marine Harvest (MHG)



"Marine Harvest ASA is one of the largest seafood companies in the world, and the world’s largest producer of Atlantic salmon. The company employs 11 700 people, and is represented in 24 countries. In 2015 the company had a turnover of NOK 28 billion. Marine Harvest is listed on the Oslo Stock Exchange (OSE) and the New York Stock Exchange (NYSE).
Marine Harvest supplies healthy, delicious and sustainably farmed salmon and processed seafood to more than 70 markets worldwide." källa: http://www.marineharvest.com/about/in-brief/
Bolaget är ett världens största inom sektorn med andra ord och en global spelare.

Lax är nog att anse som "huvudfödan" för bolaget och världsmarknadspriset på råvaran är skyhögt för närvarande. Detta borde innebära fint kassaflöde och att det finns gott om utrymme för utdelningar.

Jag gillar när det finns en utdelningspolicy och MHG har en ganska trevlig sådan tycker jag.





"The quarterly dividend level shall reflect the present and expected future cash flow generation of the Company. To this end, a target level for net interest bearing debt is determined, reviewed and updated on a regular basis. When the target is met, at least 75% of the annual free cash flow after operational and financial commitments will be distributed as dividends." källa: http://www.marineharvest.com/investor/share-and-bond-info/dividend/
bildkälla: Avanza
Kikar vi på kursutveckling och utdelningar de senaste 4 åren så ser det ganska fint ut tycker jag. Utöver 200% kursutveckling så har man fått drygt 24 NOK i utdelningar vilket ger en riktigt bra totalavkastning. Allt verkar inte beror på det stigande laxpriset då detta har stigit ca 150% under samma period enligt fishpool.eu (kul namn!). Kan i och för sig vara någon valutaeffekt som jag missat.

Räknar man på 2016 års utdelningar på nuvarande kurs så blir det nästan 6% direktavkastning vilket faller mig väl i "smaken". Om det höga laxpriset håller i sig 2017 borde man kanske kunna räkna med än högre utdelningar under året. Så kan det förstås gå tvärs emot om priset på råvaran sjunker vilket även lär drabba kursen hårt. Hur priset ska utvecklas framåt är förstås svårt att gissa, har läst analyser som pekar åt både det ena och det andra hållet. Man kan hoppas på fågel istället för fisk :-)

Sannolikt kommer kursen att röra sig åt bägge hållen över tiden men som tålmodig utdelningsinvesterare så kan man sannolikt skörda fina utdelningar under tiden oavsett.
"...x kg "fulfisk" > y kg lax"
Tror själva fiskeindustrin har lite och jobba på avseende hållbarhetsfrågor, exempelvis ekvationen x kg "fulfisk" > y kg lax som jag såg på någon dokumentär för några år sedan. Ska ärligt säga att jag inte är så insatt i detaljfrågorna men om bolaget ska överleva på sikt så måste det rimligen jobba på hållbarhetsaspekter vilken man framhåller att man gör: http://www.marineharvest.com/planet/sustainability/

bildkälla: z2036

Jag har liten portföljandel av aktien i Globala utdelningsportföljen såväl som i pensionsportföljerna då en "zYG-score" på nästan 12 är svårt att motstå tycker jag. Att uppskatta utdelningstillväxt i detta fall är kanske mer vanskligt än vanligt i och för sig då man sannolikt lär får vara med om sänkningar beroende hur råvarupriserna på fisk utvecklas.

Nu kanske man inte ska gå "ål in" men en liten portion fisk tycker jag man kan ha i utdelningsportföljen, eller vad tycker ni? Känner ni till andra råvarubolag som har (stabila) utdelningar?


Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.

2017-02-01

Månadsrapport januari 2017

Årets första månad har passerat och tänkte bjuda på någon slags månadsrapport.

Då vi har många portföljer inom familjen så kommer inte alla dessa att redovisas i detta inlägg och i framtida månadsrapporter utan jag väljer att fokusera på "bara" tre där sparhorisonten är kort eller medel (5-15 år). Detta innebär att pensionsportföljerna redovisas kvartalsvis då uppskattad spartid är 15-20 år samt barnens i samband med det återkommande inläggen Månadens aktie.

Vi börjar med "huvudportföljen" z2036 Global Dividend 1.2xL som har börjat året med lite rött.

bildkälla: Shareville

En klen tröst är att den slagit sitt "index" i alla fall. Jag har i samband med månadssparandet den 25:e balanserat hävstången och under månaden har det blivit köp av Betsson, Pfizer, Hemfosa, MQ, ATEA, SEB, HiQ samt ett helt nytt innehav: Westpac Banking Corporation (WBC). Lär skriva ett separat inlägg om den australienska banken vid ett senare tillfälle.

På säljsidan hittar vi Apple (minskning i samband med omviktning mot finans) samt Tele2 (sålt allt då jag tycker framtidsutsikterna är något oklara).

Januari är en av de "klenare" utdelningsmånaderna i portföljen men 14 st har ramlat in i alla fall. Glädjande är att många innehav har höjt sin utdelningar och de flesta i enlighet eller bättre än mina estimat.

bildkälla: z2036

50 stycken innehav som tillsammans bildar någon sorts "smart beta"-allokering där Microsoft, Boston Pizza och ATEA agerar draglok.

En av anledningarna till portföljstrategin "global utdelning" är att jag tror att den riskjusterade avkastningen kommer att vara god över tiden och om vi kikar på hur den ser ut så räcker det fortfarande till 3 stjärnor på Shareville.
bildkälla: Shareville

Är trevligt tycker jag om man kan visa att det går att uppnå dessa stjärnor utan att enbart satsa på ett fåtal förhoppningsbolag och/eller trejda. Hoppas på liknande siffror även framåt.

---

Mitt målsparande Bil2020 tuffar på och fortsätter leverera plusresultat.

bildkälla: Avanza

Kikar vi på riskparametrar så är dessa fortsatt konkurrenskraftiga i sammanhanget tycker jag.

bildkälla: Avanza

Månadens sparande och utdelningar räckte till små poster av preffarna Hancap samt Sdiptech vilket innebär följande innehav (sorterat på portföljvikt):

bildkälla: Avanza

En del bolag är kanske inte så vackra sett enskilt men tillsammans så tycks de bidra till en relativt stabil portfölj. Jag har som ambition att öka diversifieringen än mer om möjligt, så att eventuella bolagsincidenter inte påverkar lika mycket.

---

Slutligen så har vi min på Shareville populära småbolagsportfölj som gått som tåget i år.

bildkälla: Shareville

Som synes tycks jag haft rätt "hästar" denna månad och den har knappt haft en enda minusdag.

Jag ökade lite i GWS då jag vill ge bolaget en chans till och minskade något i UTG (även den en favorit) då den började ta stor plats i portföljen.

Innehaven är följande sorterat på portföljvikt:

bildkälla: Nordnet

En fin samling små- och medelstora bolag tycker jag.

bildkälla: Shareville

Anständig Sharpekvot men det räcker inte till 3 stjärnor i den hårda konkurrensen bland Sharevilles sparare.

---

Hur har det gått för er i januari?

---

ps. 

Jag sålde av mina relativt små innehav idag i SEB, Nordea samt Handelsbanken då jag i och med min yrkesroll som oberoende konsumentvägledare vill undvika att äga bolag som tillhandahåller liv- och försäkringsprodukter på svenska konsumentmarknaden.

Vi har inga sådana regler hos min arbetsgivare utan detta beslut har jag fattat själv och för min egen skull.

För att ha samma exponering mot finanssektorn som innan kommer jag att leta rätt på utländska banker och försäkringsbolag istället som inte har någon relevant andel produkter på den svenska marknaden. Tips mottages tacksamt :-)

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en uppfattning.