Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2023-04-11

Is There A (Global) Future?

Min äldsta och mest framgångsrika "väska" historiskt sett är den "offensiva" Global Future.


Portföljen är en löneväxling tjänstepension som jag startade hos Nordnet i mars 2009, så den fyller snart moppe! Den har en CAGR på 13,4% sen start vilket är godkänt tycker jag men jag är inte nöjd då mitt mål är 15%.

Den var (med facit i hand) alldeles för offensiv under 2021/2022 då den i huvudsak bestod av högt värderade tillväxtbolag vilket straffade sig rejält när sentimentet svängde till följd av stigande ränta. Att köpa snabbväxande bolag oavsett värdering funkade fint tills det inte funkade längre :)

Lärdomar jag tar med mig från perioden är:
  • Sentiment spelar roll. Svänger sentimentet så bör man justera allokering utifrån det. Är dock inte så lätt att tajma detta tyvärr.
  • Värdering spelar roll. Räntan kan bli större än noll och då kan multiplar som EV/Sales > 20 anses vara i överkant.
Det som har dämpat smärtan något är att mina case har haft starka balansräkningar och det är ett krav jag definitivt inte kommer att tumma på framöver.

Hur som helst, portföljen har stuvats om en del senaste året även om den i någon mening är ganska offensiv och tillväxtorienterad fortfarande.


Portföljen består i skrivande stund av 22 innehav av varierande vikter från 10% och nedåt. Jag har plockat in en del europeiska innehav och viktat om mot fler småbolag jämfört med tidigare. Topp 5 får anses utgöra kärninnehav och de jag tror mest på för stunden:

MercadoLibre
Det latinska tillväxtmonstret som går från klarhet till klarhet och handlas på EV/EBITDA 19 FY2025* vilket är historiskt lågt skulle jag tro. De har en fin vallgrav i form av logistikinfrastruktur och marginalerna borde kunna öka med större andel annons- och fintechintäkter tror jag.

Airbnb
Apropå vallgravar så skulle jag tror att VM i nätverkseffekter skulle kunna vinnas av Airbnb som sannolikt är given "goto" om du ska hyra ut din bostad. Lönsamheten och kassaflödet skalar finfint och värderingen på FCF Yield på 7,4% FY2025* tycker jag är alldeles för billigt.

EQL Pharma
Här finns ingen större vallgrav men däremot en finfin affärsidé och en kompetent ledning som exekverar väl. Värderingen framåt är svår att sia om tycker jag men ledningen tycks fokusera på ROIC på de projekt som ligger i pipen och då kan det nog falla ut väl i slutändan hoppas jag.

Perion Network
Det Israeliska ad-tech bolaget har sannolikt stora möjligheter att få vara med på ett hörn när en AI-baserad Bing kan ta marknadsandelar från Google. Vidare förefaller de vara i framkant med annonslösningar som inte behöver cookies. Detta spännande case kostar EV/EBITDA 8 FY2025* vilket känns ganska sansat givet teknikhöjden och potentiella AI-triggers.

Paradox
Den svenska gaming-undret har en finfin målgrupp i form av köpstarka nördar och handlas EV/EBITDA 14 FY2025 vilket jag tycker är helt ok givet bolagets fina nisch.


Totalt sett så är portföljfördelningen sett till bolagsstorlek ungefär 60 % mindre bolag och resterande större och där utgör MercadoLibre och Airbnb en stor del.


Geografisk allokering fäster jag mindre vikt vid numera men undervikt USA jämfört med globalt index är nog det som avviker mest.


Tematiskt så är det lite blandat men där andelen hälsa är klart över världsindex. Notera att finans som bank och fastigheter lyser med sin frånvaro. Är mycket skeptisk till den sektorn och i synnerhet efter min snedgunga i Upstart.

Framåt så kommer jag att premiera bra kassaflöden till någorlunda vettiga värderingar. Någon form av tillväxt över tid vill jag se även fortsättningsvis och då gärna med en global mega-trend i ryggen.

Vad tror du om Global Future framåt?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-04-01

Kvartalsrapport Q1 2023 - på rätt spår?

Första kvartalet för 2023 har passerats och jag tänkte redovisa resultat för mina portföljer som ingår i Global Multi Strategy samt reflektera över detta.

På makrofronten har det hänt en del (som vanligt?) och framför allt räntehöjningarna har satt strålkastarljuset på finans- och fastighetssektorn. Då jag själv redan är exponerad mot svenska fastighetsmarknad via vårt hus i Trosa så har jag aktivt valt bort fastighetsbolag i portföljerna. Vidare så erbjuder inte banksektorn i stort den tillväxt jag söker så jag har bara ett enda bolag i genren i form av HDFC från Indien.

I rådande makroklimat så är jag riktigt nöjd över att mina bolags balansräkningar är överlag väldigt starka och stabila. Detta medför att räntehöjningarna har ingen eller liten påverkan på kassaflödet vilket känns bra förstås.

Geopolitiskt är det fortsatt ansträngt på många fronter och där är min största risk min exponering mot halvledare och allmänhet och TSMC i synnerhet. Skulle Kina trappa upp konflikten med Taiwan så blir det inte roligt på något plan. Men TSMC är ett utav världens viktigaste och bästa bolag så jag kan inte låta bli att äga det helt enkelt!

Överlag så har mina bolags kvartalsrapporter varit klart godkända och guidningen för 2023 är under rådande omständigheter ganska bra ändå.



Resultatet på +15,4% YTD är jag ganska nöjd över även om det förstås är ett flyktigt resultat då bollen är mer rund i aktiemarknaden än i de flesta andra sammanhang. Aggregerat så är förväntad försäljningstillväxt nära 15% för portföljen som helhet. Mot det ska värderingar ställas och mina bolag ligger sannolikt över snittet men av en anledning vill jag nog påstå.



Det är alltid trevligt att ligga steget före mina jämförelseportföljer och dess fonder. Imponerande är ändå LF Global Index som har bästa CAGR över 3 år bland globalfonderna, sannolikt är det fondens stora USA-/dollar-vikt som gynnat utvecklingen jämfört med mina och de andra fondernas allokering.

Min äldsta portfölj Global Future fyllde nyligen 14 år och ett CAGR på drygt 13% är helt ok men jag är inte nöjd då mitt mål är 15% över tid. Jag ligger i alla fall före globalt index i form av Storebrand Global Allcountries (hette tidigare SPP Aktiefond Global) så det är alltid något.

Men historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat så hur ska jag lyckas prestera väl framåt?

Portfölj och utsikter framåt

Jag tror tyvärr att vi har en tuff period framför oss. Räntehöjningarna lär fortsätta under 2023 och detta kommer att klämma åt skuldsatta bolag såväl som kyla av konsumtionen i stort tror jag. Jag tycker mig vara "rätt" positionerad inför detta med bolag som har bra balansräkningar till att börja med. När det gäller konsumtion så har jag riktat in mig på lyx och premium där målgruppen är mindre konjunkturkänslig. Jag tror inte att Ferraris kunder "vaskar" en köplats och bolaget har guidat för ett starkt 2023. Vidare så går LVMH som tåget vilket jag gissar beror mycket på Kinas normalisering efter pandemin.

När det gäller företagens behov av investeringar och tjänster så försöker jag att positionera mig mer mot "must have" och "need to have" före "nice to have". I praktiken så handlar det om Cyber Security, AI (avancerade halvledare, mjukvara) och Hållbarhet.

Vidare så har jag en stor andel Hälsa som typiskt sett brukar ha goda defensiva egenskaper i sämre tider. Husdjur har jag minskat inom då jag tror på ett antal mellanår efter pandemiuppgången och att berörda bolags värderingar ska ner något.


2022 var ett tufft år för mina portföljer så jag hoppas att den bra starten på 2023 håller i sig framåt. Det känns som jag är på rätt spår igen men det gäller att vara på tå oavsett.

Är du nöjd med ditt första kvartal 2023?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza, Photo by Todd Trapani on Unsplash

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.