Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2016-04-30

Veckan som gått: 2016-17

April närmar sig slutet och så även vecka 17.

Lite oplanerat blir det ganska inriktat på verktyg denna vecka med på bloggen då jag släppte uppdaterad version av Sparkalkylator Deluxe samt en omarbetad widget för mina portföljer på Shareville.

Jag tycker verktygen blir ett bra komplement till inläggen samt att det är kul med mer dynamiskt innehåll i högermenyn.

---

Vill tacka för de röster jag fick i Västkustinvesterarens "omröstning" om "bästa" bloggen, ett resultat man får ta med en stor nypa salt men en fingervisning om något sorts läsareintresse antar jag. Antal sidvisningar ligger stadigt på drygt 50 000 / månad nu vilket jag tror är en respektabel siffra även om det är en bit kvar till giganterna 4020, Petrusko och Miljonär Innan 30.

---

Utdelningar från HSBC, Munich Re, eWork, UTG, Firefly och Hemfosa landade på kassan tillsammans med månadssparandet i veckan och jag avvaktar ett bra tillfälle att placera dessa, har inte bestämt på vilka aktier än.

Ett par utdelningshöjningar blev det för portföljinnehaven Apple och Johnson & Johnson vilket alltid är trevligt.

Portföljerna backade en del under veckan tillsammans med marknaden, början på en svag period? Man kan hoppas :-)



---

Veckans bästa (ekonomiska) nyhet var att Pensionsmyndigheten sänker avgiften från 8 till 6 % för överlåtelse av PPM-insättning. Detta är något jag gör sen några år tillbaka så en sänkning är mer än välkommet.

---

Blev en modest vinst i Resurs i veckans IPO-spekulation men en vinst är vinst som traders brukar säga :-)

---

Slutligen var jag på en konsert igår som jag rankar väldigt högt bland de hundratals jag varit på sen jag såg Depeche Mode 1987 vilket var min första.

bildkälla: Twitter

En magisk tillställning som är svår att beskriva med ord, musik när det är som bäst helt enkelt.

Ha en skön valborg!



2016-04-28

Shareville widget

Sen några veckor så har jag en Shareville widget på högermenyn efter tips från Gottodix och nu har den släppts officiellt.

Då jag har tre stycken portföljer exponerade så vore det lite plottrigt att lusa ner bloggen med massa portfölj-widgets.

Så jag har skapat en enkel menyfunktionalitet där man kan välja vilken portfölj, funktion samt tidsperiod man vill se.

Widgeten är placerad i bloggens högermeny under rubriken Mina Portföljer på Shareville.

Man kan välja mellan portföljerna Global Dividend, Small Cap samt Pension och utöver värdeutveckling så kan man även välja att se de fem största innehaven för vald portfölj.


Hur gör man då en sådan här?

Koden kan kopieras via Visa källa eller motsvarande beroende på vilken webbläsare man använder. Leta efter <!-- Shareville widget start --> och kopiera koden ända fram till och med <!-- Shareville widget end-->.

Sedan är det bara att byta ut portfölj-id mot den/de som önskas i koden och klistra in på lämpligt ställe på den sajt/blogg där den ska exponeras.

Blir spännande att se vilka widgets som kommer framöver tycker jag, vad tycker ni?

2016-04-26

Sparkalkylator deluxe - ISK optimizer edition

Investeringssparkonto (ISK) är en populär sparform med all rätt då den har många fördelar.

Jag har beskrivit skillnader mellan ISK och Kapitalförsäkring (KF) innan så detta inlägg kommer att ge små kompletterande tips kring hur man optimerar skatten för ISK samt även introducera en ny version av ett populärt verktyg på förekommen anledning.

Hur tas skatten ut?
För ISK så rapporteras en schablonintäkt till skatteverket som man sedan via deklarationen betalar 30% skatt på.

Detta innebär en stor fördel då man kan låta sina värdepapper vara orörda i sin ISK-depå eftersom skatten betalas utanför "skalet" till skillnad mot KF där skatten betalas inom.

En del av schablonskatten kan man kvitta fullt ut för en ISK mot erlagd källskatt inom densamme om man inte har underskott av kapital (typ lån), annars upp till 500/år maximalt som jag förstår det.

Ett annat sätt att optimera skatten är att kvitta nysparandet mot schablonskatten föregående taxeringsår så minskar även schablonbeskattningen för innevarande år då insättningarna blir mindre.

Hänger ni med?

Exempel

Månadssparande 2000 / månaden i en ISK, 
schablonintäkt för 2015 6000 - >

Skatt 6000 x 30% = 1800

Kvitta månadsspar 2016 mot skatt -> 2000 - 1800 = 200

Så istället för ett uttag på 1 800 från ISK-depån för att betala skatten så kvittas den mot nysparande vilket netto blir en insättning 200 och således mindre schablonintäkt 2016 allt annat lika.

Hur stor blir då effekten?

För att de reda på det så har jag vidareutvecklat...

Sparkalkylator deluxe - ISK optimizer edition



Nya features:
  • Källskattshantering
    • Kvitta mot taknivå (ISK)
      • Kvitta schablonskatt med upp till 500 för debiterad källskatt
    • Kvitta mot skatt (ISK)
      • Kvitta upp till hela schablonskatten för debiterad källskatt
    • Automatisk återföring (KF/PF)
      • Återför källskatt automatiskt nästkommande år
    • Ingen återföring
      • All källskatt debiteras utan återföring
  • Andel källskatt
    • Andel källskatt för portföljens utdelningar
      • Standardvärde 7,5% för motsvarar 50% utländska innehav med källskatt 15%
      • Standardvärde för vanlig depå alltid 30%
  • ISK skatteoptimering
    • Automatisk kvittning av schablonskatt mot kommande nysparade
  • Ersatt snittavkastning med effektiv årsavkastning
    • Standardberäkning för avkastning över tid
  • Mindre designjusteringar
    • Rundade hörn
    • Bytt typsnitt till Helvetica
  • Ändrat standardval sparform
    • ISK är numera standardval

Den automatiskt återförda källskatten är inte perfekt (tar normalt 3 år) så tills vidare har jag förenklat genom att återföra året efter samt all upplupen källskatt i slutet av sparperioden.

Hur stor blev då effekten för ISK?

Kvittningen av schablonskatten mot nysparande för ISK visar sig ge ca 6 000 mer netto för 15 års sparande (100 000 startkapital, 1000 månadssparande) jämfört med den gamla beräkningen där skatten betalades via uttag från depån.

Detta innebär att ISK är att föredra för sparande i svenska aktier jämfört med KF men att den sistnämnda fortfarande är lite vassare för utländska utdelningsaktier normalt sett.

Jag har testat beräkningarna med lite stickprov men man får nog betrakta releasen som en beta så feedback mottages tacksamt!

2016-04-24

Spara till barn: Månadens aktie

Sen Avanza införde minicourtage hösten 2014 så har vi i familjen Thelenius haft ett koncept kring barnsparande som heter
Hur?
Det går ut på att barnen varje månad runt den 25:e får välja varsin aktie att investera sitt månadssparande i.

När det gäller belopp så är jag inte så bekväm med att avslöja dessa men det handlar om några hundralappar varje månad för respektive barn det vill säga mindre än barnbidraget.

De sparar sedan lite extra via sparoption från deras vanliga månadspeng/studiebidrag.

Själva urvalsprocessen är oftast så att jag väljer ut tre kandidater utifrån ett tema och så får barnen bestämma en utav dessa sedan.

Ibland så har de egna förslag sen innan och då kör vi oftast på det istället (om det inte är helt galet).

Varför?
Syftet är från min sida är att så frö till framtida insikt kring långsiktigt sparande och företagsamhet.

Själva sparkapitalet kommer inte bli så stort så att det exempelvis räcker till kontantinsats för en lägenhet i Stockholm men en riktigt bra buffert lär det bli i alla fall. En "snöboll" att fortsätta förvalta (förhoppningsvis) sedan de flugit ur boet.

Risk?
När jag skrev ett inlägg om barnsparande för ett tag sen så fick jag fråga från Faraz Hashemzadeh (Nordnets eminente kundservicechef) om hur jag ser på risk och barnsparande. Jag lovade ett inlägg i frågan men av olika skäl har det inte blivit något så det är på sin plats att ägna några rader kring saken.

Vilken risknivå beror förstås som vanligt på sparhorisont och syftet med sparandet. Generellt svar är att man bör vara helt exponerad mot aktiemarknaden och en billig globalfond är nog en bra start. När man sedan närmar sig utbetalning så kan man växla över till en del räntefonder eller sparkonto.

Mina barn får stå ut med min strategi kring Dividend Growth och High Yield kryddat med lite småbolag och annat. Då vi inte har facit än kring vilket risk denna typ av allokering innebär så för man nog betrakta den som likvärdig med ett ligga helt i aktiefonder.

Fram tills nu har risken mätt i volatilitet varit lägre än marknaden i stort och avkastningen bättre, låt mig presentera:

Sonens portfölj
bildkälla: Avanza

Då min son (16 år) är relativt nära utbetalning (från ca 20-25) så har jag viktat över lite mot High Yield vilket syns om man kikar på de största innehaven ovan.

Som ni kanske förstår så hanterar jag lämplig allokering utöver det som barnen väljer månadsvis.

Som synes har portföljen positiv avkastning och överpresterar världsindex med råge. Om Avanza hade haft Sharpekvot (riskjusterad avkastning) så hade den varit hög.


Dotterns portfölj
bildkälla: Avanza

Det skiljer sig inte så mycket mellan barnens portföljer men dottern (11) ligger tungt i Disney och har mindre exponering mot aktier inom dataspel jämfört med sin bror.

bildkälla: Avanza

Liknande utveckling som sin brors portfölj men snäppet bättre vilket delvis förklaras att hon fick som enda familjemedlem tilldelning i Tobii:s nyintroduktion.

Hur har det gått hittills med månadens aktie?
Tabellen nedan redogör för de val barnen gjort hittills och dess likaviktade utveckling jämfört med gratisfonden Avanza Zero.

Dotterns valSonens val"Index"
Mån.AktieNuUtdUtv.AktieNuUtdUtv.AVA ZUtv.
11-14HM292.50299.709.755.79%Starbreeze6.9016.100.00133.33%167.316.22%
12-14Clas Ohlson124.50164.005.2535.94%Clas Ohlson124.50164.005.2535.94%174.571.80%
1-15KnowIT52.0062.503.2526.44%KnowIT52.0062.503.2526.44%170.24.41%
2-15MQ35.6041.701.7522.05%Betsson101.67113.5011.9423.38%189.9-6.42%
3-15HM362.50299.709.75-14.63%HM362.50299.709.75-14.63%201.83-11.95%
4-15Kappahl37.7033.900.75-8.09%Investor339.00307.109.00-6.76%202.71-12.33%
5-15CellaVision52.0060.001.0017.31%CellaVision52.0060.001.0017.31%205.84-13.67%
5-15Ratos57.5047.263.25-12.16%Ratos57.5047.263.25-12.16%205.84-13.67%
5-15Atlas232.00206.109.00-7.28%Atlas232.00206.109.00-7.28%205.84-13.67%
6-15Industrivärden169.90147.200.00-13.36%Castellum123.30125.800.002.03%204.06-12.91%
7-15Walt Disney958.33847.1811.74-10.37%Activision211.86282.805.7036.18%198.95-10.68%
8-15NorthWest51.0360.493.2924.99%Saltängen107.50100.004.90-2.42%195.67-9.18%
9-15Netflix938.54782.700.00-16.60%Microsoft364.58422.613.0616.76%180.48-1.53%
10-15SHB120.00107.506.00-5.42%SHB120.00107.506.00-5.42%175.561.22%
11-15Unilever388.71375.355.64-1.98%Mondelez400.29344.342.83-13.27%186.51-4.72%
12-15Semafo20.9530.560.0045.87%Statoil138.02137.331.860.85%184.44-3.65%
1-16Clas Ohlson149.00164.000.0010.07%Starbreeze13.5016.100.0019.26%175.131.47%
2-16Investor A279.00301.100.007.92%Öresund217.00233.009.0011.52%170.414.28%
3-16Schibstedt226.74236.300.004.22%MTG234.00250.000.006.84%164.597.97%
4-16Atlas184.73206.100.0011.57%Atlas184.73206.100.0011.57%171.763.46%
24/46.11%13.97%177.71-4.18%
CADSEK6.4410.29%18.15%
USDSEK8.16
NOKSEK0.99

Som synes så hade det inte lönat sig med att månadsspara i Avanza Zero istället för att välja aktier än så länge och ledningen är ganska stor i dagsläget.

Vad väljer de denna månad?
Temat för månaden blir fritt val.

Dottern: Jag vill ha något med café, Starbucks!

Sonen: Något inriktat på sport, så Nike äger Converse? Kör på Nike!

Så det blev två amerikanska aktier denna månad, Starbucks och Nike. Jag har samlat barnens utdelningar under ett tag så respektive kassa + månadssparande bör räcka till en post med rimligt courtage.

Hur kommer man igång?
Till att börja med bör man välja en prisvärd sparleverantör vars courtagemodell passar för månadssparande. I skrivande stund så det ganska jämnt mellan Avanza och Nordnet då bägge har minicourtage från 1 kr. Avanza har något lägre minicourtage för nordamerikanska aktier medans Nordnet erbjuder tyska aktier o andra sidan.

Om barnen är medlemmar i Unga aktiesparare så kan de få 0,1% i minicourtage via Nordnet vilket möjliggör köp av flera aktier per månad för rimlig kostnad.

Till sist, spara "lagom" åt era barn och se framför allt till att spara till buffert och annat före barnsparande!


2016-04-23

Veckan som gått: 2016-16

Vecka sexton ska snart läggas till handlingarna och det är dags för en kortare sammanfattning.

Att spekulera kortsiktigt i IPO:s har sina risker och i veckan åkte min dedikerade portfölj för ändamålet på en liten smäll, då Simris Alg inte togs emot väl på sin första börsdag. Total förlust blev ca 6% men som tur är inte så mycket i absolut belopp då portföljen är relativt liten. Totalt ligger den rejält på plus fortfarande men man har fått sig en nyttig läxa tror jag (att inte hoppa på alla IPO:s som får positiv uppmärksamhet).

En nyemission jag tror på och har ansökt om teckning i, är Oscar Properties Preferensaktie serie B. 7% avkastning till något lägre risk än normalt för en preff passar fint i portfölj Bil2020 som för övrigt är den som går bäst inom familjen Thelenius för närvarande.

bildkälla: Avanza

Det unika med den nya preffen från Oscar är att man kan välja själv att lösa in till en fastställd nivå vilket borde begränsa nedsidan på kursen. Således 7% avkastning mot risken för konkurs vilket känns som bra risk/reward i dagsläget.

bildkälla: Avanza

Bilportföljen blir mer och mer diversifierad gällande antal aktier även om vikten mot fastigheter är stor och kommer att öka om jag får tilldelning i Oscar.

---

Flexpension tycks skjutas på framtiden och jag lanserade en alternativ lösning i torsdags som jag som vanligt inte fått någon respons på från Unionens håll. De kanske har som policy att inte bemöta medlemmar eller andra via sociala medier, vad vet jag? Jag kan tycka att år 2016 så är det ett prisvärt och modernt alternativ att ha dialog och meningsutbyte via Twitter exempelvis.

Argumentet för att andra avtalsområden har Flexpension förstår jag men det gör det inte till en bra lösning per automatik. Jag hävdar fortfarande att den nuvarande utformningen av Flexpension missgynnar de med inkomst under brytpunkten och att man borde hitta en alternativ lösning på det hela.

---

Rapporterna för Q1 trillar in och de har varit sådär får några av innehaven. Är man långsiktig är det bra då kurserna sjunker vilket gynnar månadssparandet. Så länge utdelningarna är uthålliga fortfarande sover jag gott om natten.

Bland annat Microsoft kom in under förväntan och jag passade på att öka då den backade rejält. Den är en av mina favoriter inom kategorin Dividend Growth och passar bra med en relativt hög andel i en global utdelningsportfölj tycker jag.


bildkälla: Shareville

Ovan ser ni de största innehaven och favoriten bland High Yield är allas vår SAS preferensaktie där jag var tidigt på bollen.

Vilka är era favoriter inom kategorierna Dividend Growth respektive High Yield?