2016-04-05

We are the champions? - GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline (GSK) är stort läkemedelsföretag med huvudsäte i Storbritannien.

bildkälla: http://www.gsk.com/
"We are a science-led global healthcare company with a mission: we want to help people to do more, feel better, live longer.
The vaccines, medicines and consumer healthcare products that we research and develop can improve people’s health and well-being, ultimately helping them to live life to its fullest and contribute to the prosperity of their communities." 
källa: http://www.gsk.com/en-gb/about-us/
Kända produkter är Voltaren (smärtlindring), Otrivin (hösnuva) och Sensodyne (tandkräm) bland många andra.

GSK är en väl etablerad aktör och kan vara ett intressant diversifierande komplement i portföljen till andra bolag inom samma sektor som Johnson & Johnson, Pfizer och AstraZenica exempelvis.

Stora läkemedelsbolag är inte så enkla att analysera så jag tänker inte göra någon djupdykning i redovisningssiffrorna utan vi hoppar direkt till utdelningarna:

bildkälla: z2036 original via Microsoft Excel, 
datakälla: http://www.gsk.com/en-gb/investors/shareholder-information/dividend-calculator/

Utdelningshistoriken är inte så tokig men höjningarna har avstannat de sista åren undantaget 2015 då man slog till med en extrautdelning på 20 pence. Framåt guidar bolaget om bibehållen utdelning på 80 pence / år för 2016 respektive 2017.

Räknar vi bort extrautdelningen (redan avskiljd) så handlas aktien till ca 5,7% direktavkastning.

Utdelningsandelen är ca 63% på 2015 års siffror men blickar man framåt så lär den bli högre vilket knappast ger utrymme för höjningar eller extrautdelningar i närtid.

Aktien är noterad på London- och på New York-börsen och en fördel är att man slipper ligga ute med källskatt för utdelningarna.

bildkälla: Avanza

Aktiekursen är inne i en svag trend men har kanske bottnat häromkring?

Jag rankar Johnson & Johnson före GlaxoSmithKline men en liten andel i ens globala utdelningsportfölj tycker jag den förtjänar för en ökad diversifiering av sektorn.

*Brasklapp*******************************************
*Familjen Thelenius ligger lång i GSK               *
*****************************************************

12 kommentarer:

  1. Äger GSK, och kommer troligtvis köpa någon procent till nu denna månad :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du också har den i portföljen, trodde den skulle vara relativt sällsynt.

      Tack för kommentar!

      Radera
  2. Hur ser du på att de haft stadigt sjunkande vinster de senaste åren? Jag menar att på sikt behöver något betala utdelningarna. Vad är orsaken till sjunkande vinster?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärligt talat så har jag inte detaljkoll på bolaget vilket jag naturligtvis borde ha eftersom den finns i portföljen :-)

      Stora läkemedelsbolag kan vara lite slagiga beroende på större läkemedelsprojekt, utgående patent m.m. gissar jag. 2015 så var vinsten god men sannolikt beroende på någon engångseffekt men de valde ändå att göra en extrautdelning vilket borde tyda på gott självförtroende inför framtiden (eller dumdristighet?).

      Tack för bra kommentar!

      Radera
    2. Läkemelsindustrin är cyklisk, och som alltid när man utdelningsinvesterar för framtiden tycker jag man ska se inte nödvändigtvis på dagens kurs och situation vad gäller vinster, utan framtida potential och forntida säkerhet.

      I bolagets portfölj hittar vi produkter som sensodyne, nicorette, aquafresh och nicoderm. Utöver detta utvecklade bolaget världens första malaria-vaccin, vilket man säljer för fem procents vinst i dagsläget.

      GSK är helt enkelt ett stabilt bolag med en bra portfölj. Framtiden för läkemedelsbolag är alltid oviss, men man har "consumer defensive" samt "consumer cyclical" som gör att man, i min mening, är säker även inför framtiden.

      Som alltid så överstiger naturligtvis inte innehavet 3-4% av portföljen :).

      Radera
    3. Tack för bra information och kommentar!

      Radera
  3. Varför slipper man källskatt på GSK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aktier med huvudsäte i UK behöver man inte betala källskatt på vilket är trevligt. Så i fallet GSK så är de även noterade i NY men man slipper källskatt ändå. Dock får man betala en liten ADR-avgift men den är nästan försumbar.

      Tack för kommentar!

      Radera
    2. Hm, enligt http://utlandska-aktier.se/kupongskatt står det 0% för Storbritannien men skatteverket säger 10%? https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellainkomster/dubbelbeskattningavrakning/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

      Jag har väldigt dålig koll på detta, men det verkar som att skatteavtalet med Storbritannien har ändrats från 2016: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2016.3/326357.html

      "I skatteavtalet med Storbritannien och Nordirland har det tidigare funnits bestämmelser om hur det brittiska systemet för skattelättnad för utdelning från brittiska bolag (tax credit) ska tillämpas. Vill du läsa mer om detta kan du göra det i motsvarande avsnitt i 2015 års utgåva av Rättslig vägledning. I det nya skatteavtalet med Storbritannien och Nordirland, som tillämpas från och med 2016, finns dessa bestämmelser inte kvar."

      Jag är jävligt förvirrad måste jag säga. Jag har en liten dispyt med Avanza nu och väntar på svar. De har börjat dra källskatt från 2016 för US ETFen PIMCO Municipal Income Fund III (PMX) vilken tidigare varit undantagen källskatt (eftersom det är kommunalt). N

      Radera
    3. Tack för info!

      Har man aktierna i en KF är det inte hela världen om det skulle börja dras 10% då man får tillbaka dessa efter några år.

      Jag fick utdelning från Unilever PLC häromdan och där drogs ingen källskatt.

      Radera
  4. Tack för tipset. De åkte precis med i min portfölj.

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får vi hoppas på god utveckling framöver för gemensam framgång :-)

      Radera