Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2023-02-23

#uppesittarkväll februari 2023 - back on track?

Familjens fria kassaflöde ser att notera ATH i februari då min fru nyligen bytt jobb och nu får sin första utbetalning av den nya högre lönen och utöver det så dimper det ner en fin summa i elstöd. Så utrymmet för långsiktigt sparande är bättre än på länge så vad passar bättre än att investera i en aktie i samband med

#uppesittarkväll - back on track?

AI-genererad bild

Mitt fria aktiesparande återfinns i portföljen Global Liberty och i den så samlar jag kvalitetsbolag med goda tillväxtutsikter och meriterande är även utdelning. Ett av mina största innehav totalt sett borde väl platsa i en sådan portfölj? Det är dags att öka i

Mastercard

Det amerikanska megacap-bolaget Mastercard har i det närmaste ett duopol tillsammans med Visa när det gäller infrastrukturen för elektroniska betalningar globalt sett. Jag har valt Mastercard av dem bägge då bolaget har en större andel globala intäkter och förefaller vara någon mer innovativ jämfört med konkurrenten.
 

Hoppar vi in på marginaler så framgår det av bilden ovan att bolaget är en riktig kassako där nästan hälften av omsättningen resulterar i fritt kassaflöde. Detta används bland annat till stora återköp av aktier samt till en liten men stadigt stigande utdelning. Framåt väntas omsättningen växa med 10-15% årligen och på längre sikt ser det sannolikt även ljust ut då elektroniska betalningar har förhållandevis låg andel om man blickar utanför Sverige.

Värderingen är (enligt Quartr/S&P Global) på EV/EBITDA 23 FY2023 och en FCF Yield på 3,2% vilken ganska rimligt kan jag tycka och borde kunna ge en ok risk/reward för köp på dessa nivåer.

Vad tror du om Mastercard som investering och vad köper du denna månad?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza, Craiyon

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-02-15

Airbnb - journey countinues?

Tänk dig en affärsidé där alla parter är vinnare och där potentiellt sett hela jordens befolkning utgör marknaden? Tänk sedan att affärsidén flyger och bolaget blir den dominerande aktören och bygger upp en stor konkurrensfördel i form av accelererande nätverkseffekter? Detta borde medföra att aktören inte behöver lägga så mycket på marknadsföring och att det fria kassaflödet närmast exploderar när breakeven passerats.

Airbnb - journey continues?

"Airbnb was born in 2007 when two Hosts welcomed three guests to their San Francisco home, and has since grown to over 4 million Hosts who have welcomed 1.4 billion guest arrivals in almost every country across the globe. Every day, Hosts offer unique stays and experiences that make it possible for guests to connect with communities in a more authentic way."https://news.airbnb.com/about-us/
Airbnb förmedlar boende världen över och möjliggör prisvärt boende för resenären, extra inkomst för den boende samt någon sorts hållbarhet i form av effektivt resursutnyttjande i sammanhanget -> "win-win-win"? Vidare så är bolaget lönsamt och  förefaller vara "asset-light" (se nedan) vilken bidrar till fin skalbarhet och finfint kassaflöde.


Bolaget rapporterade nyligen sin Q4/FY2022 och siffrorna imponerar tycker jag. Det fria kassaflödet landade på $3.4B vilken ger en marginal på hela 40% relativt omsättningen.


EBIT har ökat mer än 4x under 2022 vilket visar sannolikt på väldigt stor skalbarhet/lönsamhet när det gäller affärsmodellen. Som synes så ökar kostnaderna också men väsentligt lägre jämfört med omsättningen. Enligt bolaget under senaste Conference Call (CC) så får bolaget mycket "gratis marknadsföring" via nöjda gäster/värdar så det medför minskat behov av stor del Sales & Marketing (S&M). Dock så flaggar bolaget för oförändrade vinstmarginaler för 2023 så fortsatt marginalexpension kan man nog inte räkna med i det korta perspektivet tänker jag.

Vad finns mer att gilla? Grundarna styr fortfarande skutan och insider-ägandet är på fina 30%. Vidare så förefaller företagskulturen vara god enligt Glassdoor vilket jag gillar att se. Bolaget minskade antal anställda under pandemin och nu förefaller de vara mer effektiva och snabbfotade som mer slimmade och på bolagets CC antyds att turbulensen i Tech-sektorn kan öppna möjligheter att locka duktiga utvecklare till bolaget.


Bolaget antyder under CC att de har nya spännande saker på gång, bland annat med inslag av AI för att bättre matcha gäster och hyresvärdar. Vidare så adderar de kringtjänster som exempelvis försäkringar vilket kan ge merförsäljning och än mer kassaflöde tänker jag.

Värderingen är på EV/EBITDA 22 för FY2023 (enligt data från Quartr/S&P Global) vilket är ganska rimligt kan jag tycka med tanke på konkurrensfördelar, det fina kassaflödet och framtidsutsikterna.  Bolaget guidar för ett starkt Q1 och förhoppningsvis håller medvinden i sig även för helåret. 

Balansräkningen är urstark och bolaget har en nettokassa på > $7.5B vilket kan användas till offensiva satsningar och/eller återköp.

Risker är nog närmast en stundande global lågkonjunktur men det kan kanske även indirekt gynna bolaget då resenärer väljer bort dyra hotell till förmån för Airbnb. Konkurrenter finns så det ska inte underskattas och det gäller att hålla koll på teknikutvecklingen avseende AI/ChatGPT så att bolagets erbjudande inte blir obsolet alternativt medför lägre marginaler.

Jag kan rekommendera att läsa mer om bolagets historia och hur de resonerade inför deras IPO https://news.airbnb.com/what-makes-airbnb-airbnb/


Bolaget har klättrat sakta i min Global Multi Strategy och jag funderar på att öka något givet att inte kursen rusar för mycket på Q4-rapporten.

Vad tror du om Airbnb?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Lorri Lang

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-02-12

Perion? Period!

ChatGPT är den stora snackisen numera och visst har även jag blivit imponerad av tjänsten även om den är långt ifrån perfekt i många avseenden. Det som är spännande är att Microsoft har kastat in en mängd miljarder i projektet och ser ut att integrera tjänsten i sin sökmotor Bing inom kort. En del menar att detta är ett allvarligt hot mot Googles dominans inom sökningar (typ 92% andel) men jag tror nog att Google kommer att bjuda upp till dans när det gäller detta.

Bing har i dagsläget 3% av sökmarknaden och en av deras samarbetspartners sen många år tillbaka är ett Israeliskt techbolag vid namn

Perion Network

"Perion is a global technology innovator in the digital advertising ecosystem, providing brands and publishers with an opportunity to unlock lucrative growth opportunities. The company operates across the three main pillars of digital advertising – ad search, social media, and display/video/CTV, representing a potential market of more than $300B." - 
https://www.perion.com/company/about-us/
Det är svårt för en lekman som jag att bedöma bolagets teknikhöjd i sammanhanget och moat men kundlistan imponerar så bolagets positionering på marknaden förefaller vara god i dagsläget i alla fall.

Bolaget pratade om Bing och ChatGPT på sitt CC och de föreföll optimistiska kring detta men det är förstås inte öppet mål då det gäller att Microsoft ger Perion fortsatt förtroende framåt. Ett eventuellt minus är att nuvarande CEO Doron Gerstel (som är personen bakom bolagets turnaround och nuvarande strategi) lämnar över till Tal Jacobson, bolagets chef för "sök". Det som ändå kändes bra är att Tal har varit den som förhandlat avtal med Microsoft innan så han lär sannolikt förstå vikten av relationen även i sin nya roll plus att han rimligen är expert på allt som har med sök att göra.

Jag fick detta investeringsuppslag via en tweet av Nicklas "Investeraren" Andersson på Avanza men sedan visade det sig att jag ägde bolaget några månader i början av 2020 (ett tecken på att jag kanske omsätter lite för många bolag om jag inte minns alla). Jag sålde i värsta pandemifrossan på -45%, sannolikt pga av att jag trodde att annonsmarknaden skulle vara iskall under några år.

Bolaget rapporterade Q4:an nyligen och växte omsättningen drygt 30% FY2022 och vinst än mer. Vidare guidar bolaget för 14% tillväxt FY2023 och det är förhoppningsvis konservativt i sammanhanget. Vad får man då betala? Jo, EV/EBITDA på ca 7-8 för FY2023 vilket inte känns dyrt i min bok med tanke på "Bing-optionen" framåt. Bolagets balansräkning är urstark och de har en nettokassa på över $400M, dvs drygt 1/4-del av börsvärdet. FCF växte i takt med omsättningen så kassan fylls på fint över tid. Tittar man på bolagets mer långsiktiga mål så ligger det på en tillväxt-CAGR på 25% till och med 2025.


Jag har köpt lite före och efter rapporten och totalt sett utgör bolaget knappa 2% av min totala portfölj. Jag avser addera mer i takt med att jag lär känna bolaget lite mer och förhoppningsvis bygger på conviction över tiden. Business Ztrength 64 till så pass sansad värdering tycker jag borde medföra god risk/reward framåt givet att jag inte missat något uppenbart negativt.

Vad tror du om Perion?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-02-09

Kvitta ISK-skatt mot räntekostnader - fördel jämfört med Kapitalförsäkring?

Detta inlägg syftar till att jämföra ISK och Kapitalförsäkring (KF) avseende om du har räntekostnader att deklarera och om den ena sparformen är bättre än den andra i detta avseende.

Anledningen till inlägget är att jag då och då stöter på missuppfattningar i frågan och dessa är så pass återkommande att det är dags fastställa vad som gäller (enligt min uppfattning, är 99% säker på min sak men utmanas gärna i frågan).

ännu ett inlägg om skatt?

ISK beskattas via deklarationen och KF via avdrag från försäkringskapitalet. I praktiken är beskattningen väldigt lika även om det finns små skillnader men de är närmast försumbara. Lite förenklat så beskattas kapital och insättningar med en schablonränta som utgörs av 30 % av statslåneräntan sista november + 1%-enhet.

Exempel 1 - inga räntekostnader

Du har 1 000 000 på ett ISK respektive 1 000 000 på en KF. Statslåneräntan är 3%.

Beskattning ISK: 1 000 000 x 0,3 x 0,04 = 12 000 kr i skatt som i praktiken debiteras via deklarationen som en kapitalinkomst på 40 000 som i sin tur beskattas med 30%, dvs 12 000.

Beskattning KF: 1 000 000 x 0,3 x 0,04 = 12 000 kr i skatt som i praktiken debiteras direkt i försäkringen och den dras som en engångstransaktion eller delas upp per kvartal beroende på försäkringsbolag.

Så här långt ingen skillnad i skattebelopp men en fördel med ISK är att skatten debiteras året efter jämfört med KF vilket gör att du får mer kapital att förränta allt annat lika.

Exempel 2 - räntekostnader

Du har 1 000 000 på ett ISK respektive 1 000 000 på en KF. Statslåneräntan är 3%. Du har även ett bolån på 1 000 000 till en ränta på 4%.

Beskattning ISK: 1 000 000 x 0,3 x 0,04 = 12 000 kr i skatt som i praktiken debiteras via deklarationen som en kapitalinkomst på 40 000 men denna går att kvitta mot din ränteutgift på 40 000 (1 000 000 x 0,04) så netto blir det ingen skatt.

Beskattning KF: 1 000 000 x 0,3 x 0,04 = 12 000 kr i skatt som debiteras som exempel 1 ovan. I deklarationen så har du ett underskott av kapital på 40 000 kr så allt annat lika får du tillbaka 12 000 kr i skatteåterbäring (40 000 x 0,3).

Slutsats

Jag kan utifrån mina exempel ovan inte se någon skatteskillnad netto mellan ISK och KF när det gäller kvittning. [Edit 2023-02-11: Om du har räntekostnader som överstiger 100 000 så är det en klar fördel att ha schablonintäkter från ISK att kvitta mot]. Däremot så har ISK lite fördelar i sammanhanget då du får lite mer kapital att förränta och om man vill återinvestera skatteåterbäringen i en KF så räknas insättningen in i kommande skatteunderlag. Vidare så kan du kvitta nysparandet i ISK mot skatten vilket ger ett mindre skatteunderlag allt annat lika.

Sen finns det en mängd andra egenskaper som skiljer de olika sparformerna men de har jag beskrivit i otaliga andra blogginlägg :)

Hur tänker du kring ISK jämfört med KF?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.