Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2014-08-06

Utlandsresa - spartips del 2

Resa utomlands via charter eller är det värt att sy ihop sin egen resa?

Det sistnämnda kräver förstås en arbetsinsats men kan spara många värdefulla tusenlappar.

Tänkte redogöra lite vad våran sommarresa kostat då den kanske skiljer sig lite från en traditionell charter-resa och kan vara intressant för andra att veta.

Årets sommarsemester blev i Bretagne, Frankrike där vi hyrde ett hus tillsammans med två andra familjer och reste med egen bil tur och retur (480 mil inklusive de dagsutflykter vi gjort på plats)Total har vi varit borta 19 dagar varav 5 "resdagar".

Huset skulle jag klassa som 4-stjärnigt då det var modernt utrustat och fräscht med egen privat pool, platt gräsmatta perfekt för soft tennis, stor uteplats med utekök, grill och tak, 5 sovrum m.m. Det var två km till två bra sandstränder samt till en större ort. Lokalt fanns det bageri, restaurang och en fiskaffär bland annat inom några hundra meters avstånd. Vad kostar då detta i runda slängar?
 • Resa, ca 16 000 kr
  • Bensin Toyota Corolla Verso 2006 (480 mil x 0,75 x 15) -> ca 5 500 kr
  • Vägavgifter och färjor -> ca 3 500 kr
  • Övernattningar, 5 st familjerum inkl frukost -> ca 7 000 kr
 • Boende, ca 12 500 kr
  • Hyra, (4 000 € / 3) * 9,3 -> ca 12 500 kr
 • Totalt, ca 28 500 vilket ger ca 7 000 kr / pers eller ca 375 kr / dag / person
Maten har jag inte räknat på men totalt sett har vi fått mycket för pengarna då Frankrike är landet #1 avseende mat och dryck enligt min åsikt. Vi har lagat det mesta själv inköpt från lokala producenter och matvaruhus och överträffat "traditionell" charter med råge på denna punkt. När man ska räkna på vad mat kostar på semester tycker jag man kan dra av kostnaden för "om man stannat hemma" för korrekt jämförelse.

Givetvis har jag följt mitt eget spartips avseende valutahantering och sparat ca 1,5-2% i växlingsavgift och än mer om man växlat kontanter på hemmaplan.

Fördelar:
Prisvärd semester i fantastisk miljö med närproducerad mat och dryck i världsklass. Att ha tillgång till egen bil ger dessutom möjligheter till fantastiska dagsutflykter.

Nackdelar:
Tuff bilresa och mer självhushållning än traditionell charter.

En variant som kan vara värt att räkna på är om man tar en lågprisflyg till en större ort och hyr bil därifrån för att minska antal övernattningar och mil.