Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2022-06-27

Recension: Livet, Börsen och Allting

Midsommarhelgen har bjudit på fantastiskt väder och ett bra sätt att hantera värmen är helt enkelt att ta det lugnt. Under en sådan lugn stund så passade jag på att läsa:

Livet, Börsen och Allting - Erik Sprinchorn, Cristofer Andersson



Denna visuellt tilltalande såväl som välskrivna bok bjuder på 12 kapitel om livet, börsen och allting. Det är befriande att läsa en ekonomibok som inte innehåller ordet rik i titeln men ränta-på-ränta omnämns förstås ett antal gånger som sig bör.

Detta är nog knappast en nybörjarbok då den är inte är speciellt lättläst tycker jag. Den kräver ganska mycket av läsaren och du får själv analysera, anteckna och sammanfatta det du tycker är viktigt i varje kapitel vilket sannolikt har varit författarnas syfte. Jag har nog i och för sig tappat lite sting i min läsning då jag läser alldeles för lite på äldre dar men jag gillar exempelvis sammanfattningar i punktform och jag tycker det hade lyft boken ett snäpp i min smak. Förvisso så bjuds läsaren på en ganska bra sammanfattning av boken inledningsvis: 
"spara som en pessimist men investera som en optimist."


Jag älskar som bekant visualiseringar och det är relativt sparsmakat med sådana i denna bok. Men när Ikigai dyker upp i kapitel 7 så är det mesta förlåtet då det är en personlig favorit. Fondförvaltare (Erik), lärare (Chrisofer) och pensionsspecialist på Konsumenternas försäkringsbyrå (undertecknad) är alla av typen Ikigai tycker jag även om förespråkare av indexfonder nog inte håller med om den förstnämnda avseende "vad världen behöver".

Just passiv vs. aktiv förvaltning diskuteras i boken på ett bra sätt tycker jag även om jag kanske saknade en liten sektion kring avgifters betydelse över tid allt annat lika.

Sammanfattningsvis så är Livet, börsen och allting en välskriven och utmanande bok som är väl värd att läsa då den innehåller en del guldkorn tycker jag.

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2022-06-19

Barnsparandet månadens aktie - vad hände(r) sen?

Att tiden går fortare ju äldre man blir är ingen skröna kan jag intyga av erfarenhet och numera är bägge mina barn "vuxna" såväl som myndiga - hur gick det till?


Ebba fyllde 18 för en månad sen och i och med det så avslutades vårt öronmärkta månadsvisa barnsparande i aktier - "Månadens aktie". Precis som sin äldre bror, så vill Ebba fortsätta spara långsiktigt men på egen hand och i fonder i huvudsak. Detta tycker jag är sunt i någon mening då fonder kräver väsentligt mycket mindre uppmärksamhet och det blir tid över för andra intressen.

Jag tror att vårt direktsparande i aktier ändå har lagt en bra grund kring vad aktier och företag är för något och skulle barnen vilja spara direkt i aktier någon gång i framtiden så lär tröskeln vara mindre än annars. 

Sonen har som sagt fortsatt spara i fonder såväl som byggt upp en rejäl kontantbuffert som kommer väl till pass då han avser börja plugga heltid nu i höst och några år framåt. Är väldigt stolt över att han lyckats väl med sitt sparande samtidigt som han flyttade hemifrån och skaffade egen lägenhet (hyresrätt) för 1,5 år sedan. Detta har möjliggjorts av att han jobbat flitigt inom handel under perioden och tjänat relativt bra för sin ålder.

Ebba sommarjobbar nu inom Stockholm Stad utöver att hon jobbar extra inom handel, så egna pengar utöver studiebidraget tickar nu in i större skala. Hon sparar nu dels i en kontantbuffert och i ett nystartat fondsparande hos SAVR (ej sponsrat). Vi valde tillsammans lite olika fonder inom kategorierna global, småbolag, tillväxtmarknader och grön energi.

Att få skapa sin egen ekonomi tycker jag är bättre jämfört med att få en större klumpsumma, i alla fall om den är utan krav på motprestation. Att själv få disponera egna surt förvärvade pengar tror jag formar en på ett bra sätt gällande ekonomiskt tänkande. När jag flyttade hemifrån för 30 år sen så hade jag sparat ihop en slant från sommarjobb men hade inget sparande från föräldrarna då företeelsen barnspar var sällsynt på den tiden.

Det kapital via barnsparande vi har haft åt barnen är villkorat "vettiga" saker som körkort, del av kontantinsats till lägenhet eller till studiefrämjande ändamål. Jag fortsätter att förvalta barnens aktiesparande så får vi se sen vad det blir av det med tiden.

Hur barnens ekonomiska färdigheter kommer att utvecklas framåt återstår att se men det har börjat mycket lovande tycker jag. Jag hoppas att mitt (överdrivna?) engagemang i ämnet har smittat av sig i någon mening i alla fall.

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2022-06-05

(Investment) Anarchy In The UK?

Jag har varit avvaktande generellt till engelska bolag sen Brexit var på tapeten men med anledning av att Nordnet införde elektronisk handel för de 350 största bolagen på Londonbörsen i veckan så har jag plockat in bevakningsposter för en trio brittiska bolag.

Några fördelar med bolag med säte i Storbritannien är att det inte är skatt på utdelningar i en ISK eller i försäkringssparande samt att deras IR-sidor som regel håller en god kvalitet tycker jag. Nackdelar med att handla på Londonbörsen är att en skatt på 0,5 % av ditt köp tillkommer utöver courtage och valutaväxlingsavgift.

Jag har i alla fall plockat in två case som jag ägt tidigare samt hittat ett nytt som jag inte ens visste att det var börsnoterat.


Games Workshop

Som gammal rollspelare har jag sannolikt en bias för detta bolag men oavsett så tycker jag att nyckeltalen såg fina ut, så jag bestämde att plocka in en provpost igen av Games Workshop. Jag har skrivit om caset innan såväl som haft det i portföljen.

Utifrån twitter-flödet så finns det olika uppfattningar om hur populära bolagets produkter är för närvarande så jag vågar nog inte ta en större position innan jag lärt mig mer om detta.

Prislapp? EV/EBITDA 13 och OCF-yield på 4,7% (ttm) tycker jag inte är så farligt, så snudd på ett värdecase?

Pets At Home

Humaniseringen av husdjur är en megatrend som jag tror på men tyvärr är jag inte ensam om detta vilket innebär att bolag i genren som regel har hög värdering. Men vad sägs om ett case som handlas till EV/EBITDA 7 och OCF-yield på 12% (ttm)?


Pets At Home är ett brittiskt bolag som inom husdjur har butiksnät för affär, trimning och djurhälsa. Bolaget har en stark ställning i England och de uppger att det tar allt större marknadsandelar vilket kan indikera på vissa konkurrensfördelar tror jag. År 2022 så växte bolaget med 15% vilket inte är så tokigt tycker jag men gissar att 2023 blir något mer sansat.

Jag ägde bolaget för några år sedan men sålde i samband med köpet av fritidshus förra året. Jag har börjat köpa in mig igen med en bevakningspost till att börja med då jag vill bilda mig en bättre uppfattning om utsikter för 2023 först.

Dr. Martens

I min ungdom så hade jag en period som halvt svart-rockare och skaffade ett par passande svarta läderskor med en praktisk (undvika tåtramp på konserter) stålhätta. Efter tre veckors tillvänjning och ett antal skavsår senare så satt skorna som handskar, närmast formgjutna i någon mening. Trots skornas vikt så var längre promenader inga problem då den fantastiska gummisulan var riktigt bra i sin dämpning mot asfalten. Några år senare var det självklart att välja samma märke men valde denna gång en mer vanlig variant av lågsko samt motsvarande sandalvariant. I backspegeln är det de bästa skorna jag någonsin haft men när jag provade igen för kanske en fem år sedan så kände jag mig lite "för gammal" och var inte vara beredd på det helvete av tre veckor jag visste väntade innan skorna gick att använda obehindrat.



Skorna i fråga var av märket Dr. Martens och när jag såg att de relativt nyligen gjort IPO så väcktes mitt intresse förstås. Jag köpte en liten startpost och passade på att öka när bolaget bjöd på en riktigt fin rapport såväl som guidning framåt.

Trots en rejäl uppgång efter rapporten så handlas bolaget till sansade EV/EBITDA 10 och OCF-yield på 8% (ttm). Bolagets bruttomarginal är på i sammanhanget fina 62% vilket är 10 enheter högre jämfört med exempelvis Nike och Adidas. Bolaget guidar för en "high teens"-tillväxt 2023 vilket jag tolkar som minst 17%.

Summering

Londonbörsen har en rad olika intressanta case att erbjuda och de tre jag valt köpa in tycker jag handlas till sansade nivåer vilket förhoppningsvis kan erbjuda låg nedsida. Jag siktar på att öka i alla tre men först efter att jag fått mer kött på benen kring varför de handlas så "billigt".

Äger du eller kikar på några engelska bolag?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.