2021-07-01

Halvårsrapport 2021 - exit stocks enter housing (bubble)?

Halvåret har passerats och jag tänkte redogöra lite kort för resultatet för mina portföljer som ingår i Global Multi Strategy samt hur mina bostadsaffärer har landat.

De stora händelserna under detta halvår är mer på det personliga planet då vi sålt vår lägenhet och köpt en mindre och ett hus. Då en stor del kontantinsats behövdes för att få rimlig belåningsgrad och för att undvika amorteringskrav så har jag sålt av större delen av mitt fria sparande Global Liberty. Portföljen finns kvar men i betydligt mindre andel av totalen och några insättningar framåt blir nog inte aktuella på några år då vi sannolikt kommer att prioritera gröna investeringar i huset bland annat.

Jag låter ändå portföljen vara kvar i strategin då den har många följare på Shareville och att den är representativ för min riskvilja på medellång till lång sikt. Resultatmässigt har den presterat enastående för i år då jag turligt lyckats tajma försäljningar för enskilda innehav.

Men först åter till bostadsaffärerna.

Vi har alltså sålt vår lägenhet på 127 kvm i Årstadal och istället köpt en lägenhet i Årsta (ett stenkast från Årstadal) på 82 kvm och ett hus i ett kustnära område nära Trosa på 56 kvm (+ massa biytor). Då jag inte är någon fantast av tvångsamortering så har vi lagt in en hel del i kontantinsats så att belåningsgraden totalt sett är under 50 % och under 4,5 gånger vår årsinkomst. Det hela har resulterat i något mer i lån än innan och månadskostnaden för bägge boenden överstiger förstås den tidigare för lägenheten. Men detta är helt i enlighet med mina kalkyler och marginalerna är fortsatt goda tycker jag även om sparutrymmet framåt minskas.


Är det värt det? Jag tror och hoppas det, vi kommer att bo växelvis i Årsta och Trosa och nyttja huset året om så mycket vi kan då det är vinterbonat och har kommunalt V/A. Vi betalade i den övre delen av vår budget då läget, skicket och alla "resort"-faciliteter stack ut jämfört med alla andra objekt vi kikat på genom åren. Huset ligger utöver cykelavstånd till Trosa stad mindre än 1 km från "havet" och på sikt kanske ett separat sparmål kan vara en liten motorbåt för dagsturer då vi har option på båtplats.

Nog om detta, merparten av bloggens läsare är nog mest intresserad av aktierelaterade inlägg och det är som sagt dags att summera första halvåret.

Global Multi Strategy landande på +17,2 % YTD vilket jag bokar på väl godkänt då mitt mål är en CAGR på 15 %. Portföljerna har varit nere och nosat på nollan vid flera tillfällen under året men nu förefaller det som det finns luft under vingarna.


Topp 25 utgörs av kvalitetsbolag enligt mitt sätt att se det men värderingarna varierar en hel del beroende hur "hett" bolaget är.

Bland portföljerna så sticker Global Liberty ut med +53,2 % YTD men med förbehåll att jag räknat fel då det blir mer komplicerat med de stora uttagen.

Pensionsportföljerna tuffar på och Global Future är knappt före Global Quality med +16,3 % respektive +15,4 %.

Jämförelseportföljena Global Funds och Global Future Funds ligger på +16,2 % respektive +11,7 % så det är ganska jämnt än så länge i år på den fronten.


Zoomar jag ut för min äldsta portfölj Global Future så är jag supernöjd över att ha tiodubblat pengarna sen starten mars 2009 :-)

Summering och utsikter framåt

Jag är nöjd med hur portföljerna har utvecklats och speciellt med tanke på att jag inte har haft samma koll beroende på omständigheterna. Möjligen kanske det har varit en fördel att jag har suttit still i båten till stora delar men det får framtiden utvisa helt enkelt.

En del pratar om inflation och räntehöjningar men mitt huvudscenario är ändå en fortsatt relativt låg ränta då jag tror att automatiseringen kommer att utvecklas exponentiellt framöver, vilket lär sätta press på löner för mindre avancerade arbetsuppgifter.

Oavsett ränta så tycker jag ändå att det går att räkna hem disruptiva vinnare trots hög värdering men det förutsätter förstås att bolagen växer på i fin takt.

Jag tycker mig ha hittat hem i tillväxtinvestering och bevakar mina case och dess Business Ztrength framåt.

Angående bloggen så är jag inte riktigt mogen för en regelrätt comeback ännu men hoppas att lugn och ro i Årsta/Trosa ska resultera i tid och inspiration för nya alster :-)

Hur har ditt första halvår varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

16 kommentarer:

 1. Första halvåret i år har väl av naturliga skäl varit något lugnare än det helgalna rekordåret 2021. Men jag klagar inte då jag ligger i närheten av mina långsiktiga avkastningskrav även i år.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter stabilt och bra, tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag är +21% i min utdelningsportfölj, +16% i min långsiktiga blandade fondportfölj och +12% i den spännande fondportföljen FIRE Year One med growth, tech och småföretag. Prognosen säger att vid årsskiftet kommer kontantutdelningarna från utdelningsportföljen att täcka ca 80% av mina årliga kostnader.

  Jag är nöjd därvidlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat och en fin mix av portföljer, tack för kommentar!

   Radera
 3. Det där ser riktigt härligt ut - välförtjänt!

  SvaraRadera
 4. Grattis till era nya bostadsköp, bilden ger ju intrycket av att man kan ha det väldigt gott där!

  Och framförallt, väldigt skoj att du bryter ”bloggfastan”;)

  Sist jag kollade låg jag runt +18% för helåret men ägnar börsen rätt lite tid den senaste tiden när vädret varit så göttigt. Hoppas ni får en bra sommar och lycka till med flyttarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat med +18 % och tack för feedback och lyckönskning!

   Radera
 5. Så kan det mycket väl bli på sikt men i dagsläget pluggar dottern i västerort och frun inom omsorgen varav det inte är aktuellt med att långpendla i dagsläget.

  SvaraRadera
 6. Man får både livskvalitet och mycket för pengarna en bit utanför stan helt klart så det är nog ingen dum idé.

  SvaraRadera
 7. Grattis till bostadsköpen!

  Min plan är i stället att minska det uppbundna kapitalet i bostäder genom att sälja min Stockholms-BR när det blir dags för FIRE för att köpa mig ett hus på landsbygden hemma i Småland som får bli både permanentbostad och sommarhus i ett. Då kommer det att bli en bra slant över som kommer att bli den sista (?) insättningen i Pengamaskinen innan Uttagsfasen tar över.

  Portföljvärdet har gått från 1,8 MSEK vid årsskiftet till 2,7 MSEK (inklusive nysparande drygt 0,1 MSEK) vilket är vansinnigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! I Småland går det att hitta rimligt prissatta objekt så det låter som en bra plan givet att man trivs i regionen.

   Själv har jag så många trådar i Stockholm så jag vill gärna bo på rimligt avstånd framåt.

   Radera
 8. Ser härligt ut! Inte illa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Första tiden i huset har varit magisk :-)

   Radera
 9. Gratulerar till fastighetsaffärerna och en grym utveckling i portföljerna. Det har länge varit en dröm att hyra ut en mindre lägenhet i Sthlm och själv vara mer rörlig. Det fungerar kanske så länge inga småbarn finns i bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Med småbarn kan det förstås vara svårare med vissa saker men o andra sidan så är det nog enklare att resa innan de når skolåldern iaf.

   Radera