2021-04-02

Kvartalsrapport Q1 2021 - Value strikes back?

Tänkte bryta min bloggpaus tillfälligt med ett enklare inlägg om det första kvartalet för i år gällande strategin Global Multi Strategy.


Första kvartalet stängde på +6,2 % YTD efter att ha varit nere och dansat nära nollstrecket i mars. Året inleddes starkt och i februari så var jag uppe och nosade på +20 % innan det började bli nedförsbacke då värdeaktier blev "heta" igen. Turligt nog sålde jag av en stor del av mitt fria sparande Global Liberty ganska nära toppen för att kunna få loss till kontantinsatsen för vår nya lägenhet.


På portföljnivå så har Global Liberty presterat bäst med nära +12 % strax före mitt "index" som ligger på goda 11 %. Sannolikt är det "värde"-bolagen i index och i de andra globalfonderna som utgör skillnaden i resultatet. En annan faktor är att tillväxtbolag har haft skyhöga multiplar och när räntan började röra på sig så straffade sig detta.

Jag är ändå nöjd med resultatet med tanke på det fina 2020 i ryggen och skönt att hålla sig över nollan oavsett.


Jag har totalt sett bantat portföljen något när det gäller antal innehav och jag tycker att bolagen levererat fina Q4:or och utsikterna framåt är goda överlag. Jag fortsätter med tillväxtinvestering i huvudsak och som synes i grafen högst upp i inlägget så ligger aggregerat estimat kommande år på nära +40% i försäljningstillväxt.

Jag är fortsatt positivt till aktier givet att räntan inte sticker iväg för mycket så för min del är det full exponering mot aktiemarknaden tills vidare som gäller.

Hur har ditt första kvartal varit?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, 4-traders, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

4 kommentarer:

 1. Kul med ett inlägg igen om än något kort;)

  Hamnade på ca 8% plus första kvartalet där mars bidragit mest positivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +8 % låter skapligt, bra jobbat och tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej Stefan
  Kul att se att du är tillbaka. Har saknat ditt bloggande. Det har varit en stor inspirationskälla till mitt eget sparande. Själv ligger första kvartalet på + 6 %. Hoppas att du snart återkommer på lite mer regelbunden basis.

  Med vänlig hälsning Niklas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat med plusresultat och tack för återkoppling och kommentar - I'll be back!

   Radera