Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2015-05-31

Månadens aktier: Castellum och Industrivärden

För nytillkomna läsare så kan jag berätta att mina barn månadssparar i aktier (tack Avanza för minicourtage på 1 kr).

Det går till så att jag erbjuder tre olika aktier som jag tycker känns vettiga just nu och så får de välja en utav dessa.

Denna månad har jag valt tre lite mera defensiva aktier som borde funka på lång sikt: Castellum, Investor samt Industrivärden.

Castellum - kandidat #1Direktavkastning på ca 3,7% är inte så tokigt med hänsyn till att bolaget är en av svenska börsens pålitligaste utdelningshöjare. Trenden är nedåtgående men då jag tror att riksbanken kan slänga in en räntesänkning till så är dessa kursnivåer relativt attraktiva på både kort och lång sikt.

Investor - kandidat #2


Investor känns ganska stabil och kan ses som en indexplacering med god chans till att överträffa OMXS30. Direktavkastning på 2,64% är lite i underkant för min smak men god chans finns till utdelningshöjningar över tiden tänker jag.

Industrivärden - kandidat #3


Även Industrivärden känns stabil och här är direktavkastningen något bättre: 3,5%. Generellt så är investmentbolag ett utmärkt alternativ till sverigefonder och är bra aktier att ha som en grund i en långsiktig portfölj.

Dags att välja

Dottern: Tycker trendlinjen är viktig och Industrivärden har bäst av dessa och jag tycker 3,5% ränta räcker bra.

Sonen: Vi drar en yolo* och kör på den första!
* you only live once

Så Castellum och Industrivärden blev månadens aktier.

Är detta bättre än månadssparande i en indexfond?

Om vi kikar på tabellen nedan så verkar kidsen sopa banan med index även om ett visst spelbolag kanske viktar upp lite väl mycket just nu. Svårt att säga något säkert efter så kort mätperiod men än så länge så verkar barnens stockpicking löna sig...

Avstämningsdag2015-05-31OMXSPI539.5
MånadAktieNuUtvecklingOMXSPIUtv.
November, 2014Starbreeze10.3722.5116.97%459.0917.52%
November, 2014HM292.5336.214.94%459.0917.52%
December, 2014Clas Ohlson124.515423.69%466.415.67%
January, 2015KnowIT52567.69%474.5413.69%
February, 2015Betsson101.67127.525.41%507.836.24%
February, 2015MQ35.638.88.99%507.836.24%
March, 2015HM362.5336.2-7.26%548.64-1.67%
April, 2015Kappahl37.739.44.51%546-1.19%
April, 2015Investor339336.7-0.68%546-1.19%
May, 2015CellaVision5250.5-2.88%537.60.35%
May, 2015Ratos57.555.1-4.17%537.60.35%
May, 2015Atlas232229.5-1.08%537.60.35%
15.51%vs.6.16%

Hur sparar ni till barnen?

2015-05-30

Månadsrapport maj 2015

Dags att sammanfatta maj månads utveckling för utvalda portföljer hos familjen.

Då jag varit ovanligt mycket på resande fot samt haft mycket annat att stå i så har portföljaktiviteterna varit allmänt låga i maj vilket på något sett känns rätt skönt ändå. Att titta på portföljvärden x gånger/dag är nog inget hälsotecken.

Preferensaktierna har backat en del då räntan krupit upp från låga nivåer vilket straffar tillgångsslaget och portföljvärdena då dessa utgör en relativt stor del.

Om man avrundar så ligger de flesta portföljerna på 0-resultat inklusive utdelningar men då har en del  pengar legat på kassan under månaden.

Så sammanfattningsvis en sidledes månad med lite inslag av gäsp.

Framöver så ska kandidater till månadens aktier vaskas fram men i övrigt tror jag en del pengar får ligga kvar på kassan tills vidare.

Om man ser till min löneväxlingsportfölj så har man utdelningar att se fram emot under sommaren då dessa är fördelade enligt nedan.


Vad tror ni om sommarens börsutveckling?

2015-05-29

Buffer overflow...

...är ett tillstånd som om det inträffar i mjukvara kan innebära säkerhetsrisker.

För svenska hushåll verkar dock andelen som saknar buffer(t) vara fortsatt hög tyvärr (en femtedel) och innan man ens börjar fundera på pensions- eller annat långsiktigt sparande så rekommenderar jag starkt att man bygger upp ett buffertsparande.


----------------

Nyligen hemkommen från en tre-dagars konferens om mjukvarutestning där jag var en av talarna. Konferensen har gett mig ny energi i min yrkesroll som testare. För de som är intresserade av detta så kan man läsa en sammanfattning på min blogg om mjukvarutestning.

Detta är i alla fall orsaken till att antalet inlägg har minskat på sistone och jag gissar att det blir något färre framgent då jag kommer att försöka återuppta min andra blogg.

Ska inte älta mera kring detta men som individ kan man utvecklas en del om man utmanar sin komfortzon då och då vilket i mitt fall handlade om att prata inför större folksamlingar.------------------

Jag har skrivit lite inlägg förut om buffertsparande men här kommer mina personliga aktuella åsikter:

 • Hur stor ska bufferten vara?
  • Jag tycker 3 månaders utgifter är en bra tumregel. Om din anställning börjar kännas otrygg eller hälsan sviktar så öka gärna beloppet.
 • Hur ska bufferten placeras?
  • En del på räntekonto med fria uttag, helst i din huvudbank
  • En del på räntekonto med fria uttag hos den aktör som ger bäst ränta
  • En del på vanlig aktie/fonddepå med företagsobligationer, preferensaktier eller motsvarande alternativ hos en nätmäklare
  • En del på investeringssparkonto med liknande placerings som ovan och kanske utökat med stabila aktier hos en nätmäklare
Ovan ska ses som generella tips, exempelvis kan det vara rationellt att samla sparandet om det ger andra rabatter eller administrativa fördelar.

Kanske en överflödig fråga att ställa till läsare av denna blogg men hur stor buffert har ni?


2015-05-20

BRF - Sänkt avgift eller amortering?

Nyss hemkommen från årsstämman för den BRF jag är medlem i och kan konstatera att föreningens ekonomi utvecklas i rätt riktning och är relativt god i dagsläget.

Då föreningen gör rejäla överskott tack vare låga räntor och sett till det starka kassaflödet så väcktes frågan om det snart är dags att sänka avgiften?

Nuvarande strategi är att amortera likviditetsöverskottet vilket gör att lånen minskar i stadig takt men skulle det vara bättre att sänka avgiften istället?

Låt oss räkna:

Amortering inom föreningen omräknat till medlemsandel: 10 000

+ Föreningens lån och räntekostnad minskar vilket stärker ekonomi på kort och lång sikt
+ Amortering bokförs som kapitaltillskott för medlemmen vilket innebär upplupen skatteeffekt på 2 200 (vid 22% reavinstskatt)

- Avgiften är oförändrad
- Alla medlemmar "tvingas" att amortera

Sänkning av avgift motsvarande belopp som ovan: 10 000 -> 833 / månaden

+ Minskad nettokostnad som slår direkt på boendekostnaden
+ Sannolik värdeökning av BR

- Föreningens ekonomi svagare än vid amortering

Så vad väljer man?

Frågan har jag delvis berört i ett tidigare inlägg.

Jag tycker amortering är bäst då det gynnar både nuvarande såväl som framtida medlemmar i form av skatteeffekten samt den stärkta ekonomin för BRF:en.

Lägre avgifter ser bra att vid en snabb anblick och slår sannolikt igenom snabbare på "marknadsvärdet" även då amorteringsvarianten borde slå minst lika mycket och mer på sikt.

Man skulle kunna använda minskad avgift till amortering på sina bostadslån men där blir effekten lägre så länge privatpersoner har ränteavdrag på 30% (vilket BRF saknar).

Något som jag tror skulle underlätta i allt detta är om man visualiserar avgiften så jag gör ett försök utifrån årsredovisningen:

Man kan då konstatera att andelen räntekostnad är relativt hög och kommer att slå hårt vid högre ränteläge. Amorteringsdelen är rejäl för att vara för en BRF men här ingår också bokföringsmässiga avsättningar till framtida underhåll.

Jag tror på fortsatt hög andel amortering så länge räntekostnaden har en hög andel av totalen.

Vad hade du valt? Sänk avgift eller amortering?

2015-05-18

Nyintroduktioner aktier: Kontigo Care

I år har det varit fortsatt högtryck i de nyintroduktioner som varit på svenska börsen och vissa har haft bra risk/reward, mycket tack vare rådande börsklimat.

Nu är det inte givet att det kommer att vara så framöver och man bör alltid vara selektiv vilka nyintroduktioner man ska teckna eller ej.

En taktik för tilldelning är att ansöka i flera depåer, helst hos olika nätmäklare och gärna i olika namn (man får använda familjemedlemmarna så långt det går) så har man ibland haft turen att ha fått en liten post i de populäraste noteringarna.

En sådan portfölj, är en av familjens Kapitalförsäkringar som legat "vilande" av olika skäl men där vi lyckats få tilldelning i tre nyintroduktioner i år: Troax, Tobii och Oscar Properties nya preferensaktie.

Utvecklingen har varit god: totalt +25% i år


Sett till värde så är det mindre belopp det handlar om men fortsätter det så här så...

Om man ser till kommande introduktioner så hittar jag ingen med samma vinstmöjlighet som de ovan men en som jag kikat på är medicinteknikbolaget Kontigo Care som verkar ha en spännande produkt för behandling av alkoholberoende.

Då jag jobbat nästan sju år med produktion och produktutveckling inom medicinteknik vet jag att det kan finnas många fallgropar innan man når kommersiell framgång. I detta fall är det svårt att säga om bolaget kommer att lyckas eller ej men väljer man att ha en positiv syn så är potentialen stor framöver även om risken sannolikt är hög (konkurrens, tillverkningskapacitet, produktkvalitet, patent, låg diversifiering m.m.)

Funderar på att teckna för mindre belopp men har inte bestämt mig än, vad tror ni? Finns det bättre nyintroduktioner som är på gång?

2015-05-14

Sparkalkylator - Ny release

Hittade en mindre bugg i mina sparkalkylatorer häromdan för beräkning och debitering av skatt gällande ISK. Buggen var att tre månaders inbetalningar inte räknades med i skatteunderlaget under det första sparåret så effekten över lång spartid var ganska marginell. Men rätt ska vara rätt, ett tack till Snåljåpen som gjorde att jag uppmärksammade detta.

När man ändå var inne och ändrade i koden passade jag på att lägga till stöd för avgifter vilka jag hoppas hamnar på 0 för de flesta ändå. Jag har tagit mig friheten att nolla den fasta avgiften för ISK och Sparkonto oavsett vad man fyller i samt samma sak för den rörliga för Sparkonto så att jämförelsen blir realistisk.


Sparar man i fonder så kan man ange sin viktade genomsnittliga fondavgift så att kan man se hur mycket fonderna kostat under spartiden.

Har inte testat den nya versionen överdrivet mycket så feedback mottages tacksamt.

Den avancerade kalkylatorn har jag inte rättat än så där kvarstår buggen ovan.

Saknas någon feature tycker ni?

2015-05-11

Köp, sälj eller behåll?

Nyss hemkommen från Athen (Grekland igen), denna gång vart det en kortare resa med jobbet. Jag gillar Grekland så jag hoppas att de kommer ur sin svåra situation på ett långsiktigt bra sätt.Man kan konstatera att börsen varit skakig senaste veckan och portföljerna har givetvis drabbats av detta.

Så ska man sälja, köpa eller behålla?

Jag tror inte vi sett toppen än på denna uppgångsfas så jag kommer att behålla det mesta i portföljerna som det känns just nu i alla fall. Vidare så är de flesta portföljerna på lite längre sikt och det är naturligt med rekyler då och då.

Tror dock att det kan bli ytterligare rekyler i maj och kanske det blir lite lägre prisnivåer än idag. Det finns lite likvider i några portföljer som kan användas för utspridda köp av företrädesvis, befintliga stabila innehav vilket känns bra nedgången till trots.

Så det blir alltså behåll och lite köp med andra ord för min del, hur gör ni?

PS. Det kommer bli lite lägre aktivitet på bloggen resten av maj då jag håller på med finputsningen av mitt framträdande till konferensen Let's Test.
2015-05-03

Prisa *** här kommer skatteåterbäringen

Nyss hemkommen från en semesterresa låg ett tjockt kuvert och väntade i brevhögen.

När avsändaren är skatteverket så är man alltid lite fundersam huruvida det är bra eller dåliga nyheter som väntar.

I detta fall var det bra, vår retroaktiva återföring av uppskov gick igenom och en skön skatteåterbäring ser det ut att bli.


Man ska väl inte ropa hej ännu, då skattebeslut för taxeringsår 2014 inte är klart ännu men preliminärt ser det ut att bli många tusenlappar över vilka åker in på buffertkontona.

Måste passa på att säga att skatteverket är otroligt professionella i både bemötande och i deras IT-tjänster.

Känns skönt att slippa en skatteskuld även om bolåneskulden ökar samtidigt. Då vår lånegrad är relativt låg (< 50%) är det inget jag sover oroligt för.