Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2016-11-27

Buffertinkomst åt folket!?

En av mina käpphästar inom privatekonomi är att det första man ska spara ihop till är en ekonomisk buffert. Hur stor den ska vara varierar beroende på din egna situation men en tumregel skulle kunna vara 2-3 månaders utgifter.

Men vad sägs om en buffertinkomst dessutom? En extra inkomst som du kan nyttja vid behov.

Trogna läsare blir nog inte överraskade över följande tanke:

Utdelningsportfölj som buffertinkomst

bildkälla: z2036

Vi börjar med att fastställa storleken på buffertkontot och låt oss säga att vi har 25 000 i utgifter varje månad så landar vi på 75 000. Att ha en årslön på buffertkontot känns klart överdrivet och jag tycker som sagt att man ska utgå från sina utgifter istället för lön. Bankernas ekonomer utgår oftast från lön av någon anledning vilket blir fel tycker jag.

Har du lyckats fylla bufferten så betyder det att du klarar 75 000 i utgifter även om du skulle tappa din lön helt. Ett sådant buffertkonto räcker nog ganska långt för de flesta hushåll då man kanske är två som bär lön vilket gör ett scenario där man helt blir utan inkomst är mindre sannolikt.

Lyckas du få ett ständigt överskott i bufferten (rekommenderas) så är det dags att börja spara på längre sikt och då kan det vara läge att göra det i en aktieportfölj. Men i händelse av bufferten behöver fyllas på så skulle det vara tråkigt att behöva sälja aktier för göra det.

Då kan man överväga en "middle-of-road"-lösning som exempelvis en utdelningsportfölj kanske? :-)

Fördelen med en utdelningsportfölj som jag varit inne på vid flera tillfällen är att man kan "flippa" sparandet och fylla på bufferten från utdelningarna om behov uppstår.

En renodlad utdelningsportfölj är kanske inte alltid den allra bästa strategin på riktigt lång sikt för ett långsiktigt sparande men sannolikt ganska bra ändå över tiden.

bildkälla: z2036

Fördelarna med frekventa utdelningar har jag belyst förut och "flippar" man sparandet så fylls bufferten på löpande. Du skulle kunna minska storleken på bufferten om utdelningarna kommer frekvent vilket möjliggör en större exponering mot aktiemarknaden över tiden än annars.

Vidare är det svårt att slå den låga förvaltningskostnaden en utdelningsportfölj får på sikt jämfört med exempelvis ett fondsparande.

Låt oss säga att du har 100 000 fullinvesterat i utdelningsaktier (5% direktavkastning) och månadssparar 3000 så blir den löpande årliga avgiften 3000 x 0,25% (minicourtage) + 5000 x 0,25% (återinvestering av utdelningar) = 102 kr dvs 102 / 141 000 -> 0,07 %!

Om du "flippar" dvs låter månadsspar och utdelningar gå in i bufferten istället för återinvestering så har den en egen "Zero" då årliga avgiften blir 0 givet att du inte köper eller säljer något.

Utöver en utdelningsportfölj så kan det finnas anledning att spara långsiktigt med andra strategier men jag tror att en utdelningsportfölj passar många då den inte kräver så mycket tillsyn när den väl är uppbyggd.

En tanke med mina barns sparande är att de skulle kunna få med sig en buffertinkomst när de flyttar hemifrån (om än liten).

En buffertinkomst minskar behovet av att du måste jobba heltid och man kan sannolikt ta lite större risk på arbetsmarknaden än annars.

Buffertinkomst åt folket?

ps. Finns risk/chans att jag dyker upp i en populär podd i början på nästa år...

pps. Min vecka har varit intensiv på jobbet då vi lanserat en ny tjänst för privata pensionsförsäkringar. Då vi är en oberoende stiftelse med begränsade anslag så bjussar jag här på en gratis annons för att nå ut bättre till vår målgrupp konsumenter, sprid gärna om du tycker det vi gör är vettigt.

(gratis annons) >>

Har du en privat pensionsförsäkring med flytträtt? Använd Konsumenternas Försäkringsbyrås nya tjänst JämförPris för att se om du hittar andra privata pensionsförsäkringar som verkar bättre eller hur olika fondavgifter slår på kostnader.


bildkälla: Konsumenternas Försäkringsbyrå


<< (slut gratis annons)


2016-11-24

Månadens aktie: Tema USA

Så var det dags för mina barn att välja varsin aktie för deras månatliga sparande.

I och med att Avanza kör courtagefritt för USA-börserna med anledning av Black Friday så passar vi på att shoppa amerikanskt.

bildkälla: Ebba Thelenius

Förvisso befinner sig USA-börsen på ATH och dollarn nästan likaså så ur det perspektivet kanske tajmingen inte är optimal men då barnen normalt handlar för små belopp så är det ändå rationellt att passa på när det är courtagefritt.

Om vi kikar på barnens befintliga amerikanska aktier så ser listan ut så här:


Vad väljer de?

Stefan: Vill ni öka i någon av era Amerikanska aktier eller köpa någon ny?

Ebba (12): Jag väljer att öka i Netflix, tror det går bra för dem då nästan alla mina klasskompisar har Netflix och deras mormödrar också.

Sonen (17): Vilket bolag äger DC? Aha, så AT&T kommer att köpa upp bolaget som har DC? Då kör jag på den!

bildkälla: Avanza

Netflix är ingen aktie för den som räds volatilitet vad man kan utläsa från grafen.

bildkälla: Avanza

AT&T har tagit stryk sen budet på Warner och det skulle kunna vara ett bra läge att kliva på här.

Hur har det gått?

Om vi kikar på årets utveckling så har barnen lyckats relativt väl och dragit ifrån världsindex sen brexit.

Min dotter Ebba ligger på knappt +13%...
bildkälla: Avanza

och sonen på knappa +15%
bildkälla: Avanza

Så det är väl helt ok?

Köper ni något på USA-börsen imorgon fredag?

2016-11-20

Köper du dippen?

En taktik som varit framgångsrik i år och kanske alltid (?) är det i långa bulltrender är "Buy The Dip" eller "köpa dippen" som det heter på svenska.

bildkälla: z2036

Man kan väl säga kort att taktiken går ut på att passa på att köpa vid "dippar" och desto större "dipp" desto bättre.

bildkälla: Avanza

Under året har vi haft ett antal dippar och den som varit köpare vid dessa tillfällen har varit en vinnare med facit i hand.

Det brukar vara olämpligt i andra fall att "dubbeldippa" men i detta sammanhang så har även det funkat i år.



Men ska man alltid köpa dippen?

bildkälla: Avanza

Backar vi bandet till 2007-2009 så kan man konstatera att det nog var ganska smärtsamt att köpa dippen under denna period. Man skulle kunna gissa att några sålde i desperation under hösten 2008 när rubrikerna handlade om den värsta finanskrisen sedan depressionen på 30-talet.

Sen finns det de som gör tvärtom och går kort (spekulerar i nedgång) vid toppnoteringar eller vid inledande dippar. Rent statistiskt är det nog en tveksam strategi då aktier oftast stiger på sikt. I år har det nog varit extra smärtsamt att ligga kort...men tiden då vi som är positivt inställda till aktier får börja svettas lär komma förr eller senare så vill inte strö salt i några sår här.

Hur ska man göra då?
"spara regelbundet och återinvestera utdelningar"
Att mekaniskt spara regelbundet och återinvestera utdelningar oavsett börsklimat borde vara en rationell och vinnande strategi på sikt givet att aktier stiger i värde över tiden som de gjort de senaste hundra åren.

Fördelar med denna strategi enligt mig är:
  • Du behöver inte tajma marknaden
  • Du håller ner transaktionskostnaderna (givet att du behåller efter köp)
  • Du får bra GAV med tiden (förstås tråkigt om man börjar köpa på en topp)

Jag är ingen anhängare av dipp till chips men att köpa dippen har jag gjort under året även om jag var nettosäljare just kring brexit om man tar hänsyn till mitt illa tajmade sälj av tjänstepension.

Köper du dippen?


ps. Jag känner på mig att något spännande kommer att hända inom bloggosfären idag :-)

pps. Och ja, jag har fortsatt köphysterin även denna vecka med minst ett 50-tal köp

2016-11-16

Oscar Properties Holding PREFB - Pengarna på banken?

Över längre tid är det sannolikt rationellt att ligga fullt investerad i (stam)aktier med tillväxt och goda framtidsutsikter.

Men i vissa sammanhang kan det vara bra med värdepapper som ger god avkastning till rimlig risk och som därmed kan utgöra ett attraktivt alternativ till kassa.

Värdepapper i denna kategori försöker jag lista i min serie "Pengarna på banken".

Titeln kan vara något provocerande då det är lång ifrån ett bankkonto ur säkerhetsaspekt. Men risk ställt mot avkastning är enligt mig goda i de värdepapper som ingår i serien.

En av de bättre i denna kategori är:

Oscar Properties Holding PREFB

Denna preferensaktie är än så länge ganska unik vad jag vet då den har ett moment där du som aktieägare själv kan påkalla inlösen under vissa omständigheter. Nog för att själva inlösenmomentet är omgärdat av klausuler men detta ger i teorin att inlösenkursen på 500 borde utgöra ett golv på nedsidan under normala marknadsförhållanden. Man skulle nog kunna påstå att denna aktie är ganska närbesläktad med en obligation.

Den noterades i maj och hur har den gått hittills?

bildkälla: Avanza

Volatiliteten har varit låg och kursen har pendlat mellan 499 till 515 frånsett en spik uppåt i augusti. Utdelningen är 8,75 kvartalsvis vilket ger en direktavkastning på 6,85% i skrivande stund.

Tror man på bolaget långsiktigt så är nog stamaktien eller deras ordinarie preferensaktie mer attraktiva men dessa bör röra sig i större utsträckning utifrån parametrar som börsklimat och ränteläge jämför med PREFB. I händelse av risk för obestånd för bolaget så kommer i och för sig alla aktietyperna att ta stryk då optionen om inlösen sätts ut spel då den har många klausuler som sagt, se prospekt för detaljer.

Personligen tycker jag den är köpvärd upp till kursnivåer på 510 ungefär men över det får man nog fundera ett extra varv kanske?

ps. Detta är mitt inlägg nummer 400 såg jag nu och antal sidvisningar har passerat 800 000! Mot 500 och 1 miljon!

2016-11-13

En stockoholics bekännelser

Tänk dig en kampanj om courtagefri handel för S&P500 som sammanfaller med att man har en nyinflyttad tjänstepension med ett ansenligt stort kapital som behöver placeras.

Till detta ska vi lägga en dollarkurs som satt nya höjder under veckan och ett presidentval med många turer.

Vem i detta läge köper amerikanska aktier? Jag!

Jag heter Stefan och är stockoholic, detta är min berättelse från veckan som gått.

Har man som jag courtageklass Mini så får man en (o)vana att köpa små poster regelbundet och detta beteende med små poster har även gällt för denna veckas handel.

Nästan hundra (!?) köp summerar jag till under veckan som gått då jag både har haft liggandes order på köpsidan som till slut gått igenom samt att jag även har köpt direkt på säljsidan.

Min nya pensionsportfölj är nu investerad till ca 30% och ser ut så här bortsett från den stora kassan:

bildkälla: z2036

Tanken med portföljen är en "best of"-version av familjens olika portföljer men med fokus på utdelning och utdelningstillväxt. I min andra pensionsportfölj som är en fjärdedel i storlek av denna, så kommer jag att ha de icke-utdelande bolagen som jag tror är vinnare på lång sikt: Facebook, Alphabet, Amazon och Berkshire bland andra.

Ser man på direktavkastning och förväntad utdelningstillväxt (Growth) så landar vi på:
bildkälla: z2036

Då jag mestadels handlat "the usual suspects" denna vecka så har direktavkastningen (Yield) blivit relativt hög men när hela kapitalet är placerat så är tanken att Growth ska vara högre än Yield då jag tror det är bättre allokeringsstrategi på sikt.

Sammantaget siktar jag på en global utdelningsportfölj likt Global Dividend men med större fokus på tillväxt och med inslag av småbolag.

Denna portfölj är inte ansluten till Shareville ännu men jag kommer sannolikt göra det när tiden är mogen.

Vad tror ni? Visst hade en globalfond för 0,2% varit smidigare men är man stockoholic så är man...

2016-11-09

Sparkalkylator Deluxe - Rollercoaster edition!

En viss kritik har funnits mot mina sparkalkylatorer som handlar om att verkligheten inte är så linjär som verktygen visar. Det stämmer att för de flesta värdepapper så svänger värdeutvecklingen fram och tillbaka beroende på alla fundamentala och psykologiska parametrar som påverkar priset. Syftet med kalkylatorerna har varit att inspirera till långsiktigt sparande och beräkna så exakt som möjligt med hänsyn till skatter och avgifter utifrån antagen värdeutveckling.

För att illustrera hur värdet kan svänga från ett år till ett annat har jag utvecklat en ny version av Sparkalkylator Deluxe.

z2036 presenterar stolt:

Sparkalkylator Deluxe - Rollercoaster Edition
bildkälla: z2036

Det som är nytt är en parameter som jag döpt till Volatilitet som används sedan för att i resultatgrafen visa hur värdet skulle kunna svänga från ett år till ett annat.

bildkälla: z2036

Själva algoritmen för funktionskurvan som visas har jag hittat på själv och den ska ses som indikativ då verkligheten med all sannolikhet kommer bete sig på annat sätt.

Syftet med kalkylatorn är fortfarande främst att inspirera men genom att illustrera svängningar så kanske man förstår lite bättre att resan kan bli skakig.

Vilket värde för Volatilitet som man borde ange i verktyget beror på hur ens portfölj är uppbygd. Har man Nordnet eller Avanza så finns värde för volatilitet/standardavvikelse som man kan använda.

Tycker man att funktionskurvan "stör" så kan man ange Volatilitet till 0 så blir det en nästan rak fin linje istället.
bildkälla: z2036

Hoppas funktionskurvan tillför något värde i sammanhanget och att verktyget fortsatt kan inspirera, var försiktiga därute!

2016-11-06

Att tajma marknaden...

"historisk sett..."

"med facit i hand..."

"det känns dyrt..."

Att försöka förutse hur marknaden kommer att utvecklas är inte lätt vill jag nog påstå. Jag hade en period för några år sedan då jag just försökte gissa vart OMXS30 skulle ta vägen och körde lite swingtrading med XACT Bull respektive Bear. Hur det gick? Vagt minne av nollresultat men säkert sämre än så och till slut insåg jag att detta varken var lönsamt eller enkelt.

Det finns säkert de som gissar rätt oftare än fel vart marknaden är på väg men över tiden är det nog extremt svårt att få rätt hela tiden och man får nog lägga ner väldigt mycket tid på en sådan strategi.

Inför Brexit-omröstningen i somras så sålde jag av alla aktiefonder i min dåvarande ordinarie tjänstepension då jag ville säkra värdet inför en flytt av densamma.

källa: Avanza

Med facit i hand så har man missat 10% avkastning i runda slängar i en uppgång som många "proffs" inte såg komma vid tidpunkten runt Brexit i alla fall.

Att gråta över missad avkastning hjälper inte så kan man lära sig något av detta?

Jag tror att det är högst rationellt att ligga fullt investerad i aktier över tiden (10+ år) och att tajma marknaden riskerar att kosta mer än det ger i form av värdebevarande.

I veckan så blev min flytt av tjänstepension klar och en för mig ansenlig summa flyttades till ett så kallat fribrev hos en nätmäklare som inte har några skalavgifter på sina sparprodukter samt att man kan investera direkt i aktier.

Låt mig presentera ytterligare en portfölj:
bildkälla: z2036

Som strategi för denna portfölj som jag preliminärt har döpt till z2036 PensionTvå så tänker jag globala- och svenska utdelningsaktier som stomme samt några utvalda småbolag. Exakt fördelning får jag återkomma till men det lär bli mer än väl diversifierat om jag känner mig själv rätt.

En alternativ strategi som är bekväm och prisvärd är att ligga investerad i en global indexfond med 0,2% i årlig avgift. Men jag kör hellre på direktägande i aktier då motsvarande årlig förvaltningsavgift blir ca 0,01% för återinvestering av utdelningar (portföljens direktavkastning x rörligt courtage). En kostnadseffektiv och roligare strategi tycker jag.

Oddsen säger "all-in" men magen säger dyr dollar och USA-val så investera allt på en gång eller lite i taget?

Jag har valt att investera ca 15% denna vecka och när nätmäklaren i fråga körde courtagefritt i S&P500 så kunde jag inte låta bli att köpa några amerikanska aktier trots dyr dollar.

bildkälla: Nordnet

En blandning "gamla" med några nya blev det. Man kan hoppas på att nedgången fortsätter nästa vecka så att man kan fortsätta fylla på till ok priser. Min tanke är att fortsätta köpa regelbundet under närmsta tiden men har inte bestämt i vilken takt.

Hur hade du gjort? Legat helt likvid över USA-valet eller kört all-in? Vilka USA-aktier hade du köpt?



2016-11-02

Månadsrapport oktober 2016

Året tuffar på och oktober 2016 kan läggas till handlingarna.

Att reflektera över månadsresultat kan förstås anses som överkurs men sen jag slutat med veckoreflektioner så kan månadsrapportering ändå ha ett visst intresse för både mig och för er läsare tror jag.

Ska man sammanfatta så har det varit en sidledes månad med låg volatilitet sett för portföljerna men enstaka innehav har rört sig ordentligt intradag.

Månadens vinnare: Data Respons
Norska IoT-bolaget har haft en fortsatt stark utveckling och under devisen "behåll vinnarna" får den ligga kvar i portföljen då direktavkastningen är anständiga 5,3% trots allt.

Månadens sänke: Novo Nordisk
Danska läkemedelsgiganten har haft motvind på många sätt och kursutvecklingen likaså. Men som utdelningsinvesterare kan man alltid glädja sig åt den höjda direktavkastningen som nu ligger på 2,6% exklusive extrautdelningar. Jag tror på fortsatt goda chanser till utdelningshöjningar så den känns given i utdelningsportföljen inom sektorn hälsovård.

Portföljerna då?

Min globala utdelningsportfölj fick sitt innehav #50 under månaden och har nu även uppnått önskad hävstång på 1.2xL.
bildkälla: Shareville

Ett positivt månadsresultat är inte fel även om "jämförelseindex" SPP Aktiefond Global gått än bättre.

bildkälla: Shareville

Ser vi till årets utveckling så får man vara mer än nöjd på alla sätt tycker jag.

---

bildkälla: Shareville

Pensionsportföljen som har en blandning av stora och små bolag med global prägel har även den lyckats ganska väl.
bildkälla: Shareville

Helt ok månad även om resultatet är blygsamt positivt.

bildkälla: Shareville

Knapp ledning över SPP-fonden sett till helåret. Blir till att spurta resten av året så att man kan hålla undan.

---

Den på Shareville populära småbolagsportföljen har utvecklats lite småsurt men ingen katastrof.
bildkälla: Shareville

Knappt mindre dåligt än proffsen på Carnegie i alla fall.
bildkälla: Shareville

En liten ledning sett till helåret så det finns hopp i det korta perspektivet i alla fall.

---


Sveriges mest udda målsparande?

bildkälla: Avanza

En svagt negativ månad men fortsatt stabilt.

bildkälla: Avanza

Fortfarande nummer ett bland familjens portföljer för i år.

bildkälla: Avanza

Riskjusterad avkastning som skulle få vilken hedgefond-förvaltare som helst att bli grön av avund.

bildkälla: Avanza

Har två kanadensiska nyförvärv under "provanställning" som jag av olika skäl inte vill avslöja namnen på ännu. Återkommer om dessa längre fram.

---

Kan konstatera att bloggen inte tycks ha tappat sidvisningar nämnvärt trots att jag halverat antal inlägg per vecka vilket jag tolkar som positivt. Framåt så blir det nog 1-2 inlägg per vecka på sin höjd då jag avser komma igång med bloggande hos min arbetsgivare och tror det kommer att stjäla "mental kraft" inledningsvis i alla fall.

Vi får se hur det blir, hoppas ni hänger kvar oavsett!