Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

z2036 Global Future

Värdeutveckling 3 år

z2036 Global Quality

Värdeutveckling 3 år

2016-09-28

Sveriges bästa fonder? - AP7 Såfa vs. z2036 Soffa

Tänk dig en väl diversifierad globalfond med låg avgift och med hävstång.

Hmm, påminner om en viss utdelningsportfölj i vissa avseenden...men låt mig presentera:

AP7 Såfa

Enligt mig en given fond i ett långsiktigt sparande men tyvärr finns den endast inom premiepensionen (PPM) där förtjänar den sin position som entrélösning för icke-väljare mer än väl.

I dagarna blev fonden om möjligt ännu bättre enligt min bok då den utöver global allokering ska utöka med småbolag och tillväxtmarknader framgent.

bildkälla: Morningstar

Tittar man på värdeutveckling sen fondens start 2010 jämfört med världsindex så ser man att belåningen har gjort susen. Mestadels under perioden har hävstången legat på 1.5xL men numera är det nere på beskedliga 1.25xL vilket kanske är mer "lagom".

För mig är det en gåta att inget fondbolag plankat konceptet rakt av då det sannolikt skulle finnas en efterfrågan på en liknande fond utanför PPM. Det är förstås svårt att konkurrera med den låga avgiften på 0,15% men en globalfond med hävstång skulle nog kunna sälja som sagt.

Hur gör man då för att få en AP7-liknande lösning utanför PPM?

z2036 presenterar stolt:
bildkälla: z2036

Vi tager oss en eller två globalfonder med låga avgifter, adderar med småbolag och lite tillväxtmarknad samt kryddar med belåning.

Fond/ETFÅrlig avgift (TER)Andel
Länsförsäkringar Global Indexnära0.22%55%
db x-trackers MSCI World Index UCITS ETF0.09%15%
XACT Svenska Småbolag (UCITS ETF)0.30%15%
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF0.25%15%
Total årsavgift (viktad)0.22%

Den föreslagna portföljen har jag grävt fram via Nordnets utbud men det går säkert att hitta motsvarande hos andra aktörer.

Allokeringen ovan gör att man kvalificerar sig för Knockoutlånet vilket ger rimlig ränta på 0,99% för en hävstång på 1.25xL (20% belåning).

I takt med att jag skrivit detta inlägg blir jag lite sugen på att starta en portfölj likt ovan men tyvärr kan man bara ha Knockoutlånet kopplad mot en depå vad jag vet.

Vad väljer ni? Såfa eller Soffa?

2016-09-25

Månadens aktie: Just Do It!

Lön, barn- och studiebidrag har landat och det är dags för barnen att välja varsin aktie i deras månadssparande.

Ni kanske minns att min dotter (12) redan förra månaden ville köpa Nike så hennes val var redan givet på förhand. Vi har samlat utdelningar och städat ut lite Ratos och Saltängen för att frigöra likvida medel för en andel med rimligt courtage.

foto: z2036

Men en motivering till Nike kan hon väl bjuda på?

Undertecknad: "Varför vill du äga Nike?"

Dotter: "För att Nike äger så mycket olika saker som t.ex. Converse och de är väldigt populära och så gör de snygga kläder."

bildkälla: Avanza

Kikar vi på 3-årsgrafen så har aktien presterat väl men med ganska tvära kast vilket kan indikera en del förväntan om fortsatt stark tillväxt.

Med starka varumärken och fortsatt hälsotrend så tror jag oavsett att Nike kan vara en vettig investering på lång sikt.

---

Min son (16) hade inga idéer om aktie denna månad så jag vaskar fram tre kandidater som brukligt.

Tema "pappas favoriter" just nu får det bli :-)

Kandidat #1 - Atea

bildkälla: Avanza

Den norska IT-jätten är kanske mera åt High Yield än tillväxt men 8,3% direktavkastning är tilltalande då det nog finns liten chans till uppsida på sikt.

Kandidat #2 - TransAlta Renewables

bildkälla: Avanza

Det kanadensiska bolaget som är inriktat mot förnyelsebar energi handlas på ATH men direktavkastningen är ändå anständig då den ligger på 5,9%. Månadsutdelning är alltid trevligt och en CAD/SEK på 6,5 avskräcker inte tycker jag.

Kandidat #3 - Marine Harvest

bildkälla: Avanza

Kan det bli några lax av laxar? Den norske fiskproducenten har gått starkt och handlas på historiskt höga nivåer. Direktavkastningen är 5,6% om man mäter senaste årets utdelningar men gissar att den blir högre framgent om inte laxpriset kollapsar eller något liknande.

Så vad blir det?

Sonen: Jag tar TransAlta, miljögrejor är det nya coola.

Hur har det gått?
Från och med denna månad så redvisar jag historik från deras depåer istället för tabellen som innan.

Anledningen är att det var lite stökigt att uppdatera datat och nu har den första försäljningen skett vilket gör det svårare att jämföra.

Poängen med historiken är att se om strategin med direktsparande i aktier lönar sig jämfört mot att spara i Avanza Zero så jämförelseindex får då bli fondens, som är SIX30 return index.

Vi börjar med dotterns portfölj från starten i oktober 2014.
bildkälla: Avanza

Till en början fanns det en del preferensaktier i portföljen som kan förklara den något sämre utvecklingen än index men från mitten av 2015 är det inget snack om överavkastning relativt sett.

Kikar man på portföljens största innehav så finner man en spännande blandning av högutdelare samt små- och stora bolag.

bildkälla: Avanza

Man kan se att "pappas favoriter" har en relativt stor exponering :-)

Hur har det gått för sonen? Som ni kanske minns har han en stor exponering mot gamingsektorn.

bildkälla: Avanza

Inte långt efter syrran och trendar bra sen 2016.

bildkälla: Avanza

Activision Blizzard har agerat draglok på förnämligt sätt och som ni ser är portföljen mer än väl diversifierad.

Vill man se barnens tidigare val så är de samlade under etiketten Månadens aktie.

Resultatet och att denna bloggserie verkar vara uppskattad gör att vi kör på tills vidare så länge intresse finns hos alla berörda.

Ni andra som sparar åt era barn, hur gör ni?

2016-09-21

Facebook - Last man standing...

Kanske bland de sista människorna på jorden...men jag har gått med i Facebook till slut. Vet inte exakt varför jag inte varit med innan men på senare år har det kanske blivit en "grej" att inte vara med och jag tycker Twitter och bloggar räcker för mitt behov av social medier.

bildkälla: https://www.facebook.com

Nåväl, min nya arbetsgivare har ett FB-konto som en kanal för att nå konsumenter och då jag kommer att vara med och hantera det så krävdes ett eget konto i botten. Det är dock ingen idé att skicka vänförfrågningar till mig då jag inte kommer att lägga till någon oavsett personlig relation, blir enklast så tycker jag.

Ett blogginlägg om att gå med i Facebook, hallå?

Faktum är att jag för ett tag sen plockade in aktien Facebook i pensionsportföljen, kanske beroende på FOMO eller så är det för att de börjar få bra kommersiell utväxling från sin plattform vilket kan vara i sin linda.

Att göra en regelrätt värdering av aktien är inte så lätt så köpet motiveras mera av att "det känns bra för framtiden".

bildkälla: Avanza

Jag är ingen TA-guru men treårstrenden är ganska tydlig om än volatil. P/E på 61 indikerar knappast något reapris men likt Amazon och Alphabet (Google) så motiverar man kanske köp på lite andra premisser. Rätt eller fel får framtiden utvisa, kan tänka mig att fallhöjden är ganska stor om deras "välde" skulle gå mot sitt slut.

Kanske är FB och nämnda bolag något mitt i mellan tillväxt och förhoppning med stora portioner strategiska aspekter?

Ligger redan +5% men man kanske kan hoppas på lite mera avkastning lagom till pensionen :-)

Passar Facebook in i din portfölj?

*Brasklapp****************************
*Familjen Thelenius ligger lång i FB *
**************************************

2016-09-18

Utdelningsinvestering - middle of the road?

Är utdelningsinvestering den "bästa" strategin för ett långsiktigt sparande?

Den frågan är det många som ställer sig och har åsikter kring med all rätt.

Om man är ute efter högst totalavkastning över en lång tidsperiod (15+ år) så tror jag inte att en renodlad utdelningsportfölj slår en annan som är mer inriktad på tillväxtbolag vilket jag var inne på redan förra året.

Varför då utdelningsstrategi?
 • God riskjusterad avkastning, speciellt i en lågräntemiljö
 • Lägre volatilitet generellt gör att strategin fungerar något bättre på kort till medellång sikt jämförelsevis
 • Möjlighet att "flippa" sparandet och behålla utdelningarna under en period om man önskar vilket gör att strategin även funkar till viss del som buffert
 • Kostnadseffektiv förvaltning givet rimligt courtage för köp (sälj sker i sällsynta fall), vinsterna (utdelningarna) är courtage- och skattefria (om schablonbeskattning)
Således en "middle-of-road"-strategi?

bildkälla: z2036

Nu är påståendena ovan kanske inte helt klockrena i alla lägen, exempelvis 3M gick ner med mer än 50% under finanskrisen (se graf nedan) trots fortsatt oavbruten utdelningssvit.

bildkälla: Avanza

Tror nog ändå att en väl diversifierad utdelningsportfölj klarar en börskrasch något bättre än "index" åtminstone. Under den relativt korta tiden som mina utdelningsportföljer Global Dividend och Bil2020 existerat så har dessa klarat de "minikrascher" som varit på ett bra sätt,  exempelvis "brexit" nedan.
bildkälla: Avanza

Tyvärr finns det inga garantier för fortsatt bra motståndskraft mot börsnedgång men "so far so good".

I slutändan gäller det oavsett utdelnings- eller tillväxtstrategi att man väljer "rätt" bolag och utvärderar sin portfölj med viss regelbundenhet. För just utdelningsstrategi så kan man nog påstå att bolag som Telia, Ericsson och Ratos kanske inte bidrar på bästa sätt trots sin höga direktavkastning.

Så utdelningsinvestering passar för de som vill ha ett kostnadseffektivt och flexibelt sparande. Tror även att utdelningsinvestering i något större utsträckning underlättar nattsömnen, vad tror ni?

2016-09-17

Veckan som gått: 2016-37

En omvälvande vecka är snart till ända och det är dags för en liten summering.

Mitt jobbyte är förstås den största händelsen på länge för min del och jag känner mig mentalt slut av alla (positiva) intryck och känslor.

Detta blir min sista veckorapport tills vidare av olika skäl, främst handlar det om att jag vill fokusera på att skriva upp till två läsvärda inlägg per vecka samt att frigöra tid på lördagar bland annat. För små "nyheter" och liknande kommer att jag använda Twitter och Shareville i större utsträckning i fortsättningen.

---

Efter att jag läste i Marcus Hernhags bok om att han "endast" fick tillbaka 92% av den utländska källskatten via Avanza så beslöt jag mig att kolla med Nordnet hur mycket de brukade få tillbaka och svaret var positivt:
"Nordnet har hittills fått tillbaka samtliga källskatter för kunders räkningar så jag misstänker att det inte ska bli några problem gällande det i framtiden heller. "
Så det tycks vara en liten fördel Nordnet i hanteringen av utländsk källskatt om uppgifterna från kundservice är korrekta. Någon som har Nordnet som kan bekräfta detta?

---

Svenska börsen hade en något svag vecka så i ljuset av det så får man vara nöjd med att familjens portföljer har stått sig relativt väl. O andra sidan vore det lämpligt med en dipp lagom till kommande månadssparade.

bildkälla: Shareville

Global Dividend håller fortsatt undan före sin "konkurrent" SPP Aktiefond Global, förvisso understödd av en hävstång på 1.15xL.

---

Blev omnämnd i veckans Prata Pengar vilket känns hedrande och inspirerande för fortsatt bloggande.

---

Nåväl jag sätter punkt här,  runt 46 veckorapporter blev det och jag hoppas många har varit läsvärda - ha en skön lördag!

2016-09-15

Nytt jobb, nya tider?

Idag börjar jag på mitt nya jobb som Pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå och nya spännande tider väntar!

bildkälla: Twitter, z2036, Konsumenternas

Samtidigt lägger jag en drygt 20 år lång karriär inom test och utveckling i "malpåse" vilket känns lite märkligt onekligen efter allt man byggt upp genom åren.

De senaste 10 åren har jag varit med på en fantastisk resa med Itello och varit delaktig i att möjliggöra för livbolagen att få kostnadseffektiva hållbara systemlösningar vilket i slutändan lär komma försäkringskollektivet till gagn förr eller senare. Jag kan passa på att göra ett sällsynt reklaminslag här på bloggen om att Itello söker folk till diverse spännande tjänster och att det lär bli många spännande projekt framöver som man kan vara med på.

När jag startade denna blogg för snart tre år sedan var det för att få utlopp för mina kunskaper inom ekonomi som jag ville dela med mig av.

Undermedvetet kanske det även var/blev för att "bygga varumärke" inom finansbranschen som komplement till det jag byggt upp inom mjukvarutestning genom åren (via blogg bland annat).

z2036-bloggen och även min framfart på Twitter har vuxit successivt med tiden och har varit starkt bidragande till möjligheten att få byta karriärsspår.

Nu kommer jag fortsättningsvis verka hos Konsumenternas gällande pension och försäkringar.

Pensioner och försäkringar ligger mig varmt om hjärtat och de ska bli fantastiskt kul att få jobba med konsumentnytta i dessa ämnen tillsammans med ett dedikerat gäng på byrån.

Pension handlar i mångt och mycket om långsiktigt sparande vilket kanske inte är så överraskande att jag känner lite extra för.

Det som tilltalar mig i olika försäkringslösningar är den kollektiva riskspridningen som är högst rationell och även att de innehåller solidariska aspekter som tilltalar mig mycket.

Jag må vara liberalt sinnad i grunden men jag tilltalas även starkt av kollektiva lösningar av rationell och frivillig art och jag kommer även fortsättningsvis att vara medlem i facket, fast nu i FTF istället för Unionen.

Även om jag gillar utdelningsinvestering så tillhör jag inte bloggfallangen som vill "gå i pension" i förtid utan jag ser framför mig att jobba längre än 65 som det känns nu (är ca 20 år kvar).

Då jag får bra feedback om det jag skriver om på bloggen så kommer jag fortsätta med den men sannolikt blir den mer renodlad mot aktier och fritt sparande.

Antal inlägg per vecka blir nog färre men förhoppningsvis blir det lite "less is more" gällande kvalitet.

ps. visste ni att z2036 står för det år jag förväntas gå i ordinarie pension?

2016-09-13

MyDividends - No Debt No Doubt Edition

Dags för en liten uppdatering av verktyget MyDividends med anledning av att jag börjat använda belåning i min globala utdelningsportfölj i en lite större omfattning på sistone.

För er som är kloka nog att inte använda belåning så har jag ersatt mätaren för % Debt (belåningsgrad på eget kapital i tidigare version) med % Growth - dvs förväntad utdelningstillväxt kommande period.
bildkälla: z2036

För er som använder belåning så har jag kokat ihop några förhoppningsvis användbara mätare.

Sätter man ett värde större än 0 i kolumn C för raden för Debt i fliken Portfolio i sitt Google Spreadsheet för verktyget så träder en rad nya mätare fram:

bildkälla: z2036

 • % YoE (Yield On Equity) - Direktavkastning beräknat på eget kapital exkl. räntekostnad
 • x Leverage - Hävstång på eget kapital (eget kapital=depåvärde+kassa-kredit)
 • Debt - Utnyttjad kredit brutto
 • % Debt - Andel kredit netto (kredit-kassa) genom depåvärde, dvs lånegrad
 • % Div/Debt - Andel utdelning / kredit netto, ett visst mått på portföljens återbetalningsförmåga
Den sista mätaren har jag hittat på själv och här kanske det finns något mer relevant att mäta i sammanhanget?

Håll till godo och lycka till med investeringarna (och var försiktig med belåning)!

2016-09-11

Belåning av portfölj - Heaven or Hell?

*Brasklapp*******************************
*                                       *
* Belåning av värdepapper är förknippat *
* med risk - läs på ordentligt INNAN &  *
* och satsa inte mer än du har råd att  *
* förlora                               *
*                                       *
*****************************************

Vad är mest riskfyllt? Att använda hävstång för lågvolatila värdepapper eller att ha motsvarande högvolatila utan hävstång?

Givetvis beror det på sammanhanget och risk är ett komplext ämne som har många parametrar som påverkar totalen.

Som jag har skrivit om innan så använder jag belåning i min portfölj Global Dividend och varför då kan man fråga sig?

Girigt, dumt eller smart? Heaven or Hell?

 • Portföljen är väl diversifierad med liknande allokering som en global aktiefond och består av 49 aktier i skrivande stund
bildkälla: z2036
 • Portföljen uppvisar lågvolatila egenskaper samt har god riskjusterad avkastning

bildkälla: Nordnet
 • Möjlighet till konkurrenskraftig belåningsmodell med 0,99% ränta
bildkälla: Nordnet
 • Direktavkastning större än räntekostnad
bildkälla: z2036
 • Hävstång på värdeutvecklingen för eget kapital, gröna kurvan nedan är dopad med hävstång 1.1xL ca sen i februari då jag påbörjade belåningen.
bildkälla: Shareville

Vad är då haken? 
Risker saknas inte, vid negativ värdeutveckling så kan följande inträffa:
 • Stigande belåningsgrad ger sämre villkor i form av högre ränta
 • Överbelåning med tvångsförsäljning som följd
 • Sämre värdeutveckling än annars pga negativ hävstång vid nedgång
Så frågor man bör ställa sig både en och två gånger är:
 • Ska man ha belåning?
 • Hur stor hävstång i så fall?
 • Hur agera vid nedgång/ändrade förutsättningar?

bildkälla: z2036

Jag har valt att ha belåning baserat på de förutsättningar som anges i början av inlägget.

Välrenommerade fonder som Brummer Multi Strategy 2xL har dubbel hävstång och AP7 Såfa har mellan 1.25xL till 1.5xL så vilken hävstång bör man själv ha?

Jag har kommit fram till att runt 1.2xL är en "lagom" nivå då den ger bra uppsida (20% extra värdeutveckling på eget kapital exkl. räntekostnad) och tål vissa nedgångar innan tråkiga saker händer.

Hur beräknar man då risknivåer?

Worst case scenario - överbelåning

Mitt totala belåningsutrymme är 62% av portföljvärdet vilket kan användas för att beräkna vilken nivå där gränsen för överbelåning går.

Räkneexempel 100 000 som startläge för Eget kapital (EK):

Hävstång 1.2xL -> Kredit / EK = 0.2 -> Kredit = 0.2 x 100 000 = 20 000

Gräns överbelåning -> (Kredit  >= Belåningsutrymme) -> 20 000 / 0,62 = 32 258

Dvs om portföljvärdet sjunker till 32 258 så kommer tvångsförsäljning ske om man inte agerat på nedgången innan. Nedgången motsvarar 73% vilket är ett mindre sannolikt fall för en global allokering.

bildkälla: Avanza


Tittar vi på SPP Aktiefond Global ovan så har den tappat drygt 50% som mest. Även om det givetvis inte finns några garantier i sammanhanget så ger det ändå en viss marginal i teorin. Något man bör ha i åtanke är att även belåningsutrymmet lär sänkas vid en kraftig nedgång (nätmäklarna får kalla fötter) vilket ger att överbelåningen inträffar tidigare än beräkningen ovan. Sätter man 50% i belåningsgrad motsvarar det en nedgång på 66% och 40% ger 58%.

Sämre villkor
Sämre låneränta medför att upplägget blir mindre attraktivt givetvis så man bör även beräkna vilka nivåer som ger sämre villkor.

För knockoutlånet så går en gräns vid 40% av belåningsutrymmet för bästa möjliga ränta, för närvarande 0,99%. Så 62% belåningsutrymme gånger 40% ger en gränsnivå på ca 25% som vi kan använda i samma formel som ovan -> 20 000 / 0,25 = 80 000 i vårt exempel. Detta motsvarar en nedgång på 33% vilket är ett högst sannolikt scenario de närmaste åren gissar jag. Om denna nivå passeras så blir räntan 2,49% vilket ändå är tillräckligt attraktivt tycker jag.

Nästa gräns går vid 60% av belåningsutrymmet vilket uppnås vid en nedgång på 55% och då blir räntan 5,75% vilket är i högsta laget tycker jag men går att leva med om man tror en vändning är nära.

Ställer vi upp dessa gränsnivåer i en tabell så blir det så här:

Eget kapital100000
Kredit20000
Portföljvärde120000
Belåningsvärde %62%
Gräns 1 = 0,99%-33%
Gräns 2 = 2,49%-55%
Gräns 3 = Överbelåning-73%

Hur agerar man då vid förändringar?
För att upprätthålla sin nivå på hävstång så kräver det lite frekvent portföljpyssel vilket jag inte har något emot.

Vid uppgång så minskar hävstången automatiskt vilket medför att man måste öka belåningen för en bibehållen nivå. Det vill säga man köper mera värdepapper för att öka krediten (svårt mentalt om man tycker det är dyrt).

Likaså vid nedgång så ökar hävstången vilket gör att man bör/måste minska belåningen. Man vill nog undvika att sälja värdepapper vid nedgång eftersom det sannolikt innebär realiserad förlust. Här är en fördel med frekventa utdelningar samt månadssparande då kassan fylls på löpande vilket minskar nettokrediten automatiskt. Vid brantare fall så kan det vara idé att öka det egna kapitalet via extra insättning från ett buffertkonto eller motsvarande. Nyemission portfölj? :-)

Slutligen
Hoppas jag nu räknat rätt på alla scenarios ovan, lite därför jag skriver detta inlägg så att ni kan granska beräkningarna så att jag inte är helt ute och cyklar. Märkligt nog är Nordnets och Avanzas beräkningsexempel kring belåning ganska simpla kan jag tycka och räcker inte hela vägen.

Belåning är nog för den mer avancerade spararen då det krävs mer övervakning och att man agerar på förändringar som sker i marknaden mer än annars.

En variant till min strategi som kanske förtjänar ett eget inlägg är att använda belåning vid "tillfällen", det vill säga öka belåningen när man tycker det är billigt och minska den när det är dyrt.

Vad tror ni om min belåningsstrategi - rationell eller vansinnig? Använder ni belåning?

2016-09-10

Veckan som gått: 2016-36

Vilken avslutning på veckan för en aktienörd som jag - både Avanza och Shareville levererade ny funktionalitet som var helt i min smak! Som extra bonus blev det en rejäl börsrekyl som igår fredag vilket öppnar för köplägen om det fortsätter nedåt nästa vecka (en fördel med utdelningsinvestering - alltid gilla läget).

Jag hade en slant över i pensionsportföljen som jag använde till att öka i Activision Blizzard, ett innehav som är svårt att värdera men som jag tror blir bra på lång sikt.

Vidare gjordes små köp i Delarka, Marine Harvest, Pfizer samt i Fortum för portföljen Global Dividend.

Säljer gör jag inte så ofta men i småbolagsportföljen fick Mr Green säga förväl - en hyfsad förlust men tror pengarna jobbar bättre i någon annan aktie.

---

På Shareville kan man numera jämföra sin portfölj mot en fond eller någon annans Shareville-portfölj. Med andra ord blir det lättare att jämföra sig mot andra medlemmar om man nu tycker sånt är kul.

Att jämföra mot en fond istället för ett index är mycket mer relevant för en privatsparare tycker jag då man jämför nettoavkastning efter avgifter och inklusive utdelningar.

bildkälla: Shareville

Min portfölj Global Dividend är exempelvis inte speciellt lik allokeringsmässigt som OMXS30 (som är ett index exklusive utdelningar) utan fonden SPP Aktiefond Global är mer relevant att jämföra mot då det är den jag hade valt som indexfond om jag inte gått loss på global stockpicking istället.

Glädjande nog kan man konstatera att sen starten för drygt ett år sedan så ligger jag 21 procentenheter över fonden vilket ger råg i ryggen för fortsättningen av strategin.

En liten spontant sammansatt anvisning för jämförelser mellan Shareville-portföljer som har olika sparformer:
 • Kapitalförsäkring visar nettoutveckling men inte upplupen utländsk källskatt. Det blir marginell skillnad i och för sig när väl den första återföringen skett efter 2-3 år.
 • ISK och Aktie-/fonddepå skattas utanför depån förutom för utdelningar i den sistnämnda vilket ger dessa sparformer en viss fördel i jämförelser allt annat lika.

Vad tycker ni om dessa features?

---

Avanzas utvecklingsteam levererar löpande små finurliga features som de integrerar i befintlig funktionalitet på ett snyggt sätt.

bildkälla: Avanza

Klickar man på en utdelningsstapel för enskilt år så uppenbarar sig pajdiagramet ovan vilket visar olika värdepappers andel av det årets utdelningar - fantastiskt kul för en utdelningsinvesterare! Bra jobbat Avanza!

---

Imorgon blir det ett inlägg som kanske förklarar lite av min "prestation" kring värdeutvecklingen detta år...tills dess - ha en skön lördag!

2016-09-08

Bull Rush?

"There are bullrushes outside my window And their leaves whisper words in the wind" - Paul Weller
Tjurrusning på börsen kan man nog påstå att det är för närvarande vilket jag tycker manar till försiktighet generellt.Några tweets om läget:

bildkälla: Twitter

bildkälla: Twitter

bildkälla: Twitter

Sen har vi de som letar toppsignaler...
bildkälla: Twitter

Att förutspå vart börsen kommer att ta vägen är snudd på omöjligt tycker jag men visst är värderingarna historiskt höga sett till vinst men kanske inte om man diskonterar mot riskfri ränta?

Att köpa amerikanska aktier på dessa nivåer bär emot då även dollarn är relativt stark. Själv lutar jag nog mer åt att öka i Norge i första hand.

Funderar paradoxalt nog även på att skruva upp min belåning från nuvarande hävstång 1.14xL till målet 1.2xL men måste räkna lite till på riskerna (separat inlägg kommer om detta). Famous last words?

Med det sagt och även medveten om de gynnsamma oddsen för en engånginvestering jämfört med en uppdelad sådan så skulle jag inte rekommendera någon att gå all-in aktier/indexfond med en större summa i dagsläget eller vad säger ni?

2016-09-06

Bokrecension: Bli rik på utdelningar

Marcus Hernhags "lilla röda" - Den Enkla Vägen Bli Rik På Aktieutdelning (Sterners förlag) dök upp i brevlådan häromdagen och då jag precis läst ut den så vore en recension på sin plats.

foto: z2036

Då jag redan är frälst i utdelningsinvestering så kanske det är snudd på öppet mål för Marcus att låta mig recensera en sådan här bok men jag ska göra mitt bästa att ge mitt objektiva omdöme och belysa bra och mindre bra aspekter med boken.

För ordningens skulle vill jag dock poängtera att jag inte är en helt renodlad utdelningsinvesterare då jag även har en småbolagsportfölj samt en pensionsportfölj där jag blandar tillväxt, värde, småbolag samt utdelningsaktier.

Med det sagt så ska jag väl erkänna att utdelningsinvestering ligger mig närmast om hjärtat då det är kul och inspirerande att se kassan fyllas på löpande med utdelningar från världens alla hörn (nästan).

Vad är bra?
Finns mycket som är bra med boken men här är ett urval:

 • En lättläst bok om utdelningsinvestering skriven på svenska
 • Fakta om preferensaktier och en uppmaning om att undvika dessa vid längre sparhorisont
 • Om belåning och beräkning av hävstång (återkommer med separat inlägg om detta)
 • Hög direktavkastning vs. utdelningshöjningar
 • Kostnadsfördelarna med utdelningsinvestering jämfört med fondsparande
 • Att utdelningsinvestering inte givet ger bäst avkastning över tiden
 • Ordlistan i slutet

Vad kan bli bättre?

 • En tabell med olika länders källskatt hade varit ett trevligt inslag, inte ens nätmäklarna verkar orka sammanställa en sådan tabell
 • Ett omnämnande av min Sparkalkylator Deluxe saknas ;-)
 • Kanske lite för mycket fokus på bolagens historik före framtida utsikter för min smak, blir kanske lätt hänt att man väljer en trött aristokrat (Coca Cola?) före en blivande (Apple?)
 • Som jag varit inne på förut tycker jag man ska undvika "säkra" preferensaktier (Akelius?) och välj högutdelande stamaktier istället (Atea?) alternativt preffar med högre utdelning med sannolik inlösen (SAS?, Tobin?)

Köpläge?
Sammanfattningsvis så är detta en "måste-bok" för en utdelningsinvesterare och lämpligen den första man läser innan man eventuellt går vidare med amerikansk litteratur i ämnet.

För den som är nyfiken på utdelningsinvestering är det ett givet köp tycker jag!

Slutligen så kan man fundera över när utdelningsinvestering kommer att prestera relativt bra jämfört med andra strategier och tillgångsslag men givet en lågräntemiljö med låg inflation så finns det mycket som talar för att efterfrågan på bra utdelningsaktier kommer att vara fortsatt hög och att den riskjusterade avkastningen kommer vara god tror jag. Vad tror ni?

2016-09-04

Bil2020 - Ett år med High Yield-strategi

För nytillkomna läsare så kan jag berätta att Bil2020 är en portfölj för målsparande till familjens nästa bilbyte, preliminärt runt år 2020. Således lite kortare spartid än brukligt för ett rent aktiesparande.

Har fått en del förfrågningar på sistone om hur portföljen ser ut för närvarande så jag tänkte att det vore på sin plats för ett inlägg kring detta då den inte finns på Shareville.

För ungefär ett år sedan ändrade jag strategi i portföljen från "säkra" preferensaktier till värdepapper med högre direktavkastning, så kallade High Yield. Men skulle nog i och för sig kunna räkna alla preferensaktier till nämnd kategori men det är framför allt de som har lägre direktavkastning och "evig" löptid som jag undviker (undantag finns) till förmån för sådana med riktig hög direktavkastning och/eller förväntad inlösen.

Skiftet har varit lyckat än så länge, minst sagt.

Jag är normalt sett inte så bekväm med att visa värdet för familjens portföljer men för Bil2020 gör jag ett undantag så att man kan bedöma den absoluta risken då strategin med High Yield är lite okonventionell.

bildkälla: Avanza

Portföljen har klarat svängningar i räntor, börsindex och valutor på ett fantastiskt sätt under det senaste året. Kanske på plats att påminna sig själv om att "historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning" eller nåt? Hur som, lågräntemiljön inbjuder till att värdepapper med hög direktavkastning borde klara sig relativt väl så länge det finns en liten riskvilja i marknaden och likviditet i det finansiella systemet tror jag.

Hur ser portföljen ut idag?

bildkälla: z2036

En samling "High Yielders" undantaget Castellum och Clas Ohlson. Totalt är direktavkastningen 7,6% för hela portföljen!

bildkälla: z2036

Mestadels högutdelare utan tillväxtsutsikter men ett litet inflationsskydd finns ändå i form av drygt 1% förväntad utdelningstillväxt om man ser till genomsnittet (se bubbla Avg. ovan).

bildkälla: z2036

Jämfört med mina övriga portföljer jobbar jag här lite mer med rebalansering och kan minska eller byta ut innehav i samband med att månadssparandet på 1000 (motsvarar bilens värdeminskning) ska investeras tillsammans med månadens utdelningar.

I närtid har jag sålt av lite kanadensiska REIT och nyligen minskat i Saltängen för att minska exponeringen mot fastigheter samt för att ta hem lite vinster.bildkälla: z2036

Vore önskvärt att kanske nå 1/3 exponering mot fastigheter men det är svårt att hitta högutdelare med någon sorts kvalitet i andra sektorer tycker jag - tips mottages tacksamt!

bildkälla: z2036

Utdelningarna kommer in löpande och återinvesteras för bästa räntapåränta-effekt. Försöker handla kanadensiska och amerikanska aktier i block om 2800-3600 så att courtaget blir runt 0,25%.

bildkälla: Avanza

"Kanadensarna" är de som levererat bäst värdeutveckling kursmässigt utöver de höga utdelningarna men "tillgångsslaget" High Yield har gått starkt en längre tid oavsett hemvist.

bildkälla: z2036

Tror mycket på Kanada som jag varit inne på tidigare och tror även att det är bra risk/reward på dess valuta samt på NOK framgent.

Vad tror ni om strategin High Yield framöver?

2016-09-03

Veckan som gått: 2016-35

Augusti är över och en för mig fullspäckad vecka 35 närmar sig sitt slut.

---

Att avsluta börsveckan med nytt ATH är förstås trevligt :-)

bildkälla: Nordnet


Portföljen Global Dividend (se ovan) ligger nu på drygt +18% i år vilket är väl över "magiska" +15% (dubblat värde vart 5:e år) samt mitt mål på +8%.

---

Veckan inleddes med en intressant föreläsning av Elin Helander (känd från Sparpodden, Dreams m.m.) som bland annat handlade om psyklogiska aspekter kring sparande och ekonomi - högintressant!

---

I onsdags gick det årliga Finansloppet av stapeln. För min del var det 4:e gången jag sprang men tyvärr blev det min sämsta insats någonsin (4:35/km i ett backigt löpspår). Huvudsaken är väl att man kom före finansprofiler som @Investeraren och @PhilipScholtze :-)

---

Gustav anordnade aktiepub i torsdags och jag var med för första gången tillsammans med min kompis Deval. En mycket trevlig kväll blev det med mycket aktiesnack och framför allt kul att höra om folks olika "stilar" kring aktiesparande. Rekommenderas!

---

Google kommer att ändra i deras API för Google spreadsheet vilket innebär att från och med mitten av september kommer endast sheets med inställning "anyone who has the link can view" att fungera tillsammans med mitt verktyg MyDividends.

---

Om veckans affärer kan man läsa om här. Utöver de som redovisas i inlägget har jag bytt ut SEB C mot SEB A då direktavkastningen är bättre samt omsättningen likaså. En märklig spread aktierna emellan har förekommit på sistone och det var lönt att byta även med hänsyn till courtage.

---

Verizon höjde sin utdelning i veckan med 2,2% vilket var något lägre än mitt estimat på 2,6% men ändå godkänt tycker jag. Det var 10:e raka höjningen och med en direktavkastning 4,37% så tycker jag att aktien fortsättningsvis platsar i portföljen inom "korgen" telekombolag.

---

Bloggen slog nytt rekord i augusti med 68 000 antal sidvisningar!

bildkälla: Blogger

Jag tackar ödmjukast för visat intresse och jag uppskattar mycket all form av feedback på inlägg och verktyg. Då jag inte har något kommersiellt inslag på bloggen så spelar antal sidvisningar mindre roll ur den aspekten även om det förstås är kul att antal läsare ökar. Jag kommer dock inom kort dra ner på antal inlägg / vecka i samband med mitt byte av jobb och jag gissar att det landar på två och att jag slopar veckorapporten.

Hoppas ni hänger kvar och ha en bra helg!

2016-09-01

Månadsrapport augusti 2016

Årets augusti bjöd på betydligt mindre volatilitet på börsen jämfört med förra året och uppenbara fyndlägen har inte funnits på samma sätt som då.

Familjens portföljer har tuffat på och jag tänkte redogöra resultatet för några utvalda som kanske kan vara av intresse.

Vi börjar med min renodlade High Yield-portfölj Bil2020 som fortsätter leverera fin riskjusterad avkastning samt även en absolut sådan.

bildkälla: Avanza

Portföljen har gått skapligt denna månad om än lite sämre jämfört med svenska börsen som nästan gått +3%.

Zoomar vi ut och tittar på helåret så finns det fortfarande anledning att vara mer än nöjd.

bildkälla: Avanza

Vi får se hur det går framöver men även om räntan skulle sakta röra på sig norrut så kommer de höga utdelningarna fortsätta trilla in på kontot oavsett vilket borde ge fortsatt fin utveckling tror jag.

Fått en del förfrågningar om hur portföljen ser ut just nu så håll utkik efter separat inlägg inom kort.

---

Den portfölj som ligger mig närmast om hjärtat är Global Dividend och den har en godkänd augusti sett till riskjusterad avkastning.

bildkälla: Nordnet

Sannolikt är det undervikten mot finanssektorn som straffat sig jämfört med Stockholmsbörsen men man kan glädja sig åt den väldigt låga volatiliteten.

bildkälla: Shareville

Ser vi till helåret så ser det bättre ut och man kan hoppas att utvecklingen kan försvaras året ut (och framgent givetvis).

---

Familjens övriga portföljer har en likartad positiv utveckling förutom min småbolagsportfölj som backat lite, främst på grund av att Firefly tagit stryk efter Q2-rapporten. Kanske en naturlig reaktion på den starka juli?

Hur har det gått för er i augusti?