2016-09-06

Bokrecension: Bli rik på utdelningar

Marcus Hernhags "lilla röda" - Den Enkla Vägen Bli Rik På Aktieutdelning (Sterners förlag) dök upp i brevlådan häromdagen och då jag precis läst ut den så vore en recension på sin plats.

foto: z2036

Då jag redan är frälst i utdelningsinvestering så kanske det är snudd på öppet mål för Marcus att låta mig recensera en sådan här bok men jag ska göra mitt bästa att ge mitt objektiva omdöme och belysa bra och mindre bra aspekter med boken.

För ordningens skulle vill jag dock poängtera att jag inte är en helt renodlad utdelningsinvesterare då jag även har en småbolagsportfölj samt en pensionsportfölj där jag blandar tillväxt, värde, småbolag samt utdelningsaktier.

Med det sagt så ska jag väl erkänna att utdelningsinvestering ligger mig närmast om hjärtat då det är kul och inspirerande att se kassan fyllas på löpande med utdelningar från världens alla hörn (nästan).

Vad är bra?
Finns mycket som är bra med boken men här är ett urval:

  • En lättläst bok om utdelningsinvestering skriven på svenska
  • Fakta om preferensaktier och en uppmaning om att undvika dessa vid längre sparhorisont
  • Om belåning och beräkning av hävstång (återkommer med separat inlägg om detta)
  • Hög direktavkastning vs. utdelningshöjningar
  • Kostnadsfördelarna med utdelningsinvestering jämfört med fondsparande
  • Att utdelningsinvestering inte givet ger bäst avkastning över tiden
  • Ordlistan i slutet

Vad kan bli bättre?

  • En tabell med olika länders källskatt hade varit ett trevligt inslag, inte ens nätmäklarna verkar orka sammanställa en sådan tabell
  • Ett omnämnande av min Sparkalkylator Deluxe saknas ;-)
  • Kanske lite för mycket fokus på bolagens historik före framtida utsikter för min smak, blir kanske lätt hänt att man väljer en trött aristokrat (Coca Cola?) före en blivande (Apple?)
  • Som jag varit inne på förut tycker jag man ska undvika "säkra" preferensaktier (Akelius?) och välj högutdelande stamaktier istället (Atea?) alternativt preffar med högre utdelning med sannolik inlösen (SAS?, Tobin?)

Köpläge?
Sammanfattningsvis så är detta en "måste-bok" för en utdelningsinvesterare och lämpligen den första man läser innan man eventuellt går vidare med amerikansk litteratur i ämnet.

För den som är nyfiken på utdelningsinvestering är det ett givet köp tycker jag!

Slutligen så kan man fundera över när utdelningsinvestering kommer att prestera relativt bra jämfört med andra strategier och tillgångsslag men givet en lågräntemiljö med låg inflation så finns det mycket som talar för att efterfrågan på bra utdelningsaktier kommer att vara fortsatt hög och att den riskjusterade avkastningen kommer vara god tror jag. Vad tror ni?

9 kommentarer:

  1. Är boken läsvärd trots att man redan läst utdelningsklassiker the single best investment?

    Fick du ut nya insikter eller riktar dne sig mer till nybörjare som är nyfikna på utdelningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor!

      1. Den har jag inte läst eller hört talas om *skäms*
      2. Boken passar både nybörjare och erfarna tycker jag även om den senare gruppen sannolikt känner till många av de aspekter kring utdelningsinvestering som tas upp. Själv lärde jag mig att beräkna hävstång på belåning vilket varken nätmäklarna eller "google" lyckats med innan.

      Radera
  2. Hej,

    Du tycker inte att du är lite väl positiv till ytterligare en bok som förklarar hur enkelt vem som helst kan bli rik på aktier? Böcker med titlar innehållandes fraser som "enkla vägen" eller "bli rik på aktier..." borde lysa varningsflagg direkt.

    Merparten av det som står i boken är förmodligen ganska uppenbart och saker som man kan läsa gratis på flertalet både svenska och engelskspråkiga bloggar. Istället för att köpa de två böckerna blir man förmodligen rikare om man istället lägger den femhundringen på aktier med ett courtage på en krona.

    Du håller säkert med mig om att det sällan är "enkelt" att lyckas med aktier, vare sig genom kurstillväxt eller utdelning, eller båda i kombination. Det krävs många faktorer under mycket lång tid som inte bara har med börsen att göra.

    Det bästa "boktipset" från mig är att _inte_ köpa massa böcker eller andra produkter/kurser där man förklarar hur man blir rik. Om det nu är så lätt att bli rik, varför måste man då ta betalt för sina böcker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej @Anonym

      Jag kan hålla med om att rubriksättning innehållande "rik" och "enkel" bör beaktas med stor skepsis. Gissar att dessa nyckelord säljer bra under devisen "ändamålet helgar medlen".

      Med det sagt så tycker jag att aktuell bok är riktigt bra och besparar läsaren mycket tid även om man säkert kan hitta liknande information på bloggar världen över efter 30-40h surfande/analys. Så om du är lönearbetare så sparar/tjänar du in mycket tid genom att köpa boken om du tror att utdelningsinvestering kan vara något för dig.

      Det som är unikt med boken är att den skriven ur ett svenskt perspektiv och har aspekter som du inte kommer hitta i de amerikanska motsvarigheterna (som även sannolikt är dyrare i inköp).

      Marcus ska enligt uppgift vara relativt "rik" via sin investeringsmetod och givetvis kommer bokframgångarna att ytterligare öka hans förmögenhet. Detta har jag inget problem med så länge det han skriver är av värde för läsaren i förhållande till kostnaden för boken/tiden det tar att läsa den.

      Är det enkelt att lyckas med aktier? Har man tillräckligt lång sparhorisont tror jag det är svårt att inte lyckas om man väljer stabila, lönsamma bolag med hyfsade framtidsutsikter. Om de sedan delar ut eller ej kanske inte är primärt (Balder vs. Castellum?) för totalavkastningen men utdelningsinvestering har den fördelen att man kan samla vinster löpande utan att sälja av bland annat.

      Jag kan fortsatt varmt rekommendera boken.

      Brasklapp: Jag har fått ett recensionsexemplar av boken och ingen annan ersättning eller löften om andra fördelar.

      Radera
  3. @Anonym

    Kan bara hålla med dig. Har skrivit ett inlägg om detta på en annan blogg.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars,

      Personligen tror jag det är svårt att recensera en bok baserat på rubriksättning och spekulationer om innehåll utan att ha läst den från början till slut.

      "Don't judge a book by it's cover" (eller titel i detta fall kanske?)

      Radera
  4. Stefan

    Skall villigt erkänna att jag inte läst Hernhags bok av den anledningen att jag tror att den inte skulle ge mig något som jag inte redan känner till.

    Anders Haskels bok Bli grymt rik på aktier misstänker jag är annan bok som spelar i samma division. Jag tycker att man använder sig av ett språkbruk som faktiskt man kan ställa sig frågande inför.

    Sommarhälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att använda rik i titeln får en att rygga tillbaka lite.

      För en rutinerad herre som du så kanske boken inte revolutionerar ditt sätt att se på investeringar men visste du exempelvis varför man "bara" får tillbaka 94% källskatt hos Avanza om man har utländska aktier i en Kapitalförsäkring? Jag visste inte innan jag läste det i boken i fråga.

      Radera
  5. Stefan,

    Nej det visste jag inte. Aktiemarknaden är ett gigantiskt universum. Det mesta känner jag inte till. Min poäng var att herrar som Haskel och Hernhag kommer lite väl billigt undan. Fast både författare, och läsare tycks trivas, och då är det väl bra.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera