Global Multi Strategy

Global mix all-cap FTW!

Sparkalkylator Deluxe

Sveriges mest exakta sparkalkylator?

MyDividends

Verktyg för din utdelningportfölj

2023-12-27

Retro- /introspective 2023

Jag tänkte avsluta året med en sedvanlig reflektion över det gångna året 2023 från mitt personliga perspektiv.


Den högre räntan har påverkat familjens privatekonomi då vi har en del lån på lägenheten och fritidshuset. Glädjande nog så har inkomsterna varit rekordhöga, så totalt sett har vi kunnat investera i huset och ändå fyllt på bufferten under året som nu är större jämfört med ett år sedan. 

Om nu räntorna toppat för denna gång så ser det ganska ljust ut inför 2024 på det privatekonomiska planet. Jag har beställt fiber till huset som kommer att installeras till våren, vilket jag tror är en bra investering även om vårat nuvarande mobila bredband funkar hyggligt. Annars har vi inga större investeringar planerade så förhoppningsvis kan det bli en hel del sparande och kanske någon resa.

I min yrkesroll så har jag haft än fler konsumentkontakter jämfört med förra året och landar på över 1 400 stycken. Vidare har jag haft många journalistkontakter under året då det har varit ovanligt många olika pensionsfrågor så som nya avtal för kommuner/regioner såväl som inom ITP. På poddfronten har det varit ganska lugnt men kanske det blir någon där jag snackar aktier i början av nästa år.

2023 så har ränta på sparkontot gjort comeback så jag har utvecklat en ränteberäkningsmetod som förmodligen kommer att se dagens ljus på en populär sajt inom kort. Mina sparkalkylatorer är fortsatt populära så det känns bra om konceptet kan nå än flera.

Mina barn är vuxna sen några år tillbaka och min dotter tog studenten i våras och har nu ett sabbatsår där hon jobbar heltid i matbutik. Hennes sparkvot och disciplin imponerar på mig och hon har fyllt på sparkontot såväl som fondkontona (ISK på SAVR och Nordnet) rejält även om får betala för att bo hemma.

Sonen har nu en termin kvar på sin yrkesutbildning inom Data Enginering och jag är väldigt stolt över hans hängivenhet och insatser så här långt. Båda barnen har hög arbetsmoral precis som deras föräldrar och det tror jag kommer att räcka långt oavsett framtida inriktning.


Ett projekt i huset var att fixa ordning ett arbetsrum och numera jobbar jag ifrån Trosa varannan fredag. Jag rodde även iland ett nördprojekt som jag gått och lurat på i flera år.

Inom sparområdet i övrigt så har året präglats av den högre räntan och jag har skrivit en hel del inlägg om ISK på förekommen anledning. När det gäller Kapitalförsäkring så förbättrade Avanza och Nordnet sina metoder för källskattehantering vilket förstås var välkommet.

Portföljerna är på plus i skrivande stund men jag ber att få återkomma med resultat i början på nästa år.

Jag tror att 2024 kommer att bli ett bra år, så nu lämnar vi 2023 bakom oss och jag önskar er alla ett


Gott Nytt År!

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-12-21

Årskrönika 2023

2020-talet fortsätter vara omvälvande och 2023 blev inget undantag. Krig, inflation och repression på olika håll får även obotliga optimister att ifrågasätta vart världen är på väg. Men om vi begränsar oss till börs och ekonomi så finns det hopp och således dags för en tionde upplaga av

z2036 Årskrönika 2023


Årets aktie

Vilken av mina 42 aktier i skrivande stund har presterat bäst i år, procentuellt sett? 

Året har varit positivt för min del och merparten av mina bolag ligger på plus. Bästa aktie är återigen Nvidea som ligger på +239% YTD men då den vunnit tidigare år så får den inte vara med i årets tävling.

På tredje plats hittar vi MercadoLibre på +92%. Det sydamerikanska e-handelsbolaget växer på i finfin takt och hur numera bra balansräkning såväl som bra kassaflöde.

Andraplatsen kniper ett litet small cap från Cayman Islands, nämligen Consolidated Water på +134%. Stark fundamenta har resulterat i välförtjänt uppvärdering.

Årets aktie blir Cyber Security-bolaget CrowdStrike som landar på +145% efter ett uselt fjolår. Värderingen är återigen åt det högre hållet men spännande plattform och fin FCF-marginal ger caset hopp över tid tycker jag.

Tidigare års vinnare

2022 Enphase
2021 Nvidia
2020 Sea
2019 Fortnox
2018 Swedencare
2017 Activision Blizzard
2016 Boston Pizza
2015 Fingerprint

Årets Podd

Årets vinnare var nog först, är störst men är inte vackrast :)

Oavsett detta så är det en podd jag aldrig missar ett avsnitt av och sarkasm såväl som humor kombinerat med aktiesnack, är en riktigt bra kombo. Vinnare är: Börspodden !

Tidigare års vinnare

2022 Aktiesnack
2021 FollowTheMoney
2020 Affärsvärlden magasin
2019 Placerapodden
2018 Market Makers
2017 Kvalitetsaktiepodden
2016 Prata Pengar
2015 Kapitalet (hette Fondpodden på den tiden)
2014 Sparpodden

Årets Kommentator

I år har jag bloggat något mer än föregående år och beroende på ämne så har det kommenterats mer eller mindre.

Årets kommentator är en välkänd bloggare såväl som twittrare och som förefaller vara en trogen läsare och ibland lämnar en och annan bra kommentar: AktiePappa !

Tidigare års vinnare

2022 Northernlightsinvestment
2021 Annett S
2020 Daniel Dineff
2019 Jacke77
2018 Utlandsutdelaren
2017 Investera-pengar
2016 Lars

Årets Inspiratör

I år zoomar jag ut från aktieperspektivet och tänker ekonomisk- och marknadsliberal frihet istället. I tider när liberala marknadsekonomier är på tillbakagång opinionsmässigt så behövs faktabaserad argumentation för dess fördelar mer än någonsin.

Trogna läsare känner till min förkärlek för liberalism och humanism sen unga år och årets vinnare inspirerar i sammanhanget nu som då: Johan Norberg !

Tidigare års vinnare

2022 Helene Rothstein
2021 Louise Samet
2020 Jonas Bernhardsson
2019 Ara Mustafa
2018 Elin Agorelius
2017 Anna Svahn

Årets Twittrare/X:are

Jag hänger fortfarande en hel del på twitter/x och anpassar mitt flöde så det blir en bra balans mellan aktier/ekonomi och "övrigt". Plattformen har onekligen sina utmaningar men jag är inte speciellt sugen på att byta till Metas algos istället.

Årets twittrare är en som gör skäl för sitt nickname och sprider optimism och personliga betraktelser: 

Tidigare års vinnare

2022 Misswee
2021 HankSweden
2020 Fabian Franzén
2019 Professor Kalkyl
2018 Erik Hansén
2017 Alexander Eliasson
2016 Adnan Chian

Årets Bloggare

Årets bloggare är en riktig veteran i sammanhanget och har nog bloggat om aktiesparande längre än mig. Inläggen kan inte bokas på det lättlästa kontot men är som regel väldigt matnyttiga och intressanta: Besser !

Tidigare års vinnare

2022 Henning "Investerarfysikern" Hammar
2021 Spartacus Invest
2020 Jonas "På kort sikt" Dahlqvist
2019 Cristofer "Sofokles" Andersson
2018 Gustavs aktieblogg
2017 Långsiktig Investering
2016 Framtidsinvesteringen
2015 Gottodix
2014 George "4020" Bol

Slutligen, till alla läsare och frihetskämpar:
En riktigt God Jul allesammans!

ps. vilka är dina vinnare?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2023-12-19

Remissreflektioner: En årslön på ̶b̶a̶n̶k̶e̶n̶ ISK/KF?

Regeringen slog till med en remiss igår om sänkt skattInvesteringssparkonto ISK och Kapitalförsäkring KF. Jag ska analysera förslaget mer på djupet så småningom men några korta reflektioner är på plats redan nu.

I korthet innebär förslaget att per fysisk person så kommer det att bli en skattereduktion med upp till 300 000 kr för personens sammanlagda kapitalunderlag från dennes ISK-konton och/eller Kapitalförsäkringar. Detta motsvarar en minskad skatt på 3 258 kr per 2023 års statslåneränta. Sannolikt blir den lägre för året som skattereduktionen ska börja gälla, dvs från 2025.

Progressiv beskattning



Förslaget innebär att schablonbeskattningen blir progressiv för ISK och KF som synes ovan. Detta tycker jag är rimligt i sammanhanget då småsparare gynnas samt att det även blir på marginalen lite bättre för de som har större kapital jämfört med dagens beskattning.

Kvittning av underskott av kapital för KF


För att skattereduktionen ska kunna omfatta KF så kommer varje försäkrings kapitalunderlag att rapporteras till Skatteverket. Detta möjliggör att KF kommer att få "kvittas" mot underskott av kapital (typiskt sett ränteutgifter). Som jag tolkar det så kommer den maximala skattereduktionen för schablonskatten begränsa hur stor skatteavdraget/kvittningen för räntekostnader blir. I praktiken 3 258 kr maximalt givet en statslåneränta på 2,62%

Högre möjlig ränta på ISK - buffert deluxe?


Tidigare har räntan på ISK fått vara maximalt motsvarande statslåneräntan, dvs 2,62% för 2023 (beskattningsår 2024). I och med det nya förslaget så kan taket utökas en procentenhet vilket skulle blir 3,62% i maximalt tillåten ränta. Givet att man håller sig under taket på 300 000 kr skattefrihet så blir räntan helt skattefri. Det motsvarar en vanligt sparränta brutto på hela 5,17%!

Detta skulle kunna innebära att ISK blir given som buffertsparande då skattefriheten möjliggör lågrisksparande och om en aktör skulle erbjuda maximalt tillåten ränta så behöver man inte ens befatta sig med korträntefonder.

Spara i barnens namn? 

"Whose motorcycle is this? It's a chopper, baby." - Pulp Fiction
Det finns en "legend" kring barnsparande där dottern på 18-årsdagen tog ut allt sparkapital och köpte en motorcykel åt sin pojkvän...

Då skattereduktionen gäller per fysisk person så kan det vara en god idé att barnsparande sker i barnets namn i ISK eller KF. Att låta barnen få disponera sitt sparande från 18 års ålder har förstås sina risker men med lite god ekonomisk uppfostran så kan dessa minskas samt bättre förbereda barnet för vuxenlivet.

Sammanfattningsvis

Förslaget innebär att balansen mellan ISK och KF är kvar och dess för- och nackdelar kvarstår. Möjligen ökar fördelarna för ISK något mer då skattereduktionen för KF hanteras långt efter det att skatten dragits samt återinvestering av skattereduktionen ökar kapitalunderlaget paradoxalt nog. Ingen stor skatteeffekt men på lång sikt så räknas alla punkter.

En borglig finansminister tyckte på 90-talet att "alla borde ha en årslön på banken". Detta förslag underlättar resan dit och frasen kanske bör ändras till "alla borde ha en årslön på ISK".

Vad tycker du om remissförslaget?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.