2023-10-25

El(ände): Timpris och Smart(er) Home

För ett år sedan gjorde jag en analys om timpris på el, vilket sedan ledde till ett byte från rörligt pris för vårt hus i Trosa. Men teori i all ära, har det varit lönsamt så här långt?


I skrivande stund så har vårt timpris varit 8% lägre än rörligt och vår kostnadsbesparing 6% vilket är ganska nära mina tidigare beräkningar. I rena kronor handlar det om 700 vilket inte är helt försumbart tycker jag.

Vidare på temat besparing så har vi investerat i en ny värmepump (luft-luft) vilket borde kunna sänka uppvärmningskostnaden med upp till ca 30% i teorin. Vår gamla värmepump var över 15-20 år, hade dålig verkningsgrad och sjöng sannolikt på sista versen. 


Den nya testvinnande värmepumpen från japanska Daikin har väsentligt högre verkningsgrad än den gamla och dess värmeeffekt borde kunna räcka för hela vårt hus då vi har en öppen planlösning.


Värmepumpen är smidig att styra på distans via app vilket är perfekt för ett fritidshus. Nu när elpriset tycks klättra uppåt igen så håller jag på att testa med olika temperaturer för underhållsvärme beroende på tidpunkt för dygnet. Generellt är elen billigast mellan 23 - 05 så tanken är att värma upp huset lite extra då så att den värmen tillsammans med solen sen räcker för grundvärmen dagtid.


Beräknad elförbrukning för värmepumpen kan man följa i appen, så att i kombination med min temperaturövervakning via väderstationen Netatmo borde det kunna visa på resultatet av konceptet med schemaläggning.

Vi har även passat på att byta varmvattenberedare under året vilken borde ha lite bättre driftsekonomi jämfört med den gamla, som sannolikt var 30 år gammal. Här tror jag inte det lönar sig än med schemaläggning men om vi skulle börja nyttja huset mer i veckorna så är det nog värt att utvärdera det med.


Vidare inom genren Smart Home så har vi shoppat loss på smart strömstyrning från Deltaco. Riktigt smidigt måste jag tillstå och bra funktionalitet för manuell kontroll såväl som schemaläggning eller andra triggers. Här ligger schemaläggning av poolpumpen under badsäsongen bra till för ytterligare optimering av timpris. 


Allt från Deltaco har jag köpt via Clas Ohlson som är riktigt konkurrenskraftiga avseende priser såväl som leveranstider. Det är nästan så jag blir lite sugen på att plocka in "Classe" i portföljen igen :)

Vår ambition är att ha pålitliga Smart Home-lösningar men gärna minimera löpande kostnader för dessa. Vi har exempelvis bytt larmlösning till Netatmo som (än så länge) inte kostar något per månad.


Det jag närmast är på jakt efter nu är en ny lösning för notifiering av lokalt strömavbrott. Det är en väldigt värdefull funktion för fritidshusägare, speciellt under kalla vinterdagar. Idag har vi en GSM-lösning som funkar alldeles utmärkt men den kommer att sluta fungera när GSM-nätet släcks samt så kostar den 100 kr om året då kontantkortet behöver aktiveras årligen via laddning. Tips på alternativ mottages tacksamt! :)

Sammanfattningsvis så förefaller det vara lönsamt med timpris för vår del och olika Smart Home-lösningar underlättar i det sammanhanget såväl som i andra.

Det är möjligt att skulle gå att konsolidera många utav Smart Home-lösningarna men så här långt funkar det bra med flera olika appar som är samlade i en iPhone-mapp. Bortsett GSM-lösningen så har vi inga månadskostnader för tjänsterna. Tjänsterna styrs via vårt 4G mobila bredband som endast kostar 69 kr/månad inklusive fri surf (än så länge, peppar peppar). Bredbandet funkar dessutom utmärkt för streaming till vår smart-TV.

Framåt så lockar solceller och batteri så småningom men gissningsvis inte i närtid. Det är nog inte självklart att räkna hem en anläggning med de elpriser som varit i år men då vi har hyfsat stor elförbrukning under solsäsongen och eventuellt en elbil på det framåt skulle nog göra det lönsamt ändå.

Vilka är dina bästa tips avseende elbesparing och Smart Home-lösningar? 

6 kommentarer:

 1. Här hemma kör vi Home Assistant. Jag gillar möjligheterna i detta öppna system och att man kan integrera mot i princip vad som helst. Just nu är det mest Zigbee-enheter samt Shelly pga att de båda är kostnadseffektiva. Nackdelen med HA tycker jag främst är frontend-bitarna. Det är skitsvårt att få till ett "snyggt" gränssnitt, det inbyggda Lovelace är funktionellt men väldigt fult och passar sig inte alls så bra på en platta på väggen. Jag hade gärna betalat några tusenlappar för att få ett exklusivt "theme" som en proffsig designer har gjort. Dessa snygga gränssnitt finns, men inte för HA.
  Annars med elbesparing är smart styrning av värme den i särklass största besparing. Frånluftspumpen styrs via ett shelly-reäl som spärrar elpatron vid för högt elpris, men jag kan manuellt dra igång 10 kW-elstavarna vid behov. Kompressorn är på ynka 650 W vilket gör att denna Nibe 310P är en leksak och fungerar i princip som en elpanna när tempen ute går under 5 grader. Hade gärna satt in en "riktig" frånluftsvärmepump, men de ligger på runt 120000 kr, vilket är en alltför saftig kostnad i nuläget.

  Med de besparingar vi gjort ligger vi på ca 10000 kWh om året, för ett 20 år gammalt hus samt pool under juni-augusti. Solpaneler på ca 10000 kWp är installerade och vi har idag efter 3 år med dessa i drift ca 5000 på nettokontot hos Tibber. Det enda vi i princip betalar är elnätsfakturorna. Den i särklass viktigaste prylen vi köpte är Watty-förbrukningsmätaren. Det viktigaste första steget om man vill spara el är att få koll på alla sina förbrukare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bra tips där! Watty ska jag kolla upp och i dagarna fick vi en ny elmätare så gissningsvis har den ett gränssnitt som kan kopplas till Tibber eller liknande.

   Tack för att du delar dina erfarenheter!

   Radera
 2. Har du internet i stugan är det väll bara att ha en "smart" enhet där som går via internet, försvinner enheten har du strömavbrott, borde gå att lägga in ett larm på det på något sätt?
  Har du inte internet får du väll fixa det? Gammal mobiltelefon som delar internet borde ju fungera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har internet i huset men tror inte jag får en notis om det skulle gå ner men jag får testa genom att dra ut sladden till routern och se vad som händer. Finns dock en risk att det blir false positiv om routern i sig krånglar eller ingående internet får avbrott. Tack för tips!

   Radera
 3. Kanske nåt sånt här för notifiering av strömabrott. https://www.vertiv.com/en-us/products/brands/geist/vertiv-geist-environmental-monitoring/

  Finns nog också nån lösning med en "smart" UPS som kan skicka meddelande om att det är strömavbrott.

  SvaraRadera