2023-05-29

Fransk bjässe inom smarta hem: Legrand

Som fritidshusägare så vill man gärna ha koll på huset på distans, speciellt i en värld med allt mer utmanande klimatförändringar såväl som kring osäkerhet. Det förefaller som att det finns en uppsjö av olika tekniska lösningar för detta men efter lite testande så har jag landat i produkter från franska Netatmo

Vi har nu följande övervakning i Trosa:
 • Temperatur, lufttryck, luftfuktighet och regnmängd
 • Temperatur, luftfuktighet, CO2 och ljudnivå för sovrum, badrum och källare
 • Brandvarnare
 • Kamera och ljudupptagning utomhus och inomhus
Allt övervakas smidigt via app eller webb och än så länge har tillförlitligheten varit mycket bra.


Att kunna få notiser om exempelvis temperaturer understiger vissa nivåer ger trygghet och bättre nattsömn, speciellt på vintern.


Att kunna livestreama utomhus såväl som inomhus är inte så dumt det med då utöver larmfunktion möjliggör att man kan "titta till" stället på distans.

Vadan denna hausse av diverse produkter, finns det ett egenintresse?

Jajamen, sen några veckor tillbaka är jag aktieägare i koncernen där Netatmo ingår i nämligen


Legrand är ett franskt globalt large cap och erbjuder ett brett utbud av lösningar utformade för att kontrollera och styra ljus, energi, data och tillträde till byggnader. Gruppens produktsortiment är mycket brett med flera hundra tusen produkter i sju huvudkategorier:
 • Apparater (uttag, strömbrytare och mer)
 • Energidistributionssystem (el centraler, busbars, transformatorer och mer)
 • Byggnadssystem (övervakning, nöd- och varningsljus, dörrpassersystem med mera)
 • Kabelförläggning (kabelstegar, installationskanaler, golvboxar och mer)
 • Digital infrastruktur (datainstallationer, data skåp, RJ45-uttag och mer)
 • UPS (nödkraftsystem)
 • Installationsutrustning (rör, CEE-utrustning, förlängningssladdar med mera)
Som synes ett brett erbjudande som sannolikt ligger bra till avseende digitalisering, automatisering och energieffektivisering. Vill man strössla med ytterligare buzzwords så kan jag lägga till IoT och AI :)Idag hittade jag till Netatmos twitter-konto och svar inom 2 h tycker jag är godkänt.


Nåväl, vad handlas då aktien till för värdering framåtblickande?


Skuldsättningen är 1,3xEBITDA vilket är godkänt tycker jag för en så pass bred verksamhet även om det kan finnas viss konjunkturkänslighet. Direktavkastningen är på drygt 2% och när du handlar på franska börsen så får du betala 0,3% i stämpelskatt på köpesumman.

Sammanfattningsvis så tror jag bolaget kan växa fint och stabilt över tid och jag tycker att värderingen är ganska rimlig vilket borde kunna ge en ok risk/reward härifrån.

Que pensez-vous de Legrand?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

 1. Aktier, eller snarare bolag, som man hittar genom "lynchning" eller eget behov är riktigt bra. Eller en bra start i alla fall eftersom man har en naturlig inblick i produkterna och konkurrenterna. Och i detta fall ett bolag när det finns ett bolag med FCF-yield, så kör. Kul grej. Önskar att jag hittade fler bolag på detta sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Legrand blir kanske ingen raket men tror att kombinationen strukturell tillväxt till en rimlig värdering kan ge bra risk/reward och platsa i min breda kvalitetsportfölj. Det skulle även kunna vara ett spel på "deglobalisering" då de tillverkar (åtminstone Netatmos produkter) inom EU.

   Tack för kommentar Gustav!

   Radera