2023-05-31

Nvidia - portföljens Särimner?

I skrivande stund råder det eufori kring aktier som har mer eller mindre koppling till AI. Rimligen kan det inte bara vara småsparare som driver på detta utan sannolikt är det en och annan förvaltare som inte vill känna FOMO och är med och eldar på brasan.

Själv har jag den tacksamma positionen att ett av mina innehav är med i detta race, nämligen

Nvidia - portföljens Särimner?

För er som inte kan Sn***es Edda utantill så är Särimner en fornnordisk gris i Valhall som slaktas lagom till middag varje kväll för att sedan praktiskt nog återuppstå i helt skick morgonen efter.

Nvidia har i skrivande stund haft liknande egenskaper i min portfölj Global Quality sen jag köpte in mig under pandemivåren 2020 under devisen "buy quality, cry once".


Jag har som synes skalat av lite då och då, speciellt i år då värderingen gått från "galen" till "sinnes".


Räknar jag lite på det (varför är en funktion för totalavkastning inte tillgänglig hos nätmäklarna?) så kan jag konstatera att realiserad vinst och (de små) utdelningarna vida överstiger min initiala investering samt att mitt nuvarande innehav även det är större än initialt! Jag har "ätit" löpande och ändå är hela "grisen" plus lite till kvar :)

Sen kan man argumentera för att "sitta still i båten" och att "rida vinnare" hade varit än bättre men som alltid så är det lätt att backtrejda.

Jag tar mina beslut kring köp och sälj främst utifrån framåtblickande prognoser/gissningar och mina försäljningar i Nvidia grundar sig på att risk/reward inte meriterar för en hög andel i portföljen.


Bolaget förtjänar ändå en topp 20-placering och ca 2% vikt i dagsläget tycker jag.

Har du någon Särimner/Nvidia i portföljen?

Detta inlägg är skrivet med syfte om att vara transparent och öppen med mina tankar kring sparande, investeringar och enskilda innehav men ska inte ses som någon form av rådgivning eller rekommendation om enskilda aktier eller investeringsstrategier.

Datakällor: Nordnet, Google Finance, Bloomberg, MarketScreener, Avanza, Yahoo Finance, Börsdata, Seeking Alpha, Quartr/S&P Global
Bildkällor: Nordnet, Shareville, z2036, Avanza

Aktier och fonder kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en aktie bör du själv läsa på fakta och bilda dig en egen uppfattning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar